300.000 kışlık fidanın kadın çiftçilerimizle paylaşılacağı programın temsili törenine eşi Ezgi Yılmaz ile katılan Başkan Volkan Yılmaz, “ Üretim
demeye devam edeceğiz. Tabi ki gezeceğiz, eğleneceğiz, kültür turları hepsi hakkınız ama bunlarla beraber bizim ana hedefimiz kadınlarımızı, yani en kıymetlilerimizi, üretimin merkezine oturtmak, üretimimizin lokomotifi yapmak. Kadın üretirse, aile de üretecek” şeklinde konuştu.
Sürdürülebilir gıda zincirinin sağlanması, tarımsal üretimin desteklenerek üretim alanlarının ve miktarlarının artırılması, kadın üreticilerin desteklenmesi ve üretime teşvik edilmesi amacıyla Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi tarafından üretimi ve tedariki gerçekleştirilen 300 bin adet kışlık fide, Silivri Belediyesi tarafından kadın üreticilerimizle paylaşıldı. Karnabahar, brokoli, beyaz lahana, kırmızı lahana ve pırasa fidelerinin dağıtımına yönelik TÜRAM'da düzenlenen programa binin üzerinde kadın katılım gösterdi.
Başkan Volkan Yılmaz, eşi Ezgi Yılmaz ile katıldığı törende kadınları tek tek selamladıktan sonra onlara üretim sürecine dahil edecek çalışmaları ve belediye hizmetleri konusunda atılan adımlar hakkında bilgi verdi.
Yılmaz, “Daha güzelini ve daha fazlasını yapmak için de var gücümüzle çalışacağımdan hiç mi hiç şüpheniz olmasın. Yeter ki sizlerin desteği benimle olsun. Bir olalım, beraber olalım” derken, “Bana verdiğiniz destekle, üstlendiğim sorumluluğu tüm sevdiklerinizi mutlu edene kadar ilk günkü heyecanla, ilk günkü aşkla yılmadan, yorulmadan sürdüreceğim. Bundan hiç şüpheniz olmasın” diye de ekledi.
Yüzlerce Silivrili kadın, TÜRAM'da Silivri Belediyesi tarafından üretime teşvik edilmeleri amacıyla düzenlenen programa iştirak etti. Başkan Yılmaz, eşi Ezgi Yılmaz ile kadınları tek tek selamladı.
YILMAZ: HANIMEFENDİLERİN HER ZAMAN YANINDA OLUYORUZ, OLMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ
Başkan Bey, kadınlara şöyle seslendi: “Çok kıymetli hanımefendiler, büyük Silivri ailemizin kıymetlileri, dokundukları her yeri güzel kılan, dokundukları her alana anlam, mana katan kadınlarımız. Hepinizi sevgi saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Hoş geldiniz, şerefler verdiniz, sefalar getirdiniz.
Silivri Belediyesi olarak her şeyin en güzeline, en iyinse layık olan ve hayatımızın her anlamını hem kolaylaştıran, hem de güzelleştiren hanımefendilerin her zaman yanında oluyoruz, yanında olmaya da devam edeceğiz.
“KADIN VARSA ÜRETİM VAR”
Tarımsal destekleme projelerimizle kadınlarımızı üretime katmaya, üretimin içine katan projeleri geliştirmeye ve bunları sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Bugün de Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzün marifetiyle ve onların koordinasyonunda karnabahar, brokoli, beyaz lahana, kırmızı lahana ve pırasa fidelerinden oluşan tam 300.000 adet fideyi siz hanımefendilerle, sizlerin güzel elleriyle buluşturacağız. Sizler de onları toprakla buluşturup üretime dahil olacaksınız. Biz her zaman şunu söylemiştik; kadın varsa üretim var. Üretim varsa da hayat var.
