Sağlık çalışanları şiddetin önlenmesi, özlük ve ekonomik hakları için eylemdeydi. İstanbul Takip Odası Silivri Temsilcisi Dr. Fethi Bozçalı, “Çok ağır şartlar altında görev yapıyoruz buna artık bir son verilmeli. Sağlık çalışanlarının dayanacak gücü kalmadı” diye haykırdı.
Sağlıkçılar Silivri'de hak taleplerini haykırdılar.
BOZÇALI: SAĞLIKÇILARIN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI
Silivri Devlet Hastanesi Acili önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan İstanbul Takip Odası Silivri Temsilcisi Dr. Fethi Bozçalı, “Her gün şiddet görmekten bıktık” dedi ve Sağlık Bakanlığının bu duruma seyirci kalmasını eleştirdi. Pandemi döneminde canla başla çalışmak zorunda olduklarını belirten Bozçalı, “Çok ağır şartlar altında görev yapıyoruz buna artık bir son verilmeli. Sağlık çalışanlarının dayanacak gücü kalmadı” diye haykırdı. Getirildiği gibi geri çekilen yasa tasarısına değinerek, “Sağlıkçıların hakkı artık ödensin” şeklinde konuştu. Sağlıkçıların sadece kendisi için değil toplum sağlığı için çalıştığını belirterek, özlük ve ekonomik haklarının verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
“HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ!”
Basın açıklamasıyla sağlık çalışanlarının talep ve beklentileri şöyle ifade edildi: “Sağlık emekçileri salgın döneminde canla başla çalışırken aynı zamanda işsizlikle, işten atılmalarla, yoksullukla karşı karşıya bırakılmıştır.
Sağlık çalışanları "artık bu şartlarda çalışamıyoruz" diyerek istifa ederken, emekli olurken; genç hekimlerimiz başta olmak üzere sağlık emekçileri yurtdışına göç ederken tüm bu sorunları konuşmak, çözüm önerilerimizi iletmek için defalarca Sağlık Bakanı'yla görüşme taleplerimiz kabul görmemiştir.
Türk Tabipleri Birliği olarak "Emek Bizim Söz Bizim" diyerek başlattığımız mücadele programımız, ülke gündemi haline gelmiş, bakanlık bu duruma daha fazla sessiz kalamamış, emeğimizin gücü ve mücadele kararlılığı sağlık bütçe görüşmelerine yansımıştı. 1 Aralık günü hazırlanan tasarıyla sözde hekimlere yönelik ekonomik iyileştirme esasında hekimler ve sağlık çalışanları arasındaki ücret eşitsizliğini daha da artırmış, ortak mücadeleyi bölmeye neden olmuştur.
Emeğimiz ile alay edercesine hızla getirilen ve aynı hızla geri çekilen yasa tasarılarını ve bu sayede yaratılan algı yönetimini kabul etmiyoruz. Biz bu ülkede sağlığı var edenler olarak bu gün yaşadığımız sorunları dile getirmek ve çözüm talep etmek adına G(ö)REV başında Sağlık Bakanlığı'nı uyaracak; sağlığın planlanmasından sunulmasına kadar karar alma süreçleri içinde yer alacağımız bir sağlık sistemi inşa edilinceye kadar birlikte mücadele edeceğimizi bildiriyoruz.
“SAĞLIK SİSTEMİ ARTIK SAĞLIK DEĞİL SAĞLIKSIZLIK ÜRETİYOR”
Sağlık sisteminin artık sağlık değil sağlıksızlık ürettiğini uzun süredir dile getirmemize rağmen hiçbir adım atılmamıştır. Yaşanılan bu çöküşe tanıklık eden biz sağlık emekçileri artık nefes alamıyoruz! Bilimden, yaşamdan, emekten yana değil sermayeden yana olan sağlık politikalarına sabrımız tükendi.
NE İSTİYORUZ?
*İnsanca yaşayabileceğimiz, insanca geçinebileceğimiz, emekliliğe yansıyan temel ücret,
*Ek göstergelerin 3600'den 7200'e kadar kademeli olarak yükseltilmesi, Sağlıkta şiddete karşı etkin ve etkili yasa,
*COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası,
*Pandemide hizmet veren sağlık çalışanlarına her yıl için 120 gün yıpranma payı istiyoruz.
*Mevcut 5 dakikada bir muayene dayatmasına son verilmesini; randevuların hastalarımıza en az 20 dakika ayırabileceğimiz şekilde düzenlenmesini istiyoruz.
*Özel hastanelerde aşırı çalıştırılmaya ve ciro baskısına son verilmesini istiyoruz.
*Tüm asistanların emeklerinin karşılığını aldığı; çekirdek eğitim müfredatına uygun, asistan hekimlerin tüm süreçlerde söz sahibi olduğu nitelikli uzmanlık eğitimi almasını ve eğitim dışı işlerde çalıştırılmamasını istiyoruz.
*Aile hekimliği ceza yönetmeliğinin geri, topluma dayalı ve bölge/nüfus tabanlı, kamuya ait binalarda performansa bağlı olmadan iş güvencesi ile çalışmasını istiyoruz.
*İşyeri hekimliği alanında OSGB kaldırılmalı; işyeri hekimlerinin çalışma saatleri, atama ve ücretlendirmeleri konusunda tabip odalarının yetkili olmasını istiyoruz.
*KHK ve güvenlik soruşturmaları ile hukuksuza işinden alı konulmuş tüm sağlık çalışanlarının derhal işlerine başlatılmasını istiyoruz.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÇIĞLIĞINA KULAK VERİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Sağlık çalışanlarının çığlığına kulak verilmesini istiyoruz. Taleplerimiz kabul edilmediği, sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek yasal değişikliklerin Meclis'e acilen getirilmemesi durumunda eylemlerimiz devam ettirileceğimizi ilan ediyoruz.”