Silivri Ziraat Odası Başkan Vekili İhsan Süleyman Gencoğlu, çiftçilerin gündemindeki sorunları değerlendirdi.
Tarımdaki gelişmeleri ve doğan sorunları yakından takip ederek dünya şartları ile kıyaslamalarını gerçekleştiren Silivri Ziraat Odası Başkan Vekili İhsan Süleyman Gencoğlu, çözüm önerilerini de anlattı.
“TÜRK ÇİFTÇİSİNİN BU MALİYET ARTIŞLARIYLA ÜRETTİĞİ BUĞDAYIN, DÜNYA FİYATLARIYLA REKABET ETMESİ İMKÂNSIZ”
Gencoğlu'nun değerlendirmeleri şu şekilde: “Türkiye Ziraat Odaları Birliğimiz, bu yılki buğdayın üretim maliyetini 10.87 kuruş olarak belirledi. T20B göre son 1 yıldaki bazı girdilerin fiyat artışları şu şekilde oldu: Mazot %105, gübre %16-36, icar %64, işçilik %75 ve zirai ilaç %52, ortalama maliyet artışı da %62 olarak hesaplandı. Türk çiftçisinin bu maliyet artışları ile ürettiği buğdayın, dünya buğday fiyatlarıyla rekabet etmesi imkânsız. Bir yandan 10.87 kuruş buğday üretmek, diğer yandan 210-220 dolara yani 7 liraya Rusya'dan buğday almak, sonuçta bu çıkmazın tüm ekonomik sıkıntıları Türk halkı çekiyor.
“TARIM BAKANLIĞIMIZ ACİLEN MÜDAHALE ETMELİ”
Peki bizde maliyet kalemleri neden yüksek ya da bu girdi maliyetleri nasıl düşer?
Öncelikle yüksek enflasyon, yüksek döviz, dışa bağımlılık ve içeride suistimal edilen kira yani icar bedelleri. Dünyadaki arazi kira bedellerinin 15-25 dolar yani 650 lira ortalama fiyatlanırken, bizde 1 dönüm için bu bedel 3-4 katına çıkıyor ve tarımsal üretimin en yüksek kalemini oluşturuyor. Pandemi öncesine kadar 100-150 kg buğday bedeli olan kiralar artık 200-300 kg buğday fiyatlarına çıkarak rekor kırıyor. Tarım Bakanlığımız acilen bu duruma müdahale etmesi gerektiği gibi, icar ile yer eken üreticilerimiz de hesaplarını iyi yapmalı. Gereksiz rekabetten vazgeçmeliler.
“TARIMSAL DESTEKLEMELER ZAMANINDA VE TAM OLARAK VERİLMELİ”
Defalarca dile getirdiğimiz üzere, hak ettiğimiz tarımsal desteklemelerin de zamanında ve tam olarak verilmesini istiyoruz.”
Sevginar Sali