Silivri Belediyesi olarak ürettikleri fideleri mahallelerde kadınlara dağıtmayı sürdüren Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “İkinci dönemimizde beraber koşarak Türk tarımına ve Silivri'ye hizmet edeceğiz” dedi ve ekledi: “Sizi anlayanlarla beraber yol yürümeniz gerekiyor.”
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Sayalar köyünde 120 üretici kadına 15.000 adet fide dağıttı. Üretime teşvik amacıyla 650 kadınımıza toplam 90.000 adet fide dağıtımı yapılacak.
MUHTAR HÜSEYİN ECE, TEŞEKKÜR ETTİ
Sayalar'da fide dağıtım töreninde Muhtarı Hüseyin Ece, yaptığı konuşmada hizmetleri için Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a şu sözlerle teşekkür etti: “Başkanımız bize çok güzel hizmetler yaptı. Okulumuzu boyattı, kütüphane kazandırdı, spor salonu, futbol sahası, sağlık ocağı yaptı. Başkanım 2019 yılında göreve geldiğinde “Silivri merkezden ibaret değil” demişti. 70 Haneye 50'şer adet saman balyası, 40 haneye arpa tohumu, 30 haneye ayçiçeği tohumu, 360 teneke ayçiçeği yağı dağıtımı yapıldı. Sayalar Mahallesi adına Başkanıma çok teşekkür ediyorum.”
KAYRAN: SİLİVRİ'DEN ÇOK BELEDİYE BAŞKANLARI GEÇTİ AMA ÇİFTÇİYE DESTEKLERİNİ GÖRMEDİK
Sayalar Mahallesi üretici kadınları temsilen söz alan Fidan Kayran, şöyle konuştu: “Bizlere verdiğiniz desteklerden dolayı Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz, Muhtarımız Hüseyin Ece'ye çok teşekkür ediyorum. Silivri'den çok Belediye Başkanları geçti ama çiftçiye desteklerini görmedik. Samanımızı, arpamızı aldık. Bu sene de fidelerimizi alıyoruz. Yetiştirmeden, uğraşmadan, Başkanımız bize fide veriyor. Yetiştireceğiz ve büyüteceğiz. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.”
ERTUĞRUL: DAR ALANDA ÜRETİM YAPAN KADIN ÇİFTÇİLERİMİZİN ÖZEL BİR YERİ VAR
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, konuşmasında şu sözlerine yer verdi: “Sayalar, Danamandıra, Çayırdere bu bölgedeki orman köylerini bizler çok önemsiyoruz. Dar alanda üretim yapan kadın çiftçilerimizin özel bir yeri var.
Özellikle ÇKS noktasında sizlere destek verememekten dolayı Bakanlık ve İlçe Müdürlüğü olarak projelerimizi bu bölgede uyguluyoruz. Başkanımın da bu projeyi burada uygulaması, siz çalışkan kadınlar için çok önemli.
“KENDİ FİDELERİMİZİ ÜRETİP ÇİFTÇİMİZLE BULUŞTURUYORUZ”
Geçtiğimiz günlerde bizler de, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bu bölgeye özgü kırmızı biber fidelerini dağıttık. Bugün de Silivri Belediyemizin yetiştirdiği fideleri sizlerle buluşturacağız. Bu projelerin ortak bir noktası var, bu fidelerin hepsi Silivri'de üretiliyor. Artık kendi fidelerimizi üretip kendi çiftçilerimizle buluşturabiliyoruz.
“SİZLER DE DESTEK ALABİLECEKSİNİZ”
Kadın çiftçilerimizin fideleri toprakla buluşturması, ondan sonra üretim yaptıkları yerde destekleme noktasında ürettiği yerde herhangi bir tapu sorgulaması yapılmaksızın sizler de buralardan destek alabileceksiniz. Yeter ki üretim yaptığınız yerleri artırın.
“YETER Kİ SİZLER ÇALIŞIN, FİDELER AYAĞINIZA KADAR GELİR”
Fidelerin hayırlı olmasını diliyorum. Yeter ki sizler üretin ve çalışın. Çalışınca fideler ayaklarınıza kadar geliyor. Üretkenliğinizi tebrik ediyorum.”
