Ahmet Doğan liderliğinde 13 numaraya destek çağrısı

Ahmet Doğan liderliğinde 13 numaraya destek çağrısı

4.10.2024 15:26:13

Silivri Bulgaristan Göçmenleri Dernek Başkanı Ercan Çalışkan, "27 Ekim'de Bulgaristan'da yapılacak genel seçimler bana göre bugüne kadar yapılmış olanların en önemlisi, tarihi bir nitelikte. Eğer burada gerekli cevabı biz oylarımız ile Bulgaristan'a ve Avrupa'ya karşı verebilirsek, inanıyorum ki bundan sonraki aşamalarda sahip olduğumuz hakları korumanın yanı sıra daha fazlasını almak için elimizde yeterince imkan olacak. APS'ye, 13 numaraya oy vermeye ve destek olmaya davet ediyorum herkesi" dedi.

Bulgaristan'da 27 Ekim'de gerçekleştirilecek seçim süreci son derece kritik bir şekilde ilerliyor. Yaşanan bölünme sonrasında HÖH'ün kurucusu ve Onursal Başkanı Ahmet Doğan'ın öncülüğünde mücadelelerine devam eden milletvekilleri 13 Numara ile APS olarak seçimlere katılmak durumunda kaldılar.
BULGARİSTAN'DA TEKRAR SEÇİMLER NEDEN YAPILIYOR?
Sevginar Sali: Hoş geldiniz Ercan Bey.
Ercan Çalışkan: Hoş bulduk, teşekkür ederim.
Sevginar Sali: Bugün sizi burada ağırlamamızın sebebi, Bulgaristan'da yaklaşan seçimler. Öncelikle, 6 ay sonra Bulgaristan'da neden tekrar seçim yapılıyor?
Ercan Çalışkan: Bulgaristan'da son dönemlerde sık sık seçim yapma geleneği oluştu. Bu aslında hükümet kurulamamasından kaynaklanıyor. Anayasa gereği, hükümet kurulamadığında tekrar seçime gidiliyor. Durum şu ki Bulgaristan parlamentosunda 240 milletvekili var ve hükümet kurulması için 121'in bulunması gerekiyor. Ancak o kadar çok parçalanmışlık var ki, en çok oy alan parti bile 67 milletvekili çıkarabildi. Biz, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) olarak Nisan 2024 seçimlerinde 47 milletvekili ile ikinci parti olduk. Fakat o kadar zıt siyasi görüşler söz konusu ki, bir araya gelip hükümet kurulamadı. Son üç yıldır Bulgaristan bu hükümetsiz durumla karşı karşıya.
PARTİ BÖLÜNMESİ VE İÇ ÇEKİŞMELER
Sevginar Sali: Son seçimlerde Hak ve Özgürlükler Hareketi büyük bir başarı elde etti ve ikinci parti oldu. Ancak sonrasında partide bazı sorunlar yaşandı ve hareket resmen bölündü. Bu süreçle ilgili bize biraz bilgi verebilir misiniz?
Ercan Çalışkan: Evet, bir önceki seçimde 47 milletvekili çıkardık ve ikinci parti olduk, bu çok güzel bir tabloydu. Ancak daha sonra bazı gelişmeler oldu. Bulgar Genel Başkan tarafından bazı milletvekillerinin istifaları istendi, bazıları partiden ihraç edildi ve esasen bir kaos yaşandı. Şu anda partimiz ikiye bölündü. Biz, onursal başkanımız Ahmet Doğan'ın yanında yer alıyoruz ve onun liderliğinde hareket ediyoruz.
27 Ekim'de Bulgaristan'da seçimler var. Doğan ile hareket eden milletvekillerimiz ve adayları APS çatısı altında 13 numarayla seçime giriyor.
Silivri'de de sandık kurulacak. Türkiye genelinde 166 sandık kurulacak.
PARTİYE YAPILAN BASKILAR VE GÖZALTILAR
Sevginar Sali: Partinizde yaşanan bu bölünme sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ercan Çalışkan: Gelinen süreçte partimize yapılanları, yaşananları tasvip etmiyoruz ve kınıyoruz. Özellikle son günlerdeki gelişmeler çok üzücü; onursal başkanımızın evine polis baskını yapıldı, Mineralni Bani Belediye Başkanı Mümün İskender gözaltına alındı ve 11 gün boyunca gözaltında kaldı. Gözaltı süresi yasal olarak 3 gün olmalıydı ama bu süre uzatıldı. Milletvekili adaylarının seçim sürecinde gözaltına alınmaması gerekirken, bu yasa da ihlal edildi. Bu gelişmeler Avrupa Birliği üyesi bir ülkede yaşanmaması gereken şeyler.
GÖZALTINA ALINANLAR VE AÇLIK GREVİ
Sevginar Sali: Gözaltılar devam ediyor mu?
