Aşkın: Silivri'nin 5 koca ayı heba edildi!

Aşkın: Silivri'nin 5 koca ayı heba edildi!

2.09.2024 15:04:59

Eylül Meclisinde muhalefet ateşini yakan MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, Belediye yönetiminin ilk 5 ayını sert bir şekilde eleştirdi. Aşkın, “Silivri'ye yapılanları not almak için önüme boş bir kağıt aldım fakat netice bu. Tek satır. Bu kağıdın harcandığına üzülürken, Silivri'nin 5 koca ayının harcandığına, heba edildiğine daha çok üzüldüm” şeklinde konuştu.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grubu adına Silivri Belediyesi Eylül ayı 1. Birleşiminde söz alan Grup Başkan Vekili Sultan Aşkın, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Aşkın, belediye yönetimini eleştirirken, çeşitli ulusal ve yerel meselelere de değindi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grubu adına Silivri Belediyesi Eylül ayı 1. Birleşiminde söz alan Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, gündemi değerlendirdi, belediye yönetimini bazı konularda eleştirerek, önemli gün ve haftaların önemine değindi.
MHP Grup Başkan Vekili Sultan Aşkın, konuşmasına Eylül ayı toplantısıyla meclisin yeni bir döneme girdiğini vurgulayarak başladı. Aşkın, "Bir aylık bir aradan sonra meclisimiz açısından Eylül ayı toplantısı ile yeni bir döneme giriyoruz. Alacağımız kararların Silivri'miz için hayırlı olmasını diliyorum," ifadelerini kullandı.
ZAFER BAYRAMI VE SİVAS KONGRESİ'NE VURGU
Sultan Aşkın, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Sakarya Zaferi'nin yıl dönümüne dikkat çekerek, "Geçtiğimiz ay yine büyük bir coşkuyla kutladığımız kutsal vatanımızın varlığı ve bağımsızlığının dünyaya kabul ettirildiği bu çok anlamlı 30 Ağustos zaferinin ve Sakarya Zaferi'nin yıldönümünde; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün silah arkadaşlarını; büyük Türk milleti için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi şükran ve minnet duygularımla anıyor, manevi huzurlarında Cenab-ı Allahtan rahmet diliyorum" dedi.
Sivas Kongresi'nin 105. Yıl dönümünü de anan Aşkın, "Yine Milli onurun galip geldiği, manda ve himaye arzusu püskürtüldüğü Sivas Kongresi'nin 105. yıldönümünü minnetle anıyor, Aziz Atatürk'e, kahraman şehitlerimize, Milli Mücadele'yi fedakârca yerine getiren Türk milletinin asil evlatlarına Allah'tan rahmet diliyorum" ifadelerini kullandı.
BALIKÇILARA VE EĞİTİM CAMİASINA İYİ DİLEKLER
Aşkın, balıkçılara yeni sezonun hayırlı olmasını dileyerek, "Vira Bismillah diyen tüm balıkçılarımıza hayırlı ve bereketli bir sezon diliyorum," dedi. Ayrıca, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla ilgili olarak da, "Başta kıymetli öğretmenlerimiz olmak üzere eğitim camiamızın tüm çalışanlarına, kıymetli veli ve öğrencilerimize sağlıklı ve başarılı bir eğitim öğretim yılı diliyorum" dedi.
ADLİ YIL VE KAMU GÖREVLİLERİNE DESTEK
Yeni adli yılın başlamasıyla ilgili de konuşan Aşkın, "Yeni adli yılın da; ülkemiz, milletimiz ve hukuk camiamız için hayırlara vesile olmasını diliyor; adaletin tesisi için fedakarca görev yapan başta kıymetli meslektaşlarım olmak üzere hakim, savcı ve adliye çalışanlarımıza görevlerinde başarılar diliyorum," dedi. İtfaiye ve Zabıta Teşkilatlarının kuruluş yıl dönümlerini de kutlayan Aşkın, "Vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği adına fedakarca görev yapan İtfaiye Teşkilatımızın ve Zabıta Teşkilatı'mızın kuruluş yıldönümünü kutluyor, ilçemizin huzuru için büyük bir özveriyle çalışan arkadaşlarımıza kolaylıklar diliyorum" ifadelerini kullandı.