YILMAZ: ÜRETİM PAYDASINDA BULUŞARAK DESTEK VERMEK ÜZERE BİR ARADAYIZ
Başkan Yılmaz, Sayalar'da fide dağıtım töreninde yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Bu kardeşinizin görevi, sizlerle dertlenmek, sevinmek, yani ortak keder ve sevinçte bir arada olmak. Göreve geldiğimiz ilk günden beri söylediğimiz bir şey var; Silivri yalnızca merkezden ibaret değil. Silivri'ye katma değer üreten ve esas fırsatları olan Sayalar'ı, Sinekli'si, Bekirli'si, Kurfallı'sı var. Daha önce gözlerin kapatıldığı, kulakların tıkandığı, görülmediği, duyulmadığı, seçimden seçime hatırlandığı köyleri var. Biz sizlerle üretim paydasında buluşarak, üretip değer katarak destek olmak için bir aradayız.
Köylerde hayat var, köyler Silivri'nin fırsatı derken şehrin stresinden, egzozundan bunalan insanların bir kaçış rotası köylerimiz. Aynı zamanda İstanbul'un en kıymetli ve verimli topraklarıyla omuzlarında bir sorumluluğu da barındıran üretici ve çiftçilerimiz.
“ATALARIMIZ BU HİKAYELERİ DAHA ÖNCE YAZDI”
Silivri olarak tüm İstanbul'u doyurabilecek, hayvancılık ve gıda üssü olabilecek potansiyellere sahibiz. Neyimiz eksik? Üretmekten vazgeçerek, tembelleşerek işi esasında bir nevi savsaklamamız. Bu topraklarda yaşayan atalarımız, bu hikayeleri daha önce yazdı. Nüfusu belki o zaman 6-7 milyon olan İstanbul'un tüm karpuzu, domatesi, barbunyası, biberi bu topraklardan gidiyordu. Biz üretimden ve köylerimizden vazgeçtik. 750 km uzaktan İstanbul'umuza domates getirilir oldu. Biz niye bu hale geldik? Niye Antalya'nın ürettiği domatesi tüketir olduk?
“4 BİN DÖNÜMDE ÇİFTÇİLİK YAPIYOR VE TÜRK TOHUMCULUĞUNU DESTEKLİYORUZ”
Silivri Belediyesi olarak Tarım Hizmetleri Müdürlüğü, Tarım Üretim ve Araştırma Merkezimizin marifetiyle çiftçilik yapacağız dedik. Bize güldüler. “Belediye personeliyle yapamazsın, çiftçilik zor iş” dediler. Şuan Silivri Belediyesi 4 bin dönüm arazide fide, arpa, ayçiçeği, yem bezelyesi, buğday ekiyor. Bir amacı var; yerli, milli Türk tohumculuğuna destek vermek. Nasıl ki yerli ve milli tanklarımız varsa bizim de yerli, milli, Türk tohumlarımızı yetiştirdik. Gördüğünüz fidelerin hepsi SİHA, İHA, bir roket kadar kıymetli. Atalık Türk tohumlarına döneceğiz. Silivri Belediyesine bir para sokmayı düşünmüyoruz. Burada ürettiğimiz ürünleri, siz eli nasırlı köylüleriyle paylaşıyoruz.
Ayçiçek tohumculuğunda, Türk tohumu neredeyse sıfırdı. Tamamı İsrail tohumu kullanılıyordu. Tekirdağ İl Tarım Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Tohumcular Birliği ve Silivri Belediyesi ortak olarak yerli ve milli Ayçiçek tohumunu yaygınlaştırmak için 8 çeşit deneme üretimi yaptık. Geçtiğimiz yıl 1200 dönüm arazide Ayçiçek ektik. Elde ettiğimiz sizlere de dağıttığımız 65 bin litre Ayçiçek yağını hem bu toprakların gerçek sahipleri köylülerle, hem garip gurabayla paylaştık. En önemlisi bu yıl Silivri'de 30 bin dönüme ekecek kadar yerli ve milli Ayçiçek tohumunu tıpkı bugün dağıttığımız gibi Sayalar'da, Bekirli'de, Kurfallı'da dağıttık.
“ALIN TERİYLE ÜRETEREK SİZLERE DAĞITIYORUZ”
Hangi partiye oy veriyor, cinsiyeti, dini inancını sorgulamadan üretenlere dağıttık.
