“Bağımlılığa karşı en önemli adım ‘hayır!’ diyebilmek”

“Bağımlılığa karşı en önemli adım ‘hayır!’ diyebilmek”

02.10.2014 10:47:36

Son günlerde kullanımı gençlerde gittikçe yaygınlaşan ve ölümlere neden olan uyuşturucu maddesi "bonzai tehlikesi AK Parti Silivri İlçe Teşkilatı’nı harekete geçirdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Uyuşturucu Uzmanı Erhan Yalçınkaya’nın konuşmacı olarak yer aldığı seminere; Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş, Başkan Yardımcısı Mesut Söylet, Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Dertop, üye Mehmet Haseski ile vatandaşlar katıldı.

GÜLER: YENİ TÜRKİYE NESLİ BİLİNÇLİ GENÇLERDEN OLUŞSUN İSTİYORUZ

Açılış konuşmasını yapan AK Parti Silivri Belediye Meclis Üyesi Filiz Güler, teşkilatın konu hakkındaki hedeflerine şöyle ışık tuttu: "Son günlerde bonzai uyuşturucu maddesiyle alakalı Silivri’mizde de kötü olaylar yaşadık. Gençlerimizi kaybettik. Biz istiyoruz ki; yeni Türkiye nesli, madde bağımlılığından arınmış, daha sağlıklı ve bilinçli gençlerimiz olsun. Bu konuda ilerideki çalışmalarımızda birlikte hareket etmek istediklerini söyleyen Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanına teşekkür etmek istiyorum. Duyurularını yapan değerli basın mensuplarına da ayrıca teşekkür ediyorum. Uyuşturucu maddeden bir gencimizi dahi kurtarabilirsek bizim için ne mutlu!”

ÖZKAYA: KARANLIK YOLDA BİR MEŞALE YAKTIK

Bilgilendirme toplantısının hazırlanmasına katkı sağlayan AK Parti Silivri İlçe Yedek Yönetim Kurulu Üyesi Bilgehan Özkaya, "Değerli katılımcılar, son zamanlarda gençlerimiz için hayati tehlike taşıyan bonzai adlı sentetik uyuşturucuyla ilgili toplantımıza hoş geldiniz. İlçemizde artan ölümler sebebiyle bir yola çıktık. Bu karanlık yolda bir meşale yaktık. İnşallah amacımıza ulaşırız.” şeklinde kısa bir açıklamayla katılımcılara seslendi.

YALÇINKAYA: POLİSİYE TEDBİRLERLE ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN DEĞİL!

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Uyuşturucu Uzmanı Erhan Yalçınkaya, bağımlılık yapan maddeler, bağımlık süreci, bağımlı olanların kaybettikleri gibi konularda bilgiler verirken; bağımlılığın bir süreç olduğu hatırlatarak başta sigara olmak üzere bağımlılık yapan maddelerden kurtulmak için bu yola hiç girmemeyi seçmenin önemini vurguladı. Madde bağımlılığı probleminin küresel bir sorun olduğunu söyleyen Yalçınkaya, şu görüşlere yer verdi: "Tüm dünyayı ilgilendirdiği için sadece polisiye tedbirle önüne geçmek ne yazık ki mümkün değil. Toplumsal farkındalığın yüksek olması emin olun meselenin çözümünde en önemli etkenlerden birisi. Biz bu savaşı sadece bonzaiye karşı yapmıyoruz. Bu savaş, bağımlılık yapan tüm maddelere karşı açılan bir savaştır.

 

"ART NİYETLİ İNSANLAR PARA İÇİN GENÇLERİMİZİ KANDIRMAYI SÜRDÜRECEKTİR”

Değişen sadece maddenin ismi olur. Çünkü biz alttan altta yeni madde türlerinin ortaya çıkma potansiyelinin farkındayız. En son Çin’de yeni bir sentetik madde üretildi. Bu öyle bir madde ki neyin içerisine katılırsa rengini, kokusunu ve tadını değiştirmiyor. Bu polisiye tedbirleri de çok ciddi zora sokar. İyi insanların mücadelesi devam ettiği gibi bu işten ciddi anlamda para kazanmaya çalışan art niyetli insanlar var. Hedef kitle olan gençlerimizi kandırmaya yönelik çabaları emin olun devam edecektir.

 

"ÜLKEMİZ ÖNEMLİ BİR KAVŞAK NOKTASI”

Ülkemizin stratejik konumundan dolayı Doğu’daki afyon ve türevi maddelerin ülkemiz üzerinden Avrupa’ya, Avrupa’da üretilen sentetik türevli maddelerin yine ülkemiz üzerinden Orta Doğu’ya, Güney Amerika’da üretilen maddelerin ülkemiz üzerinden Avrupa’ya ve diğer ülkelere yayımında biz önemli bir kavşak noktasıyız.

"HEM TRANSİT HEM DE HEDEF ÜLKEYİZ”

15-20 yıl önce, ‘Biz hedef ülke değiliz transit ülkeyiz’ açıklamaları yapılırdı. Ama son zamanlarda bakıyoruz ki artık bu böyle değil. Ülkemiz aynı zamanda hem transit hem de hedef ülke konumuna geldi. Genç nüfusun fazlalığı ciddi anlamda onları cezp ediyor. Gençleri ideallerinden, hayallerinden uzaklaştırıyorsanız o ülkeye verebileceğiniz en büyük zararı vermişsiniz demektir.

"MESELENİN ÖZÜ; TALEBİ AZALTMAK!”

İstanbul’da son 3,5 yılda 253 bin kişiye madde kullanmak, bulundurmak ve satmaktan işlem yaptık. Bir şeyler yapılıyor, yapılmıyor değil. Meseleyi sadece polisiye tedbirle çözmenin zorluğunu iliklerimize kadar hissediyoruz. ‘Madde kullanım problemi nasıl çözülür?’ sorusuna en güzel verilecek cevap; talebi azaltmak olur. Madde satan kişileri yakaladığımızda şunu söylerler; ‘Siz istediğiniz kadar uğraşın bu maddeyi almak isteyen birisi olduktan sonra satarız.’ Meselenin özü; talebin önüne geçmek.”

Katılımcılara madde kullanım problemi ile mücadelede bir katkı sağlanması ve gençlerin hayata kazandırılması amacıyla Dr. Ali Ünlü ve Uğur Evcin’in hazırladığı Madde Kullanımını Önleme Kitabı ücretsiz olarak dağıtıldı.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP