
28 Ağustos Perşembe günü İstanbul Aydın Üniversitesi’nin tanıtım toplantısına katılan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve beraberindeki meclis üyeleri Gümüşyaka’da kurulacak kampüse ilişkin düşünülen projeler hakkında bilgi alışverişinde bulundu.
İZMİRLİ, SİLİVRİ YERLEŞKESİNDE YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN PROJELERİ SUNDU
Projeler Koordinatörü Muzaffer Baca’nın ardından söz alan Prof. Dr. Yadigâr İzmirli, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin öğrencilere sunduğu imkân ve kapasiteleri, eğitim-öğretim hizmetlerini anlattı.
5 BİN ÖĞRENCİLİ ARAŞTIRMA KAMPÜSÜ HEDEFİ!
Silivri Yerleşkesi’ni, Aydın Üniversitesi’ne tahsis edildiği takdirde İstanbul’da yürüttüğü faaliyetlerini çoğunluğu uluslar arası öğrenciden oluşan 5 bin öğrencinin yer alacağı araştırma ağırlıklı eğitim ve öğretimin yapılacağı bir kampus alanı olarak değerlendirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
SİLİVRİ YERLEŞKESİ’NDE HAYATA GEÇİRİLMESİ DÜŞÜNÜLEN ÇALIŞMALAR
Silivri Yerleşkesi planlamaları üzerinde duran İzmirli, Silivri’de oluşturulacak kampüsle ilgili planladıkları çalışmaları şöyle sıraladı:
• Amacımız; çoğunluğunu uluslar arası öğrencilerin oluşturduğu, 5 bin öğrenci ile yüksek lisans, doktora eğitimleri, yaz okulları, sertifika programı düzenlemek.
• Her yıl uluslar arası bir gençlik festivali gerçekleştirmek.
• Özellikle turizm sektöründe Silivri’nin payını artırmaya yönelik olarak Turizm ve Otelcilik Okulu’nu burada oluşturup örnek uygulamalar geliştirmek.
• Balkan sorunlarına ilişkin özellikle Balkan gençliğini içine alan çalışmalar yürütmek.
• Birleşmiş Milletler Üniversitesi’yle dünyanın her bölgesinden üniversite gençliğinin sorunlarına yönelik araştırmalar yapmak.
• Yurtdışından gelecek alanında uzman öğretim üyelerinin bu kampüste oluşturacağımız laboratuar, stüdyo ve atölyedeler de çalışmalarına imkân vermek ve kısa veya uzun süreli burada çalışma yapmalarını sağlamak.
• En önemlisi ileri teknoloji çalışmalarına yönelik üniversitemizin dâhil olmasını sağlayan çalışmaları mini slikon vadisi oluşturarak Silivri’de yine yürütmeye devam etmek.
• Tarımsal verimliliği artırmak amacıyla özel tarım alanları oluşturmayı düşünüyoruz. Ve bu alanlarda gelişmiş üniversitelerle işbirliği yaparak ortak müfredat hattı üzerinde bölgesel eğitim habı kurma amacımız var.
• Amerika Birleşik Devleti’ndeki Planet Food kurumuyla işbirliği yaparak tarımsal üretimi artırma amacıyla Trakya’ya özgü tarımsal araştırma ve uygulamaların yürütüleceği örnek uygulama çiftliği kurma hedefimiz var.
• Amerika Birleşik Devletleri sinema sektörüyle işbirliği yapılarak dâhilimizde olan çizgi film ve animasyon programlarımızın stüdyolarını kurarak bu stüdyoda hem eğitim-öğretim hem de animasyon sektörünün hizmetine sunacağımız çalışmaları yapmak.
• Güzel Sanatlar Fakültesi ile Üniversal Stüdyolar arasında işbirliği çalışmaları yürütülmekte. Üniversal Stüdyolar benzeri bir plato oluşturmak da yine Silivri’deki kampus alanımıza yönelik çalışmalarımız arasında.
