Başkan Balcıoğlu: Güreş, kadim Türk Kültürümüzün özü ve ruhudur

Başkan Balcıoğlu: Güreş, kadim Türk Kültürümüzün özü ve ruhudur

23.08.2024 14:57:07

Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, 24 Ağustos'ta düzenlenecek 19. Kavaklı Yenici Mehmet Yağlı Güreşleri'nin lansmanında yaptığı konuşmada, ata sporuna olan bağlılıklarını ve bu kültürü gelecek nesillere aktarma sorumluluklarını vurguladı. Lansman, Kalepark'ta, başpehlivanlar, güreşçiler, Yağlı Güreşler Hazırlık Komitesi üyeleri, Silivri'nin yanı sıra komşu ilçelerden gelen basın mensuplarının yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Başkan Balcıoğlu konuşmasına, etkinliğin önemine değinerek başladı: "Silivri'mizin en güzel yerinde, Kalepark'ımızda, en köklü spor etkinliklerinden biri olan Kavaklı Yenici Mehmet Yağlı Güreşleri'nin 19.'su için bir arada bulunmaktayız. Silivri Belediyesi olarak ata sporumuza bağlılığımızı ve gençlerimize de bu sporu aktarmamız gerektiğini vurgulamak adına gerçekleştirdiğimiz bu büyük etkinlikte bulunmaktan büyük onur duyuyoruz."
BALCIOĞLU: GÜREŞ, TÜRK KÜLTÜRÜMÜZÜN ÖZÜDÜR, RUHUDUR
Güreşin Türk kültüründeki yerini ve önemini dile getiren Balcıoğlu, "Güreş, kadim Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinde köklü bir yer tutmaktadır. Osmanlı'nın güreşe olan derin tutkusundan Kırkpınar gibi asırlık organizasyonlara kadar bu spor, milletimizin mirasını taşımaktadır. Fatih Sultan Mehmet'in himayesinde gelişen, Kanuni Sultan Süleyman'ın büyük bir tutkuyla izlediği, Sultan Abdülaziz'in bizzat er meydanına çıktığı güreş, Türk kültürümüzün özüdür, ruhudur" dedi.
“32 TANE BAŞPEHLİVANIMIZ VE BİRÇOK DEĞERLİ GÜREŞÇİMİZ ER MEYDANINDA BOY GÖSTERECEK”
Balcıoğlu, organizasyonun hem Silivri için hem de Türk güreşi için taşıdığı değeri vurguladı: "Bugün burada, 24 Ağustos Cumartesi günü düzenlenecek bu büyük organizasyonun tanıtımını yapmak bizler için önemli bir sorumluluk. Bu yılki güreşlerde 12 altın kemer sahibi olmak üzere 32 tane başpehlivanımız ve birçok değerli güreşçimiz er meydanında boy gösterecek."
Silivri'nin gururu Yenici Mehmet Pehlivan'a da konuşmasında geniş yer ayıran Balcıoğlu, onun Kırkpınar'daki başarılarından ve güreşe olan katkılarından bahsetti. "Özellikle 1925 yılında Kırkpınar'da kazandığı başarılarla dikkat çeken ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün daveti üzerine Türkiye'ye gelen Yenici Mehmet, hayatını Kavaklı'da güreş sporuna adamıştır. Onun antrenman yaptığı 310 kiloluk taş, bugün Kavaklı meydanında heykelinin altında gururla sergilenmektedir" diye belirtti.
“SİLİVRİ İÇİN TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KURANDAN ALLAH RAZI OLSUN”
Başkan Balcıoğlu, konuşmasının devamında, geçmişte bu organizasyona emeği geçenlere de teşekkürlerini iletti: "Kavaklı'da 2004 yılında bu geleneği başlatan ve bugünlere gelmesinde büyük emekleri olan merhum Belediye Başkanımız Hasan Geyiktepeve 2004-2014 yılları arasında yaklaşık 10 yıl boyunca güreş ağalığı yapan kıymetli ağamız Lütfü Aracıoğlu'nu rahmetle anıyorum. Onların başlattığı bu mirası daha da ileriye taşımak bizim için önemli bir görevdir. Bu sporun ilçemizde yaşamasında büyük emekleri olan geçmiş belediye başkanlarımız Sayın Özcan Işıklar ve Sayın Volkan Yılmaz'a ve ilçemizin eski güreş ağaları Gürcan Albayrak ile Çetin Ceylan'a da teşekkürlerimi sunuyorum.Hep söylüyorum Silivri için taş üstüne taş kurandan Allah razı olsun"
Son olarak, etkinliğin hazırlık sürecinde emeği geçen herkese teşekkür eden Balcıoğlu, "Belediyedeki yol arkadaşlarıma, güvenlik görevlilerimize ve zabıta arkadaşlarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Bu tarihi anı birlikte yaşamalıyız. Birlikte yaşarsak, birlikte güzel oluyor" dedi ve tüm Silivri halkını 24 Ağustos'ta gerçekleştirilecek bu büyük etkinliğe davet etti.
Başkan Balcıoğlu'nun samimi ve içten konuşması, güreşe olan bağlılıklarını ve bu kültürel mirası yaşatma konusundaki kararlılıklarını bir kez daha gözler önüne serdi. 19. Kavaklı Yenici Mehmet Yağlı Güreşleri, Silivri'de büyük bir coşkuyla kutlanacak ve bu sporun Türk kültüründeki yeri bir kez daha vurgulanacak.

 

YORUM YAP