Atatürk: Bu marş, bizim inkılâbımızın ruhunu anlatır

Atatürk: Bu marş, bizim inkılâbımızın ruhunu anlatır

12.03.2024 17:08:54

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü Ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Programında yaptığı konuşmasında günün anlam ve önemine değinen Tarih Öğretmeni Ulaş Yağmur, Atatürk'ün “Bu marş, bizim inkılâbımızın ruhunu anlatır” sözünü hatırlattı.

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü Ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Programı, Necip Sarıbekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanıp dün Önder Yılmaz Sahnesi'nde sunuldu.
İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kara, Silivri Cumhuriyet Savcısı Atacan Özata, Belediye Başkan Yardımcısı Emre Sarısaltıkoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Ekrem Pamuk, CHP İlçe Başkanı İbrahim Kömür, İYİ Parti İlçe Başkanı Gökhan Ceylan, İlçe Emniyet Müdürü Cemil Erim, İlçe Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Artar ve şube müdürleri, okul müdürleri, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Salim Çavdar, CHP Belediye Başkan Adayı Bora Balcıoğlu ve meclis üyesi adayları, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Sevnur Şahin, MHP Belediye Meclis Üyesi Adayları, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Silivri Şube Başkanı Adnan Gürcan törene katılan öğretmen ve öğrenciler arasındaydı.
İstiklâlimizin eşsiz marşının kabul edilişinin 103. Yıl dönümü ile Mehmet Âkif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla bir araya gelen konuklar, Büyük Önder Atatürk, aziz şehitlerimiz ve Mehmet Âkif Ersoy'un manevî huzurunda saygı duruşunda bulundu, akabinde İstiklal Marşımız okundu.
YAĞMUR: MEHMET ÂKİF ERSOY, KURTULUŞ SAVAŞI'NDA HALKIN DUYGULARINI MİLLİ MARŞIMIZDA ANLATMIŞTIR
Günün Anlam ve önemini belirten konuşmalarını yapmak üzere Silivri Necip Sarıbekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Ulaş Yağmur söz alarak şöyle konuştu: “Hepiniz 103. yılında İstiklal Marşının kabulünü ve İstiklâl Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy'u anacağımız programa hoş geldiniz!
Saygıdeğer konuklar, sanatçılar ile şairler yaşadıkları anın ve zamanın tanığıdırlar. Sanatçılar ile şairler toplumun aynasıdır. Nasıl ki rasathaneler depremin sarsıntılarını ölçerse, sanatçılar ile şairler toplumdaki sarsıntıları ölçen duyargaları gelişmiş ve aynı zamanda kendi düşüncelerini anlatandır. “Kime anlatır ?” diye sorduğumuzda ise yaşadığı anı ve zamanı yani halkın duygularını anlatırlar. Kilometre taşlarımız arasında yer alan İstiklâl Marşımızın şairi olan Mehmet Âkif Ersoy, Kurtuluş Savaşı'nda halkın duygularını Milli Marşımızda anlatmıştır.
İstiklâl Marşının yazıldığı dönemde yurdun dört bir tarafı işgal altındaydı. Doğu Cephesinde alınan zaferden sonra Kâzım Karabekir komutasındaki XV. Kolordu, Batı Cephesinde İngiliz destekli Yunanlılarla mücadele edecek olan İsmet Paşa komutasındaki düzenli ordunun yanına gönderilmişlerdir. Söz konusu durum gerçekleşirken Mehmet Âkif ise Kuvay-ı Milliye'nin Ege'deki merkezlerinden Balıkesir'e gitmiştir. O, Zağnos Paşa Camisinde Cuma namazından sonra buradaki halka hitap ederek aradaki ayrılıkları kaldırmalarını, düşmanlara karşı birleşmelerini isteyip, herkesi yurt savunmasına çağırmıştır. Kendisi bunu yaptıktan sonra Ankara'ya gittiği ve burada Mustafa Kemal'le görüştüğü için izinsiz gitmesinden ötürü Darul-Hikmet-i İslamiye Cemiyeti'ndeki görevinden azledilmiştir. Bunun üzerine Mustafa Kemal'in isteğiyle 1920 yılında Burdur'dan milletvekili seçilmiştir.
“ATATÜRK “BU MARŞ, BİZİM İNKILÂBIMIZIN RUHUNU ANLATIR”