Ercan Çalışkan: Evet, dün akşam genel başkan yardımcımız Tırgovişte Milletvekili Ceyhan İbryamov da gözaltına alındı. O da milletvekili adayı, hali hazırda milletvekili ve dokunulmazlığı var ama yine de gözaltında. Eşi açlık grevine başladı, Sofya'da parlamento önünde grev yapıyor. Avrupa Birliği üyesi bir ülkede bunların yaşanmasını doğru bulmuyorum. Seçim atmosferinde her şey sahada, vaatlerle yapılmalı, insanlarla konuşarak oy istenmeli. Ama bu şekilde baskıyla oy almak ya da istemek doğru değil.
27 EKİM SEÇİMLERİ: HAKLARA SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI
Sevginar Sali: Bu seçimlerin önemini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ercan Çalışkan: Silivri Bulgaristan Göçmenleri Derneği olarak vatandaşlarımıza sesleniyorum: 27 Ekim'de Silivri'de sandık kurulacak, Lions Okulu'nda oy kullanacağız. Bu seçimler çok önemli, haklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. 34 yıl önce Ahmet Doğan, bizim haklarımızı savunmak için Hak ve Özgürlükler Hareketini kurdu. Partimizi tekrar geri alma umudundayız. Şimdilik seçimlere APS Partisi adı altında 13 numarayla katılacağız. Bulgaristan'daki ve Türkiye'deki vatandaşlarımıza sesleniyorum; bu seçim çok önemli, bize destek olun, sandığa gidin. Bulgaristan'da bazı yasalar çıkarılmak isteniyor, örneğin çifte vatandaşlarının haklarının ellerinden alınması gibi. Hak ve Özgürlükler Partisi bu yasaları durdurabildi. Eğer bu seçimde oy vermezsek, birçok hakkımızı kaybedebiliriz.
OY VERMEMENİN SONUÇLARI: HAK KAYBI
Sevginar Sali: Oy vermemenin sonuçları ağır olabilir mi?
Ercan Çalışkan: Kesinlikle. Bu seçimler, bugüne kadar yapılmış seçimlerin en önemlisi. 27 Ekim'deki seçimlerde oylarımızla Bulgaristan ve Avrupa'ya gerekli cevabı verebilirsek, bundan sonraki aşamalarda haklarımızı daha da genişletebiliriz. 13 numaraya oy vermeye ve destek olmaya davet ediyorum. Sandığa gitmeyen yaşlıları bilgilendirin, ulaşım konusunda da destek olacağız. Bu seçimde desteğinizi bekliyoruz.
SİLİVRİ'DE SEÇİM PROGRAMI VE ETKİNLİK
Sevginar Sali: Peki, Silivri'de bir seçim programı düzenlemeyi planlıyor musunuz?
Ercan Çalışkan: Milletvekillerimiz Türkiye'deki yetkililerle bir araya geliyor, çeşitli görüşmeler gerçekleştirildi. Ben de bu görüşmelerin bazılarında yer aldım. Silivri'de bir seçim programımız olacak. Tarihi 12 mi, yoksa 19 mu olacak, onu yakında açıklayacağız. O tarihte burada bir etkinlik yapmayı planlıyoruz; bir gece düzenleyeceğiz. Milletvekillerimiz, genel başkan yardımcılarımız da gelecek ve onlara hitap edecekler, durumu ve sorunları anlatacaklar. Biz de bu bilgileri onların ağzından birebir dinleyeceğiz. Bu etkinliğin duyurusunu önümüzdeki günlerde yapacağız. Umarım hep beraber bu etkinlikte buluşuruz.
AHMET DOĞAN'IN DEMOKRASİYE KATKILARI
Sevginar Sali: Hak ve Özgürlükler Partisi'nin kurucusu ve onursal başkanı Ahmet Doğan'ın yıllardır dile getirdiği bir iddia vardı: "Bulgaristan'ın demokrasisinin gelişmesine büyük katkımız oldu" bununla bitirelim mi?
Ercan Çalışkan: Gerçekten de öyle. Onursal başkanımızın söyledikleri çok doğru. Çünkü biz, HÖH hükümet ortağı olduğumuz zaman Bulgaristan NATO'ya ve Avrupa Birliği'ne girdi, birçok kazanım elde etti demokrasi adına. Ben, o dönemde verilen şansın tekrar verilmesini istiyorum. Şu anda Bulgaristan'da üç yıldır hükümet yok ve Avrupa Birliği fonlarından yeterince yararlanamıyoruz. Hükümet kurup proje üretemediğinizde, fonlar da gelmiyor. Daha refah içinde, daha özgürlükçü ve daha demokratik bir Bulgaristan için ben APS'ye, 13 numaraya oy vermelerini rica ediyorum.
Sevginar Sali: Teşekkür ederiz, Ercan Bey.
Ercan Çalışkan: Rica ederim, ben teşekkür ederim.

YORUM YAP