Gazi İlkokulu Sınıf öğretmenlerinden ve Silivri Satranç Spor Kulübü Derneği yetkilisi Mustafa Turan'ın projesi olarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurulan Silivri Özel Yetenekler bir yıllık çalışmaları kapsamında elde ettikleri başarıları ilçe protokol üyeleriyle paylaşmak üzere kahvaltı organizasyonunda bir araya geldi. Silivri Öğretmen Evi'nde gerçekleştirilen programa Silivri Kaymakamı Faruk Bekârlar ve eşi Aslı Bekârlar, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Murat Karipçin ve Mehmet Şen, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli, İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Emrah Yüksel Babuşçu ve diğer protokol üyelerinin yanı sıra, Silivri Satranç Spor Kulübü yetkilisi Eren Ersoy, İstanbul Türk Beyin Takımı ve Satranç Federasyonu çalıştırıcısı Turgay Ülker, Mandala Federasyonu Başkanı Serpil Ülker, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkan Vekili Hülya Mandacıoğlu, okul yöneticileri, öğretmen, öğrenciler ve velileri katıldı.
Silivri Özel Yetenekler öğretmeni Mustafa Turan, üstün veya özel yetenekli çocuklarla yıl boyunca yaptıkları çalışmaları konuklarıyla paylaştı. Öğrenciler, öğrendikleri TÜBİTAK'ın Akıl ve Zeka aktivitelerini, TUDEM'in İngilizce, Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Eğitim ve Öğretim çalışmalarını, Türk Beyin Takımı Aktivitelerinden; Mangala, Resfebe, Röversi, Tangarma, Pentamino, Brayn Strom, Manra, Last Move, Double, Su Doku gibi 41 adet oyun, Türkiye Satranç Federasyonu Çalışmalarından basit, orta ve ileri düzeyde satranç eğitimlerini uygulamalı gösterdi.
TURAN: PROFESYONEL ÇALIŞMALAR YAPILMALI
Silivri Özel Yetenekler proje babası Mustafa Turan, yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: “Milletlerin en büyük güç kaynağı, yetişmiş nitelikli insan birikimidir. Geçmişten günümüze toplumların yüzyıllara yayılan gelişimi incelendiğinde, onlara yön verenlerin, hatta çağları açıp kapayanların “pasif çoğunluk değil; “aktif azınlık” denilen ve liderlik, üretkenlik ve verimlilik gibi özelliklere sahip “üstün veya özel yetenekli kişiler” olduğu görülmektedir. Aynı şekilde, “kalkınmış ülke” olarak ifade edilen ülkelerin kalkınma sürecinde; fen bilimleri, edebiyat, sanat, ekonomi ve siyaset gibi alanlarda öne çıkan kişilerin de yine, “üstün veya özel yetenekli çocuklar” arasından çıktığı gözlenmiştir. Bu noktadan hareketle, üstün veya özel yetenekli çocukların yeteneklerini geliştirerek, kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak, ülkemizin bugünü ve geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Günümüze kadar, kuşaklar boyunca üstün veya özel yetenekli çocuklar üzerinde düşünmüş olsak da, onlara imrenme, korku ve aşağılamayla karışık bir tutumla yaklaşma yanlışından kurtulamamış bir toplumuz. Ülkemizde bugün bile pek çok kimse, üstün veya özel yetenekli çocukların yabansı ve yadırgatıcı davranışlara sahip oldukları yanılgısına sahiplerdir. Okul öncesi dönemde bir çocuğun yetiştirilmesindeki en önemli yük, hiç kuşkusuz ailesinin omuzlarındadır. Sürekli değişen ve gelişen günümüz dünyasında, durmadan artan sorunlarla mücadele etmek zorunda kalan ailelerin görev ve sorumlulukları, üstün veya özel yetenekli çocuklara sahip olmaları durumunda bir kat daha artmaktadır. Çünkü ailelerin bu özellikteki çocuklarına yaklaşmaları diğer çocuklarına gösterdikleri tutum ve davranışlardan farklı olmak zorundadır. Bu tür çocukların sahip oldukları farklı yapı ve duyarlılık, ebeveynin ona yaklaşım ve davranışlarının da farklı olmasını gerektirmektedir. Üstün veya özel yetenek, bireylerin gerek bilim gerekse sanat alanında başarılı olmaları için profesyonel çalışmalar yapılması gerekmektedir. Çalışmalar uygun koşullarda ve düzgün bir şekilde verilmediği zaman, bireyler için önemli bir güç kaynağına dönüşmektedir. Üstün veya özel yeteneklerin ciddi bir risk grubu olduğu da unutulmamalıdır. Yüksek zihinsel potansiyellerine uygun şekilde geliştirip yönlendirilebilirse, üstün veya özel yetenekli kişilerin başarılı birer birey olacakları ve hem ülkemize hem de insanlığa önemli katkılarda bulunacaklarında kuşku yoktur. Aksi halde, kendileriyle barışık olmadıkları gibi, aile ve toplum için de sorunlu bir grup haline dönüşebilirler. Üstün veya özel yetenekli bireylerin, bu olumsuz sonuçla karşılaşmamaları ve sahip oldukları yetenekleri, gerek kişisel gerek toplumsal başarıya ulaşmaları ve mutluluğa kavuşabilmeleri yönünde değerlendirebilmeleri için; acilen kendi zekâ düzeylerine uygun kişiler ve ortamlarda eğitime tabi tutulmaları gerekmektedir.
VERİLEN EĞİTİMLER
Bu bağlamda, 2015-2016 Eğitim Öğretim yılında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de desteğini alarak; üstün veya özel yetenekli çocuklarımıza başlangıcını başlatmış olduğumuz bu çalışmayla kendi okullarında başarılı olmuş özel yeteneklerimize; TÜBİTAK'ın Akıl ve Zekâ aktivitelerini, TUDEM'in İngilizce, Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Eğitim ve Öğretim çalışmalarını, Türk Beyin Takımı Aktivitelerinden; Mangala, Resfebe, Röversi, Tangarma, Pentamino, Brayn Strom, Manra, Last Move, Double, Su Doku gibi 41 adet oyun, Türkiye Satranç Federasyonu Çalışmalarından basit, orta ve ileri düzeyde satranç eğitimleri verildi.
YETENEKLİ ÇOCUKLARA ÖZEL MERKEZ İTİYACI
Başlangıcını yaptığımız bu çalışmayla, Silivri'mizde bir nebze olsun özel yeteneklerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık. İleriki süreçlerde Silivri Özel Yetenekli Çocuklarımızın feda edilmemesi ve yeteneklerinin kayba uğratılmaması için bir merkezin kurulması ve bu merkezde çalışmaların yapılması hem Silivri'mize hem de çocuklarımızın eğitimine büyük yararlar getireceği kanaatindeyiz.
Unutulmamalıdır ki, “uygar dünyadaki yerimizi sağlamlaştırmak istiyorsak, yeteneğin her zerresine, zekânın her kıvılcımına ve maharetin her en küçük ışığına bile ihtiyacımız vardır.”
Silivri Özel Yetenekler proje sahibi Mustafa Turan, İlçe Kaymakamı Faruk Bekârlar'a öğrencilerini tanıtarak, ülke genelinde yapılan yetenek sınavlarında elde ettikleri başarıları paylaştı. Bekârlar, öğrencilere, “Sizler ülkemizin hazinesisiniz” diyerek hem onları hem öğretmenlerini tebrik etti, çalışmalarının başarıyla sürmesini diledi.
Kahvaltının ardından program sona erdi.
Renginar SALİ