Arbnet Arboretum Akreditasyonu yenilendi

Arbnet Arboretum Akreditasyonu yenilendi

5.06.2024 10:36:06

 Sultançiftliği Tarım İşletmeleri - 'Malva Bio Farm & Arboretum' un  Arbnet Arboretum Akreditasyonu yenilendi.

Silivri'de bulunan Sultançiftliği Tarım İşletmeleri- Malva Bio Farm & Arboretum, ArbNet Arboretum Akreditasyonu tarafından tanınan ilk organik belgeli çiftlik- arboretum oldu.
Sultançiftliği- Malva, 2018 yılında ArbNet Arboretum Akreditasyon Programı ve Morton Arboretum tarafından, arboreta ve botanik bahçeleri için önemli kabul edilen belirli profesyonel uygulama standartlarına ulaştığı için Seviye I Akreditasyon ile ödüllendirilmişti. Bu programda 5 yıllık sürenin tamamlanması ile beraber yeniden standartlara uygunluk sağlandığı belirlenerek, akreditasyonu yenilendi.
ArbNet Arboretum Akreditasyon Programı, çeşitli gelişim, kapasite ve profesyonellik düzeylerinde arboretayı resmi olarak tanıyan tek küresel girişimdir. Sultançiftliği- Malva Biofarm& Arboretum böylelikle dünyadaki arboreta ve odunsu bitkilere adanmış bahçelerin veritabanında akredite bir arboretum olarak tanınmaktadır.

SULTANÇİFTLİĞİ TARIM İŞLETMELERİ KURULUŞU
SULTANÇİFTLİĞİ Tarım İşletmeleri, 1983 yılında, Silivri- Istanbul'da kurulmuştur.
Tarımsal Biyoçeşitlilik ve Yerli Gen Kaynağı Bitkilerin geliştirilmesi misyonu ile,ekolojik uygulamalar benimsenmektedir. 2018 yılında Arboretum akreditasyonu ile ödüllendirilmiştir.
Arboretum, 148 da alanı kapsamaktadır. Agro-ormancılık , Gıda Ormanı uygulamaları yapılmaktadır.
Ülkemize ait Pinus brutia (Kızılçam), Sambucus nigra (Mürver) vb. ağaç ve çalı grupları, tarihi öneme sahip Siyez ve Kavılca Buğdayları gibi yerli popülasyonlar, nadir ağaç ve bitkiler mevcuttur.
Aynı zamanda organik tarım çiftliği ve göçmen kuşların dinlenme durağı olan arboretum'da, Beyaz Leylek göçü, Siyez Buğdayı, Mikoriza mantarları, Permakültür üzerine çeşitli bilimsel araştırma çalışmaları yer almıştır.
'Permakültür ile Biyoçeşitliliği Yeni Nesillere Tanıtmak' adlı, özgün uluslararası yayınlanmış eğitim programı ile, 'Permakültüre Giriş Kursu', TUBİTAK ve ERASMUS+ Proje Eğitimleri, İlk-OrtaOkul, Lise Grup Ziyaretleri, 'Toprak Günü' etkinlikleri gibi Eğitim Kursları, Erişim Faliyetleri, Turlar mevcuttur.
Tescilli 'MALVA' markası altında, Avrupa ve Türkiye organik standarında, tek orjinli buğdaylarını artisanal olarak işleyen modern bir Taş Değirmeni işletmesi vardır.
MÜEZZİNOĞLU: GELENEKSELİ MODERN ZAMANLARDA YAŞAYAN EKOLOJİK ÇİFTLİK İŞLETMESİYİZ
Kurucu Melike Müezzinoğlu, gazetemize yaptığı özel açıklamada, "Yaşamın tüm çeşitliliğini koruma, geliştirme ve tanıtmaya adanmış, gelenekseli modern zamanlarda yaşayan ekolojik çiftlik işletmesiyiz. Toprak ve Doğa Koruyuculuğunda ekolojik pratik tecrübelerimizi, Uluslararası Arboreta'ya yayarak kapasite artışı sağlamak, Dünya hedefleri için önemli. Karşılaştığımız çeşitli zorluklarda, gerek BGCI, gerekse ArbNet'in araştırma, eğitim, erişim birikim desteği ile, orta vade enstitüleşme hedeflerimize ulaşmakta ivme kazanmak istiyoruz." dedi.
SULTANÇİFTLİĞİ - MALVA BİOFARM & ARBORETUM HAKKINDA
Sultançiftliği, Kayserili merhum işadamı ve çiftçi Ali Hikmet Müezzinoğlu tarafından, 1983 yılında, Silivri- İstanbul'da kurulmuştur. Tarihi bir yapıda, modern tarım uygulamaları ile ağaçlandırma çalışmalarını bir araya getirmektedir. Agroekoloji uygulamaları, Doğal göletler, Agro-Ormancılık ve Yağmur suyu hasadı gibi geleneksel uygulamalar yapılmaktadır. 2. Nesil Melike Esma Müezzinoğlu idaresinde organik tarım, artisanal değirmencilik, bire-bir eğitim, ve Doğa ile bağın yeniden tesisi ile, Yerel, Ulusal ve Küresel Hedefleri destekleyecek koruma aksiyonları üzerine odaklanılmıştır.
ARBNET HAKKINDA
ArbNet etkileşimli, işbirlikçi, uluslararası resmi bir arboreta topluluğudur. ArbNet, arboreta'nın kurumsal hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için bilgi, deneyim ve diğer kaynakların paylaşımını kolaylaştırır ve ArbNet Arboretum Akreditasyon Programı aracılığıyla profesyonel standartları yükseltmek için çalışır. Akreditasyon programı, 2017 yılından bu yana üyesi olduğumuz Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Birliği (BGCI)'ın işbirliği ile, A.B.D. Illinois'te bulunan Morton Arboretum'un un sponsorluk ve koordinasyonunda resmi bir küresel girişimdir. Bir dizi profesyonel standarda dayalı arboretayı, resmi olarak tanıyan tek küresel inisiyatiftir. Gelişim, kapasite ve profesyonellik. standartları arasında; planlama, yönetim, halka erişim, programlar ve ağaç bilimi, dikim ve koruma yer alır. Daha fazla bilgi www.arbnet.org. adresinde mevcuttur.
Haber MERKEZİ

 

YORUM YAP