Silivri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Tarla Günü etkinliği ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilen buğday çeşitleri çiftçilere tanıtıldı.
Silivri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ev sahipliğinde hazırlanan Tarla Günü etkinliğinde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği buğday çeşitleri görücüye çıkarıldı. Fenerköy Mahallesi, Göksular Un Fabrikası yanında gerçekleştirilen programa İlçe Kaymakamı Ali Partal, Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, Esnaf Odası Başkanı Nuray Koçer, İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Ömer Ercan Başkanlığında Silivrili muhtarlar, Silivri Önder Çiftçi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Oral, Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Şubesi Başkanı Ferhat Yılmaz, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının temsilcileri, kurum müdürleri ve üreticiler katılım sağladı. Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimizin anısına saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşı okundu. Program akışı, protokol konuşmaları ile başladı.
BENLİ: ÇİFTÇİ KARDEŞLERİMİZLE EL ELE VERECEĞİZ VE EKİLMEDİK ALAN BIRAKMAYACAĞIZ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Silivri İlçe Müdürü Kemal Benli, açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Fener Mahallesi Muhtarlığının ve Göksular Un İşletmesinin ev sahipliği yaptığı, İlçe Müdürlüğümüzce organize edilen Buğday Denemeleri Tarla Gününe hepiniz hoş geldiniz. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından uzun yıllarca üzerinde yoğun emekler harcanarak geliştirilen çeşitlerin, bölgemizde deneme ekimlerini her yıl yaparak uygunluğunu gözlemlemeye çalışmaktayız. Bunların sonuçları siz değerli çiftçilerimize Tarla Günü ile gösterilmektedir. Buğday Türk milletinin öz kültürüdür. Buğday, Anadolu insanının düğünüdür, derneğidir. Buğday, çiftçinin alın teridir, emeğidir. Elbette aylarca emek harcayıp, büyümesini beklediğimiz ürünlerimizin yerli yerinde kullanılması ve israf edilmemesi gereklidir. Bin bir emek harcadığımız ve üzerine titreyip büyüttüğümüz ürünlerimizi ve ekmeklerimizi israf etmeyelim. Her israf edilen ekmek milli servetin boşa heba edilmesi demektir. İlçe Müdürlüğü olarak hem üretimde hem de tüketimde gerekli tedbiri alıp israf ile mücadele etmekte kararlıyız. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanının Silivri'deki temsilcisi olarak açıkça söylemek istiyorum ki Avrupa'da tarımsal hasılada ilk sırada olan bir ülkeyiz. Tarımsal üretimin azaldığını söyleyenlerin amacı spekülatif oyunlardan ibarettir. Böyle dayanıksız sözlere inanmayınız. Uygulamaya geçirmiş olduğumuz Milli Tarım Projesi ile tarımsal hasılamız daha artacaktır. İlçe Müdürlüğü olarak her zaman çiftçimizim yanındayız. Bu yıl tam 25 milyon lira tarımsal destekle çiftçiye yardımcı olduk. Son 10 yılda Silivri'de verdiğimiz destek milyarı 150 milyon lirayı buldu. Verdiğimiz desteklerle çiftçimizin gelir düzeyini yükselttik. Biz çiftçi kardeşlerimizle el ele vereceğiz ve ekilmedik alan bırakmayacağız. Daha yüksek hedeflere birlikte ulaşacak, gelecek nesillere tarımı, toprağını ve gıdasını korumuş olarak emaneti teslim edeceğiz. İlçemiz için varlığının her zaman büyük bir şans olduğunu düşündüğüm ve dile getirdiğim, bizleri her zaman teşvik eden ve yalnız bırakmayan İlçe Kaymakamımız Ali Partal beyefendiye teşekkürlerimi sunuyor, şükranlarımı arz ediyorum. Bu etkinliğin hazırlanmasında emeği geçen herkese, tesisini bize açan Sayın Abdurrahman Göksu beye, tarlasını bize tahsis eden çiftçimiz Sayın Ramiz Sert beye ve davetimizi kırmadan gelen, bizleri onurlandıran siz değerli misafirlerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Bu vesile ile etkinliğimizin hayırlara vesile olmasını diler, çiftçilerimize de bol bereketli bir hasat sezonu temenni ediyorum.”
