A'dan Z'ye Odak Okulları

A'dan Z'ye Odak Okulları

12.09.2017 09:55:26

21.yy'ın eğitim anlayışının ürünü olarak kurulduğu ifade edilen “Odak Okulları”nı yöneticileri Hürhaber'in sorularını yanıtlayarak anlattı. 

Belli bir birikimin, ekip çalışmasının, program geliştirme uzmanlarının görüşleri ve 21. yy'ın eğitim anlayışının ürünü olarak kurulan Odak Okulları, 2017-2018 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte ilçemiz eğitim camiasına katıldı.
Odak Okulları Genel Müdürü Fevzi Babalık, Genel Müdür Yardımcısı Hülya Gökpala, Ortaokul Müdürü A.Cenk Kır ve İlkokul Müdürü Zehra Mülküt, Hürhaber'in sorularını yanıtlayarak sunacakları eğitim modelini tanıttılar, büyük bir özenle seçtikleri eğitimci kadroları, hedeflerini paylaştılar, mevcut milli eğitim sistemi hakkındaki görüşlerini açıkladılar ve bunun gibi birçok konu hakkında bilgi verdiler.

Renginar SALİ: Öncelikle Odak Okulları Genel Müdürü Fevzi Babalık'ı tanıyabilir miyiz?
Odak Okulları Genel Müdürü Fevzi Babalık: 1983 yılında eğitimci bir ailenin 3. oğlu olarak dünyaya geldim. Ortaöğretimimi Şanlıurfa'da alıp üniversite eğitimime İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde devam ettim. 2000 yılındaki mezuniyetimin ardından iş hayatına atıldım. Farklı firmalarda işletme bünyesinde deneyim kazarak bir teknoloji firmasının kuruluşundan ilerlemesine kadar hem yöneticiliğinde hem de hisse ortaklığında yer aldım. Öğretmen bir annenin çocuğu olarak 2013 yılında eğitim sektörüne yönetici olarak giriş yaptım. Kayseri'de açılan Medisina Sağlık Meslek Lisesi'nin yöneticisi ve ayrıca kurucu ortağı oldum.2 yıl sonrasında aynı ekip arkadaşlarıyla Denizli'de özel meslek lisesi okullarımızın kuruluşunda yer aldım. 2016 yılı itibariyle de ODAK Okullarının Genel Müdürlüğünü ve aynı zamanda ortağı olarak çalışmalara başladım.

GÖKPALA: 21. YÜZYILIN İHTİYAÇLARINA CEVAP VEREN “KİDEA” EĞİTİM MODELİNİ UYGULAYACAĞIZ
Renginar SALİ: Nasıl bir eğitim modeli sunacaksınız?
Odak Okulları Genel Müdürü Hülya Gökpala: “Çağdaş bir gelecek ODAK ile gelecek” 21. Yüzyılın ihtiyaçlarına cevap veren bir eğitim modeli sunacağız. Kendine özgü bütünsel eğitim modelini uygulayarak ulusal ve uluslararası düzeyde fark yaratacak olan okulumuzun vizyonunu gerçekleştirmek için kullandığımız eğitim modelimizin adı “KİDEA”dır.
Öğrencilerimizin içinde bulunduğu çağın gerekliliklerine ve hızla değişen dünyanın ihtiyaçlarına uyum sağlayacak yetkinlikte olmalarını bekliyoruz. Okulumuz öğrencileri insan odaklı inovasyon, değer odaklı düşünme, çözüm odaklı iletişim, süreç odaklı gelişim, sorumluluk odaklı farkındalık, duyarlılık odaklı liderlik, işbirlikçi odaklı ilişki, mutluluk odaklı yaşamı prensip edinecekler. Okulumuzda milli eğitim müfredatına ilave olarak öğrencilerimizin ilgi, istek ve yeteneklerine göre açılan öğrenci kulüplerinde görev almalarına olanak tanınarak, onların sosyal ve kişisel gelişimlerinde çok yönlü olmalarını hedefliyoruz.

