Tarım ve Orman Bakanlığının İstanbul için Yerli Tohum Ayçiçek Yerli ve Milli Çeşit Projesi kapsamında 3 Mayıs 2023 tarihinde Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tarım Kredi Kooperatifi Deposu bahçesinde Tohum Dağıtım Töreni gerçekleştirildi.
İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Karaca, siyasi parti ilçe başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluş temsilcileri, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Sarı Tohumculuk Müdürü İbrahim Toruk, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, çiftçiler programa katılanlar arasındaydı.
Tören, Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başladı. Ardından konuşmalara geçildi.
ERTUĞRUL: İLÇEMİZİN TARIM VE HAYVANCILIKTAKİ İDDİASINI DEVAM ETTİRMEK İSTİYORUZ
Törenin açılış konuşması İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul tarafından yapıldı. Ertuğrul konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Silivri, İstanbul'un tarım ve hayvancılıkta en yoğun ilçesi. İlçemizin, önümüzdeki yıllarda İstanbul'un tarım ve hayvancılıktaki bu iddiasını devam ettirmek istiyoruz.
“GÜZEL BİR SİNERJİ OLUŞTURDUK”
Alanında tecrübeli ilçe personelimiz, çalışkan ve yeniliğe açık çiftçilerimiz, sürekli iletişim halinde olduğumuz Ziraat Odamız, kooperatiflerimiz, birliklerimiz, sahanın nabzını tutan ve çiftçimizin derdiyle dertlenen İl Müdürümüz, Silivri'nin adını tarım ve hayvancılıkta yapmış olduğu çalışmalarla tüm Türkiye'ye duyuran Belediye Başkanımız, çiftçi ailesinden gelen Kaymakamımızla birlikte Silivri'de güzel bir sinerji oluşturduk.
“PROJELER VE DESTEKLERLE HER ZAMAN ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ”
Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda hazırlamış olduğumuz projeler ve desteklerle her zaman çiftçimizin yanında olduğunu gösteriyoruz. 2022 yılında nakdi destekler hububata yapılan prim desteğiyle maddi yardımlar 80 milyon TL'ye ulaştı. Aynı şekilde 2022 yılında 500 bin yazlık fide, 250 bin adet kışlık fide, 454 çiftçimize 150 ton buğday, yulaf tohumu, 165 çiftçimize 7500 kg Kanola tohumu, 185 çiftçimize 2800 kg Ayçiçek tohumu dağıttık.
Projelerin hazırlanmasında İl Müdürümüzün özverili çalışmaları, şube müdürlerimiz personellerimizin ortak mesaileri var.
“DEPREM BÖLGESİNE AKTARILDI”
Bu projelerden bir tanesi de bu sene dağıtacağımız yazlık fide projesiydi. Bu projenin fidesi 6 Şubat'ta hepimiz derinden üzen, yüzyılın felaketi olan, 11 ilimizde yaşanan deprem için bölgeye aktarıldı.
“YAZLIK FİDELERİMİZİ ÜRETİCİLERİMİZLE BULUŞTURACAĞIZ”
Fide üretimi ve dağıtımını planladık. Önümüzdeki günlerde üreticilerimizi mağdur etmeyecek seviyede yazlık fidelerimizi sizlerle buluşturacağız.
Depremde hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.
“SİLİVRİLİ ÇİFTÇİLERİMİZ, BÜYÜK FELAKETE SESSİZ KALMADI”
Deprem sonrasında bu sinerjinin tezahürü olarak Silivri çiftçilerimiz, felakete sessiz kalmadı. Kaymakamlığımız koordinatörlüğünde, Ziraat Odası, Yağlı Tohumlar ve Tarım Kredi kooperatifleri yardımları, Silivri üreticilerimizindesteğiyle İlçe Tarım Müdürlüğü olarak deprem bölgesine 50 ton yem yardımını deprem bölgesine ulaştırmayı başardık. Bu yardımlarından dolayı tüm çiftçilerimize çok teşekkür ediyorum.
