Bel fıtığı, omurgadaki disklerin içerisindeki jelatinimsi madde bulundukları yerden çıkarak omurilik veya sinir köklerine baskı yapması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bel fıtığı, bel ağrısı, bacak ağrısı, uyuşma ve güçsüzlük gibi semptomlara neden olabilir ve günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Bel Fıtığı Tedavisi
Konservatif Tedavi
Yöntemleri
Bel fıtığı tedavisinde ilk adım genellikle konservatif tedavi yöntemleridir. Dinlenme, ağrı kesici ilaçlar, kas gevşetici ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz programları ve spinal traksiyon gibi yöntemlerle bel fıtığı semptomları kontrol altına alınabilir.
Enjeksiyon Tedavileri
Bel fıtığı tedavisinde kullanılan enjeksiyon tedavileri, ağrıyı azaltmak ve inflamasyonu kontrol altına almak için kullanılır. Steroid enjeksiyonları ve epidural enjeksiyonlar, bel fıtığı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Fizik tedavi seansları, bel fıtığı semptomlarını hafifletmek, omurga esnekliğini artırmak, kasları güçlendirmek ve duruşu düzeltmek için önemlidir. Egzersiz programları, manuel terapi, elektrik stimülasyonu ve sıcak-soğuk tedavisi gibi yöntemler kullanılabilir.
Cerrahi Tedavi
Bel fıtığı semptomları konservatif tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınamadığında veya bel fıtığı ciddi bir sinir sıkışması veya omurilik hasarına neden oluyorsa, cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi tedavi genellikle diske bası yapan dokuların çıkarılması (diskektomi) veya diskin tamamen veya kısmen çıkarılması (mikrodiskektomi) şeklinde gerçekleştirilir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Enjeksiyon tedavisi
Bel fıtığı raahtsızlığında Ameliyatsız olarak bir çok enjeksiyon yöntemi mevcuttur.
CGF (consantre growth factor) Kişinin kendi kanından alınan örnek özel bir santrifüj işlemi ile ayrıştırılır ve trombosit, lökosit, çeşitli büyüme faktörleri ve sitokinler içeren bir katman oluşturulur. Daha sonra gerçekleştirilen aktivasyon işlemleri sonucunda yoğun büyüme faktörü ve hematopoetik (kan oluşturan) içeren bir plazma sıvısı elde edilir.
Nokta Atışı Tedavi
Bu yöntemde, hasar görmüş ve ağrıya neden olan sinirler doğrudan hedef alınır. Tedavi belirli sinir köklerine yönelik olarak uygulanır. Bu sinir kökleri, omurgadaki disklerin zorlanması sonucu etkilenen bölgelerdir. Enjeksiyon tedavisiyle inflamasyon ve ödem azaltılmakta, ağrı kontrolü sağlanmaktadır. İşlem ince bir iğne kullanılarak gerçekleştirilir ve doğrudan etkilenen bölgeye uygulanır.
Kök hücre tedavisi
Kök hücre, vücudumuzdaki çeşitli hücre türlerini oluşturma yeteneğine sahip özel bir hücre türüdür. Vücudumuzdaki birçok fonksiyon, farklı hücrelerin gerçekleştirdiği görevlere bağlıdır.
Bu çeşitlilikteki hücreleri oluşturan ana kaynak kök hücrelerdir. Kök hücreler, kendilerini bölerek hem kendi türlerinde hücreler oluşturabilir hem de farklı hücre türlerine dönüşebilirler.
Bu özgün yetenekleri sayesinde, kök hücreler vücudun çeşitli fonksiyonlarını devam ettiren hücrelerin sürekli olarak üretilmesini sağlar.
Eklem içi, kas içi uygulamalarda gönül rahatlığıyla uygulanabilir.
Bu bir tanıtımdır