Protokolün yoğun katılımıyla kaydedilen etkinlikte ilçemiz tarımsal üretimine katkıda bulunan çiftçilere teşekkür belgesi verilirken, Silivri Belediyesi Koordinatörlüğünde Namık Kemal Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Süs Bitkileri ve Sebze Yetiştiriciliği kapsamında yapılan Seracılık Eğitimine katılan kişilere de başarı sertifikası takdim edildi. 18 Mayıs Çarşamba günü Seymen Mahallesinde gerçekleşen programa; İlçe Kaymakamı Faruk Bekârlar, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, CHP Kadın Kolları İlçe Başkanı Elif Yılmazer, AK Partili Belediye Meclis Üyesi Mutlu Bozoğlu ve ilçe yöneticileri, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Karipçin, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş, Silivri ve Köyleri Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Necmettin Eren, Silivri Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katılım sağladı.
AKINCI: İNŞALLAH GELENEKSELLEŞİR
Katılımcılara ‘hoş geldiniz' diyerek konuşmasına başlayan Seymen Mahallesi Muhtarı Sıtkı Akıncı, “Bugün burada bir ilki gerçekleştiriyoruz. Silivri Köyleri Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifinin sevkiyat töreni için toplanmış bulunmaktayız. İnşallah bu etkinlik geleneksel hale gelir. Ben ilçemiz adına hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.” dedi.
EREN: KÖYÜMÜZDE 15 ÇİÇEK ÜRETİCİSİ VAR
Kısa bir dönem önce kurulan Silivri ve Köyleri Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifine Başkanlık eden Necmettin Eren, duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Hasat Şenliğimize gelerek bizleri onurlandırdığınız için hepinize çok teşekkür ederim. Bu tür bir etkinlik ilçemizde ilk defa oluyor. Gerçekten çok heyecanlıyız. Köyümüzde bu çiçekleri üreten sadece 15 kişi var. Gönül ister ki daha fazla kişi olsun, hiç yoktan başladık, ama ileriki senelerde bu sayının artacağına inanıyorum.
“ÜRÜNLERİMİZE ALIM GARANTİSİ VERİLMESİ BİZLERECESARET VERDİ”
Bu proje sosyal sorumluluk altında başlatılan bir projedir. Çiçek ve lale ekimine başlamış bulunuyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ürünlerimizden alması bizlerde büyük cesaret duygusu oluşturdu.
“PAZARIMIZI GENİŞLETEN BÜYÜKŞEHRE VE SİLİVRİ BELEDİYESİNE KÖY HALKIM ADINA TEŞEKKÜR EDERİM”
Tabi Silivri Belediyesinin de bu konuda büyük bir payı var. Namık Kemal Üniversitesinden gelen hocalarımız Belediye Başkanımızın hayata geçirdiği Seracılık Kursu kapsamında üreticilerimize kurs verdi. Bizleri başka belediyelere de yönlendirmeleri pazarımızı daha da genişletti. Pazarımızı genişleten Büyükşehre ve Silivri Belediyesine bütün köy halkı adına teşekkür ediyorum.”
HAYTA: ETKİNLİK ÇİÇEK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TANITILMASI AÇISINDAN ÖNEM TAŞIYOR
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli'nin yaşadığı rahatsızlık nedeniyle temsilen Ziraat Mühendisi Eray Hayta konuştu. Hayta, şunları kaydetti: “İlçe Müdürlüğümüzce organize edilen Dış Mekân Süs Bitkileri etkinliğine hoş geldiniz. Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Dış Mekân Süs Bitkileri etkinliği çiçekçiliğin ve süs bitkileri yetiştiriciliğinin tanıtılması açısından önem arz etmektedir. “Metropol bir şehir olan İstanbul'da tarım mı var, hayvancılık mı var?” diyenlere en güzel cevap işte bu etkinlikler, işte bu alanlar, işte bu yarışmalar, işte bu tarla günleridir.
