“Bu insanlık suçunu unutmayacağız, unutturmayacağız”

“Bu insanlık suçunu unutmayacağız, unutturmayacağız”

02.07.2024 10:20:21

CHP Belediye Meclis Üyesi Sibel Aydın Işıköndeş, Srebrenitsa Soykırımı ile ilgili bir anma konuşması yaptı.

Silivri Belediyesi Temmuz Meclis Toplantısı'nda, CHP Belediye Meclis Üyesi Sibel Aydın Işıköndeş, gündem dışı konuşmasında Srebrenitsa Boşnak Soykırımı'nın yıldönümüne dikkat çekti. Işıköndeş, 11 Temmuz 1995'te yaşanan trajediyi ve uluslararası toplumun bu konudaki tutumunu anlattı.
SREBRENİTSA SOYKIRIMI'NIN TARİHİ
Işıköndeş, konuşmasında 1991'de Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin dağılmasının ardından Bosna Hersek'in bağımsızlık için referandum düzenlediğini ve %99 oranında evet oyu ile bağımsızlığını ilan ettiğini belirtti. 22 Mayıs 1992 tarihinde Birleşmiş Milletler üyeliğine kabul edilen Bosna Hersek'in, Sırbistan tarafından saldırıya uğradığını ve bu saldırının Büyük Sırbistan'ı kurma amacı taşıdığını ifade etti.
SREBRENİTSA'NIN DÜŞÜŞÜ VE SOYKIRIM
Srebrenitsa'nın 6 Temmuz 1995'te Sırp Ordusu tarafından saldırıya uğradığını belirten Işıköndeş, binlerce sivilin BM üssüne kaçmak zorunda kaldığını, 11 Temmuz'da General Mladiç'in Srebrenitsa'ya girerek “Bu şehri Sırp ulusuna veriyoruz... bu bölgedeki Türklerden intikam almanın zamanı geldi” dediğini aktardı. Hollandalı barış gücünün itiraz etmeden bölgeyi Sırplara teslim ettiğini ve yaklaşık 15.000 Boşnak erkeğin Ölüm Yürüyüşü'ne çıktığını, en az 8.372 kişinin öldürüldüğünü belirtti.
“ULUSLARARASI TOPLUMUN TUTUMU”
Işıköndeş, Lahey Adalet Divanı'nın 26 Şubat 2007'de Srebrenitsa Katliamı'nı “Soykırım” olarak tanıdığını ve 23 Mayıs 2024 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 11 Temmuz'u “Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü” olarak kabul ettiğini hatırlattı.
“UNUTULMAMASI GEREKEN BİR GERÇEK”
Işıköndeş, Srebrenitsa Boşnak Soykırımı'nın uluslararası toplum tarafından tanınmasının önemli olduğunu, ancak yaraların sarılması ve aynı suçların tekrarlanmaması için daha yapılması gereken çok şey olduğunu belirtti. “Srebrenitsa Boşnak Soykırımı'na dair gerçek, yalanlarla yok edilemeyecek bir güce erişmiştir. Bu gerçeğin yaşatılması vicdan sahibi tüm insanlığın sorumluluğundadır. Bu insanlık suçunu unutmayacağız, unutturmayacağız!” diyerek sözlerini tamamladı.
“GELECEK NESİLLERE ANLATMAK ZORUNDAYIZ”
Işıköndeş, konuşmasını “Çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara anlatmaya devam edeceğiz, çünkü biliyoruz ki unutulan soykırım tekrarlanır. Eğer dünyada barışın hep var olmasını istiyorsak, kin gütmeden, nefret tohumları ekmeden yaşadıklarımızı, yaşananları unutmamalıyız” diyerek bitirdi.
Sevginar SALİ

YORUM YAP