Nurullah İlkokulu ailesi, okullarının bağışçısı, hayırsever iş adamı Nurullah Baldöktü'yü dün “Hayırseverliğe adanmış bir ömür” adını verdikleri sürpriz sergiyle karşılayarak, kendisiyle söyleşi gerçekleştirdi.
Nurullah Baldöktü İlkokulu, Yusuf Güven'in müdürlüğünde dün hayırsever iş adamı ve bağışçıları Nurullah Baldöktü'yü ağırladı. Eğitim gönüllüsü, ilçemiz hayırseveri ve değerli iş adamının hayatı boyunca aldığı ödüller ve yaptığı hayırların fotoğraflarının çerçevelenerek hazırlanan “Hayırseverliğe adanmış bir ömür” adı verilen sergisi hoş bir sürpriz oldu. Okul Müdürü Yusuf Güven, Baldöktü ve çalışma arkadaşlarından oluşan ekibe sergiyi gezdirdi. Nurullah bey, sergiyi gezerken anılarını tazeledi, unutamadıklarını da büyük bir keyif içinde paylaştı. Serginin ardından okula bu yaz hayırsever tarafından kazandırılan Ceren Baldöktü Konferans Salonu'na geçildi. Burada 4. sınıf öğrencileri, söyleşi yapmak üzere Nurullah Baldöktü'yü bekliyordu. Alkışlar eşliğinde büyük bir coşku içinde karşılanan Baldöktü, öğrenciler karşısında saygıyla eğildi.
BALDÖKTÜ: ÖĞRETMENLERİN HAKKI, ANNE-BABALARINKİ KADAR ÖNEMLİ
“Çocuklar günaydın!” diyen Nurullah Baldöktü, “Nasılsınız? Dersleriniz nasıl?” sorularını yöneltti. “İyiyiz! Derslerimiz güzel” cevabı veren öğrencilere, “Siz de iyi olun, dersleriniz de, çalışmalarınız da güzel olsun. Öğretmenlerinize büyük saygı gösterin, çünkü onlar kutsal insanlar. Öğretmenlerin hakkı, anne-babaların hakkı kadar önemli. Onların sözünden çıkmayın. Sağ olun var olun.” tavsiyesinde bulundu.
GÜVEN: DEĞERLİ TECRÜBELERİNDEN FAYDALANMABİLMENİZİ AMAÇLADIK
Okul Müdürü Yusuf Güven, yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi: “Hayırseverimiz, değerli iş adamına Nurullah Baldöktü amcamıza hoş geldiniz diyoruz. Bu buluşmamızın iki tane amacımız var; birincisi, hayatınıza dokunmuş, çocukluğunuzun geçtiği bu mekânları yaptıran hayırsever Nurullah Baldöktü'yü tanımanız, onu görmeniz ve sohbet etmeniz. İkincisi, Nurullah beyin yaşamı başarılarla dolu, sizinle buluşturduk ki muhakkak size anlatacakları var. Bu yaşınızda kendisinin değerli tecrübelerinden faydalanabilmenizi amaçladık.”
Güven, Nurullah Baldöktü'nün hayırlarını şu şekilde sıraladı; Nurullah Baldöktü İlköğretim Okulu, Nuhnaci Yazgın Üniversitesi Nurullah Baldöktü Öğrenci Yurdu, Nuhnaci Yazgın Üniversitesi Nurullah-Şerife Baldöktü Kapalı Spor Salonu, Şerife Baldöktü Kız Meslek Lisesi, Şerife Baldöktü Anaokulu, Şerife Baldöktü Sağlık Ocağı, Beykoz Nurullah Baldöktü Sağlık Ocağı, Şerife Baldöktü Uğur Parkı, Nurullah Baldöktü Barış Parkı, Şerife Baldöktü Kız Meslek Lisesi ek binası.
Okul Müdürü sözlerine şöyle devam etti: “Bunlar bilinen hayırlar, bir de bilinmeyenler var. Ben bir başlık buldum, o da “Hayırseverliğe adanmış bir ömür ve Nurullah Baldöktü”. Bu başlık altında bir sergi hazırladık. Söyleşiden sonra o sergiyi ziyaret edebileceksiniz ve bu cümlenin anlamını daha iyi anlayacaksınız. Şimdi sizi değerli konuğumuzla baş başa bırakıyorum.”