12 EYLÜL DARBESİ'NE ELEŞTİRİ VE 19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ
12 Eylül Darbesi'nin acılarının hala taze olduğunu belirten Aşkın, "12 Eylül 1980. Darbenin üzerinden 44 yıl geçmesine rağmen 'kara eylül' olarak hafızalarımızdaki acıları hala taze. 12 Eylül milli hafızalara kazınmış; yaşanan acılar, şehadetler, işkenceler, zulümler asla unutulmamıştır," dedi. Ayrıca, 19 Eylül Gaziler Günü ile ilgili olarak, "19 Eylül gazilerimizin günü. 19 Eylül 1921'de Gazilik unvanını alan Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm milli mücadele kahramanlarına, şehitlerimize ve ebediyete irtihal eden gazilerimize Cenabı Allah'tan rahmet diliyor, hayatta olan gazilerimize de uzun ömürler diliyorum" dedi.
AHİLİK HAFTASI VE KÜLTÜREL ANMALAR
Aşkın, Ahilik Haftası'nı da kutlayarak, "Birlik ve dayanışmanın sembolü Ahilik kültürünün gelecekte de korunması temennisi ile Silivri'deki esnaf ve sanatkarlarımız başta olmak üzere, esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftası'nı kutluyorum. Bol bereketli ve hayırlı işler diliyorum," dedi. Ayrıca, İsmail Gaspıralı ve Neşet Ertaş'ı anarak, "“Dilde, fikirde, işte birlik” diyen büyük fikir adamı İsmail Gaspıralı'yı, eserleriyle gönüllere dost olmuş, büyük halk ozanı Neşet Ertaş'ı vefatlarının yıl dönümünde rahmet ve minnetle anıyorum. Mekanları cennet olsun" ifadelerini kullandı.
AŞKIN: SİLİVRİ'NİN 5 KOCA AYININ HARCANDIĞINA ÜZÜLDÜM
Sultan Aşkın, konuşmasının son bölümünde Silivri Belediyesi yönetimini sert bir şekilde eleştirdi. Aşkın, "31 Mart'ın üzerinden 5 ay geçti. Bizler muhalefet görevini yaparken Silivri'nin yararına olacak her iş ve işlemde yönetimin yanında ama Silivri halkının zararına olacak iş ve işlemlerde karşısında olacağımızı, yapılmayan veya eksik yapılan işlerin de takipçisi olacağımızı meclisimizin ilk toplantısında da dile getirmiştik" dedi.
Belediye yönetiminin 5 ay içinde hizmet üretemediğini savunan Aşkın, "Peki belediye yönetimi bu süreyi nasıl geçirdi diye bakacak olursak bu süre içerisinde Silivri'ye yapılanları not almak için önüme boş bir kağıt aldım fakat netice bu. Tek satır. Bu kağıdın harcandığına üzülürken Silivri'nin 5 koca ayının harcandığına, heba edildiğine daha çok üzüldüm" şeklinde konuştu.
“GEÇEN DÖNEMİN HİZMETLERİNE FOTOĞRAFLARIMIZI ASMAYI İHMAL ETMEDİK!”
Aşkın sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyenin bilboardları sadece festivallerde değişti. Neden çünkü billboardlarla duyurulacak hizmet yok. Ama ilk icraat olarak geçen dönemin yapılan hizmetlerine fotoğraflarımızı asmayı ihmal etmedik!
