Aşırı duygusallık ya da aşırı hassasiyet, günümüzde birçok insanın önemli problemlerinden biridir. Pek çok alanda insanların yaşamını olumsuz yönde etkileyen aşırı duygusallık, bir tür kişilik yapısı olsa da, aynı zamanda genetik bir getiri olarak da kabul edilebilmektedir. İnsanlar çoğu zaman bu genetik yapının üzerine katkıda bulunarak kendi duygusal dünyasını kurmakta ve bu dünyada yaşamını sürdürmektedir. Ancak hayatının her aşamasında duygularıyla hareket eden bu kişiler ne yazık ki psikoloji olarak önemli ölçüde etkilenmekte ve yaşam standartları düşmektedir. Normal şartlarda duygusallık her insanın doğasında olan bir durum olarak kabul edilirken, aşırı duygusallık anormal bir durum olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle de bu durumda olan kişilerin aşırı duygusallık ile başa çıkma yollarını bilmesi gerekmektedir.
AŞIRI DUYGUSALLIĞI YENMENİN 4 YOLU NELERDİR?
1)DUYGULARI KEŞFETMEK:
Aşırı duygusallık ile başa çıkma için öncelikle bireyin duygularını keşfetmesi gerekmektedir. Bu şekilde birey hangi duygularının kendisine zarar verdiğini, hangilerinin gereksiz olduğunu ve hangilerini kontrol altına alması gerektiğini belirleyerek buna göre bir mücadele yolu belirlemelidir. Üstelik bu keşif bireye nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda da yardımcı olacaktır.
2)KEŞFEDİLEN DUYGULARIN DERİNLEMESİNE İNCELENMESİ:
Bireyin psikoloji açısından kendisinin rahatlatabilmesi ve aşırı duygusallığın üstesinden gelebilmesi için atacağı ikinci adım keşfettiği duygularını en ince ayrıntısına kadar incelemesidir. Bu doğrultuda oluşturulan planda önemli bir adım olarak karşımıza çıkan bu inceleme sayesinde birey kendi duygularını daha iyi tanıyabilmekte ve nasıl mücadele edebileceğine dair belli bir yol belirleyebilmektedir.
3)DUYGUSAL DENGEYİ KURABİLMEK İÇİN HAREKETE GEÇİLMESİ:
Üçüncü bir adım olarak birey aşırı duygusallığı yenme konusunda çizmiş olduğu planının son aşaması ise harekete geçmesidir. Duygusal dengeyi kurabilmek için daha sağlıklı bir duygusal yapıya sahip olabilmek için kontrol mekanizmasını elinde tutabilmek oldukça önemlidir.
4)GEREKTİĞİNDE BİR TERAPİSTTEN YARDIM ALINMASI:
Bireyin aşırı duygusallığını yenebilmesi için atlayabileceği bir diğer adım ise bir terapistten profesyonel destek almasıdır. Bu doğrultuda terapistler, danışanlarının aşırı duygusallağına yönelik detaylı araştırmalarda bulunarak nasıl üstesinden gelebileceğine dair yönlendirmelerde bulunmaktadır. Üstelik bu anlamda uygulana terapi yöntemlerinin de faydası oldukça büyüktür.