180 ÇİFTÇİYE 3200 KG AYÇİÇEK TOHUMU DAĞITIMI
Bugün de burada tüm İstanbul'da 23 bin 500 dönüm, Silivri'de ise 8 bin dönümlük alanda toprakla buluşturacağımız yerli ve milli Ayçiçek tohumu dağıtacağız. İthal tohumlarına olan bağımlılığı azaltmak, tohumda rekabet gücünü artırmak, ülkemizin de bu sektörde “Ben de varım” demek için siz çiftlilerimizin bu tohumu toprakla buluşturmanız çok önemli. Bu projeyle 180 çiftçimize 3 bin 200 kg ayçiçeği tohumu dağıtmış olacağız.
“EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAĞIZ.
Daha önce de hazırlamış olduğumuz Domatesi Kurut İstanbul'u Yeşert Projesi kapsamına ürünlerimiz son anda yetişti. Bu programla birleştirdik. Domates ve elma kuruları, daha önce hazırlamış olduğumuz Kurutma Makinesi Projesi kapsamında kurutulan ürünler.
İnşallah fideleri toprakla buluşturacağız. Yine bu kurutma makinesinde kurutup ekonomiye katkı sağlayacağız.
“BOL HASATLAR DİLİYORUM”
Çiftçilerimize almış oldukarı tohumlarla bol hasatlar diliyorum. İnşallah kazançlı bir yıl olsun.”
KADIKÖYLÜ ÇİFTÇİ ADNAN ÜNLÜER, TEŞEKKÜR ETTİ
Üreticileri temsilen Kadıköy çiftçilerinden Adnan Ünlüer, söz alarak, “Bizlere iki yıldır çok büyük destek verdiniz. Çok teşekkür ediyorum. Allah sizden razı olsun.” sözleriyle teşekkür etti.
ŞAHİN: HER ŞEYE RAĞMEN YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMİNE DEVAM EDECEĞİZ
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, törende yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Komşu il ve ilçelerden, Trakya'dan size saygı ve sevgi getirdim. Her şeye rağmen yerli ve milli üretmeye, çalışmayadevam edeceğiz.
“YERLİ VE MİLLİ TOHUMLAR EKİLMEYE BAŞLANDI”
Yıllar önce Silivri'mizde ekim şenliği yapmıştık. 200-500 dönümlük çalışmalarımızın neticesinde onbinlerce dönüm sadece İstanbul'da, yine on binlerce dönüm Trakya'da ve Anadolu'da yerli ve milli tohumlar ekilmeye başlandı. Türk insanı, Trakya ve Rumeli insanı bir hayal etmişti, nasıl arpada, yulafta, yem bitkilerinde veya domateste yerli ve milli üretiyorsak, biz ayçiçek tohumunu da, zor da olsa yerli ve milli imkanlarla, Türk Ar-Ge mühendisleri ve sizin gibi değerli üreticilerin imkanlarıyla bunu yapabiliriz demiştiniz. Bugün 70-80 dönüme ulaştık. İnşallah Türkiye'nin birçok yerinde ülkemizde üretilen bu yerli ve milli Ayçiçek tohumlarınekimine başlanır.
“MADDİ MANEVİ BU İŞİN İÇİNDE OLMAYA ÇALIŞTIK, OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Yerli ve milli tohumlarımız, yabanca firmaların tohumlarıyla eş değerde, hatta bazen daha iyi de oluyor. Allah'ın izniyle 3-5 sene içerisinde yabancıların tohumlarının kalitesinde, hastalıklara dayanıklı ve verimli tohumlar üretildi. Bunlara çiftçilerimiz sahip çıktı, ekerek denedi ve bugün bu seviyeye geldik. Maddi manevi bu işin içinde olmaya çalıştık. Bundan sonra da bu gibi projelerde olmaya devam edeceğiz. İnşallah seneye daha büyük alanlarda, daha fazla dönüme çıkarmak için tohum ve manevi desteği vermeye çalışırız.
Trakya bölgesinde tohumlara sahip çıkan Belediye Başkanımıza, Kaymakamımıza, İl Tarım Müdürlüğümüze Emek veren herkese teşekkür ediyorum. “Yerli ve milli” ibaresini koydurmak için çok uğraştık ve başardık. İl Müdürlüğümüze bu anlamda da çok teşekkür ediyorum. Diğer ürünlerde olduğu gibi Ayçiçek tohumunda da yerli ve milli olmaya gayret gösteriyoruz. El birliğiyle büyütmeye devam edeceğiz. Bereketli bir yıl olmasını diliyorum.”
