Türkiye'nin en popüler projesi olan Çemberimde Gül Oya ve yeni başlayan Çemberimde Gül Oyunlar ile ilgili ilçemiz öğretmenlerinden Türkçe Öğretmeni İlker Bayrak ve İzmir'de görev yapan Felsefe Öğretmeni Nesrin Naz Karaduman ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Hürhaber: Sosyal medyadan sizleri takip ediyoruz. Proje ortaklığı dışında güçlü bir dostluk görüyorum. Yanılıyor muyum?
İlker BAYRAK: Gerçekten öyle, Nesrin hocamla o kadar yakınız ki... Bu projeler aslında çok iyi dostlar kazandırıyor. Nesrin hocam, ben ona hep abla diye hitap ediyorum. Nesrin Abla çok özel bir insan. Çok çalışkan. Onu çok seviyoruz.
Nesrin KARADUMAN: Kesinlikle öyle. Bu proje o kadar kenetlenmemizi sağladı ki, İlker hocama ben oğlum diyorum, o bana abla diyor. Her gün bir iki defa telefonla görüşüyoruz. Çok büyük bir projeyi idare etmek hiç kolay değil, inanın.
Hürhaber: 81 ilden 81 ortak bir aradasınız. Bu çok zor bir şey ve sergiler düzenleniyor. Koordinasyon nasıl sağlanıyor?
İlker BAYRAK: Koordinasyonu Nesrin hocam yapıyor. Nesrin Abla, 24 saatini bu proje için ayırmış durumda, inanılmaz bir işbirliği var. Ben bizim grubu arı kovanına benzetiyorum.
Nesrin KARADUMAN: Evet, şimdi ben koordinasyonu sosyal medya hesaplarından ve kurduğum WhatsApp gruplarıyla yapıyorum. Arkadaşlarım fedakarca çalışıyorlar. 50'tan fazla sergi yaptık ve sergilerimizi yüzbinlerce insan ziyaret etti.
Hürhaber: Bu proje çok popüler ve başarılı bir proje... Çemberimde Gül Oya... Bir de Çemberimde Gül Oyunlar var.
İlker BAYRAK: Evet, Çemberimde Gül Oyunlar da Nesrin Hocam ile Kurucu ortağız. En az Çemerimde Gül Oya kadar ses getirecek bir proje olacak.
Nesrin KARADUMAN: Ülkemizin 81 ilinden 81 eğitim meşalesinin birlikte el ele, gönül gönüle yürütecekleri bu proje; aslında ÇEMBERİMDE GÜL OYA projesinin bir devamı.
İlker BAYRAK: Bu projemizde kültürel farklılıkları ve kaybolan gelenek, görenekleri ortaya koymayı ve değişik illerdeki insanların birbirlerinin kültürlerini tanımalarını, kaynaşmalarını, birbirlerine saygı duymalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Ayrıca geleneksel oyunlardan oyuncaklara; efsane ve masallardan ninnilere kadar sözlü kültür öğelerini mercek altına alıyoruz.
Hürhaber: Nesrin Hanım bu proje ile neyi hedefliyor Çemberimde Gül Oya ve Oyunlar ekibi?
Nesrin KARADUMAN: Çemberimde Gül Oyunlar da tıpkı Çemberimde Gül Oya gibi geniş bir saha araştırması ortaya koymayı hedeflemektedir. Projemizle maddi ve manevi kültür öğelerine yönelik saha araştırması yapma fırsatı yakalayacak olan öğrencilerimiz; sentezledikleri bilgileri farklı illerdeki arkadaşlarıyla paylaşma fırsatı yakalayacaklar.
Hürhaber: İlker Bey, projeyi gazetemiz okuyucuları için özetlerseniz, neler söylersiniz?
İlker BAYRAK: Çalışmalar bir dergi haline de getirilecek. Değişik yaş gruplarındaki çocukların, farklı disiplinlerin bir arada çalışabileceği bir proje olan Çemberimde Gül Oyunlar; “Oyun” “Oyuncak” “Çocuk” temalarından hareketle, Sözlü Kültür- Edebiyat- Felsefe- Müzik değerleriyle ilgili derleme çalışması olacak.
Hürhaber: Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederiz.
İlker BAYRAK- Nesrin KARADUMAN: Biz çok teşekkür ederiz. Bize bu fırsatı verdiğiniz için.