• Enerji en önemli sorunlardan birisi. Kampüs, yenilenebilir enerji sistemleriyle kendi enerjisini üretecek bir biçimde gerçekleştirilecek. Silivri ve çevresindeki kurum ve kuruluşlara örnek teşkil edeceği gibi ayrıca bu alanda hem bilinçlenme hem geliştirme çalışmalarının da yürütüldüğü bir merkez haline gelecektir.
"BU FIRSAT; ÜNİVERSİTEMİZ İÇİN ÇOK CİDDİ BİR İMKÂN OLACAKTIR”
İzmirli, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Silivri'de kurmayı düşündüğü yerleşkesinde her türlü bilgiyi donanımlı teknolojik alt yapısıyla bütünleştirecek bir eğitim üssü olacağı hedeflerini paylaştıktan sonra sözlerine şöyle devam etti: "Üniversitenin bulunduğu topluma, toprağa olan büyük katkıları yadsınamaz. Böyle bir fırsat verildiği takdirde bu hem üniversitemiz için çok ciddi bir imkân olacak hem de Silivri Belediyesi’nin çalışmalarına, Silivri’nin ve Silivri halkının ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu fırsatı verdiğiniz için hepinize şükranlarımı sunuyorum.”
IŞIKLAR, GÜMÜŞYAKA SÜRECİNE IŞIK TUTTU
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, mülkiyeti belediyeye ait olan Gümüşyaka’daki yerin Aydın Üniversitesi’ne verilmesi konusuna açıklık getirdi. Işıklar, "Kavaklı’da başlaması hedeflenen projenin arazinin hazineden geçmesi daha sonra eski Kavaklı Belediyesi döneminde bu teşebbüste bulunulmasının ardından spor kompleksi yapılması planlanırken biz üniversite alanı olarak plana işlenmesini sağlamıştık. Yerin mülkiyet olarak Hazine’de olması dolayısıyla Milli Emlak’tan alınması ve Başbakanlık onayını gerektirdiği için bütün olaylar durduruldu. Süreç maalesef işlemedi. Ama Gümüşyaka’da mülkiyet bize ait.” dedi.
PROJEYİ SİLİVRİ GELECEĞİ AÇISINDAN GÜÇLÜ BULDU
Silivri’nin şartlarının bilgi teknolojileri ve inovatif sektörleri kaldırabilecek güçte olduğunu belirten Başkan Işıklar, Aydın Üniversitesi’nin Silivri Yerleşkesi için çizdiği planların beklentilerine uygun bir projeksiyon olduğunu ifade etti.
"SİLİVRİ ÜNİVERSİTE KENTİ OLMAYI HAK EDİYOR”
İlçemizin gelecek vizyonuna uygun bir yapılanma sağlamak için üniversite oluşumuna verdiği önemi belirten Işıklar, Silivri’nin konumunun getirdiği ayrıcalıkları aktardı: "Silivri’nin bir üniversite kenti olması konusunda böyle bir çalışmayı fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum. Silivri’nin topraklarının korunması açısından bir aciliyetimiz var; özellikle tarımsal zenginliğinin, hizmet sektörlerinin ve yaratıcı gelişme sağlayan sanayimizin de bilimsel bir çevre şartıyla buluşmasın istiyoruz.
"HALKIMIZIN ORTAK MÜLKÜNÜ ULVİ BİR AMAÇ İÇİN KULLANMAYI DİLİYORUZ”
İstanbul’un başka bir büyüme arteri kalmadı. Ve biz elimizdeki mülkiyetimizin gelecek açısından çok kıymetli olduğunun farkındayız. Silivri’nin ortak olan bu mülkünü çok ulvi bir amaç için kullanmak istiyoruz. Bu işbirliğinin hayırla sonuçlanmasını temenni ediyorum.”
Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda Başkan Yardımcısı Mehmet Has, sunum yaparak Silivri’yi tarihçesi, coğrafi çevresi, şehir ve nüfus yapısı, kültür ve yaşamı gibi birçok noktasıyla tanıttı. Soru ve görüşlerin alınmasının ardından Aydın Üniversitesi’nin bölüm ve birimleri gezildi.
Hazal BAŞARAN