KARACA: DEPREM BÖLGESİNE DESTEK OLAN SİLİVRİLİ ÇİFTÇİLERİMİZE TEŞEKKÜRLER
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “Kahramanmaraşlı olup ve bölgede 40 gün çalışmış birisi olarak, Silivrili çiftçilere teşekkür ediyorum. Depremin ilk anından itibaren tüm Türkiye olduğu gibi Silivrili çiftçiler de bizi yalnız bırakmadılar. Gönderdiğiniz emanetleri biz de orada depremzedelere ulaştırmak için elimizden gelen gayreti gece gündüz gösterdik. Teşekkür ediyorum.
8 TON YERLİ VE MİLLİ AYÇİÇEK İLE KURUTULACAK DOMATES TOHUMU
Selimpaşa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne Kurutma Ünitesi kurduk. Bugün yerli ve milli Ayçiçek tohumunun yanı sıra kurutacakları domates tohumu vererek daha anlam kazanmasını sağlayacağız.
Yerli ve Milli Ayçiçek tohumunu, bu ismiyle ihaleye çıkan proje olarak ismini yazan tek il'iz.
Bu noktada çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.
Dağıtacağımız tohumların akabinde ek bütçeyle 8 ton civarında yerli ve milli Ayçiçek tohumu 23 bin 500 dönümü ekilmek üzere çiftçilerimizle buluşturacağız.
“GIDANIN NE KADAR STRATEJİK BİR SEKTÖR OLDUĞUNU HERKES ANLADI”
Pandemiyle birlikte gıdanın ne kadar stratejik bir sektör olduğunu herkes anladı.Kuzey'de hububat ambarı olan iki ülkenin savaşı ve deprem felaketiyle üretmenin ne kadar önemli olduğunu Rabbim bize sürekli gösteriyor.Pandeminin ilk döneminde Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle ekilmeyecek bir karış toprak bırakmayacağız demiştik. Bu düsturla hızlı bir şekilde aksiyon alarak evinizin önündeki birkaç metre karelik alana da, saksıya da talibiz dedik.
“SEN YETER Kİ ÜRET”
Projeleri hayata geçirdik, devam edecek. Siz yeter ki üretin. Pazar sorunu olmayan bir bölgedeyiz. 20 Milyonu aşan nüfusuyla İstanbul yanı başımızda. Silivri, bizim için bundan dolayı çok önemli. Üretmezsek, toprağa sahip çıkmazsak, imar gibi birçok sıkıntı yaşar ve topraklarımızı kaybederiz. Hiç bir zaman için üretmekten vazgeçmeyeceğiz.
“ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜ GÜLECEK”
Bakanlığımızın vermiş olduğu fiyatlarla, geçen yıl buğdayda, ayçiçekte, mısırda ve birçok üründe çiftçimizin yüzü güldü. Hiçbir zaman çiftçimize zarar ettirmedik. Yine öyle olacak. İnşallah bu tohumları da toprakla buluşturarak bol bereketli bir yıl geçireceksiniz.
102 MİLYON TL NAKDİ VE 23 MİLYON AYNİ DESTEK SAĞLADIK
İstanbul olarak çiftçimize 2021 yılında 102 milyon TL nakdi destek sağladık. Bunun dışında projelerle 23 milyon TL ayni destek sağladık.
“TÜRKİYE'DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. Kent Tarımı çerçevesinde Dikey Tarımla ilgili proje geliştirdik. Kağıthane'de otoparkta topraksız ve güneşsiz tarım yapıyoruz. Bu alanda da yerli ve milli olması çok önemli. Her alanda olmak zorundayız.
“TÜRK TOHUMCULUĞU İTHALATA MECBUR DEĞİL”
Türkiye Tohumculuk sektöründe sanılanın aksine ithalata mecbur değil, aldığının kat kat fazlasını ihraç eden konumuna geldik. Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğünün enstitülerinde ve özel sektörün yoğun çalışmaları neticesinde birçok tohum tescil edildi. Bir tohumun tescil edilmesi yıllar alıyor. Bunu başardık. Her alanda olmak ve ilerlemek yerli ve milli olmak adına çalışıyoruz.
Projenin Silivri'mize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”
YILMAZ: TAM BAĞIMSIZ POLİTİKALARLA MİLLİ VE YERLİ ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, konuşmasında şu sözlerine yer verdi “Beni bu toplantılarda en mutlu eden yerli ve milli kavramının her geçen gün öneminin artması, anlaşılması ve farkına varılması oluyor. Ülke olarak ekonomiden, savunma sanayi, endüstri, tarım, hayvancılık, gıda konusunda tam bağımsız politikalarla yol yürümenin, kendi kendine yeten, milli yerli tohumlarının üretimini gerçekleştiren ülke olmalıyız.
“EL ELE VERİP BU HİKAYEYİ YAZABİLİRİZ DEDİK”
Dört yıllık görev yılımızı doldurduk. İnanç, azim ve kararlılıkla Silivri'mizin İstanbul'un gıda ve hayvancılık üssü olabilecek potansiyellerini içerisinde barındırdığını ve bunlardan haberdar bir yönetim anlayışıyla yönetilmesini, paydaşlarla el ele verip bu hikayeyi yazabiliriz dedik.
420 bin dönümlük bu topraklarda bu hikayeyi yazmış dedelerimiz var. İstanbul'un o günkü 6-7 milyonluk nüfusuyla, ihtiyacın neredeyse tamamının bu topraklardan karşılandığı günlere geri dönebiliriz.
Daha değerli toprakların olduğu ve olacağının farkına varıp bolluk, bereket ve refahın arttığı bir konuma Silivri'yi getirebiliriz.
“TARIM POLİTİKASI VE ÖRNEK PROJELERLE, TÜRKİYE GENELİNDE ÖNDER BELEDİYE OLDUK”
Silivri Belediyesi olarak 300 dönümle başladık, 4000 dönüme ulaştık.Küçük ve büyük tüm belediyelere örnek projeler ve tarım politikasıyla Silivri Belediyesi, Türkiye genelinde konuşur önder belediye oldu.Bize destek veren bütün paydaşlarımıza ve mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
İl ve İlçe Müdürlerimiz, Kaymakamımızla dirsek temasındayız. Projeleri ortak geliştiriyor ve destekliyoruz.
“8 TANE YERLİ VE MİLLİ AYÇİÇEK TOHUMUNU EKTİK”
Silivri'de her yıl 100 bin dönem Ayçiçek ekiliyor. İki yıl önce Silivri Belediyesi Tarım Üretim ve Araştırma Merkezimiz, Tekirdağ İl Tarım Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Tohumcular Derneği paydaşlarımızla laboratuvar çalışması yaptık.
“TÜRK TOHUMCULUĞUNA DESTEK OLDUK”
Bunların sonucunda 8 tane yerli ve milli Türk Ayçiçek tohumunu ektik. Aldığımız sonuçlarla Silivri'de 1200 dönüm arazimize yerli ve milli Ayçiçek tohumunu ektik. Risk aldık. Islahçılara, Türk tohumculuğuna destek olduk. Onlar ne kadar fazla para kazanırsa çiftçi onlarla bağlantılı olarak daha fazlasını kazanacak.
Elde ettiğimiz 65 bin litre Ayçiçek yağını ihtiyaç sahipleriyle paylaştık.
Tohumları hibe ederken, lütuf yapmıyoruz, çiftçilerimiz ortak oluyor. Deneme ekimi gerçekleştiriyorlar. Cumhuriyetin 100. yılında 2023 paketin dağıtımını bitirdik. Kalan iki köye de bugün dağıtım yapacağız.
Birlikte olursak savunma sanayisinde olduğu gibi Türk tohumculuğunda da örnek olabiliriz. Destek olmaya devam edeceğiz.
“İSTANBUL'IN ISKALADIĞI DEĞERİZ”
İstanbul, çok müstesna ve önemli başkent. Çeperleri Silivri, Şile, Arnavutköy deyince İstanbul'ü yönetenler tarafından yük görülüyor. Halbuki bu coğrafyalar İstanbullara en güzel imkanları ve fırsatları sunuyor, daha ucuz sağlıklı ve güvenli ürünleri sağlıyor. İstanbul için fırsatız, yatırım yapılması gerek yerleriz. Üretim ve üretici, diğer konularda marka yapma yolundayız. İstanbul'un ıskaladığıbir değeriz. Çalışmalarımıza ısrarla devam edeceğiz.
