Silivri Atatürk Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri, eTwinning "Komşular İle Kültür Köprüsü” projelerinde Yunanistan ve Bulgaristan ortaklarıyla el ele vererek güzel bir başarı hikâyesine imza attı.
Silivri Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri Öznur Aydemir ve Okul Müdürü Ali Volkan Nizamoğlu'nun rehberliğinde yürüttükleri e-Twinning "Komşular İle Kültür Köprüsü -NEIGHBOURS" projesinde Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan'dan oluşan ortak okulları ile komşu ülkelerin ortak ve benzer kültürel değerlerini karşılaştırdılar.
MİLLETLERARASI KÜLTÜR KÖPRÜSÜNE DESTEK OLDULAR
Proje kapsamında ortak müzik ve dans kültürleri, ülkelerin iletişim yöntemlerindeki benzerlikler, yaklaşık 400 yıl süren ortak yaşamdan arda kalan gelenek ve görenekler, Trakya bölgesi toplumlarının yeme içme alışkanlıkları incelendi. Bu süreçte mektup arkadaşlığı da yapan öğrenciler, yönetici olan Türkiye temsilcisi Atatürk Anadolu Lisesi öğrencilerinin Yunanistan ve Bulgaristan'daki okulları ziyaret etmesi ile dostluklarını pekiştirdiler.
YUNANİSTAN GEZİSİ
Atatürk Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri Yunanistan'ın Iskeçe şehrindeki 2nd Gymnasium Lisesi ile Kardeş Okul anlaşması ve e-Twinning Program Ortaklığı kurmak amacı ile tanışma ziyaretinde bulundu. Okul Müdürü Ali Volkan Nizamoğlu, Müdür Yardımcısı Ahmet Demir, İngilizce Öğretmeni Öznur Aydemir ve Okul Rehber Öğretmeni Döne Gündoğdu gözetimindeki on iki öğrenci Yunanistan'da ülkemizi gururla temsil etti.
NİZAMOĞLU: ULUSLARARASI
FAALİYETLERLE KÜLTÜRÜMÜZÜ TANITMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Okul Müdürü Ali Volkan Nizamoğlu gezi ile ilgili şunları söyledi, “Öğrencilerin örnek davranışları ve ev sahibi ülke öğrencilerinin misafirperverliği sayesinde gezimiz sorunsuz geçti. Bu tür sosyal etkinlikler hem ülkemizin tanıtımı, hem de farklı kültürlerin öğrenilmesi açısından çok önemli. Gümülcine, Iskeçe, Kavala ve Selanik şehirlerini gezme fırsatı bulan öğrencilerimiz için özellikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün evini ziyaret etmek büyük önem taşıyordu. Ev sahibi okul öğrencileri ve bizim öğrencilerimiz ilk başlarda oldukça tedirgindiler. Fakat günün ilerleyen saatlerinde kaynaştılar ve ayrılık zamanı geldiğinde sarılıp kucaklaşmaları bu faaliyetin başarıya ulaştığını gösterdi. Yabancı dil eğitiminde son yıllarda büyük başarılar gösteren okulumuz, uluslararası faaliyetler düzenlemeye ve kültürümüzü tanıtmaya devam edecek.”
BULGARİSTAN GEZİSİ
Atatürk Anadolu Lisesi, AB Merkezi Destek Servisinin düzenlediği "Kültürel Miras" kategorisine ait “Komşular Milletler Arası Kültür Köprüsü” e-Twinning Projesi kapsamında ikinci proje gezisini Bulgaristan'ın Haskova şehrine yaptı. Ulusal ve Avrupa Kalite etiketlerine sahip projeleri, aynı zamanda İngilizce Öğretmenleri Öznur Aydemir tarafından Ulusal E-Twinning Çalıştayı'nda davetli olarak örnek projeler grubunda tanıtılacak. Bu doğrultuda proje ortakları Bulgaristan Haskovo Alexander Paskelev Turizm Lisesi tarafından yapılan teklif üzerine 12 öğrenciyle ikinci yurtdışı ziyaretlerini geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiler. Projelerini Erasmus Plus olarak devam ettirmek isteyen ortaklarıyla yapılan görüşmeler oldukça verimli ve eğitici geçti.
