İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Eyüpsultan'da Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en büyük evsel atık yakma tesisini 2021 yılı içerisinde hizmete açmayı planlıyor. Yatırım Silivri'yi de yakından ilgilendiriyor…
İBB Fen işleri Daire Başkanı Recep Korkut, Eyüpsultan'da inşaatı devam eden Atık Yakma ve Biyometanizasyon Tesisleri'ni anlattı. Yatırımın tamamlanması ile Başakşehir, Esenler, Baruthane, Halkalı ve Yenibosna'dan Silivri'ye; 3 bin ton atığın, 100 kilometre taşınma mesafesinin azaltılacağını dile getiren Korkut, “25 yılda, şu anda Silivri'deki depolama alanımızı, 142 futbol sahası ve 15 metre yüksekliğinde bir alanı, çöp depolanmasından kurtarmış oluyoruz" dedi.
İBB Fen işleri Daire Başkanı Recep Korkut 16 Eylül 2017'de inşasına başlanan Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en büyük evsel atık yakma özelliğine sahip tesisi hakkında İBB'nin yatırımlarını tanıtmak amacıyla aylık olarak hazırlanan derginin Şubat sayısı için şu açıklamaları yaptı:
"HEDEF 0 EMİSYON"
“İstanbul'un günlük 20 bin ton atığının 3 bin tonunu bertaraf edip, aynı zamanda enerji üretmeyi amaçladıklarını söyleyen Recep Korkut, tesisinin kurulu gücünün 85 MW (megavat) olduğunu belirtti Korkut, 77.8 MW enerji üretip, bunun 7.8 MW'lık kısmının tesis içi işleyişte, 70 MW'lık kısmının da ulusal sisteme elektrik vermek için kullanılacağını aktarıp, tesis işleyişi hakkında şu bilgileri verdi: "Buradaki projenin oturum alanı 72 bin metrekare. Toplamda 40 bin metrekare bir inşaat alanımız ve 27 bin metrekare de peyzaj alanımız var. Bu alanda, topladığımız çöpü yaktığımız 3 kazanımız var. Bu kazanlarda çöp, yaklaşık bin santigrat derecede yakılıyor. Kazanların dibinde kalan külleri de toplanıyor. Taban külleri, yollarda ve çimento gibi tesislerde kullanılmak için işletmeci İBB iştiraki İSTAÇ tarafından götürülüyor. Yakma sonucu ortaya uçucu kül de çıkıyor. Uçucu kül, zehirli içerikler taşıyabileceği için onlar ayrı şekilde bertaraf ediliyor. İSTAÇ, bu külleri torbalayıp prosedüre uygun şekilde ortadan kaldırıyor. Tesisteki 3 kazanımız tek türbini besliyor. Biz buna, ‘3 kazan tek türbin' diyoruz. Avrupa Birliği normlarına uygun 45 metre uzunluğunda bir bacamız var. Bu bacadaki hedefimiz ise sıfır emisyon."
"ÇEVRE DOSTU BİR PROJE"
Projelerde, çevre dostu uygulamaları ön plana çıkaran İBB, bu anlayışı Eyüpsultan'daki Atık Yakma ve Biyometanizasyon Tesisleri'nde oldukça fazla dikkate alıyor. Başakşehir, Esenler, Baruthane, Halkalı ve Yenibosna'dan Silivri'ye; 3 bin ton atığın, 100 kilometre taşınma mesafesinin azaltılacağını dile getiren Recep Korkut, "Yeni yapılacak aktarma istasyonu ile bu mesafeyi azaltacağız. Mesafenin azalması ile 6 milyon kilometrelik bir yol tasarrufu sağlayacağız. Tabii bunu sadece araçların yakıt tasarrufu olarak düşünmemek lazım. Çok yönlü düşünmek gerekiyor. Çöpü taşıma mesafesinden veya yolların aşınma olasılığından kaynaklı maliyet var. Ayrıca kaza riskleri, İstanbul-Silivri arasın oluşan yoğunluk var” dedi.
“25 YILDA SİLİVRİ'DEKİ DEPOLAMA ALANIMIZI, ÇÖP DEPOLANMASINDAN KURTARMIŞ OLUYORUZ”
Recep Korkut, yakında yeni bir katı atık tesisi yapılacağını da sözlerine ekleyerek, “Burada 3 bin ton atığı yakacağız. Kabaca ömrünü 25 yıl düşünüyoruz. 25 yılda, şu anda Silivri'deki depolama alanımızı, 142 futbol sahası ve 15 metre yüksekliğinde bir alanı, çöp depolanmasından kurtarmış oluyoruz" bilgisini verdi.
"ORGANİK ATIKTAN ELEKTRİK ÜRETİLECEK"
Asıl amaçlarının elektrik üretmek olduğunu da sözlerine ekleyen Korkut, yemek atıklarını da biyolojik reaksiyonlara sokup, biyometanizasyon tesisilerinde çıkan gazı yakarak elektrik üreteceklerini söyledi. Korkut, "İstanbul genelinde; üniversiteler, hastaneler, oteller, lokantalar, askeri ve sosyal tesisler, büyük marketler gibi noktalarda organik içerikli katı atıklar toplanacak. Atıklar, transfer istasyonlarına getirilecek. Burada biriken atıklar, işlenmek üzere tesise götürülerek işlenecek" dedi.
Atık Yakma ve Biyometanizasyon Tesisler'i için konuşan Korkut, "Yılda, 1 milyon ton evsel atık işlenecek ve tesiste enerji üretimi de gerçekleştirilecek. Günlük 3.000, yıllık yaklaşık 1 milyon tonluk kapasitesi olan tesiste, 1 milyon 400 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak düzeyde elektrik üretilecek. Ayrıca, 1.38 milyon ton sera gazı salımı önlenecek. Bu da vatandaşlarımızın anlayacağı şekilde söylersek, yaklaşık 700 bin aracın bir yıllık emisyonuna denk geliyor" ifadelerini kullandı.
"KOKU SORUNU ORTADAN KALKACAK"
İstanbul'un çöpünün yaklaşık yüzde 15'inin bertaraf edildiği tesisle, 100 hektarlık depolama alanından tasarruf sağlanacak. İstanbul'da oluşan evsel atıkların yüzde 15'i, yakma yöntemi ile yok edilecek. Bu yolla hem atıklar ortadan kaldırılacak hem de elektrik üretimi sağlanacak. Çöp taşıma maliyeti azalırken, koku sorunu da ortadan kaldırılacak. Son teknolojinin kullanıldığı tesiste, emisyon değerleri Avrupa Birliği limitlerinin altında olacak. Tesiste kullanılacak en son teknolojili “baca gazı arıtma sistemi” ile çevre korunacak. Bacadan çıkacak gazlar, “sürekli emisyon ölçümü sistemi” ile izlenecek ve kayıt altına alınacak. Bu sayede, çöplerden çıkan sera gazı salınımının yüzde 33'ünden kurtulmuş olunacak. Tesis ile yerli üretim desteklenecek. Tesiste, 90 kişilik bir ekip çalışacak. İBB ayrıca, çevreci projeleriyle azalttığı emisyondan artan karbon salınım hakkını satmaya başlamış ve bu kapsamda 320 bin karbon kredisi karşılığı 1.6 milyon lira gelir elde etmişti. İBB'nin bu yeni tesisinde de benzer sonuçların oluşması bekleniyor."