Silivri Kadın Girişimciler Derneği Öznur Kırkıcı Başkanlığında, Küçük Kılıçlı'da dernek üyesi Alev Taşkın'ın Dedem'in Mahsul'ü Atölyesinde bir araya gelerek Aysun Karasu Akçay'ın Başkanlık ettiği Kadın Girişimci Geliştirme Mesleki Eğitim Komisyonu'nun Bokashi Kompost bilgilendirmesini dinlediler. Dernek dört yeni üye ile de gücüne güç kattı.
Kadın Girişimciler Derneği üyeleri, Kadın Girişimci Geliştirme Mesleki Eğitim Komisyonu'nun hazırladığı programda, Bokashi Kompost'un ne olduğunu, yararları ile nasıl hazırlandığı hakkında bilgilendi. Dernek üyesi Alev Taşkın'ın Dedem'in Mahsul'ü Atölyesinde gerçekleştirilen toplantının ikinci bölümünde yeni üyelere belge ve rozetleri takdim edildi.
Silivri Kadın Girişimciler Derneği Üyeleri, Küçük Kılıçlı'da Dedem'in Mahsul'ü Atölyesinde bir araya gelerek Aysun Akçay Karasu'nun Başkanlığını yaptığı Mesleki Eğitim Komisyon üyeleri Alev Taşkın ile Esra Özbay Yavuz'la birlikte Bokashi Kompost'i anlattılar.
BOKASHİ KOMPOST NEDİR?
Bokashi, Japonların tüm gıda atıklarını turşulaştırdıkları bir ön gübreleştirme işlemidir. Havasız alanda tüm atığın sıkıştırılması ve yararlı mikro organizmaların ortama katılması ile oluşuyor. Faydalı bakteriler kötü olanlara üstün gelerek doğru koşulları sağlıyor.
NASIL YAPILIR?
Bokashi kompost yönteminin en büyük avantajı ekleyebildiğiniz atık çeşitliliğinde sınır olmaması. Solucan kompostlarına atılamayan fazla asitli turunçgiller, soğan, et ve süt ürünleri, balık gibi materyaller bu kompost türüne eklenebiliyor. Her gün çıkan atıkları mutfakta tezgâh üstü bir kapta biriktirip akşam kovanın kapağını bir kere açarak içine atıyor ve bastırarak sıkıştırıyoruz. Sonra üzerine bokashi kepeğini serpiyor ve tekrar kapatıyoruz.
BOKASHİ KOMPOST FAYDALARI
- Uygulaması çok kolaydır
- En ucuz kompost yöntemidir
- Bokashi ile beslenmiş topraklar mahsul veriminde ortalama %70 verim elde ederler
- Küçük boyutlarda (evde) veya büyük boyutlarda yapılabilir
- Kötü koku oluşmaz
- Toprakta yavaş yavaş çözünen bir gübre olarak çalışır
- Kompost ve vermikompostla birlikte kullanılabilir
- Her türlü mutfak atığını değerlendirir
- Topraktaki mikrobiyal aktiviteyi arttırır
- Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik ortamını iyileştirir.
- Toprağın yapısını ve su tutma kapasitesini geliştirir.
- Bokashi kompostu uygulanmış toprak 20 katı kadar su tutma kapasitesine sahiptir.
- İçerdiği fototropik bakteriler sayesinde bitkilerin fotosentez kapasitelerini arttırır
- Topraktaki patojenleri ve hastalıklara neden olan zararlıları (Fusarium) bastırır
- Topraktaki besinleri bitkilerin alabileceği şekilde açığa çıkarır.
- Besin değeri yüksek, dünya nüfusuna yetebilecek, daha az maliyetle daha çok üretilen güvenli organik gıdalar elde edilmesini sağlar
- Topraktaki kimyasal madde ve pestisit kalıntılarını parçalar ve zararsız hale getirir.
- KIRKICI, ÇEVRE DUYARLILIĞININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan KAGİD Başkanı Öznur Kırkıcı, “Dünyamız teknolojik gelişmeyle beraber gittikçe çöplüğe dönüşüyor. Her gün şehirlerimizden milyonlarca ton çöp toplanıyor ve bu bir şekilde bertaraf edilmeye çalışılıyor. Ne kadar ayrıştırılmaya çalışılsa da ne yazık ki istenilen verim alınamıyor. Çeşitli projeler geliştiriliyor. "Sıfır Atık" projesi gibi, çöplerin ayrıştırılarak depolanması gibi, Geri dönüşüm Projeleri gibi çabalar var ve her biri çok kıymetli.
Gezegenimizin içinde bulunduğu tehlikelere baktığımızda; toprak verimsizliği, hava kirliliği, küresel ısınma, fosil yakıtlar, kimyasal gübreler gibi hem dünyayı hem insanları tüketen devasa sorunlar karşımıza çıkıyor. Hükümetler, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları ve bireyler olarak eğer bir şeyler yapmazsak, sürdürülebilir bir toprak, hava, küresel ısınma atıkların kontrolü ve bertaraf mücadelesini yaratamazsak, korkarım yakın bir gelecekte ölüm gezegenimize inecek.
İşte bugün gündemimizde olan Bokashi Kompost; yani organik evsel atıkların gübreye dönüştürülmesi de diyebileceğimiz, doğadan gelenin doğaya dönmesi projesini tanıyacağız.
Kadın Girişimci Geliştirme ve Mesleki Eğitim Komisyonumuza bu çalışmaları için şimdiden teşekkür ederiz…”
Sırasıyla Aysun Akçay Karasu, Esra Özbay Yavuz ve Alev Taşkın, Bokashi Kompost nedir, kullanılabilecek organik atıklar neler, bokashi kompostu nasıl yapılır ayrıntılandırarak anlattı, gelen soruları yanıtladılar.
KOMİSYON ÜYELERİNE TEŞEKKÜR PLAKETİ
Komisyona yararlı çalışması için sunumların ardından Dernek Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri tarafından teşekkür plaketleri verildi.
YENİ ÜYELERE SERTİFİKA VE ROZET TAKDİMİ
Arçelik ve Bellona işletmelerinin ortağı Ümmü Sakarya, lavanta üreticisi Sibel Ercan, Gazala Butik'in işletmecileri Özlem Polat ile Nisa Eren toplantıda dernek üyeliğine kabul edilen yeni isimler oldu.
Sevginar SALİ