“Avrupa Kültürler arası Etkileşim ve Eğitim Programı İş Başı Gözlem ve Final Ziyareti" kapsamında iki okulun öğrencileri, "Tatlı Süsleme Sanatı" dersine katılarak beraber kurabiye yaptılar. İngilizce konuşma dersinde öğrencilerin birbiri ile tanışması sağlandı. Ardından öğrenciler ev sahibi okulun Beden Öğretmeni gözetiminde masa tenisi ve basketbol oynarken, öğretmen ve idareciler okul tanıtımları ve gelecek dönem proje faaliyetleri ile ilgili toplantı yaptı. Ev sahibi okulun stajyer öğrencileri tarafından proje final ürünleri olan "Ortak Yemeklerimiz" isimli yemek kitaplarında bulunan tariflere göre onlara özel hazırlanan Türk ve Bulgar ortak lezzetleri ikram edildi. Haskova'da proje ortağı öğretmenin rehberliğinde ilk olarak Yerel Tarih Müzesine gidildi. Burada öğrenciler için hazırlanan öğretici bir oyuna katıldılar. Hazine Avı ismindeki oyunda öğrencilerin her birine içinde sorular ve resimler bulunan haritalar verildi. Öğrenciler gruplar halinde müzenin içinde gezerek haritadaki soruların yanıtlarını aradılar. Yarışma sonucunda tüm öğrencilere emekleri karşılığı katılım belgeleri ve küçük hediyeler verildi. Ardından Çarşı Cami ziyaret edildi ve çini eserleri incelendi. Yeşillikler içindeki Haskova şehir turunda Kıskançlık Anıtı, Eski Saat Kulesi, Meryem Ana Anıtı gezildi. Gezinin diğer bir durağı kısa süreli ama en çok beğenilen yerlerden biri olan Asenovgrad Şehri ve Asen Kalesi oldu. Osmanlı'nın Balkanlar'da fethetmiş olduğu ilk bölge özelliğini taşıyan şehir ve yeşil tepelerle çevrili Asen Kalesi'ni gezdiler. Ayrıca, Neighbours "Komşular" isimli proje kapsamında atalarımızdan izler taşıyan Filibe (Plovdiv) şehri ziyaret edildi. Makedonya ve Trakya krallıkları, Roma İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti'nin yüzyıllarca hüküm sürdüğü 4000 yıllık geçmişe sahip Filibe şehrinde ibadete açık olan Hüdavendigar (Cuma) camii, Arnavut Kaldırımları ile ünlü Eski Şehir sokakları, Eski Roma Tiyatrosu, Cambaz ve Nöbet tepeleri, bir Türk dostu olan ve içinde Türkiye tarihi ile ilgili eserler bulunan şair Alphonse de Lamartine evi, Hisar kapısı, Etnografya Müzesi, Şehabettin Paşa tarafından yaplan İmaret Cami gezildi. Projenin ikinci basamağının simgesi olan ve öğrenciler tarafından tasarımı yapılan maskot Avrupa'nın 7 ülkesini gezmesi ve tanıtım yapması amacı ile ortak okula teslim edildi. Öğrenciler için kültürel ve sosyal açıdan oldukça verimli geçen gezinin karşılıklı önyargıları azaltmakta oldukça etkili olacağını düşünülmekte.
ÜÇ ÖDÜL VE
BAKANLIKTAN DAVET
Proje finalinde Türkçe, Bulgarca, Yunanca ve İngilizce "Ortak Yemeklerimiz" adlı yemek kitabının sunulduğu ve ortak ülkelerden hediye edilen kültürel ürünler okul sergisinde tanıtıldı. Ulusal Kalite Etiketi ve Avrupa Kalite Etiketi ile ödüllendirilen, Bulgaristan'da üçüncülük ödülü alan proje için bir manevi ödül de ülkemiz bakanlığından geldi. Milli Eğitim Bakanlığı Ulusal Destek Servisi başarılı projelerden puan üstünlüğüne göre ilk 200 okul içerisine giren okulları 6-8 Aralık 2018 tarihlerinde Antalya Ulusal e-Twinning Konferansına davet etti.
Milli Eğitim Bakanlığı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Projeler Daire Başkanlığı, E-Twinning Türkiye Ulusal Destek Servisinin Antalya'da 6-8 Aralık 2018 tarihleri arasında düzenlediği 9. eTwinning Ulusal Çalıştayı başladı. Silivri Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri ile Avrupa Kalite Etiketi Ödülü alarak bu çalıştaya ve ödül töreninde okulumuzu ve ilçemizi İngilizce Öğretmeni Öznur Aydemir temsil ediyor. 1246 Proje öğretmeni içinden en başarılı 200 öğretmenin çalışmalarını sergiledikleri ilk gün Ulusal Destek Servisi ve bakanlık görevlilerinin ziyaret edeceği okul standımızın ilk hazırlıkları tamam. İlçemizin tanıtılması amacıyla Silivri Belediyesi tarafından hediye edilen ürünler de eklendi.
AYDEMİR, PROJENİN BAŞARI
HİKÂYESİNİ ANLATTI
e-Twinning "Komşular İle Kültür Köprüsü -NEIGHBOURS" projesini yürüten İngilizce Öğretmeni Öznur Aydemir, projelerinin doğuş hikayesini ve aşamalarını gazetemiz için şu sözlerle değerlendirdi:
“Öğrencilerimizin yabancı dillerini ders ve sınıf dışında bir şeyler yaparak ve iletişim kurarak geliştirmelerini amaçladık. Doğrusuyla yanlışıyla dertlerini anlatabilmelerini istedik. Öğrencilerimizin yabancı kültürlerle kaynaşmalarını, yabancı dili konusunda tecrübe kazanmalarını istedik. Böyle başladık. Bunları gerçekleştirmek için yurt dışıyla nasıl bağlantı kurabiliriz onu araştırdık. Karşımıza eTwinning projeleri çıktı. Araştırdık ve başvurumuzu yaptık.
