Şİfasız hastalık yoktur; irade eksikliğinden başka. Değersiz bitki yoktur; tanınmamasından başka.
İbn-i Sina
GRİP SEZONU ve AROMATERAPİ
Soğuk algınlığı ve nezleye birden fazla virüs neden olabilir. 2-5 günlük kuluçka dönemi sonrası, şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, yutak bölgesinde rahatsızlık hissi, öksürük, kırgınlık ve hafif baş ağrısıyla kendini gösterir. Genellikle 1 hafta sürer ve ateşsiz seyreder.
Grip ise influenza virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu virüs birçok alt gruba sahip olabilir. En önemli özelliği 39-40˚C' leri bulabilen inatçı ateştir. En yaygın belirtisi eklem ve kas ağrılarıdır. Eşlik eden şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda rahatsızlık hissi, baş ağrısı; hatta ishal, bulantı, kusma gibi mide-bağırsak belirtileriyle de kendini gösterebilir.
Aromaterapide kullanılan esansiyel yağların mikrop öldürücü özellikleri uzun yıllardır bilinmektedir. Bu nedenle etkin bir şekilde kullanıldıkları alanlardan birisi de nezle ve griptir. Özellikle belirtilerin ilk görüldüğü andan itibaren uygulanılırsa çok daha faydalı olabilirler.
Uçucu yağlar ve bitkisel tedaviler, hastalığınızın daha hızla iyileşmesine yardımcı olacak, bağışıklığınızı güçlendirecek ve sizi virüslere karşı koruyacaktır.
Bizler herhangi bir enfeksiyonla karşılaştığımızda hemen antibiyotiklere sarılırız; oysa ki bunlar doğru endikasyonda doğru şekilde kullanılmazsa hem vücudumuza ve bağırsak floramıza zarar verirler, hem de bakterin daha çok direnç geliştirmesini sağlarlar.
Uçucu yağlar virüsler üzerine etkili bir tedavi sunarken, vücudun başka bir bölgesine de zarar vermezler.
Bitkiler kendilerini dış etkilerden korumak amacı ile bünyelerinde çeşitli yağlar üretirler. Uçucu yağlar her bitkinin özel aromasından sorumludurlar. Mekanizmaları çok karmaşıktır bu nedenle uçucu yağlara karşı direnç gelişimi imkansız gibidir. Mikroorganizmaya bağlı olarak bazıları yüksek derecede antimikrobiyaldir. Sinerjik etkili yağları karıştırmak antimikrobiyal etkiyi arttırabilir
Böylece hazırlanan sinerjik karışımların etkisi 2 + 2 = 5 şeklinde olabilmektedir.
TERAPİ VE UYGULAMA
Uçucu yağlarla aromaterapi aşağıdaki şekillerde uygulanabilir;
Koklama (Inhalasyon)
• Difüzyon (Ortam ve kişiye özel): Halk arasında buğu olarak bilinen bir yoldur. Daha çok soğuk algınlığında kullanılır Evde ve işyerinde antiviral ve antibakteriyel etkili esansiyel yağlar ile düzenli difüzyon yapılması sağlanır. Ayrıca esansiyel yağların balgam söktürücü ve burun açıcı özelliklerinden de faydalanılır.
• Oda spreyleri
• Aromaçubuklar
• El temizleme jelleri ve yağları: Yüksek derecede mikrop öldürücü özellikli yağ karışımlarının kullanıldığı ürünler
Cilt Üzerinden & Diğer
• Göğüs Ovmaları: Balgam söktürücü özellikteki yağlar ile hazırlanan göğüs ovmaları, hem koklama hem de ciltten emilerek etki gösterirler. Masaj ile kemik, kas ve sinir sistemi rahatlatılır. Ayrıca citten geçiş sağlayarak sistemik etki oluşturulmaya çalışılır.
• Nezle ve gripte kullanılabilecek çaylar ve bitkiler kullanılabilir.
Soğuk Algınlığı ve Grip Sezonunda Kullanılabilecek Uçucu Yağları Biraz Tanıyalım;
Bazı uçucu yağlar doğal antiviral ve antibiyotik olarak algılanırlar. Herbir uçucu yağın farklı ve kendine has bir etki mekanizması bulunmaktadır. Bu esansiyel yağlar sadece enfeksiyona neden olan bakteri veya virus ile savaşmakla kalmayıp, bağışıklık sistemini de güçlendirirler ayrıca, ruhsal sağlığımız üzerinde tedavi edici etkilere de sahiptirler.
Hastalanıncaya kadar beklemeyin doğanın koruyucu ve iyileştirici gücünden yararlanın derim..
ÇAY AĞACI UÇUCU YAĞI (TEA TREE):
Çay ağacı, Avustralya ve Yeni Zelanda' da yetişen, boyu iki metreyi bulan, yassı bir ağaçtır. İsminin Çay ağacı olması Kaptan Cook'a dayanmaktadır. Yeni Zelanda'nın keşfi sırasında ağacın yapraklarını çay olarak kaynatan grup, sonrasında bu çayın iyileştirici ve temizleyici etkisini keşfeder.
Çay ağacı birinci dünya savaşına kadar çok fazla bilinmemekteydi, ta ki 1923 yılında Avustralyalı bilimadamı Dr.Penfold çay ağacının antiseptik etkisinin, o zamanlar standart antibakteriyel olarak kullanılan Fenol' den 12 kat daha güçlü olduğunu keşfedene kadar…
Çay ağacı uçucu yağı antiviral, antibakteriyel ve antiseptik etkilere sahip, havadaki ve çevredeki mikropları kıran çok güçlü bir yağdır. Bu güçlü tedavi etkisine sahip uçucu yağ, aynı zamanda bağışıklık sistemini de aktive eder. Sinüsleri açar, balgam sökücü özelliği vardır.
Kullanım şekilleri:
• Eğer burnunuz tıkalı, başınız ve gögüs bölgenizde doluluk ve balgam hissediyorsanız çay ağacı uçucu yağını inhalasyon cihazına koyabilir veya çay ağacı uçucu yağı eklediğiniz sıcak bir banyoya girebilirsiniz.
Çay ağacı buharı; burun kanallarını temizler ve bakterilerin ölmesini sağlar. Böylelikle üst solunum yollarında gelişen hastalıkların oluşumunu ertelemede ve engellemede olumlu sonuçlar verir.
• İyi bir etki için; sıcak su dolu bir kap içerisine çay ağacı yağı damlatıp başınıza bir havlu geçirerek 5-10 dakika nefes alıp verebilirsiniz. Bu inhalasyon burun kanallarının ve mukozasının rahatlamasını sağlar.
Çay ağacı uçucu yağı kesinlikle yutulmamalı veya içilmemelidir!
OKALİPTUS UÇUCU YAĞI:
Okaliptüs, Mersingiller familyasından (Myrtaceae) birçok türü bulunan geniş bir ağaçtır.
Türleri Avustralya' nın florasında egemendir. 700' den fazla türü mevcuttur; bazı türleri de Yeni Gine ve Endonezya'da bulunur. Dünyanın en uzun boylu ağaçlarından olup 100 metrenin üzerinde boya sahip çeşitleri vardır.
Uzun ve iri gövdeleri sayesinde yetişkin bir okaliptüs ağacı bünyesinde 200 - 1000 lt arası su bulundurabilir. Bu özelliğinden dolayı bataklık alanlara dikilerek bataklık kurutma işlemleri de yapılmaktadır.
Okaliptus, Avusturalya aborjinleri tarafından enfeksiyonda, ateşte ve dezenfektan olarak kullanılmıştır. Daha sonra Fransız herbalist tarafından inhale edildiğinde sıtma ateşini düşürdüğü keşfedilmiştir.
Okaliptus yapraklarından buhar distilasyonu yoluyla okaliptus yağı elde edilir. Bu yağ Cineol bakımından zengindir.
Cineol içerikli yağlar, influenza ve soğuk algınlığındaki etkilerinden dolayı ilaç endüstrisinde de çok kullanılmaktadır. Öksürük ve nefes açıcı pastiller, kremler, inhalasyon preparatları olarak birçok formülün içerisinde yer alırlar.
Okaliptus yağı, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bakteriler üzerinde, antibakteriyel etkiye sahiptir.
İnhale edilen (koklama yoluyla alınan) bu uçucu yağ, dekonjestan yani burun tıkanıklığını açıcı etki göstererek enflamasyonun azalmasına yardımcı olur, antiviral etkisi ile de virüslerle savaşır.
İnatçı öksürükler, sinus tıkanıklığı ve bronşitte mukusun dışarı çıkması için doğal tedavi olarak kullanılır.
Kullanım şekilleri:
• İnhalasyon cihazına birkaç damla okaliptus yağı ekleyerek burun tıkanıklığınızı azaltabilir, bakterilerin ölmesini sağlayabilirsiniz.
• Eğer boğaz ağrısından şikayetçiyseniz, ılık su dolu bir bardağa birkaç damla ökaliptus yağı damlatarak, gargara yapabilirsiniz. Gargaranın yutulmaması önemlidir!
• 5 ml badem yağı içerisine 5 damla okaliptus yağı ile oluşturulan karışımı, boğaz ve göğüs bölgesine masaj yapabilirsiniz.
• Ayrıca balgam söktürücü özelliğinden faydalanmak için, okaliptus yaprakları ile kaynatmadan birkaç dakika sıcak suda bekleterek hazırladığınız çaydan günde 1-2 fincan içilebilirsiniz.
• Eğer soğuk algınlığı ve grip semptomlarına adele ağrısı da eşlik ediyor ise birkaç damla okaliptus uçucu yağını sabit taşıyıcı bir yağ (susam, zeytin yağ, jojoba vb.) ile karıştırıp tüm vücudunuza masaj olarak uygulayabilirsiniz.
• Kekik uçucu yağı öksürük yatıştırıcı ve adele ağrısı giderici olarak etki eder. Okaliptus ve az miktar kekik uçucu yağı karışımı da birlikte uygulanabilir.
• Eğer ateşiniz varsa okaliptus uçucu yağını, düşük oranda tıbbi nane yağı ve yine sabit bir yağ ile karıştırarak ateş düşürmek amacı ile vücuda uygulayabilirsiniz.
Okaliptus yağı, anti-enflamatuvar ve analjezik (ağrı kesici) etkilerinden dolayı harici olarak ağrı kesici kremler ve merhemlerde de kullanılır.
Ayrıca antimikrobiyal etkisinden dolayı kişisel hijyen preperatları, ağız ve diş bakımı ürünleri ve sabunlar içerisinde yer alır.
(Devam Edecek)