Büyük Ova Kanunu'nun felaket senaryosu gibi anlatılmaya çalışılmasını eleştiren Başkan Işıklar, “Ova içerisinde arazisi olanları parmakla gösterecekler. 5-6 ay içerisinde Silivri'nin çehresi değişecek” dedi.
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, muhtarlarla Büyük Ova Kanunu hakkında görüşmek üzere bir araya geldi. Kavaklı Mahallesi'nde gerçekleşen kahvaltılı toplantıya, Belediye Meclis Üyeleri, Başkan Yardımcıları, Belediye Birim Müdürleri ve Mahalle Muhtarları katıldı.
IŞIKLAR: BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLMAK DOĞRU DEĞİL
Büyük Ova Kanunu'nu doğru anlamak ve tanımlamak gerektiğini ifade eden Başkan Işıklar, şunları söyledi: “Yerel hizmetlerin sürdürülmesinde, yapılmasında, sokakta, meydanda, yerinde sorunu gören, dinleyen bizleriz. Bizim yapmak ve yaptırmak gibi iki görevimiz var. İşte kanunlar da bu nedenle var, bu kanunun çıkmasını sağlamak da bu görevler arasında. Şimdi iki kanun çıktı üçüncüsü de yolda. 9 mahallemizde Büyük Ova Kanunu çıktı. Bu kanun 9 mahallemizi kapsıyor, bir felaket senaryosu gibi anlatmaya çalışıyorlar. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanın anlamı yok. Büyük Ova Planı yapılacak. Sonuçta sanayi, ticaret, lojistik gibi bir fonksiyon gelecek buraya. Bölgenin değer kazanması asıl şimdi başlayacak. Bizim 9 yıldır buraya çok katlı bina yapılmasının önüne geçme çabamız gibi, üzerimize gelen dev dalgaları tutmak çok zor bir şey. İşte şimdi ilçemiz değerlenecek. Komisyon kuruldu, üye de verdik. Kanun çıktıktan bir ay sonra esas değerleri o zaman göreceğiz. Biz takibini yapacağız, Büyükşehir'de planlama süreci hızlı olursa fonksiyonları da oturursa, aynı sanayi arazileri gibi büyük ova içerisinde yeri olanlar parmakla gösterilir hale gelecek. Çünkü bütün tarım ve gıda teknolojilerinin şekil alabileceği, plan yapabileceği araziler haline gelecek. Altın değerinde olacak. Büyük Ova dışındaki yerler ne olacak? Bunu konuşmamız plan fonksiyonlarını da ona göre yapmamız lazım. İki ucu 50 kilometre olan bir şehri konuşuyoruz, işte bu şehri tutarsak değer kazanır, tutarsak refah ve üretim olur. Bu topraklarda kanola, ayçiçeği ve buğdaydan başka bir şey ekilmiyordu. İşte şimdi başlayacak; üniversitesiyle, üretim şekilleri, sanayileşmesi, ticarileşmesi gibi 200'e yakın sektörün merkezi haline gelecek ilçemiz.”
“İLÇEMİZİN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK”
‘Kararı kim aldı, kim önerdi' şeklindeki tartışmaların doğru olmadığını ifade eden Işıklar: “Teşvik Kanunu da geliyor. Bu yasa da çıktığı anda burası patlayacak. Ona göre yol, konut, ticaret belirlenecek. İBB ve ilçe belediyeleri de planlarını yapmaya başlayacak. 5-6 ay içerisinde burasının çehresi değişecek. Onun için doğru anlamak ve doğru tanımlamak lazım. Büyük Ova'nın bölgemizde bir sıkıntı yaratmayacağından eminim. Kararı o mu aldı, bu mu aldırdı bunu tartışmaya gerek yok. Kararı Türkiye Cumhuriyeti hükümeti almış, Bakanlar Kurulu kararı almış, Cumhurbaşkanı onaylamış biz de şimdi burada bunu anlatıp gereğini yapacağız” dedi.
“TARIM SİT ALANI ÖZEL BÖLGELER İÇİN”
Tarım Sit Alanı, Organize Tarım Bölgesi ve son olarak Büyük Ova Kanunu ile Silivri'nin geleceği için çok önemli adımlar atıldığını ifade eden Başkan Işıklar: “Biz bunun yanında ne yaptık? Bazı lokal yerler var. Kadıköy'de 3000 dönüm karpuz ekilen yer, Selimpaşa'da topatan kavunu ve bamya ekilen sınırlı bölgelerimiz, Değirmenköy'de domates ekilen yerlerimiz, Silivri'de denizin eksi kotunda yetişen otu yiyen hayvanların sütünden elde edilen yoğurdun hikâyesi gibi olan yerler, işte bu yerler tarım sittir. Ayasofya Camisi'nin bulunduğu yer nasıl Tarihi Sit Alanı ise, bu özel bölgeler de Tarım Sit Alanı ilan edilmeli dedik. Bu kanun da çıktı. Bu aroma, bu lezzet korunmalı dedik. Çünkü bu bölgeye özgü bir tat ve ürünler bunlar.
“İŞTE BÖLGENİN KURTULUŞU BÖYLE OLUR”
Bir de dedik ki Çerkezköy'de, Kapaklı'da Organize Sanayi Bölgeleri var, burada da Organize Tarım Bölgeleri kurulsun. OSB'ler var, Silivri'de de OTB'ler kurulsun istiyoruz. Özel bölgeler oluşsun, teşvikli bölgeler olsun ki iş güç oluştursun. Endüstri bölgesi kurulması için hiçbir engel kalmadı. İşte bölgenin kurtuluşu böyle olur. Burasının geleceğini güvence altına alan bir modelin temellerini bu dönem içerisinde atmış olduk. Bunda hepinizin büyük payı var. Bu dönemde çok önemli bir iş yapıldı. Büyük Ova da bunun önemli bir parçası olacak. Kıymet katması açısından çok önemli bir kanuni düzenleme haline geldi. Yerler satılmıyor, üzerine tedbir kondu ifadeleri doğru değil. Bu endişelere hiç gerek yok. Bu konuyu bölgesel toplantılarla hemşerilerimizle de paylaşacağız. İyi anlayıp, ona göre planlanacak. Katılan tüm muhtarlarımıza çok teşekkür ediyorum. Sorularınız, yorumlarınız bizim için önemli” şeklinde konuştu.
TEKNİK BİLGİLER AKTARILDI
Toplantıda ova tanımı, Toprak Koruma Kanunu, Büyük Ova Kanunu Kurul Kararı, Silivri'de 9 mahalleyi kapsayan toplam 22.286 dönümlük alanın sınırları, arazi ve parsel durumları hakkındaki teknik bilgiler, CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı tarafından aktarıldı. Işıklar ayrıca yeni kurulan Muhtarlık İşleri Müdürlüğü'nün de hayırlı olmasını dile getirerek, işlerin hızlı çözümlenmesi için kurulan müdürlüğün, daha aktif kullanılması konusunda gerekli fiziksel şartların oluşturulacağını dile getirdi.