“ÇÖP TOPLANMIYOR, YEŞİL ALANLAR BAKIMSIZ”
Bırakın her hafta birden fazla açılış veya temel atmaları, yaz boyunca çöpünün düzgün toplanamamasından dolayı vatandaştan gelen şikayetlerin ardı arkası kesilmedi. Vatandaş yaz boyunca sivrisinekten dolayı bahçesinde balkonunda oturamadı. Nefes almak için gittiği park ve bahçelerin kuruyan çimleri ve bakımsızlığı ile karşı karşıya kaldı.
Umarım, yakın bir zamanda yönetim “Biz çöp toplama işini ihale ediyoruz” diye karşımıza gelmez. Ekmeğini bu işten emeği ile kazanan temizlik işçisi kardeşlerimiz mağdur edilmez.
“BIRAKIN YENİ HİZMETİN TEMELİNİ ATMAYI, DEVLET YATIRIMLARINA DAHİ SAHİP ÇIKAMADINIZ”
Geçtiğimiz 5 ayda bırakın belediye bütçesinden yeni bir hizmetin temelini atmayı Silivri'ye gelen devlet yatırımlarına dahi sahip çıkamadınız. Millet bahçesi bakımsızlıktan çok kötü durumda. Vatandaştan sürekli şikayet geliyor. Ne bakımı, ne de güvenliği sağlanmış durumda. Şu anda bu kadar büyük bir yatırımı koruyup, güzel bir şekilde vatandaşının hizmetine sunamayan bir belediye yönetimi ile karşı karşıyayız maalesef.
“VİYADÜĞÜN ALTI, ZİFİRİ KARANLIK, PEYZAJ YAPILMASINI BEKLİYOR”
Silivri'ye yapılan dev hizmetlerden biri geçiş projesi kapsamındaki viyadüğün altı otopark haline gelmiş durumda. Hem yapılan imalatlara zarar verir bir halde, hem de viyadüğün altı zifiri karanlık. Vatandaşın güvenliği açısından ciddi bir tehlike arz etmekte. Haziranda yapılan görüşmelerin yazışmaları ağustos başında bitmesine rağmen halen belediye tarafından çivi çakılmamış bir halde bekliyor. İnanın sözler kifayetsiz kalıyor. Siz yüzyılın yatırımlarını Silivri'nin hizmetine sunacaksınız ama Belediye yönetimi peyzajını yapamaz bir halde olacak. Vah Silivri'm vah diyorum.
“BELEDİYE YÖNETİMİ KENDİ PROJESİ OLAN BİNANIN İSKAN PROBLEMİ NEDENİYLE HİZMETE SUNAMIYOR”
Siz vatandaşların hizmetinde aksama olmasın diye her mahalleye sağlık ocağı yapmak için 5 yıl çalışacaksınız. Ama yeni belediye yönetimi kendi projesi olan binanın iskân problemi olduğu için hala vatandaşın hizmetine sunamayacak. Mesela Selimpaşa Mahallesi Yoğurthane bölgesinde yapılan 5 hekimli Remzi Gürsu Aile Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Servis İstasyonu.
Yine, siz geçen dönem belediyenin hizmetine bina temini için sürekli yatırım yapacaksınız, ama yeni yönetim belediyenin boşalttığı binaları şahısların kullanımına tahsis edecek veya kullanılmasına göz yumacak. Mesela şu anda bir inşaat firmasının satış ofisi olarak kullanılan Ezgi AŞ tarafından boşaltılan bina gibi.”