“TARIM TEKNOPARKI LOKOMOTİF OLACAK”
Domates fide dağıtılması ve kurutulması çok önemli. Üretim desteklerinden sonraki adımlarımız Teknopark. Çalışmalara başladık. Birçok dalda faaliyet gösterecek. Lokomatif olarak gördüğümüz tarım ve hayvancılık. Tarım Teknoparkı lokomotif olacak. İçerisinde ıslahçılar, tohumcular, modernize edilmiş tarih aletler, tarımla ilgili siber güvenlik ve yazılım programlarını, yapay zekayı destekleyen şirketler yer alacak.
“İKİNCİ DÖNEMDE BAŞKA BİR HİKâYEYİ YAZMAYA KARARLIYIZ”
Bir ileriki aşamada da Silivri'de kadın üreticilerin yer aldığı kooperatiflerin, kolektif üretim anlayışlıyla katma değeri yüksek ürünlerin, kent tarımın öne çıkarılarak, Aile işletmelerin çoğaldığı, refahın bolluğun köylere yayıldığı başka bir üretim modelini ikinci dönemimizde başka bir hikâyeyi Silivri'de yazmaya kararlıyız.
Tarım Bakanlığımız, İl ve İlçe Müdürlüğümüze verdikleri destekler dolayısıyla teşekkür ediyorum. Çiftçinin, hayvancının, köylünün yanında yol yürüyeceğiz.”
TORUK, TEŞEKKÜR ETTİ
Sarı Tohumculuk Genel Koordinatörü İbrahim Toruk, şu sözlerine yer verdi: “Tohumculuğa destek veren üretici dostlarım hoş geldiniz. Hibritayçiçek tohumu, tohumculukta üst düzeye gelmesine rağmen 4 ana üründen biri. Tohumu üretemediğimiz tamamen dışa bağımlıyız.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitümüz ile birlikte dernek üyelerimizin 5 yıl önce çalışmayla başlamasıyla, bakanlığımızın bir projesiyle milli olarak geliştirilmiş çeşitler. İki yıl önce de, sağ olsun, Silivri Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz, müthiş destek verdi. Çalışmalarımızda bize çok destek olan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin'e teşekkür ediyorum.
İstanbul İl Tarım Müdürümüze çok teşekkür ediyoruz. Milli ve yerli yazarak bize çok destek verdiniz. Bereketli bir yıl diliyorum. Bizi en iyi çeşitlerle yarıştırın. Emin olun ya onlarla eş değer ya da daha iyi olacağız.”
TOĞAN: VERİMLİ TOPRAKLARIMIZIN KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERLE BEZENMESİ ÖNEMLİ
Kaymakam Tolga Toğan, şu sözlerine yer verdi: “Tarım Bakanlığımız, İl Müdürlüğümüz ve Belediyemiz tarafından düzenlenen bu tarz etkinliklerine maşallah diyor ve devamını diliyoruz. Silivri'miz, verimli topraklara sahip. Katma değeri yüksek ürünlerle bezenmesi önemli bir husus.
“HİÇ KİMSE GÖZ YUMMAMIZI BEKLEMESİN”
Topraklarımızı korumak zorundayız. Belediyemizin mücadelesi var. Yoğun denetimleri var. En hızlı şekilde imzaladığım evraklar kaçak yapılara kesilen cezalar. Böyle de devam edecek. Hiç kimse bunlara göz yummamızı beklemesin.
“SEZONUMUZ BOL BEREKETLİ OLSUN”
Tohumların dağıtımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah sezonumuz bol bereketli olur. Depoların dolduğu, bir sezon geçiririz inşallah. Allah utandırmasın.”
Konuşmaların ardından ilçemiz çiftçilerine Ayçiçek tohumu ve domates fidesi dağıtımı gerçekleştirildi. Dağıtımın ardından tarlaya Ayçiçek ekimi yapıldı.
Renginar SALİ