Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Trakya Tohumcular Derneği işbirliği ile geliştirip ürettikleri Ayçiçek Türk Tohumlarını Cumhuriyet'in 100. yılına özel 2023 yılında toprakla buluşturmak üzere, 2023 paket olarak Silivrili çiftçilerle buluşturmanın startını veren Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, törende günün anlam ve önemine ilişkin sözlerini Necip Fazıl'ın “Tohum saç bitmezse toprak utansın, hedefe varmayan mızrak utansın!/ Hey gidi Küheylan, koşmana bak sen!/Çatlarsan, doğuran kısrak utansın!” dizeleriyle tamamladı.
Silivri Belediyesi tarafından tohumda dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli üretimin teşvik edilerek yaygınlaştırılması amacıyla Cumhuriyet'in 100. yılına özel 2023 yılında toprakla buluşturmak üzere, 2023 paket milli hibrit ayçiçek tohumu dağıtım töreni, 24 Şubat 2023 tarihinde Önder Yılmaz Sahnesi'nde düzenlendi.
Silivri İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akçan, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Ayçiçek Üretim Şefi Mehmet İbrahim Yılmaz, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, MHP Grup Başkanvekili Sultan Aşkın, MHP İBB Ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Şenoğlu Türkyılmaz, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Sefer Ölçer, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, Trakya Birlik Silivri Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya, Önder Çiftçi Dernek Başkanı Metin Oral, Silivri Birleşik Esnaf Odası Başkanı Nuray Koçer, Silivri Sanayi Sitesi Başkanı Ercan Çalışkan, Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Şaban Erdan, muhtarlar, Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Süleyman Gençoğlu, MHP Kadın Kolları Başkanı Zerrin Çimen, Kulüpler Birliği Başkanı Ali Tonta, Silivri Güreş Ağası Çetin Ceylan, törene katılanlar arasındaydı.
Tören, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Ardından Silivri Belediyesi tarafından çiftçileri, hayvancıları ve üretimi desteklemek adına yaptığı çalışmaların yer aldığı slayt izlendi.
YILMAZ: MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN
Programda Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, konuşmasında şu sözlerine yer verdi: “Tohumda dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli üretimin teşvik edilerek yaygınlaştırılması amacıyla Cumhuriyet'in 100. yılına özel 2023 yılında toprakla buluşturmak üzere, 2023 paket milli hibrit ayçiçek tohumu dağıtım törenimize hoş geldiniz.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilimizi kapsayan çok büyük bir deprem felaketi yaşadık. Öncelikle depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Yüce Allah'tan rahmet, yaralılarımıza şifalar, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.
“TARIMSAL ÜRETİME HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA ÇIKMALI”
Yaşanan bu depremler, yangınlar, sel baskınları, savaşlar, ekonomik krizler bize tarımın, tarımsal üretimin önemini bir kez daha göstermiştir.
Tarımsal üretimin oldukça yoğun yapıldığı deprem bölgeleri, can ve mal kaybının yanı sıra tarımsal üretimi de etkilemiştir.
Bu nedenle yaşam kaynağımız olan tarımsal üretime her zamankinden daha fazla sahip çıkmalı, özellikle dışa bağımlılığı en aza indirmek adına her zamankinden daha fazla gayret göstermeliyiz.
“SİLİVRİ İÇİN ÜRETİYOR, TÜRKİYE İÇİN GELİŞTİRİYORUZ”
Bizler göreve geldiğimiz günden beri ‘Silivri için üretiyor, Türkiye için geliştiriyoruz.' diyoruz. Bu tema altında birçok tarımsal ve hayvansal üretim projesini üreticilerimizle buluşturduk. Bugün de sizlere müjdelediğimiz bir sözü daha yerine getiriyoruz.
“AR-GE ÇALIŞMASI YAPTIK VE TOHUMLARI 1.200 DÖNÜM ARAZİMİZE EKTİK”
Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Tohumcular Derneği iş birliği ile yaklaşık 2 yıl önce (4 Mayıs 2021) TÜRAM'da bir Ar-Ge çalışması yaptık.
O gün bunu bir algı operasyonu olarak görenler, esasında ne kadar yanılgı içinde olduklarını bugün herhalde inşallah fark etmişlerdir.
Bu projeden elde ettiğimiz milli ayçiçek tohumlarını, geçen sene 1.200 dönüm arazimize ektik. “Başkanım macera aramayım 50-100 dönümüne ekelim” diyenler de oldu. Hayır tamamına Türk tohumu ekilecek, toprakların tamamı Türk tohumculuğuna hizmet edecek dedik.