Ödül sürecini bilmiyorduk. İlk önce Bulgaristan ve Yunanistan'ı tercih ettik. Yurt dışına hiç çıkmamış belki de hiçbir zaman fırsatı olmayacak İngilizce'ye çok düşkün olan öğrencilerimize bu fırsatı sunmak istedik. Bana böyle bir fırsat sunulsaydı çok farklı olurdu, ben onlara böyle bir imkân sunabilir miyim diye düşündüm.
“PROJENİN TEK MİMARI
ÖĞRENCİLERİMİZ”
Projenin konusu konusunda İngilizce yerine kültüre yöneldik. Ortaklarımızı Bulgaristan ve Yunanistan da seçince Trakya kültürünü inceleyelim dedik. Trakya'da gelenek, göreneklerimiz, müzik ve dans kültürümüzü inceledik. Sonra da kendimizi yemeklerin içinde bulduk. Yunanistan'la da Bulgaristan'la da ayrı ayrı ortak yemeklerimiz var. Öğrencilerimize üç ülkenin ortak yemeklerini araştırın dedik. Onlar karşılarındaki arkadaşlarıyla karşılıklı konuşarak araştırdılar. Hep onlara bıraktık. Projede sadece yönlendirici olduk. Projenin tek mimarı öğrencilerimiz. Hep onlar çalıştı. Yabancı arkadaşlarıyla İngilizce yazışarak önce birbirlerini tanıdılar. eTwinning projesinin sistemine dahil olup o sistem üzerinden yorumlarını ve paylaşımlarını yaptılar. Teknolojiye çok meraklılar ve araştırarak öğrenip kullandılar. Yemek Kitabımızı mesela tamamen öğrencilerimiz hazırladı. Her hafta canlı toplantılar düzenledik. Bulgaristan ve Yunanistan'la aynı anda videolar paylaşıldı. Biz öğretmenleri olarak sadece takip ettik, arada yorumlara küçük müdahalelerde bulunduk. Üç ülkeden 54 öğrenci, her hafta toplanarak belli bir konuda yazıştılar. Projemize farklı sınıflardan 10 ve 11. sınıf öğrencileri katıldı. Yemek konusunda konuşurken 18 ortak yemeğimizin olduğunu fark ettik. İsimleri bile neredeyse aynı. İlginç şeyler yaşandı. Mesela Yunanistan, “İmam Bayıldı” yemeği bizim diye tutturdu. “Hayır bizim” dedik. Bizim öğrencilerimiz anlamını sordu. “Anlamı yok” dediler. Bizimkiler de “Çünkü bizden geldi” diye cevap verdiler. Bu sefer de kapuskanın bizde olmadığını ancak onlarda olduğunu anladık. Çok hoş tartışmalardı. 18 Yemeğin İngilizce, Yunanca ve Türkçesini buldular. Ondan sonra bunları birleştirdik. Herkes araştıracağı yemeği kendi yaparak videoya çekti ve sistemde paylaştı. Ondan sonra hepsini topladık ve İngilizce, Türkçe, Bulgarca ve Yunanca dilinde bir Yemek Kitabımız çıktı.
Öğrencilerimiz birbirlerini tanıdalar ama bir de karşılaşmalarını istedik. Geleneksel Mektup Arkadaşlığı başlattık. Çünkü konumuz kültürel miras. Kültürümüzü öğrenirsek önyargılarımızı yıkar hoşgörüyle yaklaşırız. Mektup Arkadaşlığımızı başlatınca Brezilya'dan bir öğretmen bize ulaştı ve katılmak istediklerini paylaştı. Sonra Polonya, Romanya geldi ve yedi ülke mektup arkadaşlığı yaptık. Projedeki öğrencilerimiz yetmedi, diğer sınıflardaki öğrencileri de kattık. Mektuplar ortak zarfta geldi. Öğretmenler açtı. Birbirlerine hediyeli mektuplar gönderdiler. Arkasından ziyaret programımız başladı. Önce Yunanistan, bu yıl da Bulgaristan'daki ortak okulumuzu ziyaret ettik. Farklı kültürleri ve yeni arkadaşları tanıdılar. Ülkemizle ilgili de güzel şeyler öğrendiler. Ülkelerini daha da çok sevdiler.
Projemiz Ulusal Kalite Etiketi ve Avrupa Kalite Etiketi aldı. Bulgaristan'ın en iyi 3. projesi seçildi. Geçen hafta Bakanlığımız tarafından aldığımız çalıştan davetine katıldık. Bakanımız Prof. Dr. Ziya Selçuk'un danışmanları standımızı ziyaret etti. Eğitim Vizyonu 2023 ile ilgili toplantılar yapıldı. Çok güzel çalışmalar yapılacak. Eğitimde bir reform yaşayacağımıza inandım. Güzel bir süreç geçti.”
NİZAMOĞLU, TEŞEKKÜR ETTİ
Okul Müdürü Ali Volkan Nizamoğlu, proje çalışmalarını özveriyle yürüten öğretmen ve öğrencilerini tebrik etti, kendilerine desteklerini esirgemeyen başta Silivri Belediyesi olmak üzere tüm katkıda bulunanlara okulu adına teşekkür etti. Renginar SALİ