Başkan Yılmaz, yaşanan çevre sorunlarına kayıtsız kalmadı

Başkan Yılmaz, yaşanan çevre sorunlarına kayıtsız kalmadı

08.06.2021 12:32:48

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Marmara Denizi'nde yaşanan deniz salyası sorununu Haziran Meclis gündeminde de ele aldı.

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, 2021 yılı Haziran ayı meclis toplantısının 1. birleşimi 1. oturumunda denizlerde meydana gelen sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Yaşanan çevre felaketinde herkesin payı olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz, Marmara Denizi'ndeki deniz salyası sorununun kısa sürede çözülmesinin hedeflendiğini söyledi.

YILMAZ: İSKİ'YE ÇEVRE VE DOĞA YATIRIMLARINDA AÇIK ÇEK VERİYORUZ

“Bu yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü, el birliği ile yapılan çevre katliamının gölgesinde kutladık.” diyerek insan faktörüne dikkat çeken Başkan Yılmaz, “1980'li yıllarda küçük bir çocuktum ama Marmara Denizi'nin ne kadar temiz olduğunu çok net hatırlıyorum. Ondan sonra 1990'lı ve 2000'li yıllarda çok kötü duruma gelen, adeta denizin içerisinde kıyıdan 50 metre ileriye kadar yosunla boğuştuğumuz bir Marmara Denizi vardı. Bir önceki İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) İSKİ yönetiminin yapmış olduğu ileri biyolojik arıtma tesisleri sayesinde Marmara Denizi son yıllarda tekrar denize girilebilir seviyeye gelmişti. Ancak ne yazık ki son günlerde Marmara Denizi'nde oluşan ve deniz salyası diye tabir edilen bir çevre felaketi ile karşı karşıyayız.

İstanbul dokuz tane ileri biyolojik arıtma tesisine sahip olan bir il. Bunların üç tanesi de Silivri'de yer alıyor. Silivri İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, Silivri Selimpaşa ve Silivri Çanta olmak üzere 3 tane ileri biyolojik arıtma tesisimiz var. Ama ben başka bir yere dikkat çekmek istiyorum: Marmara Belediyeler ve Boğazlar Birliği, 1970'li yıllarda kurulurken amacı, misyonu, vizyonu; Marmara Denizi'ne kıyısı olan ilçelerin atık sularının, evsel, kanalizasyon ve endüstriyel atıklarının ileri biyolojik arıtma tesislerinden geçtikten sonra Marmara Denizi'ne bırakılmasıydı. Şu an adı Marmara Belediyeler Birliği olan bu kurumda ben de denetim komisyonu üyesi olarak görev yapıyorum. Bu birliğin de Marmara Denizi'nde yaşanan çevre sorununa karşı daha aktif olması gerektiğini vurgulamak istiyorum.

Diğer yandan Çevre Bakanımız Murat Kurum, Marmara'ya kıyısı olan illerin valileri ve belediye başkanları ile umut verici bir toplantı yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyeleri iş birliği ile Marmara'ya kıyısı olan bütün illere, ileri biyolojik arıtma tesisleri yapılması planlanıyor. Üç yıl içerisinde bitirilmesi planlanan biyolojik arıtma tesisleri ile beş yıl içerisinde Marmara Denizi'nin ileri seviyede tertemiz bir deniz olması hedefleniyor. Şunu hatırlatmak isterim ki; Marmara Denizi'ne bırakılan atıkların yüzde 60'a yakın bir bölümü hem nüfus itibariyle hem de yerleşim alanları ve endüstriyel tesisler sebebiyle İstanbul'dan bırakılıyor. Onun için burada İBB'ye ve İSKİ'ye çok büyük iş düşüyor. Biz Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grubu olarak, İBB'de ilk günden beri defaten yaptığımız konuşmalarda; İSKİ'nin çevreye, doğaya yapacağı tüm yatırımlarda, maliyet aramaksızın açık çek vereceğimizi söylemiştik. Cumhur İttifakı olarak hepsine el kaldıracağımızı ve onay vereceğimizi ifade etmiştik. İnşallah İBB tarafından bu çevre sorununa daha fazla hassasiyet gösterilir ve bir sonraki Dünya Çevre Günü'nde daha güzel şeyleri konuşuyor oluruz.” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP