Selimpaşa Ortaokulu Türkçe Öğretmeni İlker Bayrak ve İngilizce Öğretmeni Gülden Bayrak hazırladıkları ulusal ve uluslararası projelerle 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali'ne katılma hakkı elde ettiler. Konferans verip, panel düzenleyecek olan İlker Bayrak ve Gülden Bayrak, “e Twinning Projelerinin Yaratıcı Kuşakların Yetiştirilmesinde Nasıl Kullanılabilir?” başlıkta hazırladıkları projeleri anlatacaklar. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile PALETDER'in ortaklaşa yürüttükleri Bienal'in seçmeleri devam ediyor. Panelin içeriği ile ilgili Selimpaşa Ortaokulu proje ekibiyle konuştuk.
Hürhaber: e Twinning Projeleri kişinin yaratıcılığını etkiliyor mu?
İlker BAYRAK: Kesinlikle etkiliyor. Zaten proje hazırlığına başladığınız andan itibaren yaratıcılığınızı kullanmanız gerekiyor. Nasıl bir proje yapacaksınız? Amaçlarınız neler olacak? Hedef kitleniz, yaş grubunuz? Kimlerle çalışacaksınız? gibi... Bu sorulara ulusal veya uluslararası olma özelliğine göre yeni yeni sorular eklenebilir. Ama değişmeyecek tek şey, “eğitimde yaratıcılık dediğimiz, öğrencilerin üreticilik yönünü geliştirmeyi hedef almaya çalışmak” tır. e Twinning bunun için inanılmaz fırsatlar sunuyor.
Hürhaber: e Twinning'i yeni duyanlar için soruyorum. Nedir e Twinning?
Gülden BAYRAK: e Twinning, Avrupa'daki okullar için oluşturulmuş bir topluluktur. eTwinning, iletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa'daki öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan personele (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler v.b.) yönelik bir platform sunmaktadır. eTwinning, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin kullanımı vasıtasıyla gerekli destek, araçlar ve hizmetleri sağlayarak okulların herhangi bir konuda kısa ve uzun vadeli ortaklıklar kurmasını kolaylaştırarak Avrupa'da okul işbirliğini teşvik etmektedir.
eTwinning Portalı ana toplanma noktası ve çalışma alanıdır. Yirmi altı dilde mevcut olan eTwinning Portalının bugün yaklaşık 230.277 bireysel üyesi bulunmaktadır ve Avrupa'da iki veya daha fazla okul arasında 5462'den fazla proje uygulanmaktadır. Portal öğretmenlerin ortak bulması, proje oluşturması, fikirlerin ve iyi uygulamaların paylaşılması ve eTwinning paltformunda bulunan çeşitli olanakları kullanarak birlikte çalışmaya başlaması için çevrimiçi araçlar sağlamaktadır.
Hürhaber: Neden ERASMUS gibi hareketliliğin olduğu projeler yerine e Twinning'i tercih ediyorsunuz?
İlker BAYRAK: e Twinning projeleri ile ERASMUS projeleri temelde aynı amaca hizmet etseler de argümanları farklı çalışmalar aslında. Ama bizim e Twinning'i çok sevmemizin sebebi, öğrenci merkezli olması ve daha çok öğrenciyi projeye katabilmemizdir. Bir hareketlilik projesinde en fazla üç dört öğrenci ile bir Avrupa gezisi olabilir ki, artık bütçeler çok az olduğundan çoğu zaman bu bile olamayabiliyor. Avrupa'daki okullar da genelde e Twinning yapıyor. Bunda tabi teknolojinin çok gelişmiş olması etkili. Videokonferansla zaten ortaklarınızla istediğiniz görüşmeyi yapabiliyorsunuz. Sosyal Medya, Twinspace... Öğrencilerinizin hepsini katabiliyorsunuz. Zamandan ve ekonomiden büyük tasarruf sağlıyor. Avrupa'daki ortaklarımız ve biz de e twinning'i tercih diyoruz. Ama 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılında hareketliliği olan projeler de tasarlamayı düşünüyoruz. Bununla ilgili çok güzel bir proje fikrimiz oluşmuş durumda. İddialı bir çalışma olacak.
Hürhaber: e Twinning Projesi Nasıl Oluşuyor?