“KADINLARIMIZIN TOPRAKTAN ELİNİ ÇEKMEMESİ İÇİN HER TÜRLÜ FEDAKARLIĞA HAZIRIZ”
İstanbul'un en verimli topraklarındayız hanımefendiler. İstanbul'un en verimli topraklarının üzerinde omuzlarımızdaki sorumluluğu taşıyarak, bu bilinçte hareket ederek sizlerle beraber bu projeleri hayata geçirmenin mutluluğunu ve bahtiyarlığını yaşıyoruz. Silivri'mizde kadınlarımızın topraktan elini çekmemesi için de her türlü desteği yapıyoruz, her türlü fedakarlığa da hazırız. Tarımsal üretimde adeta lokomotif görevini üstlenen kadın üreticilerimizi de, siz kadınlarımızı da çok önemsiyoruz. Bu sebeple Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz tarafından Kültür Müdürlüğümüzün Mahalle Evlerinde 650 hanımefendiye Tohum Ekimi ve Fide Yetiştiriciliği Kursu verilmiş ve onlara atalık tohumlarımız, atalık fidelerimiz hediye edilmişti.
Avrupa Birliği Erasmus programıyla 134.432 Euro hibe almaya hak kazandık hanımefendiler. Bu hibenin ana teması kooperatifçilikte kadınların yerinin, sayısının artırılması, tarımsal üretimin yaygınlaştırılması. Kadınlarımızın balkonda, saksıda, bahçede, tarla demeden her alanda üretimin teşvik edilmesi amacıyla 90.000 adet yazlık, seralarımızda ürettiğimiz, fideleri sizlerle buluşturmuştuk.
Selimpaşa Mahallemizde burada hanımefendiler vardır. Kadınlarımızın üretimde olması amacıyla onlara bamya, topatan kavunu ekebilecekleri alanları ücretsiz tahsis ettik. Yine Danamandıralı hanımefendiler vardır aramızda şunu söyledik ‘Danamandıra'nın barbunyası meşhur, İzmir halinin, İstanbul Halinin barbunyası yıllarca Danamandıra'dan, Danamandıra'daki hanımefendilerin ellerinden, sırtından geçti'. Barbunya ekimi bitmişti. Hanımefendilerle toplandık dedik ki; ‘Gelin Danamandıra'yı tekrar eski günlerinde sizlerin omuzlarında ayağa kaldıralım”. Dediler ki “Gübre çok pahalı”? Alt gübre verdik. Üst gübre istediler onu da verdik. “Ürettiklerimizi satamayız” dediler… Hanımefendilerin esasında cesaretleri kırılmıştı. ‘Alım garantisi de benden' dedim. Danamandıra'da hanımefendilerle ektik, diktik. Hepsini sattılar bana bir tane alım garantili barbunya kalmadı.
“NE ÜRETİRSEK SATABİLECEĞİMİZ BİR PAZAR VAR YANI BAŞIMIZDA”
Bu topraklarda nohutu, bezelyesi, salatası, sütü, yoğurdu ne üretirsek bunu alacak pazar yanı başımızda, 20 Milyon İstanbul'un hemen yanı başındayız, bütün ürünleri satabileceğimiz bir pazar var.
“SİLİVRİ'Yİ, SAHİLDEN, ÇARŞI MEYDANINDAN İBARET GÖREREK YÖNETMEYECEĞİZ DEDİK”
Göreve geldiğimizde ısrarla şunu söylemiştik; Biz yalnızca Silivri'yi, takım elbisemizi giyip kravatlarımızı takıp, sahilden, çarşı meydanından ibaret görerek yönetmeyeceğiz. Silivri'nin köyleri var dedik. Silivri'nin mahalleleri var… Silivri'nin köylüsüyle, çiftçisiyle Silivri'ye değer katacak hanımefendiler var dedik. Bunu yalnızca laf olsun, hamaset olarak söylemedik. Altını doldurmak için mesai arkadaşlarımla gece gündüz demeden çalıştık. Türk, milli tohumlar için çalıştık. Yerli tohumlar için çalıştık. Siz çocuklarınızın, ülkemizin yarınları için çalıştık. Dedik ki bu köylerin değerinin tekrar arttırması için ne yapmak lazım? Üretim. Ne üretimi? Tarım ve hayvancılığın tekrar canlandırılması. Silivri'de bir hayal kurduk biz Belediye olarak. Silivri Belediyesine ait ne kadar arsa varsa, ne kadar tarla varsa bulacağız dedik. Bakın belediyenin bir kısmından haberi yoktu, daha önceki yönetimimizin. Bir kısmını kimin ektiği belli değildi, bir kısmı ekenler belliydi kiralar alınmıyordu. Dedik ki öyle yağma yok, bu topraklar hepimizin. Bu topraklar Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadesiyle “Milletin efendisi olan köylünün” dedik. Bu toprakları biz ekeceğiz, bu topraklarda ürettiğimizi, kazandığımızın tamamını da çiftçiye tohum olarak dağıtacağız anlayışını benimsedik.
“TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ÇİFTÇİLİK FAALİYETİ GÖSTEREN BELEDİYESİYİZ”
Dediler ki bize “Başkan sen bu işi yapamazsın. Belediye eliyle çiftçilik olmaz, çiftçiliği sen ne zannediyorsun? Zor iştir. Sabah erken kalkacaksın, tarlada yatacaksın. Bu işi beceremezsin, sonunda rezil olursun”. Biz de dedik ki ‘Biz bir karar verdik. Kararımız da şu; Silivri'nin çiftçisiyle, Silivri'nin köylüsüyle, Silivri'nin kadınıyla el ele tutuşup yol yürüyeceğiz ve bu şehre ve bu güzel insanlara hizmetkar olacağız'. Bugün 4000 dönüm araziyle Türkiye'de en büyük çiftçilik faaliyeti gösteren belediye, Silivri Belediyesi arkadaşlar. 4000 dönüm arazide ekiyoruz, dikiyoruz, işliyoruz ve tamamını, bugünkü ekonomik değeri 30 Milyon TL olan desteği, köylüyle, çiftçiyle, hayvancıyla paylaşıyoruz. 1000 dönüm arpa ektik, yaklaşık 1000 ton yerli milli sertifikalı tohum elde ettik ve bunun 600 tonunu bu yıl çiftçiyle paylaşıyoruz. Yerli Milli Türk Tohumundan söz ediyorum üstelik… İsrail, ABD tohumu değil. Bu ülkenin evlatlarının, bu ülkenin mühendislerinin, bu ülkenin tohum ıslahçılarının ürettiği tohumlar. Silaj dağıttık, yem bezelyesi dağıttık. Biraz önce ablamız dedi ki “Hayvancılık yapıyorum, yem fiyatları çok pahalı.” Saman dağıttık. Birilerinin burun kıvırdığı, “Saman da mı dağıtılırmış?” dediği yerde biz 1000 balyayla ile başlayıp bu yıl 50 000 balyanın üzerinde saman dağıtıyoruz.
“ARTIK YABANCI TOHUMLARI ELİMİZİN TERSİYLE İTME ZAMANI GELDİ”
Yine Yerli Milli Ayçiçek Tohumu dağıtıyoruz. Türkiye'de ekilen Ayçiçeklerin sadece ve sadece %5'i Türk tohumu. Bu ne demek biliyor musunuz? Yüzde 95 Ayçiçek tohumunda dışa bağımlılık demek. Bu tohumları yapan İsraillilerin dört tane kolu, dört tane bacağı mı var, iki tane beyni mi var? Bizim çocuklarımızdan, bizim mühendislerimizden ne farkı var? Dedik ki ‘Biz Türk tohumuna destek vereceğiz' ve bu yıl Silivri Belediyesi olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyetin 100. Yılında 2023 paket Ayçiçek tohumu dağıttık. Yerli tohum dağıttık, milli tohum dağıttık ve bu tohumlarla 30 bin dönüm arazi ekildi. Artık yabancı tohumları elimizin tersiyle itme zamanı geldi. Kendi kendimize yetme, kendi göbeğimizi kesme ı, gömleğin ilk düğmesini doğru ilikleme zamanı geldi. Onun için biz çalışmaya, olmazları oldurmaya devam edeceğiz. Dereleri yol, tepeleri ova, engelleri yıkmaya devam edeceğiz. Önümüzde hiçbir engel kalmaz; biz inanırsak, el ele, yürek yüreğe verirsek her şeyden önemlisi omuz omuza verirsek tüm sıkıntıları aşarız. Bu hikayeyi Silivri'de yazabiliriz. Silivri'de hanımefendilerin kooperatiflerin kurulduğu köyler, et, süt entegre tesislerinin, peynir tesisleri, çileklerin yetiştiğini konuşabiliriz. Bunların hepsini yapan ilçeler var. Avrupa'da var, Türkiye'de de var.