KIR: TÜM EĞİTİM MODELLERİNİ ÇOCUKLARIMIZA YANSITACAK OLAN YETKİN ÖĞRETMENLERİMİZDİR
Renginar SALİ: Bildiğimiz kadarıyla eğitim kadronuz konusunda çok seçicisiniz. Süreç nasıl işliyor? Sizi tercih edecekler nasıl bir Odak kadrosuyla karşılaşacaklar?
Odak Okulları Ortaokul Müdürü A.Cenk Kır: Evet, sizin de ifade ettiğiniz gibi eğitim kadrosu konusunda çok hassasız ve seçiciyiz. Biliyoruz ki belirlenen tüm eğitim modellerini çocuklarımıza yansıtacak olan yetkin öğretmenlerimizdir. Bu yüzden aday öğretmenlerimizin özgeçmişleri titizlikle incelendikten sonra uygun olan adaylar, ilk aşamada insan kaynakları uzmanlarımızla görüşürler. Bu görüşme, raporlanmasından sonra aday öğretmenler akademik eğitim komisyonuyla görüşmeye davet edilir. Olumlu görülen öğretmenler kadromuza dahil edilir. Bu görüşmelerde öğretmenlerimizin öncelikle alan bilgisi hakimiyeti, pedagojik yeterlilik, genel kültür birikimine sahip olmalarını bekliyoruz. Bununla birlikte açık ve tutarlı bir iletişim ve yönetim becerisine sahip, ders saatlerini etkili bir biçimde kullanabilen, öğrencilerinin çalışmalarını ve gelişimlerini izleyen, problemleriyle başetmede onlara rehberlik eden, kendisi hakkında değerlendirmeleri de ciddiye almaları beklentilerimiz arasında. Ancak sürdürülebilir inovasyon ilkesi doğrultusunda eğitim kadromuzun mesleki eğitim süreçleri kurumumuzun öncelikleri arasındadır. Okulumuzu tercih edecek olan velilerimizin ve öğrencilerimizin karşılaşacağı akademik kadromun genel özellikleridir.

MÜLKÜT: GELECEĞİN BİREYLERİNİN İHTİYAÇLARI EĞİTİME ENTEGRE EDİLMELİ
Renginar SALİ: Günümüz eğitim sisteminden öğrenci, öğretmen, veli… herkes şikayetçi. Sizce günümüz koşullarına uygun olarak bir eğitim sistemi öğrencisine neler vermeli?
Odak Okulları İlkokul Müdürü Zehra Mülküt: Uluslararası platformlarda yapılan ölçme değerlendirmelerde de ülkemizin son sıralarda olması hepimizi düşündürmektedir. Geleceğin bireylerinin ihtiyaçlarını şimdiden öngörerek eğitime entegre etmek önemlidir. Günümüz eğitim sistemi, Yaratıcılık ve Yenilenme, Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme, İletişim ve İş birliği, Bilgi Okur-yazarlığı, Yaşam ve Meslek Becerileri, Esneklik ve Uyum, Girişimcilik ve Öz-Yönelim, Sosyal ve Kültürlerarası Beceriler, Üretkenlik, Liderlik ve Sorumluluk gibi 21.yy'ın becerilerini öğrencilere kazandırmalıdır.

GÖKPALA: CUMHURİYETİN KAZANIMLARINA SAHİP ÇIKAN BİREYLER OLARAK  HAYATA  HAZIRLANMALARINI AMAÇLIYORUZ
Renginar SALİ: Odak Okulları nasıl öğrenciler yetiştirmeyi amaçlıyor?
Odak Okulları Genel Müdür Yardımcısı Hülya GÖKPALA: Öğrencilerimizin okulumuzdan mezun olduklarında iyi bir liseye yerleşmelerini, en az bir yabancı dili etkin kullanabilmelerini, sanat ve spor alanlarında potansiyelleri doğrultusunda aktif olmalarını; özgüvenleri gelişmiş, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, etkili iletişim kurabilen, analitik ve eleştirel düşünebilen, günlük hayattaki deneyimlerini farklı disiplinlere aktarabilen, cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkan bireyler olarak hayata hazırlanmalarını amaçlıyoruz.