Gülden BAYRAK: Okullar, diğer okullarla bir proje oluşturmak için ortak olabilirler ve çalışmalarını yürütmek için Bilgi ve İletişim Teknolojilerini (BİT) kullanabilirler. Bir proje oluşturmak için, en az iki okulun bir araya gelmesi gerekir. Sizin ve ortağınızın üzerinde çalışmak üstediği herhangi bir konuda çalışabilirsiniz. Projeler bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı ve sınıf aktiviteleri arasında iyi bir denge sağlamalı ve tercihen projeye katılan okulların ulusal müfredatlarına uygun olmalıdır.
Hürhaber: Size proejelerle ilgili sorular geliyor mu?
İlker BAYRAK: Renginar Hanım çok soru geliyor. Dün yine bir soru geldi. e Twinning'den öğretmenimizin biri proje yapmak istiyormuş yardım istiyor. Telefon numarasını göndermiş. Ama üzülerek dönemedim. Çünkü böyle bir çalışma şekli yok. e Twinning projeleri tamamen yasal bir mevzuatla, Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim ve Yenilik Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. e Twinning projelerini NSS Türkiye- Türkiye Ulusal Destek Servisi koordine ediyor. Türkiye Koordinatörümüz Mehmet Fatih Döğer'dir. Ulusal destek servisinde ayrıca, sorularımızı ve sorunlarımızı çözen, Can Erdoğan, Ayşe Saylik gibi hocalarımız var. Sistem üstünden yazarak, takıldığımız yerler olduğunda çözüm önerileri getiriyorlar. Ayrıca e Twinning'de elektronik kurslar, eğitimler var. Burada da Hakan Öztürk'ü anmadan edemeyeceğim. Yani böyle güçlü bir NSS ile proje üretememenizin tek bir sebebi bile olmaz, yok. Ben şimdi size daha ilginç bir şey söyleyeyim. Uluslararası bir ortağımız, ülkesinin adını söylemeyeceğim. Yazılı, kayıtlı, kendi ulusal destek servisinde bulamadığı soruların cevabını Türkiye Ortağı olarak Gülden Bayrak hanım ile bana soruyor. Biz de kendi ulusal destek servisimize sorup, bu ortağımızın sorularını yanıtladığımız oluyor. Türkiye'nin Ulusal Destek Servisi özellikle bu konuda çok başarılı.
Hürhaber: Bu projeler için ileri düzeyde bir bilgi ve iletişim teknolojileri kullanıcısı mı olmak gerekiyor? Kimler katılabiliyor?
Gülden BAYRAK: Kesinlikle hayır! eTwinning'in amaçlarından biri öğretmenlerin bilgi ve iletişim teknolojileri becerilerini geliştirmek ve sınıfın günlük işleyişinin bir parçası haline getirmektir. eTwinning, her düzeyde bilgi ve iletişim teknolojileri bilgisi olanlara hitap etmektedir. Bir eTwinning projesi, Avrupa'daki iki ya da daha fazla öğretmen, öğretmenlerden veya branşlardan oluşan ekipler, kütüphaneciler, başöğretmenler ve öğrenciler tarafından yürütülebilir. Aynı branşta ya da bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak müfredatlar arası işbirliği yapılabilir.
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki okulların hepsi katılabilir (öğrencilerin yaş aralığı 3-19)eTwinning Avrupa Birliği Üye Ülkelerini kapsar: Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Hırvatistan, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan. Denizaşırı bölgeler ve ülkelerin de katılması uygundur. Ayrıca Arnavutluk, Bosna Hersek, Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti, Arnavutluk, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Sırbistan ve Türkiye de katılabilir.
Hürhaber: Bienal ne zaman?
İlker BAYRAK: Nisan'da başlayacak, Mayıs ayında da sürecek. Çok büyük bir organizasyon.
Hürhaber: Afişiniz hazır sanırım.
İlker BAYRAK: Evet, panelimizin afişi hazır, İngilizce ve Türkçe olarak hazırladık. Uluslararası misafirler de olacak Bienal'de. Bu sene sanırım uluslararası bir konsept var. Heyecanla bekliyoruz. Ve afişimizi ilk kez sizinle paylaşıyoruz. Projelerimize gösterdiğiniz ilgiden dolayı ve desteğinizden ötürü çok teşekkür ederiz.