Silivri Belediyesi, Türkiye'deki tüm belediyelerin örnek aldığı bir belediye durumuna geldi. Türkiye'nin birçok yerinde, sizlerin, bizlerin yaptıkları konuşuluyor. Bugün dağıtacağımız 100 bin fidenin tamamı Silivri Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünün seralarında üretildi. Bunları sizin gibi alın teriyle üreterek dağıtıyoruz.
“İKİNCİ DÖNEMİMİZDE BERABER KOŞARAK TÜRK TARIMINA VE SİLİVRİ'YE HİZMET EDECEĞİZ”
Mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Türk tarımına ve sizlere destek olabilmek için ciddi bir performans sergiliyorlar. Bunlarla yetinebilecek miyiz? Asla. Bugün salata, domates, biber, kabak fidelerini dağıtıyoruz ama asıl amacımız, sizler de destek verirseniz 10 ay sonra yapılacak seçimlerden sonra bir daha Belediye Başkanı seçilirsek, üretim hikayesinin yanında ürettiklerimizi pazarlama, kooperatifleşip, entegre tesislerin kurulduğu bir ilçe olacağını herkes görecek. Yoğurt ve peynir tesislerimiz olacak. Kırmızı biberlerin paketlendiği kadın kooperatiflerimiz olacak. Bunlar için tıpkı bir bebek gibi önce emekledik, tay tay dedik, ilk adımı attık, yürümeye başladık. İnşallah ikinci dönemimizde sizlerle beraber koşarak Türk tarımına ve Silivri'ye hizmet etmeye devam edeceğiz.
YAPILAN HİZMETLER
Üretime teşvik ediyoruz ama alt yapı, üst yapı, sanat, kültür, spor konusunda da köylerimizin ihtiyaçları var.
Göreve geldiğimizde özel ve devlet okulları arasındaki makası kapatacağımızı söylemiştik. Köyler ve merkez okullar arasındaki makasın da çok açık olduğunu fark ettik. Silivri'de 12 tane köy okulumuz var. Kütüphanesi, tiyatro salonu, bilgisayar odası olmayan bir okul kalmayacak dedik. Hızlı bir şekilde tamamladık. Bunlarla da yetinmedik tuvaletlerini yeniledik ve diğer tüm ihtiyaçlarını giderdik. Okullarımızı boyattık. Bu ülkenin geleceği olan çocukların, merkezdeki okullarda öğrenim gören çocuklardan eksik kalmamaları için yaptık.
Mahalle evlerimizi, sağlık evlerimizi, spor sahalarımızı inşa ettik. Soyunma odalarını yakında inşallah tamamlayacağız. Sayalar, eğitimden spora, kültürden sanata her şeyin yaşandığı örnek köylerimizden biri haline gelecek.
“KÜLTÜR GEZİLERİMİZ SÜRECEK”
Kültür gezilerimizde sizlerle beraber olduk. Edirne, Bursa, Eskişehir, Konya'ya kültür gezileri devam edecek. Genç kardeşlerimiz için Çanakkale'de yazılan “Çanakkale geçilmez” destanın hissedileceği geziyi bu hafta sonu düzenliyoruz.
Sayalar'da alt yapı ve yol çalışmamız olacak. Köylerimize yaptığımız en büyük hizmet yerli, milli Türk tohumu ve fideleriyle Türk tarımına destek olmak.
TAPU SORUNU
Tapu sorunlarınızı biliyoruz. Çevre Bakanımızla yapmış olduğumuz istişareler neticesinde Silivri Belediyesi olarak satış yetkisini aldık ve çalışmalarımızı başlattık. Taşınmazlar 40 adet parsel Bakanlık tarafından rezerv alan olarak ilan edilmiş ve bunlardan 24 parselin hak sahiplerine teslim noktasındaki çalışmalar neredeyse bitmiş. 24 parseldeki 54 kişiye işlem ve tebligatları tamamlamışız. 37 hak sahibiyle satış sözleşmesi imzalayarak onlara arsalarını kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tapu işlemleri başlamış olup satış sözleşmesi imza aşamasında.
El ele, omuz omuza verirsek bütün sorunları aşarız. Benim tabiatımda “Bu iş Bakanlığın işi, oraya gidin” yok. Ne derdiniz varsa, çözmek için bütün gücümle çalışmaya varım.
