Gayrimenkul sektörünün her geçen gün popülerliği artıyor ve en çok da İstanbul gayrimenkul sektöründe önemli gelişmelere şahitlik ediyor.
İstanbul'da yeni gelişen bölge-lerde özellikle markalı konut projelerinde yaşanan artışlar bulunduğu bölgenin kalkınmasına, ekonomisine ve tabi ki emlak fiyatlarının artmasına da zemin hazırlıyor.
Peki yatırımcılar hangi bölgeleri tercih ediyor?
Geçen hafta içinde basında yer alan bir habere göre yatırımcılar tarafından tercih edilen popüler bölgeler sıralanmıştı.. buna göre;
1-) Arnavutköy
2-) Şile
3-) Beykoz
4-) Başakşehir
5-) Tuzla
6-) Kartal
bölgeleri sıralanmış ve sıralama gerekçesi yazılmıştı.
1-) Arnavutköy
Konut fiyatlarının yanında arsa fiyatlarının da hızlı bir şekilde arttığı Arnavutköy özellikle üçüncü köprü bağlantı yolları ve üçüncü havalimanına olan yakınlığı ile son aylarda en fazla değerlenen bölgelerin başında geliyor.
2-) Şile
Şile son beş yıldır yatırımcının ilgili çeken bir bölge konumunda. Şile'de doğal güzellikler ve ormanlar bölgeye prestij sağlarken, yeni yapılan konut projeleri ile bölgenin daha cazip bir hale getirilmesi planlanıyor. Şile'de artan nüfusa rağmen doğal güzellik korunuyor.
3-)Beykoz
3. köprü bağlantı yolları, Üsküdar ve Beykoz'dan geçmesi planlanan metro hattı projesi ile Beykoz son yıllarda gayrimenkul sektörünün yeniden canlandığı bölgelerden biri oldu. Bölgede markası rezidans ve konut projeleri tercih ediliyor.
4-) Başakşehir
İstanbul'un en ilgi çekici merkezlerinden biri olmaya devam eden Başakşehir İstanbul'da en hızla büyüyen ilçelerden biri haline geldi. Başakşehir, ticari konut yapıları ile de yatırımcıların gözdesi oluyor.
5-) Tuzla
Havaray çalışmalarının bitmesi ile Tuzla'da konut fiyatlarının önemli derece artması düşünülüyor. Tuzla ve Pendik çevresi hem havaalanına yakın olması hem de yeni yapılması planlanan şehir içi metro ve havaray çalışmaları ile gelişimin net olarak gözlendiği bölgelerden biri oluyor.
6-) Kartal
Kartal değişen yapısı ve kentsel dönüşüm projelerinin artması ile gayrimenkul sektöründe dikkat çeken bir artışa sahne oluyor. Metro projelerinin hayata geçirilmesi ve tamamlanan önemli konut projeleri ilçenin gayrimenkul sektöründe dev adımlar atmasına olanak tanıyor.
Bu listede Silivri niye ve neden yok, anlamadım?
***
3 yeni havalimanı yapılacak.
Şu anda havalimanı olmayan Karaman, Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane'ye havalimanı ihalesi yıl içinde yapılacak.
Özellikle havacılık alanında dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olan Türkiye, uluslararası hava taşımacılığı sektörü son on yılda yüzde 5,6 büyürken, Türkiye'de bu oran yüzde 14'ü buldu.
Bu 3 il3 yapılacak havalimanı 2020 yılında bitirilerek hizmete açılacak.
***
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imarda bazı yeni düzenlemeleri kapsayan yönetmelik taslağını Başbakanlığa gönderdi.
"Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği"nin 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi bekleniyor.
"Şehirlerin dikey yerine yatay gelişmesinin" hedeflendiği yönetmelik taslağında, plan, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun yapı ve yapılaşma ile projelendirme ve denetime ilişkin usul ve esaslar yer alıyor.
Birden fazla yönetmelik uygulamasına son verilerek tek bir yönetmeliğe geçilmesini esas alan yeni düzenlemeyle, inşaat sektöründe birçok yenilik hayata geçirilecek.
***
Stüdyo dairelere izin yok!
Düzenlemeler arasında, 1+0 stüdyo dairelerin bundan sonra imar projelerine dahil edilmemesi, yeni tip konut projelerinde en küçük dairenin 1+1 ve minimum 28 metrekare olarak tasarlanması da yer alıyor.
***
Belediyeler kendi yönetmeliklerini hazırlayacak.
Yönetmeliğin genel ilke ve esasları değiştirilmemek kaydıyla, il ve büyükşehir belediyelerinin kendi yönetmeliklerini hazırlamalarına ve bu sayede yöresel uygulama yapmalarına imkan tanınacak.
İlgili idareler, imar planlarında açıklanmamış ve bu yönetmelikte yer almamış hususlarda, yapıların estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplamasına yönelik kurallar koymaya, yapıların inşasında yöresel malzeme kullanılmasına ve yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluk getirmeye de yetkilendirilecek.
Yönetmelikle, otoparkların, bina yan, arka ve kısmen ön bahçenin altına yapılabilmesi de sağlanacak.
***
İnşaat ruhsatı olmadan kazı izni ve-rilebilecek.
Yönetmelikle, özellik arz eden yapılarda inşaat ruhsatı beklenmeden kazı izin belgesi verilebilecek. Ancak kazı sahasında kazık, palplanş, istinat duvarı ve benzeri uygulamaların olması durumunda, bu yapıların projelerinin onaylanması ve ruhsatlandırılması zorunlu hale gelecek.
Yeni yönetmelikle, yol boyu ticaretin teşekkül ettiği konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin verilecek.
Buna göre, bu alanlarda gürültü ve kirlilik oluşturmayan, imalathane niteliğinde olmayan, gayrisıhhi özellik taşımayan, halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik dükkan, kuaför, terzi, muayenehane, lokanta, pastane, anaokulu gibi konut dışı hizmetlerin ticari kullanımlarına izin verilecek.
***
Baz istasyonları için ruhsat şartı kaldırıldı.
Düzenleme, elektronik haberleşme istasyonlarındaki ruhsat şartının kaldırılmasını da kapsıyor.
Buna göre, özel mülkiyete tabi arsa ve binalarda, fenni mesuliyeti üstlenilmek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan güvenlik sertifikası alınmak kaydıyla, yer seçim belgesiyle, ayrıca ruhsat alınmasına gerek kalmadan elektronik haberleşme istasyonu kurulabilecek.
Bunun yanı sıra güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemlerinin uygulamasında ruhsata ilişkin yenilikler getirildi.
Bu kapsamda, bina kabuğunun yalıtımı ve pencere değişimi, binanın kendi ihtiyacı için olan ve taşıyıcı sistemi etkilemeyen güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemlerinin uygulaması ruhsata tabi olmayacak.
İyi Bayramlar...