“TAŞINMAZIN BU DEĞERDE SATILMASI BİZLERİ RAHATSIZ ETTİ”
“Belediyenin taşınmazlarından bahsederken, geçenlerde encümen tarafından ihdasen satışı yapılan Çanta'da bulunan 5.000m2 belediyemize ait sanayi imarlı bir yerin 7.000.-TL m2 birim fiyatı üzerinden toplamda 35.000.000.-TL'ye satılması konusu bizlerde ciddi bir rahatsızlık meydana getirdi” diyen Aşkın, “Rahatsızlığımızı dile getirmemiz üzerine ihale yoluyla kıymet takdiri yapacak firmanın belirlendiği ve onun da bu rakamı belirlediği bilgisi tarafımıza verildi. Kamuoyunu bilgilendirmek için şöyle söyleyeyim. İhdasen satışlar komşu parsel malikine yapılır. Yani herkesin gireceği bir açık arttırma olmaz. Belirlenen kıymet takdiri de alt sınırdır yani siz ondan aşağı taşınmazı satamazsınız. Ama üst sınırı noktasında ihale komisyonunun bir sınırı olmadığı gibi sınır belediyenin zararına olmayan, yani taşınmazın gerçek değeri ve vicdanınızdır. Bu nedenle Silivri'de konut imarlı araziler bile çok daha yüksek m2 birim fiyatları ile alıcı bulurken taşınmazın bu değerde satılması bizleri son derece rahatsız etmiştir. Bu konunun takipçisi olacağımızı da kamuoyuyla paylaşmak istiyorum” dedi.
TARIM DESTEKLERİ ÜZERİNDEN ELEŞTİRİ
“Tarımla ilgili bu ay ki gündemimizin 20. Maddesi Uluslararası Tarım Şehirleri Birliğine belediyemizin üye olması ile ilgili. Herkesin bildiği üzere geçtiğimiz dönem Silivri Belediyesi Türkiye'de tarımda öncü ve örnek bir belediye idi. Geçen dönem Türkiye'nin parlayan yıldızı olan Belediyemizin 5 aylık tarımsal faaliyetlerine de bir bakalım” diyerek açıklamalarını sürdüren Aşkın, “Malumunuz olduğu üzere Silivri Belediyesi geçen dönem her yıl yerli ve milli tohumlar dağıtarak çiftçilerimize tarımsal destek oluyordu. Bu yıl da Belediye 75.000 adet Ayçiçek tohumu dağıtacaklarını Başkanın ağzından ve ilanları ile dile getirdi. Algı belediyeciliği dedikleri şey işte bu arkadaşlar. Nasıl mı? 75.000 paket tohumun yaklaşık maddi değeri 600 milyon. Silivri Belediyesinin 2024 yılı gider tahmini 2 milyar 998 milyon TL. Yani gider bütçesinin yaklaşık 5'te 1'i. Yani imkansız.
Ya da şöyle bir durum var. 1 paketin içerisinde yaklaşık 75.000 adet tohum var. O zaman da tohumu çiftçiye tane ile mi dağıttınız diye bir soru akla geliyor.
Dağıtılan tohumlar zaten geçen dönem ekilen, biçilen ve paketlenen, dağıtıma hazır halde bekleyen tohumlar. Önceki yönetim tarafından bırakılan tohumları tane hesabını paket sayısı gibi algı yaparak dağıtmayı da sizlerin takdirine bırakıyorum.
Bir de bırakılan bu tohumları neden çok geç dağıttınız? Geç dağıtılması nedeniyle de tohumların bir kısmı halen muhtarlıklarda bekliyor. Çünkü üreticiler arazilerini ektikten sonra tohumları dağıttınız.
Geçen dönem belediyemiz toplamda 300.000 adet kışlık fide, 100.000 adet de yazlık fide dağıtımı yapmıştı. Belediyemiz tarafından sosyal medyada İBBile birlikte 80.000 adet fide dağıttık diye paylaşım yapıldı. Bunun ne kadarı Belediyemizin Tarımsal Üretim Merkezinde üretildi? Ya da bu fidelerin tamamı İBB tarafından mı dağıtıldı?
Geçen dönem iki yılda 50.000 dönüm araziye 75.000 ton ahır gübresi belediyemiz tarafından ücretsiz atıldı. Bunun çiftçiye bu gün için katkısı yaklaşık 15 milyon TL , biz ücretsiz yaptık.