KIRSAL MAHALLE YASASI
Yaklaşık 9 köyümüzün 5 yıllık indirimli su tarifesi bitmişti. Sayalar bunların arasında yoktu. Bir günde bana 4-5 katı faturalar yağmaya başladı. İBB, 5 yıl indirimli su hakkı vermiş. Süre dolmuş. İBB Meclisinde MHP Grup Başkan vekiliyim. Teklif verdik. Domatesi, marulu, havucu sulayan suyla, Beşiktaş'ta, Etiler'de havuzu dolduran suyu aynı fiyattan satamayız dedik. Köylüye ve çiftçiye destek olmak zorundayız. Teklif oy birliğiyle kabul edildi. Bir ay sonra İBB Başkanı kararı veto etti. Yasa değişikliği yapmadan indirimli suyu verirsek yarın öbür gün İBB meclisine zimmet çıkar dendi. İSKİ'nin tarifeler yönetmeliği gereği İstanbul Su Kanalizyon idaresinin su tarifi belirleme yetkisi var. İsterse sanayiciyi, isterse çiftçiyi destekler. Meclis onaylar ve biz tarifeleri kendimiz belirleyebiliriz. Her şerde bir hayır vardır derler. İki sene Silivri'ye pahalı su kullandırdılar. Milletvekillerimize bir yasa tasarısı hazırlattık. Sizi Kırsal Mahalle Statüsü'ne sokma hakkı elde ettik. 2022 yılı Ocak ayında Kırsal Mahalle Yasasını geçiren ve 18 köyün tamamını Kırsal Mahalle yapan Belediye Başkanıyım. İBB Başkanı kim olursa olsun artık size suyu dörtte bir fiyatına vermek zorunda. Emlak ve çöp vergisi ödemiyorsunuz. İskan ve ruhsat harcı, hafriyat harcı ödemiyorsunuz. Bugün bir evin harcı 70 bin TL tutuyor. Sizi bundan da kurtardık. Esnaflarımıza basit usul defter tutma kolaylığı getirdik. Yasayla size destek oluyoruz. Silivri Belediyesi artık köylerden kırk kuruş para almıyor.
“KENDİMİZE YETEN BİR ÜLKE OLMALIYIZ”
Köylerimizi desteklemek zorundayız. Buralar boşalıp insanlar kalmazsa, şehirlerdekiler aç kalır. Önümüzdeki yüzyılın en büyük sorunu gıda olacak. Kendi kendimize yeten bir ülke olmalıyız.
“SİZİ ANLAYANLARLA BERABER YOL YÜRÜMENİZ GEREKİYOR”
Zamanı geldiğinde bunları düşünmeniz ve tartmanız gerekiyor. Sizi anlayanlarla beraber yol yürümeniz gerekiyor.
Yerleşik alanın dışında kalan lakin oraları yazlık olarak kullanmayan, üreten herkesin Kırsal Mahalle yasasından yararlanmaları için gereken çalışmaları yapacağız. Biz sizinle beraber dertlenmeye devam edeceğiz.
ATATÜRK'ÜN SÖZÜNÜ HATIRLATTI
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi köylünün tekrar milletin efendisi olması için yapmamız gereken çalışmak. Çalışacağız daha çok çalışacağız. Bolluğun, bereketin artığı, köylerden şehre refahın yayıldığı bir Türkiye'yi yaratabiliriz.
Üretmekten vazgeçmedikleri için tüm kadınlarımıza teşekkür ediyorum.
“BİR GÜN BİLE ELİNİZİ BIRAKMAYACAĞIM”
Kadınlarla yol yürüyeceğimi söylemiştim. Bir kadına elinizi uzattığınızda kundaktaki bebekten, evdeki engelliden, yaş almış evde bakıma muhtaç büyüklerimize kadar dokunuyorsunuz. Kadın hayatın ta kendisi. Hayatın bütün yükünü taşımakta. Size ellerimi uzatıyorum, havada bırakmayın dedim. Allaha şükür ki havada bırakmadınız. Ben de bir gün bile elinize bırakmayacağım.”
Sayalar'daki fide dağıtım törenine muhtarlar, STK Başkanları ve mahalle sakinleri katılım gösterdiler.
Sevginar SALİ