“Türkiye'de Kadın Girişimciliği” panelinde konuşan TC İstanbul Rumeli Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı N. Hilal Balcı, “Eğer başarmak istiyorsak çalışmalıyız. Karşımıza çıkan zorluklardan yılmamalıyız. Her daim kendimizi geliştirmeye devam etmeliyiz” dedi.
Rumeli Üniversitesi'nin geçtiğimiz günler yaptığı “Türkiye'de Kadın Girişimciliği” panelinin konuşmacılarından biri de TC İstanbul Rumeli Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı N. Hilal Balcı oldu.
Hilal Balcı deneyim ve görüşlerini katılımcılarla şöyle paylaştı: “Bugün burada “Türkiye'deki kadın girişimciliği ve kadının iş dünyasındaki önemi”ni ele almak için toplanmış bulunuyoruz. Böyle bir konuda konuşulmaya başlanması çok önemli.
Kadın, toplumun temel taşlarından biri. Bunu hepimiz biliyoruz. Topumda özellikle ailede kadının değeri, karar alma sürecindeki rolü ve önündeki süreçler, günümüzde sıkça üzerinde durulan ve tartışılan konu başlıkları.
“GİRİŞİMCİLİK ALGISININ GELİŞTİRİLEBİLMESİ AİLE İÇİNDE ONAYLANMAKLA DEĞER BULUR”
Kadınların girişimcilik alanındaki rolünü konuşmadan önce girişimcilik algısının geliştirebilmesi ve kendi kabiliyetlerini keşfetmesi ilk olarak aile içinde onaylanmakla değer bulacağını düşünüyorum. Aile bireylerinin kız çocuklarını ne kadar onaylarlarsa özgüvenleri o kadar geliştirebilecekleri tartışılmaz. O yüzden tüm ailelere bunun öneminin anlatılması gerekiyor.
Bu açıdan ben kendimi şanslı bir birey olarak addediyorum. Ailemdeki eşit temelin kadın ve erkek ortak karar verme mekanizması içinde nasıl ilerlediğini, annemin ve babamın ortak iş ve aile yaşantısının nasıl dengeli olduğunu, karşılıklı nasıl iletişim kurduklarını çok ciddi olarak tecrübe etmiş durumdayım. Bu tecrübelerim de şuan güncel hayatımda, iş hayatımda bulunduğum pozisyonda beni ciddi alanda geliştirmiş, bazı prensiplere sahip olmamı sağlamış.
“HER KADIN ÖNCE AİLESİ İÇİN ETKİN BİRİNİN OLMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”
Eğitim hayatımda da, profesyonel iş hayatımda da ailemin güçlü rol modeli sayesinde bir insana nasıl dokunabilineceğini gördüm, yaşadım, deneyimledim. Bu nedenle her kadın önce ailesi için etkin birinin olması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için de anne ve babama, başarılarıma vesile oldukları için teşekkür ediyorum. Vakıf kurucumuza da teşekkür ediyorum. Kız çocuklarına, kadınlara iş hayatında, ailenin içinde bizi desteklediği için.
“KADINLAR ARTIK İŞ DÜNYASINDA DAHA FAZLA VARLIK GÖSTERDİ VE BAŞARI ELDE ETMEKTE”
Biliyoruz ki kadın girişimciliği ülkemizde ve dünyada giderek artan bir yere sahip. Kadınlar işletmelerin kurulmasından üretime kadar birçok alanda önemli rol almakta. Uzun yıllar süren iş dünyasındaki erkek egemenliği, son yıllarda değişmeye başlamış. Kadınlar artık iş dünyasında daha fazla varlık gösterdi ve başarı elde etmekte.
“ÖNÜME ÇIKAN ENGELLER, BENİ YILDIRMADI”
Ben İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ni bitirdikten sonra küçük baş hayvan yetiştirmek üzere hayvancılık işletmesi kurdum. Belli bir aşamaya getirdikten sonra yatırım planlamalarımı başka sektörlerde devam ettirmeye karar verdim. Bu süreçte yüzlerce insanla çalıştım, satış kanallarının büyük strateji bölümlerinin içinde oldum. Erkek egemen sektörlerde çalıştım. Yaklaşık 15 yıldır profesyonel iş hayatındayım. İş insanı olarak görev yapmaktayım. Kendi alanlarımızda ciddi yöneticilikler yapıyorum. Bir kadın olarak önüme çıkan engeller, beni yıldırmadı. Her zaman daha hırslı çalışmaya devam ettim, daima çözüm odaklı oldum. Hayvancılık işletmesi, ambalaj sektörünün yanı sıra üniversitede gönüllük esasıyla iki tam dönem, bir yarım dönem aktif olarak yer aldım. Türkiye'de bu yaş grubunda tek Mütevelli Heyet Başkanıyım. Uzun süredir bu görevi yapan tek kişiyim.
“EĞER BAŞARMAK İSTİYORSAK ÇALIŞMALIYIZ”
Akademisyenlerimiz liyakat ve idari yapılanma ile binlerce gençle birlikte üniversitemizi geliştiriyor, daha da ileriye taşıyacaklarını umut ediyor ve güveniyoruz.
Eğer başarmak istiyorsak çalışmalıyız. Karşımıza çıkan zorluklardan yılmamalıyız. Her daim kendimizi geliştirmeye devam etmeliyiz.”
Sevginar Sali