“HER ŞEYİN EN TAZESİNİ, EN DOĞALINI, EN UCUZUNU BİZ SİLİVRİ'DE ÜRETEBİLİRİZ”
Silivri'de bir sabah uyanıyorsunuz, kahvaltı hazırlıyorsunuz. Kahvaltınızdaki domates 700 km ileriden Antalya'dan geliyor. Bu olabilir mi? Silivri'de, sütün merkezi olan Silivri'de bakkaldan marketten kutuda süt alıyoruz. Yoğurdu evimizde mayalamıyoruz, gidip raftan yoğurt alıyoruz. Bu olabilir mi? Peynirimizi kendimiz yapmıyoruz bu kabul edilebilir mi? Her şeyin en tazesini, en doğalını, en ucuzunu biz Silivri'de üretebiliriz. Bu üretimi gerçekleştirirsek İstanbul'un gıda, hayvancılık üssü de olabiliriz. Onun için bugün, kışlık fideleri toprakla buluşturulması için biradayız. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğündeki mesai arkadaşlarımızın ürettiği fidelerin sizin bağınızla, bahçenizle, toprakla buluştuğu, buradan bir meşalenin, bir ışığın yakıldığı ve bunun daha da dallanarak daha da budaklanarak tüm Silivri'de yaygınlaşması için bir aradayız. Yeniden Silivri'deki tek metrekarenin ekilmediği, dikilmediği yer kalmayan günlerin yaklaştığının bir esasında işaret fişeği olmalı bu buluşmamız.
“ANA HEDEFİMİZ KADINLARIMIZI ÜRETİMİN MERKEZİNE OTURTMAK, ÜRETİMİMİZİN LOKOMOTİFİ YAPMAK”
Onun için biz üretim diyeceğiz, üretim temalı toplantılara devam edeceğiz. Tabiî ki gezeceğiz, eğleneceğiz, kültür turları hepsi hakkınız ama bunlarla beraber bizim ana hedefimiz kadınlarımızı yani en kıymetlilerimizi üretimin merkezine oturtmak, üretimimizin lokomotifi yapmak. Kadın üretirse aile de üretecek, kadın üretirse genç kız da üretecek, kadın üretirse evdeki genç kardeşimiz de üretecek. Onun için kadınlara o kadar çok iş düşüyor ki.
“KADINLARIMIZA DÜŞEN GÖREV BENİ BİRAZ DAHA ZORLAMAK”
Siyasetçilerin birçoğu verdiği sözlerin unutulmasını isterler. Vaat ettikleri konuların hatırlatılmasını sevmeler ama ben her konuşmama “Ne demiştik?” diye başlamayı çok seviyorum. Ne demiştik hanımefendiler? ‘Sizlere çok önemli bir alan açacağım. Hep sizinle, çocuklarınızla, gençlerle beraber yol yürüyeceğim' demiştim. Sizler için, çocuklarınıza, gençlerinize yönelik yaptığımız bu çalışmalarda sizlere de düşen görevler var. Beni biraz daha zorlamak, istemek, talepkar olmak. Bunların hiçbirinden rahatsız olmuyorum. Siz çocuklarınız için, siz gençleriniz için benden ne kadar fazla şey isteseniz azdır. Biz daha fazlasını verebilmek, yapabilmek için, sizlere hizmetkar olabilmek adına bu koltukları talep ettik. Yoksa deri koltuklarda oturmak, günümüzü gün etmek için bu koltuklara talip olmadık. Bakın ne demiştik… Sizin çocuklarınız 8. Sınıfı bitirdiğinde bir yabancı dil konuşacak, bir müzik aleti çalabilecek, bir de lisanslı sporcu olacak. Silivri Belediyesi ve Nişantaşı Üniversitesiyle ne yaptık? Bir Güzel Sanatlar Akademisi %100 ücretsiz, çocuklarınız kemandan piyanoya, tiyatrodan görsel sanatlara kadar bu Güzel Sanatlar Akademisi'nde kurs görüyorlar.
“ESERLERİMİZ VAATLERİMİZin ÇOK AMA ÇOK ÖTESİNE GEÇTİ”
Ücretsiz yabancı dil kurslarımız var Kadir Has Üniversitesiyle. LGS'ye, YKS'ye hazırlanan çocuklarınız için, ücretsiz üniversiteye hazırlık sınavlarımız, kurslarımız var. Yine Kadir Has Üniversitesi iş birliğinde.