Köylülerden gelen bilgiye göre bir kepçe gübre şu ana kadar taşınmamış. Köylümüzün arazilerine bu kadar faydası olan bu aracı belediyemiz çürümeye mi terk etti diye sormak ihtiyacı hissediyorum.
Geçen dönem Danamandıralı Barbunya üretimi yapan kadınlarımıza alım garantisi vererek üretimlerini teşvik edip, her yıl alt ve üst gübre desteği verdik. Danamadıra'daki kadınlara alt ve üst gübre desteğinin bu dönem verilmediğini öğrendik, niye verilmediğini orada yaşayan kadınlarımız adına sormak istiyorum?
Yine geçen dönem Selimpaşa'da kavun ve bamya ekiminin devamı ve üreticilerimize destek amacıyla yer vererek, traktör işçiliği desteği de verdik. Bu dönem traktör işçiliği desteği verilmediğini de öğrendik. Selimpaşalı üreticilerimiz adına da soruyorum. Niye bu desteği bu dönem vermediniz?
Yine geçen dönem, her yıl kişi başı 50 adet olmak üzere ortalama köylümüze 55/60 bin balya saman desteği verildi. Bu dönem kaç tane dağıttınız? Belediye arazilerinden kaç tane elde ettiniz, kaç tane bağış ile temin ettiniz? Bunları da hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız adına soruyorum.
Bildiğiniz gibi geçen dönem her yıl vatandaşlarımıza ücretsiz Ayçiçek yağı dağıttık. Geçen dönemden sizlere Ayçiçek Yağ Üretimi için 1.400 dönüme yakın yeri ekime hazır bıraktık. 1.400 dönümün ne kadarını ektiniz? Hepsini ekmediyseniz kalan yerleri kimler ekti? Ekim için yerli mi yabancı tohum mu kullandınız? Tohumlara ücret ödediniz mi?
Gelelim arpa tohumu desteğimize. Geçen dönem Volkan Yılmaz yönetimi ile sezon ortalaması yaklaşık 1000 ton ürün elde edilmişti. Bu sezon dağıtacağınız tohumluk arpalar da geçen dönem ekildi. Size sadece hazır olan pas ilacını atması kalmıştı ki, pas ilacı süresinde atıldı mı? Ürünler süresinde biçildi mi? Belediyemiz dönüm başına kaç kg ve toplamda kaç ton tohumluk arpa elde etti? Bunu niye soruyorum çünkü bu işler sadece Tarım Şehirleri Belediyeler birliğine üye olmakla olmaz. Sizin çiftçiye her açıdan örnek ve destek olmanızla olur. Geçen dönemin getirdiği noktadan daha ileriye taşımanızla olur. Hazır hale getirilmiş işleri, projeleri bile yapamaz halinizle olmaz.”
“BAĞIŞÇIMIZA VE EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜRLER”
“Şimdi gelelim tek satır not aldığım ve bu dönemde yapılan işe” diyen Aşkın, “Dönemimizde İBB'ye tahsisi yapılan ama İBB tarafından yapılmayan ve iade edilen, bu dönem de bağışçı marifetiyle Değrimenköyümüze yapılacak olan Kreşin temel atması.
Geçen dönem başkan beyin grubu bağışçı marifetiyle yapılan işleri belediye bütçesinden olmadığı için belediye hizmeti olarak kabul etmemekteydi ama biz öyle düşünmüyoruz. İster bağışçı marifetiyle olsun ister belediye bütçesinden olsun Silivri'mize çakılan her çiviyi hizmet olarak kabul edip bağışçımıza ve emeği geçen herkese de tekrar teşekkürlerimi sunuyor. Hayırlı olmasını diliyorum.
Sözlerime son verirken Milliyetçi Hareket Partisi grubumuz adına Eylül ayı meclis toplantısında alacağımız kararların Silivri'miz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.”

Sevginar SALİ

YORUM YAP