30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Mustafa Kemal Atatürk başkumandanlığında kazanılan Büyük Taarruz'un 97. yıldönümü Silivri'de resmi törenlerle kutlandı.
Zafer Bayramı'nın 97'nci yıldönümü kutlama programı, ilçemizde 30 Ağustos Cuma günü 09.00'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Silivri Kaymakamı Ali Partal, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri Cumhuriyet Başsavcı Vekili Gamze Almalı, Garnizon Komutan Vekili Muhabere Binbaşı Mustafa Çokgürbüz, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Özyaral ile birlikte törene katılanların ve vatandaşların bayramını kutladı. Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan bayram programı; çelenklerin sunulması, günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılması ve Kaymakamlıkta tebriklerin kabulü ile sona erdi.
YOĞUN KATILIM VE BÜYÜK BİR HEYECAN İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Programa Silivri Kaymakamı Ali Partal, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri Cumhuriyet Başsavcı Vekili Gamze Almalı, Garnizon Komutan Vekili Muhabere Binbaşı Mustafa Çokgürbüz, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, Büyük Birlik Partisi İlçe Başkanı Ramiz Aksu, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Hasan İpekoğlu, Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, Silivri İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Can Dağaşan, Silivri Vergi Dairesi Müdiresi Kadriye Çetin, Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan, Silivri Muharip Gaziler Derneği Başkanı Adnan Gürcan ve gazilerimiz, kurum amirleri, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, dernekler, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
YALÇIN: AZİZ MİLLETİMİZİN KAHRAMAN ORDUMUZLA KENETLENEREK, BAĞIMSIZLIĞIMIZI KORUMAK İÇİN VERDİĞİ BU KUTSAL MÜCADELE ONUN DAYATMALARA BOYUN EĞMEYEN YURTSEVERLİĞİNİN BİR YANSIMASIDIR
Jandarma Teğmen Hasan Yalçın, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şunları söyledi: “1900'lü yılların başlarında meydana gelen büyük devletler arasındaki çıkar çatışmaları, dünyada gelişen fikir akımları, sanayileşme gibi gelişmeler sonucunda Birinci Dünya Savaşı sonunda müttefiklerin aldığı ağır yenilgiler sonucu Mondros Mütarekesi imzalanmış, imzalanan anlaşma ile bin yıldır üzerinde kan dökerek, can vererek yurt edindiğimiz Anadolu toprakları o dönemin büyük devlet ve onların maşaları tarafından işgal edilmiş, ayrıca tarihimize kara bir leke olarak geçen Sevr Antlaşması da ulusumuza dayatılmıştır.
İşgal güçleri girdikleri her yerde adeta tarihi kinlerini kusarcasına kadınımıza, yaşlımıza, çocuklarımıza dünyada eşine az rastlanır işkence, zulüm ve hakaretlerde bulunmuşlardır. İşte böylesine umutsuz görünen, üzerimizde kara bulutların dolaştığı bir ortamda Mustafa Kemal ve onun dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak "Ya İstiklal, Ya Ölüm!" parolasıyla aydınlığa giden yolu aralamışlardır. Bu bağımsızlık ve aydınlık mücadelesinin ilk hedefi son neferine kadar düşmanı güzel ve kutsal vatanımızdan atmak şeklinde belirlenmiştir. Süregelen savaşların sonuncusu olan Sakarya Meydan Muharebesi de hedefimize ulaşmaya muktedir olduğumuzu, milletimizin istiklali uğruna kanının son damlasına kadar mücadeleye devam edeceğini ispatlamıştır.
“BU MUAZZAM ZAFER, MİLLETİMİZİN HÜRRİYET VE İSTİKLAL İNANCININ ÖLÜMSÜZ BİR GÖSTERGESİDİR”
Artık dünyanın en kahraman, en savaşçı milletine düşen görev düşmana son darbeyi vurmak olmuştur. Mustafa Kemal'in Başkomutanlığı altında, Türk kuvvetleri düşmana beklemediği bir yerden taarruza geçerek stratejik sahada düşmanı aldatmayı başardı. Avrupalıların 5-6 ayda geçilmez dediği Afyon mevzilerini 3 günde geçerek, 30 Ağustos'a gelindiğinde düşman kuvvetlerinin önemli bir bölümünü imha etti. Bu büyük zafer ile düşmana son darbe vuruldu. Ardından icra edilen takip harekâtıyla da 9 Eylül' de düşman İzmir'de denize döküldü.
“30 AĞUSTOS ZAFERİ, HERHANGİ BİR ASKERİ ZAFER DEĞİLDİR”
Dünya tarihçileri Büyük Taarruz için şu ifadeyi kullanmışlardır: “Türkler, Mohaç Meydan Muharebesi'nden yüzyıllar sonra yine parlak bir imha muharebesi kazandılar.” Bu muharebelerde Türk Ordusu çok kısa bir sürede, kendisinden üstün düşman kuvvetinin büyük bölümünü imha ve esir etmiştir. Askeri açıdan bir diğer önemli husus da günün şartlarında bir ordunun, 10 günde 500 km'lik mesafeyi yaya olarak ve savaşarak kat etmesidir. İşte kazanılan zaferi muhteşem kılan unsur, harbin; kadın, çocuk, yaşlı demeden milletçe topyekün bir savaş olarak icra edilmiş olmasıdır. Türk ulusu bu meydandan da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde alnının akıyla çıkmayı başarmıştır.
“İSTİKLAL MÜCADELEMİZİN TÜM KAHRAMANLARINI RAHMETLE ANIYORUZ”
Başkomutanlık meydan muhaberesinde kazanılan zaferle sadece düşman mağlup edilmemiş aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri atılmıştır. 30 Ağustos zaferini bize armağan eden kahramanlıklarla dolu tarihimiz, yeni bir çığır açan bayrağımız; korkusuzluğun, yurtseverliğin, bir efsanesi, bir destanı olmuşlardır. Bu kutsal ve tarihi gün vesilesiyle ulusça başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere dava arkadaşları ve aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhları şad olsun. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nız kutlu olsun.”
Çelenk sunma töreni burada noktalandı. Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen tören sonrası saat 09.30-10.00 arasında Kaymakamlık makamında tebriklerin kabulünün yapılmasıyla program sona erdi.
Hazal BAŞARAN