Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, mevcut sistemde belediye başkan yetkileri ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemindeki Başkana tanınanları kıyasladı.
Referandum seçiminin son sürecinde özellikle Cumhurbaşkanı için istenen yetkilerin tek adamlık eleştirisi karşısında Evet cephesi “Bu yetkiler belediye başkanlarında var. Bu durumda hepsi diktatör mü?” savunmasını öne sürmüştü. Referanduma sayılı günler kala Silivri'ye gelen İBB Başkanı Mimar Dr. Kadir Topbaş da “Cumhurbaşkanına Referandumda Evet çıkarsa verilecek yetkiler bende var” demişti.
“BELEDİYE BAŞKANI; ‘YEDİ KOCALI HÜRMÜZ' GİBİDİR”
Konuyu Özcan Işıklar'a sorduk. Anayasa değişikliğinin kabulü ile Cumhurbaşkanının sahip olacağı yetkiler ile Belediye Başkanında olanlara ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Belediyelerin yetkileri var. Doğru Başkanın da yetkileri var ama Belediye Başkanı ‘yedi kocalı Hürmüz' gibidir. Şöyle ki; Başında Büyükşehir'in bir müfettişi var. İçişleri Bakanlığı Mahalli Genel Müdürlüğüne bağlıdır; ihtiyaç duyulduğunda, gerek görüldüğünde, istenildiği zaman veya senede beş defa denetleyebilir. İçişleri Bakanının bizzat belediye başkanlarını denetleme yetkisi vardır. Sayıştay her sene gelip hesapları denetler. Belediye Başkanları Savcılık denetimine de açıktır. Bir vatandaş bugün gidip dilekçe verdiğinde belediye başkanı ertesi gün savcının önünde. Düşünün bu; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde mümkün mü? Yetki olur, sorumluluk da olmalı. Belediyeler her an denetime açık bir mekanizmadır. Belediye Meclisi istediğiniz başkanın önerdiği bir kararı geçirmeyebilir. Mutabakat olacak. Başkanlık Sistemi Belediyede var diyen şunu da düşünsün Belediyelerde sadece Başkanın adı Başkan. Yetkilerin olması başka, denetlenir ve hesap sorulur olması başka bir şey. Örneği benim Silivri'de plan yapma yetkim yok. Dere yatağını bana verselerdi ben yapardım, Boğluca Deresi ıslahı altı sene sürmezdi. Öyle bir yetkim yok. İSKİ benim elimde olsaydı, İSKİ'iş yaparken Belediyeden ruhsat alma zorunluluğu getirselerdi ben işi altı ayda bitirtirdim. Trafik iç düzenleme yetkisi bizde yok. Çok ciddi bir denetime ve kuvvetler ayrımına tabi yetkileri var Belediye Başkanının. Bu kötü mü? Hayır. Hatta daha da denetime açık olmalı. Başkanın yetkileri meclisle paylaşılmalı ama meclis de sorumlu olmalı. Yetkiniz olacak ama hesap vermeyeceksiniz, öyle bir şey yok! Belediye Başkanlığı sisteminde olanları saydım bir de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemindeki Başkanın durumunu hep birlikte göreceğiz. Belediye Başkanının yetkisi var ama denetime ve hesap vermeye son derece açık. Belediyede denetim konusunda hiç öyle sayı falan da önemli değil. Keşke bizim mecliste de olsa; 31 Meclis üyesinden 22 tanesi onay vermeden biz de denetlenmemiş olsak ne güzel bir güvence olurdu!
“BU ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ %80'LERLE GEÇERDİ”
Eğer partili Cumhurbaşkanlığı olmasaydı, kuvvetler ayrılığına Amerikan Sistemi gibi bir denetim sistemi getirilseydi eminim ki bu anayasa değişikliği %70'lerle geçerdi. İki maddede hassasiyet var. Bu ikisi elimine olsaydı CHP'nin de görüşü alınarak mutabakat sağlansaydı bu oylama %75 ile de geçerdi. %80'i de bulurdu. Niye bu kadar diretildi? Anlamıyorum. O siyasi bir takdirdir. Keşke belediyelere yaklaşılsaydı bu sistem, daha güvenilir bir sonuç alırdık.
Mevcut değişikliğe ilişkin Silivri'de Hayır oyları Olağanüstü Hal olmasaydı, daha iyi tartışılsaydı, S%65-70'ler de çıkabilirdi. Olağanüstü Hal'in getirdiği tedirginlik ve sıkıntılar yansıdı. Ama Silivri'deki %60 gelecek olan yerel ve genel seçime de güzel bir mesaj verdi. Halkın desteğinin, aydınlık, çağdaş değerlere dayandığı, böyle bir yerel siyaset yaparsanız, bu konuda size de destek verdiğini görmemek ve bu sonucu çıkarmamak haksızlık olur. Toplumsal mutabakatı daha çok sağlanmasını isterdik. Biz siyah beyaz gibi bakmıyoruz. Anayasa değişebilir. Başkanlık Sistemi de olabilir. Sıkıntı değil.
Yeterince konuşulmadı, tartışılmadı… Türkiye'nin geldiği konjektör sanırım. Yoksa Cumhurbaşkanı seçilmiş. Kuralına göre sandıktan çıktıysa başımızın üstünde yeri var. Saygıda asla kusur edemeyiz. Silivri'de de bu sonuçları destekleyen bir yapı gördüm. Bizi cesaretlendiren tarafı uzlaşmacı bir yapımızın olduğunu sonuçlar gösterdi. Ben umutluyum. Çağdaş, demokrat, hoşgörü içinde, uzlaşmacı, beraber yaşamaktan mutlu olan bir Silivri hayalimiz vardı. Burada onun ışığını gördüm. Seçimlerde hiçbir olumsuzluk da yaşamadık. Çıkan sonuçlara göre insanın geleceğini, yarınlarını, umudunu önce tutan, hedefleyen ve üreten bir Türkiye'yi gönülden temenni ediyoruz.”
Sevginar SALİ