Hasattan elde ettiğimiz ürünlerin tamamını da 15.000 teneke ayçiçek yağına dönüştürdük. Her yıl olduğu gibi bu yıl da elde ettiğimiz yağlar, bu toprakların gerçek sahibi olan köylüler ve çiftçilerle, ondan sonraki dilimde, ihtiyaç sahibi ailelerle paylaşılacak.
“MADDİ DEĞERİ TABİ Kİ VAR AMA MANEVİ DEĞERİ PAHA BİÇİLMEZ”
Altını çizerek ifade etmek isterim ki, Türk tohumunu desteklemek amacıyla yaptığımız çalışmaların sonucu olan bu projenin maddi değeri var. Silivri Belediyesi gibi bir ilçe belediyesinin kendi kaynaklarıyla üreterek dağıttı tohumların maliyeti yaklaşık olarak 7 Milyon TL'dir. Bu gibi tartışmalar yapılacaktır ama bunun manevi değeri, Türk Tohumculuğuna verdiği değer paha biçilemez.
“30 BİN DÖNÜM ARAZİ MİLLİ AYÇİÇEK TOHUMU İLE BULUŞACAK”
Milli hibrit ayçiçek tohumlarımızı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yılı onuruna içerisinde olduğumuz 2023 yılında toprakla buluşturmak üzere, “2023 paket olarak” ücretsiz bir şekilde çiftçilerimize teslim ediyoruz.
“ÇİFTÇİLERİMİZE PROJEYE VE TÜRK TOHUMUNA DESTEK VERMELERİNİ RİCA EDİYORUM”
Verdiğimiz bu destekle Silivri'deki 30.000 dönüm arazi, milli ayçiçek tohumu ile buluşmuş olacak. Silivri'deki tüm çiftçi kardeşlerime bu projeye ve Türk Tohumuna destek vermelerini rica ediyorum.
“TOHUMDA VE TARIMDA YETERLİLİĞİ SAĞLAMALIYIZ”
Rusya şu anda Ayçiçek tohumu bulamıyor. Milli üretimi olmadığı için dışarıdan oluşan siyasi ablukayla tohum bulmakta zorlanıyor. Salgını yaşadık, para pulun hiçbir şey ifade etmediğini gördük. Yalnızca tarımsal üretimin çok önemli olduğu dönemi yaşıyoruz. Stratejik olarak tarımda ve tohumda kendimize yeterliliği sağlamak zorundayız.”
TOHUMLAR NASIL ÜRETİLDİ?
“Benden önceki konuşmacı İbrahim bey, milli hibrit ayçiçek tohumunun ne olduğunu, nasıl elde edildiğini paylaştı” diye sözlerini sürdüren Başkan Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak bu tohumları sizlerle nasıl buluşturduğumuza gelecek olursak; Geçen yıl 800 ton yerli ve milli arpa tohumu elde ettik. Bunun 500 tonluk kısmını üreticilerimize ücretsiz dağıttık. Kalan 300 tonluk kısmını da milli hibrit ayçiçek tohumları ile takas ettik. Bunu yapmamızdaki amaç; milli ayçiçek üretiminin yaygınlaşmasını sağlamak, bu üretimi yapacak olan çiftçilerimizi ve tohum üreticilerimizi desteklemektir. Rakamsal olarak örnek vermek gerekirse; Deneme amaçlı dağıtacağımız bu tohumları siz değerli üreticilerimiz satın alsaydı, en az 7 Milyon liralık bir tohum maliyeti ile karşı karşıya kalacaklardı. Bunun belediyemize maliyeti ise; Ayçiçek tohumu almak için takas olarak vermiş olduğumuz tohumluk arpaların üretim maliyeti olan yaklaşık 1 milyon lira oldu” dedi.
ÜRETİLEN YAĞ MİKTARLARI
Başkan Yılmaz, üretim süreçlerine dair veri paylaşımlarını şöyle sürdürdü: “Sizlere ayçiçek üretimimiz ve elde ettiğimiz yağlarla ilgili de kısa bilgiler vermek istiyorum.
• 2020 yılında 75 dönümden 10.000 litre,
• 2021 yılında 500 dönümden 50.000 litre,
• 2022 yılında 1200 dönümden 75.000 litre ayçiçek yağı olmak üzere, son 3 yılda 135.000 litre ayçiçek yağı ürettik; bunları da 5'er litrelik tenekeler halinde 27.000 ailemize dağıttık”.