KIR: SORUN ODAKLI DEĞİL; ÇÖZÜM ODAKLI VE ÖNLEYİCİ BİR İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ
Renginar SALİ: Öğrenci, öğretmen, okul ve veli olarak nasıl bir işbirliği içinde olacaksınız?
Odak Okulları Ortaokul Müdürü A.Cenk KIR: Eğitimde hedeflerimize ulaşabilmek için öğretmen, öğrenci ve veliler arasında çok güçlü bir iletişim olmalıdır. Odak Okullarında öğretmenlerimiz, öğrencileri ile ilgili gözlemlerini, akademik ve sosyal yönden gelişimlerine yönelik önerilerini düzenli olarak ebeveynler ile paylaşırlar. Odak Okulları olarak aile eğitimini de önemsiyoruz, bu eğitimlerin sonrasında aile ile okul tutum birliğini sağlayabiliyor bu paylaşımın etkisi de çocuğa olumlu olarak yansıyor. Öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin ve velilerimizin olduğu düzenli planlama ve gelişim toplantıları yapacağız. Gerçek başarının öğretmen, öğrenci ve aile arasında sağlanacak tam bir işbirliği ile sağlanacağına inanıyoruz. Öğrenci, öğretmen ve veli olarak sorun odaklı değil; çözüm odaklı ve önleyici bir işbirliği içinde olduğumuzu söyleyebiliriz.

GÖKPALA: İKİ (2) OLAN KAMPUS SAYIMIZI SEKİZ (8)'E ÇIKARACAĞIZ
Renginar SALİ: Odak Okulları olarak hedefleriniz nelerdir?
Odak Okulları Genel Müdür Yardımcısı Hülya GÖKPALA: Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.” der Atamız. Vizyonumuz doğrultusunda belirlediğimiz eğitim modelimiz olan “KİDEA”yı her öğrenciye götürmeyi düşünüyoruz. Öncelikle iki (2) olan kampus sayımızı 2020'de sekiz (8) kampüse çıkarmayı hedefledik. Ne kadar çok öğrenciye ulaşırsak ülkemiz için bu büyük bir kazanım olacaktır. Bu yüzden ülkemiz için kaliteli bir eğitim hedefimizi kampus sayımızı artırarak yaygınlaştıracağız.

BABALIK: EĞİTİMDEKİ SORUNLARA ALTERNATİF ÇÖZÜMLER GETİRMEK İSTİYORUZ
Renginar SALİ: Eğitim sektörünü seçme nedeniniz neydi? Odak Okulları nasıl doğdu?
Odak Okulları Genel Müdürü Fevzi BABALIK. Eğitimci bir annenin çocuğu olduğum için eğitimden hiçbir zaman ayrı kalmadım. Üniversiteden mezun olduktan sonra işletme alanında iş hayatının çeşitli alanlarında bulunmama rağmen aklımın bir köşesinde her zaman eğitim vardı. Beni rahatsız eden ve yolunda gitmeyen eğitim sistemini kuru kuruya eleştirmek yerine bunlara alternatif bir çözüm getirmem gerektiğine inandım. Bir Çin atasözü: “Herkesin mutlu olmak için bir yolu varmış, kendi yolumu çizdiğimde anladım.” der. Ben de böylece 2013 yılında eğitim sektörüne yönetici olarak giriş yaptım. Türkiye'de sağlık ve meslek liselerinin yetersiz olduğunu her defasında devletin yetkili organları ve sivil toplum örgütleri televizyon programlarında sürekli dile getiriyordu. Bizler bu eksikliğe bir nebze de olsa çare olmayı düşündük. Böylece Kayseri'de açılan sağlık meslek lisesinin yöneticisi ve ayrıca kurucu ortağı oldum. 2015 yılında eğitime gönül vermiş ekip arkadaşlarımla havacılık meslek lisesinin kurulmasına destek oldum. Bunların dışında çeşitli eğitim kuruluşlarına da eğitim teknolojileri konusunda danışmanlık yaptım. Bu çalışmalarımızın ardından bugün iddialı olduğumuz eğitim anlayışımızı “ODAK OKULLARI” adıyla duyurduk. ODAK OKULLARI belli bir birikimin, ekip çalışmasının, program geliştirme uzmanlarının görüşleri ve 21. yy'ın eğitim anlayışının ürünü olarak doğdu.

YORUM YAP