I. İnönü Savaşı 09 Ocak 1921'de başlamış ve 11 Ocak 1921 tarihinde İsmet Paşa tarafından zaferle sonuçlandırılmıştır. Bu zafer Türk milletinin yok olan ümitlerinin yeniden dirilmesine ve halkın daha da umutlanmasına yol açmıştır. İnönü Savaşı'ndan sonra birtakım gelişmeler yaşanmışsa da en önemli konu olan bir marşın yazılması gerekliliği kurucu millî meclisimizin gündemine gelmiştir. 1921 yılında Mehmet Âkif Ersoy, Taceddîn Dergâhına yerleştikten sonra bir yarışma düzenlendiği haberini almıştır. Ancak kendisi 500 lira gibi bir ödül verilmesinden dolayı katılamayacağını belirtse de yakın arkadaşlarının ısrarı sonucunda katılmıştır. Yapılan oylama neticesinde mecliste Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey tarafından kürsüden okunan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün “Bu marş, bizim inkılâbımızın ruhunu anlatır. İstiklal Marşı'nda, istiklâl davamızı anlatması bakımından büyük manası olan mısralar vardır. Benim en beğendiğim bölümü de
‘Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklâl'
Benim bu milletten asla unutmamasını istediğim mısralar, işte bunlardır.” dediği Mehmet Âkif'in yazmış olduğu İstiklâl Marşı “Millî Marş” olarak 12 Mart 1921'de kabul edilmiştir. İstiklal Şairimiz ise ödül olarak verilen 500 lirayı hayır kurumuna bağışladı. Ayrıca o, İstiklâl Marşını Türk milletine armağan ettiği için Safahat adlı eserine dahi koymamıştır. Bu durum şairimizin halkın duygularına tercüman olarak zor durumda kalan halkın yanında olduğunun önemli göstergelerinden biri olmuştur.
“MİNNETLE ANIYORUM”
12 Mart 1921'den günümüze kadar 103 yıl boyunca halkımızın dilinden diline dolaşmış ve gönülden gönlüne geçmiştir. Ayrıca İstiklâl Marşımız birçok isim tarafından bestelenmiş ve aynı güncelliğini korur olmuştur. Bağımsızlığımızın 100. yılını kutladığımız ve marşımızın kabul edilişinin 103. yılının olduğu bu günde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Kurtuluş Savaşında mücadele eden silah arkadaşlarını ve Mehmet Âkif Ersoy'u minnetle anıyorum. Saygılarımı arz ederim…”
Konuşmanın ardından Silivri Necip Sarıbekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Metehan Korkmaz, Mehmet Akif Ersoy'un “Bülbül” adlı şiirini seslendirdi.
Öğrenciler tarafından İstiklal Marşı'nın kabul sürecinin canlandırıldığı tiyatro sahnelendi.
Silivri Necip Sarıbekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Çağdaş Özen'in hazırlamış olduğu sinevizyon gösterisi eşliğinde İstiklal Marşı'nın ilk ve son versiyonu dinletildi.
ÖDÜL TÖRENİ
Program Ödül Töreni ile son buldu.
İstiklal Marşımızı Güzel Okuma Yarışması'nda ilkokullar arasında 1'inci olan Sevim Avni Çoğal İlkokulu öğrencisi Kutalp Ustaoğlu'na ödülünü İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kara takdim etti.
Aynı yarışmada ortaokullar arasında 1'inci olan Silivri Ortaokulu öğrencisi Efsa Sabriye Dener'e ödülünü Silivri Cumhuriyet Savcısı Atacan Özata sundu.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Türk'ün Özü Akif'in sözü” temalı yarışmalarda
Şiir Okuma kategorisinde 1'inci olan Selimpasa Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Zehra Betül Cengiz'e ödülünü Başkan Yardımcısı Emre Sarısaltıkoğlu takdim etti.
Kompozisyon kategorisinde 1'inci olan Toki Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencilerinden Ayşegül Kav,
Resim kategorisinde 1'inci olan Selimpaşa İlkokulu öğrencisi Duru Kıran ve Şiir kategorisinde 1'inci olan Selimpaşa Anadolu İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Rümeysa Müberra Güner'e ödülleri İlçe Kaymakamı Tolga Toğan tarafından takdim edildi.
Renginar SALİ

 

 

YORUM YAP