Aşkın: Tarımda tasarruf olmaz

Aşkın: Tarımda tasarruf olmaz

8.10.2024 10:28:27

MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, Ekim meclisinde Silivri Belediyesi'nin tarım politikalarını eleştirerek, “Geçtiğimiz dönemde belediyemiz 50.000 dönüm araziye 75.000 ton ahır gübresi ücretsiz olarak atıldı ve çiftçilerimize 15 milyon TL değerinde katkı sağladı. Ancak bu yıl gübrelerin dağıtılmadığını duyuyoruz. Bu kabul edilemez. Lüks araçlardan, konserlerden tasarruf edilebilir; ama tarımdan, çiftçinin kullanacağı gübreden asla tasarruf edilemez” dedi.

MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın'dan Ekim Ayı Meclisinde çarpıcı açıklamalar. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Silivri Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, Ekim ayı meclis toplantısında önemli konulara değindi. Kadına yönelik şiddet, tarım politikaları ve yerel projelere dair eleştiriler getiren Aşkın, aynı zamanda Silivri'nin tarihi mirasını ve kültürel projelerini de gündeme taşıdı.
AŞKIN: BU VAHŞETİ ŞİDDETLE KINIYORUM
Sultan Aşkın, konuşmasına geçtiğimiz günlerde yaşanan vahşi bir cinayetlere dikkat çekerek başladı. Aşkın, “Bir cani tarafından katledilen Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner'in acı haberleriyle sarsıldık. Kadına yönelik şiddet sona ermeden, şiddeti tetikleyen tüm faktörler yok edilmeden, toplum olarak huzura kavuşamayacağımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum” dedi. Hayatını kaybeden iki kadına Allah'tan rahmet, acılı ailelerine başsağlığı diledi.
VEFAT EDEN BELEDİYE PERSONELİ VE MESLEKTAŞLARI ANDI
Aşkın, Silivri Belediyesi'nin temizlik personeli Suat Demet'in vefatıyla ilgili de başsağlığı dileyerek, “Belediyemizin temizlik personeli Suat Demet'in hakkın rahmetine kavuştuğunu üzüntüyle öğrendik, ailesine sabırlar diliyorum” dedi. Ayrıca vefat eden meslektaşı Hulusi Üstün'ün de Silivri için önemli bir kayıp olduğunu belirterek, “Hulusi Üstün, Silivri'ye büyük eserler bırakmış bir isimdir. Kendisi, Silivri'ye katkı sunmuş değerli bir insandı, Allah rahmet eylesin” ifadelerini kullandı.
“GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SİLİVRİ” KİTABI DEPOYA MI KALDIRILDI?
Aşkın, konuşmasında merhum Hulusi Üstün'ün Silivri'ye kazandırdığı önemli eserlerden biri olan “Geçmişten Günümüze Silivri” kitabının belediyenin deposuna kaldırıldığı yönünde duyumlar aldığını belirterek, “Bu eser belediyemiz tarafından basıldı, ancak depoya gönderildiğini duymak beni üzdü. Umarım bu bilgi doğru değildir. Bu değerli eser, belediyemizin kültürel envanterinde her zaman yer almalı ve çoğaltılarak halkımıza ulaştırılmalıdır” dedi.
TARİHİ MİRAS VE KÜLTÜREL PROJELER
Sultan Aşkın, Silivri'nin 7.000 yıllık tarihi geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve önemli tarihi mirasları barındırdığını vurguladı. “Geçtiğimiz dönem, İstanbul Valiliği ile birçok tarihi yapıyı ihya ettik. Mimar Sinan Köprüsü, Kısa Köprü ve Kalepark Sosyal Tesisleri bunlardan sadece birkaçı. Ayrıca Lozan Mübadelesi ile Silivri'ye göç eden soydaşlarımızın anılarını yaşatmak için Mübadele Müze Evi'ni hizmete açtık. Geride bıraktığımız yüzyıla tanıklık eden fotoğraf makineleri ve 1.500 eserin yer aldığı Fotoğrafçılık ve Yeşilçam Sergi Evini hizmete sunduk. İstanbul Valiliğimizle birlikte, Fatih Sultan Mehmet'in emaneti Hünkâr-ı Şerif Camii, 650 yıllık tarihi sarnıç ve tarihi 22 çeşmenin restorasyon çalışmalarına başladık” diye konuştu.
Aşkın, İstanbul Valiliği ile yapılan projelerin %90'ının valilik tarafından finanse edildiğini belirterek, çarşı merkezinde yer alan görsellerde sadece belediye başkanının isminin yer aldığını, valiliğin isminin bulunmadığını söyledi. Bu durumu eleştirerek, “Eğer projelerin finansmanında yer alan valiliğimizin ismi görsellerde yer almazsa, bu projelerin finansmanı durdurulabilir ve mali yük belediye bütçesine, yani vatandaşlarımıza yansıyabilir” uyarısında bulunarak şunları söyledi: “Bu projeninin finansmanının Valiliğimiz tarafından karşılanmasının belirli şartları var. Bunlar projenin tanıtım ve görsellerinde ‘Ecdattan yadigâr, geleceğe emanet' projesinin ve de tabiki %90 finansmanını sağlayan İstanbul Valiliğimizin yeralması. Çarşıda projenin etrafında mevcut iktidar tarafından sökülen görsellerde Valiliğimiz yeralırken şimdi sadece her defasında kurumlar arası iletişim ve iyi ilişkilerden bahseden sayın başkanımızın ismi var. Soruyorum projenin %90 finansmanını karşılayan valilik neden görsellere konmaz? Amaç, muhtemelen projenin tamamen belediyemiz tarafından yapıldığına dair bir algı oluşturmak. Ki maalesef tarihi çeşmelerin restorasyonunda da bu nedenle yönetim bu konuda Valilik tarafından bir yazı ile uyarılmıştı.