“DEVLETİMİZ ÇİFTÇİNİN YANINDA OLDUĞUNU GÖSTERDİ”
İstanbul metropol şehir olmasına rağmen Silivri ilçemizde tarım ve hayvancılık ileri düzeyde yapılmaktadır. Toplam 421.000 da'lık alanda tarımsal faaliyet yapıyoruz. Bakanlığımız geçen yıl Silivrili çiftçilere 20 milyon TL tarımsal destekleme yaparak her zaman çiftçinin yanında olduğunu göstermiş, üretime devlet eliyle katkı sağlamaya, aynı zamanda da çiftçilerimizi üretime teşvik etmeye devam etmiştir. Çiftçilerimizin yaş ortalamasının yüksek olması nedeniyle hükümetimizin başlattığı ‘Genç Çiftçilere 30 bin TL Karşılıksız Hibe' desteğine ilçemizden toplam 154 adet başvuru olmuştur. Bu kadar yüksek sayıda başvuru olması bizleri de sevindirmiştir.
“SÜS BİTKİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİ SİLİVRİ'DE ÖNEMLİ BİR GELİR KAPISI OLACAK”
Elverişli coğrafi yapısı, iklim ve ulaşım avantajları bulunan ilçemizde süs bitkileri yetiştiricilerinin varlığı ve tarımsal ekonomiye katkısının olması bizleri derinden sevindirmektedir. İlçemizde 50 dönüm kapalı, 6 dönüm açık olmak üzere toplam 56 dönümlük bir alanda 6 milyon adet kesme çiçek ve soğan ile çiçekçilik yapılmaktadır. Süs bitkisi yetiştiriciliği Silivri'de önemli bir gelir ve istihdam kapısı olacaktır. İlgili kurum ve kuruluşlardan üreticilerimizin üretmiş oldukları ürünleri almalarını ve üreticilerimize destek olmalarını arzu etmekteyiz. Tarımsal faaliyetlerin bu topraklarda devam ettiğinin ve edeceğinin önemli bir göstergesi olan çiçek etkinliğinin hazırlanmasında da emeği geçen herkese, yakından uzaktan bizi kırmadan gelen siz değerli katılımcılara, Tarım Türk TV'ye ve yerel basına şükranlarımı sunuyorum. Etkinliğimizin yöremize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor; hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”
IŞIKLAR: KULUÇKA DÖNEMİ YAŞIYORUZ
Hayta'nın ardından kürsüye davet edilen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, tarım çalışmaları ve hedeflerinin önemini belirten şu konuşmayı gerçekleştirdi: “Değerli hemşerilerim, Seymen Mahallesi bilindiği gibi bahçecilik ve sulu tarımın yapıldığı, katma değeri yüksek ürünlerin üretildiği, verimli topraklara sahip bir bölgemizdir. Silivri'nin 430 kilometreye yakın alanının büyük oranda birinci sınıf ekilebilir toprak değeri taşıdığını hepimiz biliyoruz. Bu konunun en iyi şekilde değerlendirilmesinin doğal hayatın sürdürülebilmesi konusunda büyük katkı sağlayacağına eminim. Bu proje kentleşme içerisinde yapılan bir tarım uygulamasıdır. O yüzden bu tarımı başka bir yerde yapmak mümkün değil nedeni de teknolojiye, bilgiye, ulaşıma, iletişime, diyaloğa en yakın bölgeler buralarıdır. Dünyanın her yeri bu şekilde gelişmiştir. Şu anda en iyi üretimi yapan Hollanda biliyorsunuz. Gidin Amsterdam'a görün. Dünyanın en büyük süs bitkilerinin pazarlaması orada yapılıyor. Normalde bir karış toprağı yok. Verimli toprağı nerede biliyor musunuz? Hollanda başkentinin hemen yanı başında. Yani Hollanda gibi bir ülke bitkilerini kıyı ve köşelerde yetiştiriyor. Başka yerde yetiştirmek gibi bir şansları yok. Çiçekleri orada yetiştirip diğer ülkelere transfer edilecek hale getiriliyor. Yani biz burada kuluçka dönemi gibi bir dönem yaşıyoruz. Bundan sonra inanıyorum ki büyük tecrübelerle diğer bölgelerimize de bu şekilde katma değeri yüksek ürünler üreterek göndereceğiz. Tarımda, sanayileşmeyi ve refahı arttıran yöntemleri emin olun ki bizlerde bulacağız.
