02 Ocak 2016 tarihinde Yeni Mahalle (tapu kayıtlarında Alibey Mahallesi) TEM Otoyolu Silivri girişi sağ ve solunda kalan yaklaşık 600 dönüm araziye Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından şerh konulmasını değerlendiren Işıklar, konu hakkında şunları söyledi:
IŞIKLAR: TOKİ'NİN ‘SATILAMAZ' ŞERHİ KOYARAK ORASINI BLOKE EDECEĞİNİ DÜŞÜNEMİYORUM
“Silivri'nin geleceğini konuşmalıyız. Silivri'de geleceğe dönük planlı kentsel bir şehir dönüşümü yaratmamız lazım. Kentsel dönüşümden rant, villalar, rezidanslar, Florya sahili anlaşılmasın! Böyle bakanlar var. TOKİ'nin şerhi konusundaki sıkıntı ve şikâyetlerimizi bildirdik. Orada 85 yıldır mübadeleden bu yana malını mülkünü satmayan aileler var. Silivri'nin köklü aileleri 85 yıldır bu malı korumuşlar. 300-400 metre bir arsa almış vatandaş, TOKİ'nin ‘satılamaz' şerhi koyarak orasını bloke edeceğini düşünemiyorum. Böyle bir şey olacağını düşünmüyorum. Öyle bir niyeti olacağına ihtimal bile vermiyorum. Hukuk varsa bu memlekette burada zaten devreye girer. Her şeyin bir rayiç bedeli vardır.
TOKİ FİYATLARI BURANIN EDERİNİN ÜÇTE BİRİ BİLE DEĞİL
Fiyatları duyuyorum. Şu anda TOKİ'den ifade edilen fiyat oranın ederinin üçte biri bile değil. Eğer böyle bir şey yapılırsa tarih bunu affetmez, insanlar zaten affetmez, hukuk hiç affetmez. Oranın bir ederi vardır, bu ederin altında bir tasarrufta bulunmaya çalışmak, toplulaştırıp büyük bir arsa haline getirerek yandaşlara peşkeş çekmek gibi bir niyete müsaade etmeyiz. Gözümüzün önünde yaşanacak her şey. Gereken her türlü girişim hukuk içerisinde neyse yapılır. Ama ben böyle olacağını düşünmüyorum. Mal ve mülk doğuştan gelen bir haktır. Nasıl değerlendireceklerine insanlar hukuk içerisinde kendileri karar verir. Onu sınırlayan unsurlar vardır; plan, ruhsat, imar gibi. Ama kalkıp tepeden, mülkün temel hakkını yok sayarak onu tasarruf etmeye çalışmak hukuka da vicdana da aykırı.
TOKİ ile görüşmelerimiz devam ediyor. TOKİ'nin ifadesi şu; “Biz satışa engel yaratmıyoruz. Tapuya gidenler satış yaparken beyan değerlerinin altına düşük satış yaparsa ön alım hakkı kullanıyoruz.” Yani bu ne demek? Örneğin orada 500 TL beyan değeri. Siz eksik vergi ödeyim diye kalkar 200 TL ucuza gösterirseniz TOKİ, ‘Bunun altında gösterirseniz ben alırım getirin bana satın' diyor. Haklı burada TOKİ. TOKİ orada ön alım hakkını koruyor. İnşaat yapmak isteyenler ruhsata müracaat ettiği zaman TOKİ şerhi kaldırıyor. Belediye ruhsata müracaat ettiği anda şerh kalkıyor. Tespit edilen değerin (480 TL) altında bir değer gösteriyorsa Tapu, ‘TOKİ'ye sorun…' diyor. Şu an için böyle bir durum var.
“BİRİLERİNİN ARAZİLERİ ÜZERİNDEN BAŞKALARI RANT KAZANMAYA ÇALIŞMASIN”
Birilerini arazi içinde ellerinde paftayla görenler var. TOKİ'ye gidip KİPTAŞ'a buradan arazi toplayıp onlara önerilerde bulunanları da duyuyoruz. Toplum da biliyor. Hiç boşuna birilerinin arazileri üzerinden başkaları rant kazanmaya çalışmasın. Böyle bir haksızlık İstanbul'da alışkanlık haline geldi ama Silivri'de buna yeltenmesinler.
Zaten bir avuç arazi kaldı orada; bırakın Silivri gelişmesini kendi dinamik ve ihtiyaçlarına göre yapsın. Silivri'de nüfus artışımız belli. 200 bin nüfusumuz var sayalım. Yıllık 2,5 nüfus artışı ortalama 5 bin nüfus yapar. 5 bini de 4'e bölerseniz 1250 konut yapar. Demek ki Silivri'de yaklaşık 1000 tane konut buranın yıllık konut ihtiyacını karşılıyor. Burada optimal bir seviyeyi tutturmak lazım. Konut alınabilir bir fiyatta olmalı, oturulabilir bir kirada olmalı. Konut fiyatları uçmaya, kiralar ödenemez duruma gelmeye başlarsa demek ki o zaman konut açığı var. O zaman bir yatırım yaparsınız. Dengeleri koruyarak yapılması lazım. Plan ve yapılaşma şartlarına uygun olup olmadığına yönelik kararları halk yaşadığı şehirde kendisinin karar vereceği mekanizmalarla, tartışarak vermeli. Öyle gidip istediği zaman rantına göre bir yere 20 bir yere 30 kat şehir planlanmaz. Birilerini memnun edeceğim diye bütün milleti mağdur etmenin bir anlamı yok.
Bugüne kadar TOKİ'nin burada hassas davrandığı izlenimini edindim. İnşallah bu anlayış devam eder. Nüfusu 50 bini geçen yerlerde konut ihtiyacına binaen talep olursa arsa kamulaştırarak kişilere sosyal konut yapmak TOKİ'nin kanuni görevidir. O görevini yapmak için bu işi yaptıklarını söylüyorlar. Umarım budur.”