BALDÖKTÜ: BEN BÖYLE MUVAFFAK OLDUM
Değerli iş adamı, çocuklara yönelik yaptığı konuşmasında şu tavsiyelerde bulundu: “Çocuklar, hayatta muvaffak olmak için çok çalışmak gerekiyor. Okullarınızdan mezun olduktan sonra iş hayatına atıldığınızda çok çalışkan, dürüst, güvenilir, doğru sözlü, güleryüzlü, tatlı dilli olacaksınız. Etrafınızdakiler de sizi böyle tanıyacak ve bilecek. Her işinizde karşınızdaki kişinin hakkını kendi hakkınız kadar koruyacaksınız. Hiçbir zaman aldatma durumuna gitmeyeceksiniz. Ben böyle muvaffak oldum. Böyle olduğunuzda iş konusunda sizi tercih edecekler. İnşallah siz de başarılı olursunuz. Hepinizin gözlerinden öpüyorum.”
“EĞİTİM ŞART”
Söyleşi soru cevap şeklinde devam etti. “Eğitime neden bu kadar çok önem veriyorsunuz?” sorusuna Nurullah Baldöktü şu cevabı verdi: “Eğitim olmadan hiç bir şey olmaz. Hayatta yaşamak için evvela eğitim şart. Hz. Peygamber efendimiz, “Bana bir kelime öğretenin kölesi olurum” diyor. Onun için eğitime çok önem veriyorum. Türkiye'de evvela yatırım eğitime olmalı. Eğitim, üretim getirir. Üretim, iş sahası açar, ihracatı yapar. Bunların hepsi eğitimle olur. Hastalığı tedavi etmek için doktor lazım. Meslekleri eğitilmiş insanlar başarır. Meslek seçerken de hiç kimsenin sözüne bakmayın. Hangi mesleği seviyorsanız onu yapacaksınız. Ancak o zaman muvaffak olmazın yüzde yüz olacak.”
“En çok hangi dersi sevdiniz?” sorusunu Baldöktü şöyle yanıtladı: “Tabiatı birinci planda tuttum. Çocukken bile sebze yetiştirirdim. Matematiği de çok severdim. Tarih ve Coğrafya'yı da aynı şekilde. Bu dersleri çok sevdim ve başarılı oldum.
“Mesleğinizi seçerken sizi hangi etkenler etkiledi?” sorusu üzerine Nurullah Baldöktü şu cevabı verdi: “Mesleğimi kendim seçtim. Tekstili seçtim ve çok başarılı oldum. İstanbul Ticaret Odası Tekstil Kurulu Başkanı oldum. Ürettiğim malların çoğunu ihraç ederdik. Çok beğenildi ve çok satardım. Biraz önce anlattığım gibi çok çalışkan, çok doğru sözlüydüm. Kendi menfaatimi düşündüğüm kadar karşımdakini de düşünürdüm. Sorunu karşımdakiyle yarı yarıya bölüşürdüm. “Nurullah Baldöktü doğru ve dürüst adamdır, yanlış iş yapmaz. Lütfen, onunla çalışın” derlerdi. Biz o bakımdan çok muvaffak olduk.”
Bir başka soru üzerinde Nurullah bey, liseden mezun olduğunda, Kayseri'de olmadığından yüksek tahsil için Ankara veya İstanbul'a ailesi tarafından gönderilmediği, babasının kendisine işe alarak çalışmaya 16 yaşında başladığını anlattı. Değerli iş adamına, isminin anlamları da soruldu. Nurullah'ın Allah'ın nur'u anlamına geldiği, Baldöktü soy isminin ise aile bireylerinin tatlı dilli olmalarından dolayı olduğu ve çevredekilerin kendileri için ‘ağızlarından bal akıyor' dendiğini anlattı.
“İNŞALLAH SİZ DE MUVAFFAK OLURSUNUZ”
Nurullah Baldöktü, “İnşallah siz de okursunuz, mezun olursunuz, çalışıp para kazanırsınız. İlk hayrınız olarak okul yaparsınız. Ben okul yapmaya nasıl karar verdim? Bir kitap okudum. Bu kitapta dünyaya geldiğimizde bir görevimiz olduğu söyleniyordu. Ben de bu yolu seçtim. Çalıştım ve para kazandım. Para kazandığım yerlere yatırım ve okul yaptım. İnşallah sizler de muvaffak olursunuz.”
Söyleşi, Baldöktü tarafından öğrencilere ikramlarla sona erdi. Nurullah Baldöktü İlkokulu öğrencileri, söyleşinin ardından “Hayırseverliğe adanmış bir ömür” adlı sergiyi gezip inceleyerek hayırseverin hayatına dair önemli bilgi edindi, başarılarına tanık oldu.
Renginar SALİ