50.Yıl Sağlık Ocağının yer sancısı devam ediyor

50.Yıl Sağlık Ocağının yer sancısı devam ediyor

Silivri Belediyesi'nin Şubat ayı meclisinde söz alan Başkan Volkan Yılmaz, 50. Yıl Sağlık Ocağı hekimleri ile yer ve tahliye konusunda yaşanan sıkıntıya dikkat çekti.

Silivri Belediyesi'ne ait ek hizmet binası yanında Acil Merkezde hizmet veren aile hekimleri ile tahliye konusunda yaşadıkları anlaşmazlığa işaret ederek şu açıklamalarda bulundu: “50. Yıl Sağlık Ocağı hekimleri, “Haklısınız başkanım doğru söylüyorsunuz” demekle birlikte “Ama biz buradan çıkamayız” gibi önümüze bir koşul sürüyorlar. Deprem olduğunda orada bir mesai arkadaşınız veya yakınınızı kaybederseniz ne hissedersiniz? Bunun bir telafisi olabilir mi? Kamu olarak görevlerimizi yapmaz, kamu olarak çürük binalarda oturursak, kentsel dönüşümde vatandaşa nasıl öncülük edebiliriz? İki aylık bir tebligat süresi verdik. Hekim arkadaşlarımızın kendilerinin yapması gereken çözümün Silivri Belediyesinden bekliyorlar. Kendilerine alternatif çözüm önerilerde bulunduk. Çözüm için elimizde alan ve yer yok. Bunu yapabileceğimiz Belediyenin bir arazisi yok. Bu işi Sağlık Bakanlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü ile çözmeleri gerektiğini söylediğimizde Bakanlığın kendilerine kira yardımı zaten halihazırda yaptığını ve Aile Sağlık Merkezlerinin genelde yapmadığını, Sağlık Ocaklarındaki hekimlerin buraları kiralayarak kendi imkanlarıyla ve ticari bir mantıkla işlettiklerini biliyoruz.

“SADECE 5 HEKİMİN DEĞİL SİLİVRİ'DEKİ BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZIN CAN GÜVENLİĞİNİ DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIM”

Özellikle salgın günlerinde bizim için çok değerli olan, beş tane doktor arkadaşımızın faaliyetini değil sadece tüm Silivri'deki vatandaşlarımızın can güvenliğini düşünmek zorundayım. Onun için çok hızlı bir şekilde kendilerine yer bulmalarını ve bizim de yer konusunda yardımcı olacağımızı ifade etmek istiyorum. Sağlık Ocağına giden vatandaşlarımız da şöyle bir yol seçmişler; şikayet ve talep dilekçesi vermişler. Belediyeyi vatandaşın önüne iterek işte ‘belediye bizi buradan çıkarıyor şikâyet edin' mantığıyla hareket ediyorlar. Önceki dönem Belediye Başkanımıza da böyle bir yöntem uygulamışlar. Yaptıklarının doğru olmadığını kendilerine ifade etmek istiyorum. Biz bütün kamuyu gözetmek, kollamakla görevliyiz. O arkadaşlarımıza da yardımcı olacağımızı ama gittikleri yolun doğru olmadığını söyledik. Beş arkadaşımız ya bir yer kiralamaları, ya da bölünerek iki yer kiralamaları gerekiyor.

Esasında burası bir kamu binası. Biz süre vermek zorunda da değiliz. İki aylık yasal süreyi kendi binamızda beklemek zorunda değiliz. Burayı yarın da yıkabiliriz. Kış şartlarını göz önünde bulundurarak iki aylık süre verdik. Siz de biliyorsunuz 3-6'şar ay tahsisi uzattık ama bu konuda hiçbir çaba görmeyince artık bunu yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Sizler ve kamuoyuyla paylaşmış olayım.”