BALCIOĞLU: TARIMIN DESTEKLENMESİ, SAĞLIKLI GELECEK NESİLLER ANLAMINA GELİR
Benli'nin ardından konuşan Silivri Belediyesi Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, topraklarımızın korunması gerektiğini vurguladı. Balcıoğlu, “Her yıl düzenli olarak İlçe Müdürlüğümüzün Kaymakamlığımız nezdinde çiftçilerimizi bilinçlendirmek ve ürünlerin tanıtımı amacıyla hazırladığı bu etkinliğin ne kadar faydalı olduğuna bir kez daha şahit oluyoruz. Tarım topraklarımızla, denizimizle, sanatımızla, kültürümüzle metropol şehir İstanbul'a değer katan bir ilçeyiz. Bu farklılıklarımızı faydaya dönüştürmek noktasında üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek kurumların en önemli görevlerinden bir tanesi. Silivri'de yaklaşık 20 bin aile çiftçilikle uğraşmakta. Bu da ilçemize bir değer katıyor. Bu zenginliğimizi muhafaza etmemiz lazım. Sağlıklı nesiller sağlıklı ürünlerle yetişiyor. Tarımın desteklenmesi sağlıklı gelecek nesiller anlamına geliyor. Tarımsal desteğe bu şekilde bakan ve öyle değerlendiren İlçe Tarım Müdürümüze ve Silivri için bir şans olduğunu ifade etmek istediğim Sayın Kaymakamımıza katkıları için teşekkür ediyorum. Tarla Günümüzün hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
PARTAL: TARIMSAL ÇALIŞMALARI SONUNA KADAR DESTEKLEYECEĞİZ
Tarımda kalkınmaya büyük önem vermesi ile bilinen İlçe Kaymakamı Ali Partal'ın etkinlik hakkındaki düşünceleri şöyle oldu: “Ülkemizde temel gıda ürünlerimizin başında gelen buğday bitkisinde, bir dekardan alınan ürün miktarı ve ürünün kalitesi, üretici kazancı bakımından olduğu kadar ülkemiz ekonomisi bakımından da çok önemlidir. Silivri konum itibariyle Türkiye'nin en güzel yerlerinden. Silivri'de yok yok. 450 bin dönüm arazi var. 500'e yakın sanayi kuruluşu var. Kültürel zenginliği ve doğal güzelliği var. Pazara da yakınız. Ürettiğimizi satmakta zorlanmayacağımız bir alandayız aynı zamanda. Tarıma ağırlık vereceğiz. Tarımsal çalışmaları sonuna kadar destekleyeceğiz. Silivri'de tarımı üst seviyeye çekmek istiyoruz. Katılımcılarımıza ve çiftçilerimize teşekkür etmek istiyorum. Hayırlı kazançlar diliyorum, bol bereketli bir sezon olsun.”
ÖĞRENCİLER TARLA GÜNÜ'NE RENK KATTI
Protokol mensuplarının konuşmalarından sonra program Ortaköy Manastır Dans Okulu'nun hazırlamış olduğu halk oyunları gösterileri ile devam etti. Öğretmenleri Yavuz Dinçel'in kontrolünde programa katkı sunan öğrencilerin yaptığı gösteriler protokol tarafından ilgiyle izlendi ve çok beğenildi.
ÜRETİCİLERE PLAKET VERİLDİ
Silivri'de tarım ve hayvancılığın gelişmesinde önemli rol sahibi olan üreticilerden Melih Özcan, Yavuz Dinçel, Aysun Subaşı, Süleyman Gençoğlu, Mehmet Ahlatçıoğlu'na plaketleri İlçe Kaymakamı Ali Partal tarafından takdim edildi. Mehmet Dişçi, Funda Avcıoğlu, Altay Denizli, Ali Kemal Yıldız'a plaketlerini Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu sundu. Son olarak kürsüye davet edilen Ramiz Sert, İdris Aktaş, Ahmet Nurgün, Ali Rıza Baskın plaketlerini İlçe Müdürü Kemal Benli'nin elinden aldı.
YENİ ÇEŞİTLERİN TEKNİK TANITIMLARI YAPILDI
Toplu fotoğraf çekiminin ardından buğday çeşitlerinin tanıtımı için tarla başına geçildi. Ekimi yapılan Siyez, Saban, Yüksel, Aldane, Selimiye, Bereket ve Köprü isimli buğday çeşitleri hakkında bilgilendirme yapıldı. Tohum demonstrasyon çalışması sonuçlarını bölge çiftçilerine tanıtmak amacıyla kaydedilen tören burada sona erdi. Katılımcılara öğle yemeği ikram edildi.
Hazal BAŞARAN