“40 ÇEŞİT AROMATİK BİTKİ TESPİT ETTİK”
7 senedir Silivri'de 255 dönümlük bir alanda alternatif bitki yetiştiriciliğine yönelik araştırmalar yapıp bölge çiftçimizin topraktan daha fazla yararlanma ve emeğin karşılığında daha çok kazanmasına aracılık ediyoruz. Büyük bir tecrübe edindik. Kalkınma Kooperatiflerimizle farklı alanlarda karabuğdaydan enginara, ada çayından lavantasına kadar 40 çeşit farklı ürünün üretilmesini sağlamak amacıyla kurs ve eğitimlerini vererek başladık bu projeye.
“ÜRETTİĞİMİZ BİTKİLER KOZMETİK, İLAÇ VE DOĞAL BİTKİ ÇAYLARI SANAYİNDE KULLANILMAKTADIR”
Daha öncesinde de toprağımızın analizini yaparak eski dönemde yetiştirilmiş ve hafızalardan silinmiş olan ürünleri ortaya çıkardık; ilaçtan kozmetiğe kadar 200'e yakın sektörde kullanılabilecek ürünleri tespit ettik. Üniversitelerle birlikte gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmalarda bölgemizin aromatik bitkiler konusunda çok önemli bir fırsata sahip olduğu ortaya çıktı.
Aynı zamanda 40 çeşit ürünün dünyaca kabul gören niteliklerine de uygun olduğunu tespit ettik. Artık ürünler bulundu. Tohumu ve fidesi de var. Eğitimde verilebiliyor. Biz geçmişe bir çizgi atarak klasik tarımın dışına çıkıp Silivri'yi bir kalkınma bölgesi haline gelebileceğinin örneklerini gördük.
“ÜNİVERSİTELERİN TECRÜBELERİNİ HALKIMIZA AKTARACAĞIZ”
Ben Namık Kemal ve Bezmialem Üniversiteleri ile gurur duyuyorum. Bunlar ülkemizin çok değerli kurumlarıdır. Bilgi birikimlerinden faydalanacağız. Üniversiteler ile halkımızı bir araya getireceğiz. Onların tecrübelerini burada paylaşacağız. Araştırarak, geliştirerek birçok zorluğu hep beraber akılla aşmanın yolunu üniversiteler gösterdi.
“ÜRÜNLERE TESCİL ALACAĞIZ”
Üretmiş olduğumuz bu ürünlerin yaygın bir şekilde ekimini sağlamak, alım garantilerini vermek çok önemli bir konu. Şu an ki standartlarımız ortada ama çevre şartlarına daha dayanıklı ve verimi yüksek ürünlere ulaşmak bizim elimizde, onun için her ürünün özelliğini arttırmak için çalışmamız gerekiyor. Her köyümüzde mutlaka Çiftçi Pazar Yerleri yapacağız. Bölgeye özgü ürünlerin satıldığı küçük yerler olarak düzenleyeceğiz ve merkezimizde kurulan Üreticiler Birliğine de ayrıca bir yer tahsis edeceğiz. Bu ürünleri tescil alacak düzeyde ürettikten sonra da yıllarca o kaliteyi korumak konusunda pedal çevireceğiz. Üretimimizi denetleteceğiz. Tescil alacağız. İşte bunu kooperatiflerimiz, kurumlarımız, kuruluşlarımız, yerel yönetimimiz ve halkın katılımcı anlayışıyla destekleyerek aşabiliriz.