Eğer ki sırf sizin bu algı oluşturma çabanız nedeniyle bu projenin finansmanı, şartların yerine getirilmemesi sebebiyle Valilik tarafından karşılanmaz ise bu işin mali yükü belediye bütçesine yani vatandaşlarımızın cebine sirayet edecek. Bu nedenle lütfen çarşı merkezinde y eski belediye binasının etrafındaki görselleri bizlere birçok projede desteğini esirgemeyen İstanbul Valiliğimizin ve projenin isminin yer aldığı görsellerle değiştirin.”
“TARIMDA TASARRUF OLMAZ”
MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, Silivri Belediyesi'nin tarım politikalarını da eleştirerek, “Geçtiğimiz dönemde belediyemiz 50.000 dönüm araziye 75.000 ton ahır gübresi ücretsiz olarak atıldı ve çiftçilerimize 15 milyon TL değerinde katkı sağladı. Ancak bu yıl gübrelerin atılmadığını duyuyoruz. Bu kabul edilemez. Lüks araçlardan, konserlerden tasarruf edilebilir; ama tarımdan, çiftçinin kullanacağı gübreden asla tasarruf edilemez” dedi. Aşkın konuyla ilgili eleştirisini şöyle aktardı: “Eylül meclisinde köylülerden gelen bilgiye göre bir kepçe gübre şu ana kadar taşınmamış. ‘Köylümüzün arazilerine bu kadar faydası olan bu aracı belediyemiz çürümeye mi terk etti?' diye sormuştum.
Geçtiğimiz günlerde bir muhtarımızın bu konu ile alakalı haklı bir yakarışına şahit olduk. Muhtarımız belediyenin, gübrelerin kaldırılması konusunda tarım ve hayvancılara sunduğu bu hizmetin, araç eksikliği ve tasarruf gerekçeleriyle askıya alındığına ilişkin kendilerine bilgi verildiğini ve haklı olarak da tarım ve hayvancılık üzerinden yapılacak tasarrufa karşı olduğuna dair tepkisini dile getirdi. Bu ayki gündem maddelerimizden biri de tarımla alakalı. Belediyemizin tasarruf etmemesi gereken en önemli konulardan biri tarımdır arkadaşlar. Tarım geleceğimiz.”
EKİM AYINDAKİ ÖNEMLİ GÜNLER
Konuşmasının devamında Ekim ayındaki önemli günlere de değinen Sultan Aşkın, Dünya Çocuk Günü, Dünya Yaşlılar Günü ve Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutladı. Aşkın, çocukların zihinlerini doyurmanın önemine dikkat çekerek, “Çocuklar yeni dökülmüş beton gibidir, üzerlerine ne bırakılırsa iz yapar. Bizlerin görevi çocukların zihinlerini doyurmak ve onlara yaşanılır bir dünya bırakmaktır” dedi.
Aşkın ayrıca, İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümünü kutlayarak, Fatih Sultan Mehmet ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle andı.
CUMHURİYET VE KIZILAY HAFTASI
Cumhuriyet'in ilanının 101. yılına da değinen Sultan Aşkın, “Cumhuriyet, Türk milletinin kendi kaderini tayin etme hakkını kazanarak egemenliğin sahibini tescillemiştir. Cumhuriyet'i korumak ve yaşatmak hepimizin en önemli görevidir” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türk Kızılayı'nın Kızılay Haftası'nı kutlayarak, “Kızılay, hiçbir ayrım gözetmeden tüm insanlığın yardımına koşan köklü ve güçlü bir yardım kuruluşumuzdur” dedi.
ÜLKÜCÜ ŞEHİTLERİ RAHMETLE ANDI
MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, konuşmasının son bölümünde ülkücü şehitleri andı. 3 Ekim 1978 tarihinde oğlu ile birlikte şehit edilen İstanbul İl Başkanı Recep Pasha Tatlıcı'yı ve evladı Mustafa Çatlı'yı rahmetle yad etti. Ayrıca Ziya Gökalp ve Bosna-Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in de vefat yıldönümlerini anarak, “Ruhları şad, mekanları cennet olsun” dedi.
EKİM AYI MECLİS TOPLANTISINDAN SİLİVRİ'YE HAYIRLI KARARLAR BEKLENTİSİ
Konuşmasının sonunda Sultan Aşkın, Ekim ayı meclis toplantısında alınacak kararların Silivri ve Türkiye için hayırlı olmasını dileyerek, “Milliyetçi Hareket Partisi grubumuz adına, Ekim ayı meclis toplantısında alacağımız kararların ilçemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

Sevginar SALİ

 

 

 

 

 

YORUM YAP