KIRKICI: ONLARA ORADA BİR YER BULMAMIZ LAZIM

Kırkıcı, konuya ilişin görüşünü şöyle açıkladı: “Bu sorun bizim dönemimizde de çok fazla dillendirildi ve her aşamada önümüze çıktı. Silivri Belediyesinin bütün sağlık ocaklarına, Aile Hekimliklerine destek verdiğini biliyoruz. Bizim dönemimizde de veriliyordu, şimdi sizin de buna çok hassas yaklaşan bir duruşunuz var. 50. Yıl Sağlık Ocağı, yaklaşık 20-25 bin insana hitap ettiğini biliyoruz. Merkezi bir yerde olmasının avantajı çok ama bir taraftan da depremsel bir sorun var. Bir çare bulmak lazım. Onların da sanırım sizinle bir diyalogları olmuş.

Biz kendi dönemimizde geçici, prefabrik de olsa bir yer oluşturup, onları oraya kanalize ederiz diye düşünmüştük. Bu mümkün olabilirdi. Dediğiniz doğru. Yer sorunumuz var. Bizim dönemimizde Turan Kent'te bir boşluk vardı. Şimdi bilmiyorum. Sağlık Ocaklarına pozitif bir anlayışınız varken, burada da pozitif yaklaşılmasını öneriyorum. Orası hepimizin ortak kaygısıyla oluşturulmuş bir yer. Doktorların ne istediği çok önemli değil. Ek ücretleri varsa da bizi çok bağlamıyor. Onlara orada bir yer bulmamız lazım. Çare aramaya devam etmemiz lazım.”

YILMAZ: YIKILMASI KESİN OLAN BİR BİNADA “OTURACAĞIZ” DEME HAKLARI YOK

Başkan Yılmaz tekrar söz alarak: “Esasında konuya benden daha vakıfsınız. Sizlerin önerilerine açığım. Öyle bir alternatif bir yer bulursanız hay hay. Sağlık Ocağı yapmak bizim görevimiz olmamasına rağmen bağışçılar marifetiyle Gümüşyaka Mahallesi'nde yaptık. Sayalar'da bir Sağlık Evi yapımı devam ediyor. Akören'de bir Sağlık Evi'ni yaptık. Büyük Kılıçlı'da bütün köylere 112 Acil'i yaptık. Kavaklı'da belediyemize ait bir alanı 112 Acil'in emrine tahsis ettik. ‘Silivri Belediyesi, sağlık hizmetlerine, sağlık çalışanlarına destek olmuyor' diyen kendisiyle çelişir. Buradaki arkadaşlarımıza da elimizden gelen her şeyi yapacağız ama yıkılması kesin olan bir binada “Oturacağız” deme hakları zaten yok. Ahlaken de vicdanen de yok. İl Sağlık Müdürümüzle görüştük. Çok dar yerlerde, arazi bulunamayan yerlerde 150 m2 üzerine iki katlı İl Sağlık Müdürlüğünün yaptığı projeler var. Yerini üretebilirsek, yapımını onlar üstlenecek. Öyle bir proje üzerinde de çalışıyoruz ama bağışçı mantığı ile yer satın almayı da düşünüyoruz. Onu da bulmak imkansız. Hep beraber inşallah bir çözüm üreteceğiz.

Klasik; Belediye Başkanını vatandaşın önüne atarım, seçilememe korkusu veya çok seçilme arzusuyla bu restimizi göremez diye kimse beni sınamaya kalkmasın. Kimseye boyun eğmem. Silivri'de yaşayan herkes benim için çok önemli. Bu sorunu hep beraber aşacağız. Aşılmayacak gibi bir düşüncem yok.”

Renginar SALİ/Sevginar SALİ

  1. Dr Veli HÜR Dr Veli HÜR

    Ben 50.yıl ASM’ de çalışan bir hekimim. Biz Sayın Başkana bu binadan “çıkmıyoruz “ demedik. “Eğer bu bina deprem yönünden riskli ise, yıkılsın “ dedik. “Ama yeni yapılacak binada bize de yer verin” dedik. O da bize buranın “Gençlik merkezi “ olacağını , bize bu binada yer vermeyeceğini söyledi. Burada eksik ve yanlış bir bilgilendirme var

YORUM YAP