“SİLİVRİ KENT VE ÇEVRESİ TARIMININ EN PARLAK YERİ OLACAK”
Yaşadığımız günler sıkıntılı, ekonomik krizleri aşacak tek güç bu toprak. Silivri'mizi kent ve çevresi tarımının en parlak yeri haline getireceğiz. Silivri'mizde bir tane organize tarım bölgemiz olacak. Bunu kuracağız şimdi. Bir üst aşamaya çalışacağız. Organize tarım bölgesi Türkiye'de yok. Bunu ilk kez duyanlar da çok şaşırdılar ama ‘yapılamaz' diye bir şey de yok. Kanun bunu ‘yapabilirsiniz' diyor. Organize sanayi bölgesi olur da organize tarım bölgesi neden olmaz? Olur, çünkü bizim planımızda tarım teknolojileri parkı diye bir plan notumuz var. Bu plan notundan hareketle organize tarım bölgesi oluşturacağız. Bir tarım teknolojisi lisesinin kuruluş çalışmalarına başladık. Yeni bir tarım ve yaşam bilimleri üniversitesiyle de taçlandırmış olacağız. Bu bölge bir tarımsal kalkınma bölgesi merkezi haline gelecek. Esas adı insani gelişme merkezi; insana ve doğaya ait olan, sürdürülebilir bir tarım anlayışının geleceğe taşındığı, katma değeri yüksek inovatif ürünler üretildiği ve tarımın bir meslek haline geldiği bir bölge olacak. Böyle bir şansımız var. Buna katkı yapan ve çaba gösteren en başta üreticilerimizdir.
“SİLİVRİ SADECE TARIMLA ANILACAK KADAR BÜYÜK BİR ZENGİNLİĞE SAHİP”
Ben Silivri'nin sadece tarımla anılacak kadar büyük bir zenginlik ve varlığa sahip olduğunu biliyorum. Geliri, yaşam kalitesi yüksek, barış ve huzur içerisinde vatandaş olmanın özgüveniyle, hemşeri bilinci yüksek, birbiri ile yardımlaşan, dayanışma kültüründe yaşayan bireyler olacağız. Bu Silivri'mizin genlerinde var. Onun için çok çabuk gelişiyor. Bizim tabi ki kolaylaştırıcı, yol açıcı rolümüz olacak. Ama esas sorumluluk ve yapabilme iradesi sizlere ait. Bunları gösterdiğiniz içinde başta kooperatif başkanımıza, ilçe müdürümüze, sayın kaymakamımıza ve emeği geçenlere huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”
BEKÂRLAR: SADECE İSTANBUL BİLE YETERLİ BİR PAZAR
Tarımda gelir getiren ürünlere öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan İlçe Kaymakamı Faruk Bekarlar, şunları söyledi: “Öncelikle bu güzelliğin yaratılmasında emeği geçen bütün üreticilerimizi tebrik ediyorum. Bu kooperatifin kuruluşu hızlı olmuş ama gelişmesi bana göre yavaş oluyor çünkü üye sayısı ve üretim yaptığı alan miktarı oldukça sınırlı. Daha önce Kooperatife yaptığım ziyaretlerde bir takım önerilerde bulunmuştum. Ayçiçeği, buğday, kanola gibi geleneksel tarım bitkilerinin ekimini yapıyoruz. Geçen yıl yaptığımız hesaplara göre 1 dönüm buğdaydan elde ettiğimiz hasılat 350 TL civarındaydı. Gayri safi milli hasılanın net karı da 250 TL civarındaydı. Ama eğer bana verdikleri bilgiler yanlış değilse Seymen'de 1 dönüm, 1 dekar çiçek yetiştiriciliğinden elde edilen hasılat 15 bin TL civarında. 250 TL ile 15 bin TL'yi kıyasladığınız zaman yaklaşık 60 mislini hesap etmeniz mümkün. İstanbul'da Büyükşehir Belediyesi ve 39 ilçe belediyesi var. Bunların hepsi çiçeğe talepte bulunan ilçeler yani sadece İstanbul bile aslında bu iş için çok önemli ve yeterli bir pazar.
