Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, tarımdaki yol haritasını açıkladı. İlçe, İBB ve Hükümet desteleri ile ayakta durmak için mücadele veren tüm çiftçiler gibi bölgemizdeki tarım üreticileri de yeni düzenlemelere kulak kesildi.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, dünyada yaşanan gıda sorunundan çiftçinin maliyetlerine, vatandaşların ucuz gıdaya erişimine kadar birçok konuda tarımdaki yol haritasını açıkladı: Vatandaşın ucuz gıdaya erişimi için kent tarımı desteklenecek. Çiftçiye gübre-mazot, besiciye yem desteği ayni olarak sağlanacak. Üreticiye verilen destekler ayni olacak. Çiftçiye ihtiyacı olan gübre-mazot verilecek, hasattan sonra ürünü sattığında, devlet alacağını mahsuplaşacak. 1 yıl boş tutanın tarlası devlet aracılığıyla başkasına kiralanacak.
“KENT TARIMINI UYGULAYACAĞIZ”
Tarım ve Orman Bakanı Cahit Kirişçi, “Bir kilo domates Antalya'dan İstanbul'a 800 kilometre yol yaparak geliyor. Yolda da yüzde 25 fire veriyor. Bunun da maliyeti fiyata yansıyor. Bunun da maliyeti fiyata yansıyor. Üstelik egsoz emisyonu da havayı kirletiyor. Hâlbuki İstanbul'un çevresinde Çengelköy, Şile, Çatalca, Beykoz, Silivri var. Buralarda bakir alanlar var. Üretici de var. Çatalca'da domates yetiştiren kardeşimiz doğrudan ürünü lokantalara, evlere dağıtabilir. Bu yolla, vatandaş hem taze, hem az maliyetli ürün yiyecek. İklim değişikliğine sebep olan unsurları ortadan kaldıracaksınız ve köyden kente göçü de engelleyeceksiniz.
Kent tarımını; İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerin etrafında; Erzurum- Erzincan gibi üretim kabiliyeti olan yerlerde, bir de jeotermal kaynağın olduğu yerlerde uygulayacağız. İklimi sert olan yerde 365 gün üretim yaparsınız. Sıcak yerlerde de serayı soğutmak için güneş enerjisini kullanırsınız.
“BİZİM KURTULUŞUMUZ TARIMDAYSA, TARIMIN KURTULUŞU DA KIRSALDA…”
Bizim kurtuluşumuz tarımdaysa, tarımın kurtuluşu da kırsalda… 2023'te ne ürettiğini, nasıl üretildiğini bilen, kendi önceliklerini belirlemiş bir ülke olacağız"
“NAKDİ DEĞİL AYNI DESTEKLEMEYE GEÇECEĞİZ”
Destekleme modelinin de değişeceğini söyleyen Bakan Cahit Kirişçi, “Nakdi değil aynı desteklemeye geçeceğiz” dedi. Kirişçi, tarım ve hayvancılıkta sigortanın zorunlu olması için yasal düzenlemenin de yapılacağını açıkladı.
BESİCİNİN YEM SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla kurbanlık konusunda da bilgi veren Bakan Kirişci: "Ne sayı ne de varlık yönünden, kurbanlık sorunumuz yok. Hayvansal üretimde de en önemli girdi yem. Maliyetin neredeyse yüzde 65-70'i… Bu konuda da aynı bitkisel üretimde olduğu gibi üreticiye 'sen yemi dert etme, al kullan, etini, sütünü üret, onları satınca mahsuplaşacağız' diyeceğiz. Yani üreticiye ayni destek olarak yemi vereceğiz" dedi.
Sevginar SALİ