TÜRK TARIMINDA YÜZDE YÜZ MİLLİLEŞME HEDEFİ
Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akçan'ın açıklamalarına atıfta bulunarak sözlerini sürdüren Başkan Yılmaz, “Savaş Bey, burada Ayçiçek yağının ön plana çıktığını ama esas Türk Tohumculuğa yapılan desteğin ön plana çıkması gerektiğini ifade etti. Bundan en fazla mustarip olan kişi benim. Bazen anlaşılmakta zorluk yaşıyoruz. Popüler algılar bu konuda bizi zora sokuyor. Salgın dönemiydi, hiç unutmuyorum. Birçok tarımsal faaliyetimiz varken, marketlerde Ayçiçek rafları yağmalanırken ana haberlerde Silivri Belediyesi'nin 50 bin litre Ayçiçek yağını dağıtması yer aldı. Sosyal Belediyeciliktir yapılması gerekir haberleri yansıdı. Oysa ki bizim Ayçiçek yağı dağıtımından çok daha önemli yerli, milli, sertifikalı arpa tohumu projemiz vardı. Bundan hiç kimse bahsetmedi. Popüler kültür bunu satın almıyor diye Araştırma- Geliştirme faaliyetlerinden asla vazgeçmedik. İnadına devam ettik. Bu yönde yola çıkmış çılgın insanlara destek vermeye, onlarla paydaşlık etmeye devam ettik. Acı tecrübeler yaşayarak değil, bir an önce Türk Tarımının yerli ve milli politikalarla daha hızlı bir ivmeyle yüzde yüz millileşme hedefine yaklaşarak çalışmalarımızı sürdürme temennimiz var” dedi.
“SİLİVRİ BELEDİYESİ ÖRNEK, ÖNCÜ VE ÖNDER OLMAYA DEVAM EDİYOR”
“Sosyal ve Üretken Belediyecilik anlayışımızın bir gereği olarak, yerli ve milli üretim konusunda kararlı bir mücadele içerisinde olduğumuzu özellikle vurgulamak istiyorum” diyen Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti: “Yeni bir dönemin kapısını aralamayı arzuladığımız projelerimize bu yıl bir yenisini daha ekliyoruz. Milli hibrit tohumlarındaki muradımız, Türk tohumculuğuna ve Silivrili çiftçilerimize destek olmaktır. Bu projeler sayesinde köylü kazanıyor, çiftçi kazanıyor, Türkiye ekonomisi kazanıyor. Silivri Belediyesi yaptığı çalışmalarla örnek, öncü ve önder olmaya devam ediyor.
Tabi ki biz bunlarla asla yetinmeyeceğiz; daha iyisini, daha fazlasını yapmak için var gücümüzle çalışmaya ve çiftçilerimizin yolunu aydınlatmaya devam edeceğiz.
50 MİLYONLUK DESTEK
Son 4 yılda; yerli ve milli sertifikalı arpa tohumu, çeşitli türlerde atalık tohumlar, saman, mısır silajı, yem bezelyesi, katı gübre atımı, aşı desteği gibi birçok alanda 50 Milyon lirayı aşan bir desteği, nasırlı ellerini topraktan çekmeyen çiftçilerimize sağladık. Bu destekleri artırarak vermeye de devam edeceğiz.
“DENEME SIRASI ARTIK SİZLERDE”
Bugün, TÜRAM'da AR-GE çalışmalarına destek vererek elde ettiğimiz milli Ayçiçek tohumlarını deneme sırası artık sizlerde! Normalde bir paket ayçiçek tohumuyla 25 ila 27 dönüm ekilir. Biz özellikle paketleri 12 ila 15 dönüm ekecek kadar hazırlatarak denemedeki yanılma payınızı en aza indirmek istedik.
Milli tohumu herkes deneyebilsin, deneme tohuma ücret ödemesin ve tohum maliyetinizi biz üstlenmiş olalım istedik.
PAYDAŞLARA TEŞEKKÜR
Bu arada, bu önemli projenin hayata geçmesine katkı sunan paydaşlarımız var. Kıymetli iş birliklerinden dolayı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Tohumcular Derneği, Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğüne ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Birazdan temsili olarak gerçekleştireceğimiz dağıtım töreni sonunda, milli hibrit ayçiçek tohumlarını alacak üreticilerimize ve tüm çiftçilerimize hayırlı, bol ve bereketli bir sezon olmasını diliyor, değerli katılımları ve kıymetli emekleri için herkese teşekkür ediyorum.”
Başkan Yılmaz, konuşmasını Necip Fazıl'ın “Tohum saç bitmezse toprak utansın, hedefe varmayan mızrak utansın!/ Hey gidi Küheylan, koşmana bak sen!/Çatlarsan, doğuran kısrak utansın!” dizeleriyle tamamladı.
Konuşmaların ardından çiftçilere tohum dağıtımı gerçekleştirildi.
Sevginar SALİ