Sizin çocuklarınız için statlar, basket sahaları, yüzme havuzları, kapalı spor salonları yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Ne söz verdiysek hep tek tek tutuyoruz hem de söz verdiklerimizin üzerine çıkıyoruz. Bunu iddiayla söyleyebiliyorum Silivri Belediyesi, Silivri Belediye Başkanı olarak. Bizim eserlerimiz vaatlerimiz çok ama çok ötesine geçti. Onun için sizin çocuklarınız, tek endişeniz olan gençlerin hayatına yatırım yapmaya devam edeceğiz. Onlarla dertlenmeye devam edeceğiz.
“EŞİT, ADİL BİR YÖNETİM ANLAYIŞIYLA HERKESİ KUCAKLAMAYA DA DEVAM EDECEĞİM”
Kütüphanelerimiz geliyor. Çocuk Kütüphanemiz bitti, Gençlik Kütüphanemiz çok yakında açılıyor. 7/24 açık Halk Kütüphanemiz 3-4 ay sonra hizmetinizde. Gençlik Merkezi, Tiyatro Salonu içinde olacak Kültür Merkezimizin temelini attık. İnşaatını devam ediyoruz. Biz bunları sizden aldığımız ilhamla, çocuklarınızdan aldığımız güçle ve enerjiyle yapıyoruz. Beraber olursak, siyasi çekişmeleri, kısır tartışmaları bir kenara bırakırsak çok daha başarılı olabiliriz. Yani bir olursak, beraber olursak Silivri'ye çok ve güzel hizmetleri bir arada yapabiliriz. Bana verdiğiniz görevi yürütürken siyasi kimliğimi ortaya çıkarmadan, kimseye ne bir adım yakın, ne bir adım uzak pozisyon almadan eşit, adil bir yönetim anlayışıyla, rengine, dinine, diline, ırkına, siyasi görüşüne, ideolojine bakmaksızın herkesi kucakladım, kucaklamaya da devam edeceğim.
Kıymetli hanımefendiler, sizden aldığım destekle, üstlendiğim bütün sorumlukları, sevdiklerinizi mutlu edene kadar, ilk günkü heyecan ve aşkla, yılmadan, yorulmadan sürdüreceğimin sözünü buradan size yinelemek istiyorum.
“ÖYLE BÜYÜK BİR AİLE OLALIM Kİ BÜTÜN SİLİVRİ'Yİ KUCAKLAYALIM”
Dün gibi hatırlıyorum bütün meydanlarda ‘Hanımefendiler size elimi uzatıyorum, lütfen bu eli havada bırakmayın, benim elim havada kalmasın, benim elimi tutun, benim elimi sık sıkı yakalayın ki bu kardeşiniz, bu evladınız, bu ağabeyiniz sizlere hizmet edebilsin, hizmetkar olabilsin'. Allaha çok şükür ki o eli sımsıkı yakaladı kadınlarımız. Ben bugün size Silivri Belediye Başkanı olarak buradan hitap edebiliyorsam ama en önemlisi de hizmet edebiliyorsam, bunun yegane sebebi kadınların seçim süreci boyunca bana sundukları destek, moral ve motivasyondur. Bunun için hepinize bir kere daha çok ama çok teşekkür etmek istiyorum. Artık siyasi görüşlerimiz, ideolojilerimiz, kısır tartışmalarımızı bir kenara bırakalım herkes yanındakinin elini tutsun. Herkes bir Silivrilinin elini yakalasın. Öyle büyük bir aile olalım ki el ele, gönül gönüle bütün Silivri'yi kucaklayalım. Bütün Silivri bir olsun, beraber olsun ve herkes için daha yaşanılabilir, daha güzel bir kent olsun.
Bu kardeşiniz, bu evladınız, bu ağabeyiniz hep sizinle, yanınızda, yarınınızda, düşlerinizde, umutlarınızda olacak ve onları canlı tutmaya, onları yeşertmeye devam edecek.”
Kışlık fide programı temsili bir dağıtımla sona ererken, üretici kadınlarımız muhtarlıklarından fidelerini ilerleyen günlerde temin edebilecek. Sevginar Sali