Bir diğer adıyla; Gebelikte Depresyon…
Günümüzde dünyada en sık görülen psikolojik sorunlardan birisi depresyondur. Depresyon hamilelik öncesinde, hamilelik sürecinde veya doğum sonrasında da ortaya çıkabilmektedir.
ANTEPARTUM DEPRESYONU NASIL TANIMLANABİLİR?
Antepartum depresyon olarak da bilinen gebelikte depresyon anne adaylarının azınlık bir kısmında görülebilir. Anne adayının işlevselliğini, doyumunu ve yaratıcılığını kısıtlayıp engelleyeceği için yaşam kalitesini düşürür.
Yapılan uluslararası çalışmalar ile gebelik sürecini içine açan 18-44 yaş aralığındaki kadınlarda daha fazla depresyon görüldüğünü kanıtlanmıştır.
Daha önce depresyon geçiren kadınların gebelik sürecinde depresyona girme olasılıkları nasıldır?
Depresyon geçmişi olan kadınların gebelik sürecinde depresyona girme olasılıkları daha yüksektir.
GEBELİK DÖNEMİNDE ANNE ADAYLARI NASIL HİSSEDERLER?
Gebelik döneminde anne adayı heyecan, mutluluk benzeri duyguların yanı sıra endişe, korku gibi zıt duygulanımları da bir arada yaşar. Bu zıt duygulanımlar anne adayını olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun yanı sıra anne adayının hormonal değişimin etkisiyle çökkünlük durumu yaşaması muhtemeldir.
Uyku düzenin değişmesi, yeme alışkanlıklarının değişmesi, duygusallık gibi gebelik belirtileri depresyon belirtileri ile karıştırılmamalıdır. Bu yüzden gebelikte depresyon tanısı koymak uzmanlar tarafından zor olabilir.
GEBELİKTE BESLENME VE DEPRESYON ARASINDAKİ İLİŞKİYİ NASIL TANIMLANABİLİR?
Beslenmenin içeriği gebelik depresyonunu etkileyen bir faktördür. Gebenin b6 ve b12 vitaminini yeterince alması serotonin hormonu üzerinde olumlu etki yaratarak depresyonun önlenmesine yardımcı olabilir. Gebelik depresyonunu etkileyen bir diğer faktör de omega3'tür. Yapılan araştırmalar omega3 vücutta yağ asidi düzeyinin düşüklüğünün gebelik süresince ve doğum sonrası süreçte ortaya çıkan depresif tabloyla ilişkili olduğunu göstermektedir. B6, b12 vitaminlerinde olduğu gibi omega3 ünde serotonin üzerinde etkili olacağını gösteren birçok anlamlı çalışma bulunmaktadır.
ANTEPARTUM DEPRESYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sürekli üzüntü hali,
Odaklanamama,
Çok az veya çok uzun süre uyuma,
Gebelik öncesi hoşlanılan aktivitelerden zevk alamamaya başlama,
Aşırı sinirlilik,
Anksiyete,
Yeme içme alışkanlıklarında değişiklik,
Unutkanlık,
Değersizlik hissi,
Ağlama atakları,
Cinsel isteksizlik.
Gebelik Sürecinde Eş Tutumu Nasıl Olmalıdır?
Gebelik sürecinde eşin rolü çok önemlidir. Eşine olan ilgisini göstermekten ve cinsellikten kaçınmamalıdır.
GEBELİK DEPRESYONU DOĞUMDAN BİR SÜRE SONRA GEÇER Mİ?
Gebelik depresyonu doğumdan sonra geçer düşüncesi ile tedaviden kaçınılmamalıdır. Gebelik dönemi depresyon tedavisi alanında uzman kişiler tarafından yapılarak anne adayının sağlıklı ve mutlu bir gebelik sürecinin ardından annelik dönemine olumlu bir geçiş yapmasını sağlarlar.
ALKOL VE SİGARA KULLANIMI DEPRESYON RİSKİNİ ARTTIRIR MI?
Gebelik döneminde alkol ve sigara kullanımı depresyon riskini arttırmaktadır.