“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ”
Umuyorum ki hasat gününün ilkini yapan Seymen Mahallesi ve Silivri ve Köyleri Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi İstanbul'da marka haline gelir. Bu da önce üretici sayısının sonra üretim alanlarının artırılmasını zorunlu kılıyor. Bu işe herkesin sahip çıkacağını umuyor ve bekliyorum. Bu konuda devletimize ve kurumlarımıza düşen ne görev varsa biz arkadaşlarımızla birlikte hazırız.
“BİRLİK İÇİNDE SİLİVRİ İÇİN MÜCADELE EDERSEK BUGÜNDEN DAHA İYİ YERLERE GELECEĞİZ”
Silivri'nin sahip olduğu birçok ayrıcalıklı güzellik var. Bunu taçlandırmanın yolu da Silivri'nin birliğinden geçiyor. Silivri'yi hiçbir ayrıma tabi tutmadan, bir olarak görürsek ve herkes Silivri için mücadele ederse, ben eminim, ilçemizi hep beraber bugünkünden daha iyi noktalara taşıma fırsatını buluruz. Bir dünya metropolü olan İstanbul'da tarımsal üretim imkanı bulan, hayvancılıkta söz sahibi olan bir ilçe olmak bize beraberinde birçok sorumluluğu da yüklüyor. Biz bunun karşılığını vermek zorundayız.
“İLÇEMİZİ GELENEKSEL TARIM ÜRÜNLERİNDEN KURTARIP İNOVATİF TARIM ÜRÜNLERİYLE TANIŞTIRALIM”
Ziraat Odası Başkanımdan özellikle rica ediyorum çünkü kendisi de bu bölgenin en önemli çiftçilerinden birisi, gelin hep birlikte buğday, arpa, kanoladan ilçemizi kurtaralım, getirisi çok daha yüksek ürünlere yönelelim. İşte çiçekçilik bunun örneklerinden birisi; pazar problemi yok, alım garantili müşteriler hazır. El birliğiyle bu işi bugünkü noktasından daha iyi yerlere taşıyalım. Bu duygu ve düşüncelerle ürünlerinizin bereketli olmasını diliyorum. İnşallah bir dahaki seneye çok daha büyük rakamları ve fazla çiçek üreticisinin olduğunu birlikte konuşmayı dileyerek sözlerime son veriyorum. Tüm çiftçilerimize hayırlı olsun.” Konuşmaların ardından sergilenen Aslıtolia Halk Dansları Topluluğunun gösterisi Hasat Şenliğine renk kattı.
ÜRETİCİLERE TEŞEKKÜR BELGESİ VE KİTAP HEDİYESİ
Necmettin Eren, Zafer Üstün, Üstün Alpaydın, Müsellef Yüksel, Recai Çınar'a İlçe Kaymakamı Faruk Bekarlar; Beyzat Duru, Yalçın Kara, Tanel Üstün, Mustafa Eren, Hıfzi Üstün'e Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar; Erdinç Atamaca, Fuat Akıncı, Mehmet Ali Gül, Ahmet Özkurt, Yusuf Akıncı'ya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli teşekkür belgesi ve Suyu Arayan Adam isimli kitap hediyesini takdim etti.
KURSİYERLERE BAŞARI SERTİKALARI VERİLDİ
Silivri Belediyesi ve Namık Kemal Üniversitesi işbirliği ile açılan Süs Bitkileri ve Sebze Yetiştiriciliği kursuna katılarak sertifika almaya hak kazanan yetiştiricilere başarı sertifikası verildi. Necmettin Eren ve İlknur Kara başarı sertifikalarını Özcan Işıklar'dan; Sevda Akıncı ve Recai Çınar Kemal Benli'nin ellerinden aldı. Mustafa Eren, Beyzat Duru, Leyla Vatansever ve Üstün Alpaydın'a belgelerini Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu ve Selimapaşa Tarımsal Kooperatifi Başkanı Aygören Atınç sundu.
Belge töreninin sona ermesinin akabinde sevkiyat törenine geçildi. Sevkiyat töreni esnasında Silivri İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş bereket duası okudu. Etkinlik sera işletme gezisi ile devam etti.
Haber: Hazal BAŞARAN