“Canım anneciğim ve babacığım.
Öncelikle sizi anne baba olarak seçmiş olmaktan çok hoşnutum. Bu dünyada aidiyet duygusunu en iyi yaşadığım yer sizin yanınız. Beni sevginizle sıcacık sarmalayışınız, koruyup kollayışınız, ihtiyacım olanı yoktan var ederek bana coşkuyla sunuşunuz nasıl doyurucu bilemezsiniz. Sevgiyle gözlerimin içine her baktığınızda, her dokunduğunuzda içim titriyor tıpkı sizin ki gibi, bu durum bile bizim bir birbirimiz için ne kadar değerli olduğumuzu anlamamıza yeterde artar.
Gün içinde yaşadığınız, tattığınız, kokladığınız, işittiğiniz, dokunduğunuz güzel ne varsa size hep beni hatırlatır, benimle paylaşma ihtiyacı hissettirir. Çocuklarla ilgili olumsuz her şey içinizi başka acıtır. Bana zarar vereceğini sandığınız ne varsa fazlasıyla sakındığınızı biliyorum. Bırakın bu anı “ ya gelecekte yaşarsa ”? düşüncesi bile sizi perişan etmeye yetip artar. Benim için katlanamayacağınız hiç bir zorluk yok. Söz konusu olan bensem sosyal- mesleki- özel yaşam bir yana uyumak, beslenmek gibi fizyolojik ihtiyaçlarınız bile önemini yitirir. Sanki bunlar sizin hakkınız değilmiş gibi kendinizle savaşıp durur suçluluk duygusu ile yanıp tutuşursunuz. Oysa mutlu anne - babanın çocukları MUTLU OLUR. Bu suçluluk duygusu bazen öyle bir yoğun hal alır ki o anlarda farkında olmadan gelişimime zarar verecek yaklaşımlarda bile bulunursunuz. Bunun dışında beni yaşamınızın odak noktası yapmanız çok hoşuma gidiyor, zaten bu yaşlarda benim bütün çabam da bu yönde. Yaptığım her şeyi görmenizi, duymanızı, takdir etmenizi bekliyorum. Başarabileceklerim konusunda ( beslenme, giyinme, eşyalarımı toplama, yemek hazırlama, masa kurma, hijyenimi sağlama gibi ) bana güvenip yapmam için yüreklendirmeniz bunları başardığımda fark etmeniz, fark ettirmeniz özgüvenimi arttırıp, mutlu olmamı sağlıyor. Bu yönlü girişim göstermem için teşvik edilmediğim yada engellendiğim durumlarda ise bencil, anlayışsız, uyumsuz, toplumsal kurallara uymada zorlanan, sabırsız biri olup, kendime sürekli hizmet edilmesini bekliyor, mücadele yeteneğim gelişemediği için küçük bir zorlukta bile vazgeçip sorumluluklarımdan kaçıyorum. Bu durumda da sürekli birilerine bağımlı hale gelen hatalarını başkalarına yükleyen, kendi kararlarını almada zorlanan, başkaları tarafından yönetilen, dolayısıyla sosyal ortamlarda kendini ortaya koymaya korkan, becerilerini bilemeyen, başarıyı tam tadamayan, paylaşma becerisi gelişmemiş silik karakterli bir birey olma şansızlığım artıyor.
En iyi taklit ederek öğrendiğimden sizlerin bana model oluşunuzda benim davranışlarımı belirliyor. Siz yemek ayırmayınca ben de ayırmıyorum, siz sorumluluklarınızı yerine getirdiğinizde ben de getiriyorum, siz kendinizi ve çevrenizdeki insanları, hayvanları, bitkileri ne kadar seviyor, saygı duyuyorsanız, ben de o kadar sayıp, sevmeyi öğreniyorum, sizin güvendiklerine ben de güveniyor, sizin korktuklarınızdan, kaygılandıklarınızdan çok daha fazla etkileniyorum. Duyarlılığınız beni de duyarlı kılıyor, hakkaniyetli, güven verici bir insan olmanız benim de öyle olmamı sağlıyor. Ama bir davranışımla olumsuzda olsa ilginizi çektiğimi gördüysem ( özelliklede gülümsediyseniz ) o davranışın yerleşmesi kaçınılmaz. Onun için istenmeyen davranışlarımı beslememelisiniz.
Bana iyilik ettiğinizi sanıp her isteğime evet demeniz aşırı hoşgörülü oluşunuz ise bana yolumu çizmede engel oluşturduğundan kendimi oradan oraya savrulan bir yaprak gibi hissettiriyor ne yapacağımı bilemediğim için çaresizlik duygum artıyor, önemsenmediğimi düşünüyorum, size güvenim azalıyor, sorumluluk bilincim oluşamadığı için başarı duygusunu tadamıyorum dolayısıyla özgüvenim gelişemediği için bağımlı hale geliyorum bu da bende kızgınlık öfke doğuruyor, tıpkı baskıcı aileleri olan çocuklar gibi.
Soyut kavram gelişimimi tam kazanamadığımdan anlamam, öğrenmem gereken ne varsa tüm duyularımla hissetmek istiyorum ( görmek, duymak, koklamak, tatmak, dokunmak ) Sizin bildiğiniz her şeyi ben yeni öğreniyorum. Dünyada benim için keşfedilecek o kadar çok şey var ki işin ilginç yanı benim kalıcı öğrenmem hayata hazırlanmam bu keşfettiklerimle orantılı onun için kendime, başkalarına ve etrafa zarar vermeyeceğim ne varsa keşfetmem, almam ( başkalarına ait değilse ), sahiplenmem, yaşamam, soru sormam için izin verdiğinizde çok mutlu oluyorum kendimi değerli hissediyorum.
Sizden yardım isteyene kadar etmemeniz, iyi anne babalığın aşırı koruyup kollama olmadığını biliyor olmanız, gerektiğinde “ben yapamasam bile sen bunu başarabilirsin dene lütfen” diyerek fırsat vermeniz, örnek olacak minicik yardımlarda bulunarak motive etmeniz, gelişimimi yaşımın özelliklerine uygun desteklemeniz benim için nasıl değerli anlatamam.
0-6 yaşın geleceğimin şifrelendiği çok kritik bir zaman dilimi olduğunun bilinciyle kendinizi bu konuda sürekli geliştirecek teorik ve pratik bilgilerle donatmanız, danışmanlık desteği almanız ve de ben de uygulamanız bana yapacağınız en büyük yatırım. Çünkü benimle olan tüm birlikteliğinizin çok nitelikli olması gerekiyor. Sürenin uzunluğundan çok benimle geçirdiğiniz anların doyuruculuğu ve kalitesi önemli. Onun için sizin çalışıyor olmanız, kendiniz için keyifli anlar yaşamanız sizi mutlu kılıyorsa benimde mutlu olmamı sağlar.
Ben benimleyken ne yaptığınızla ilgileniyorum. Benimle konuşurken gözlerimin içine bakıp sevgiyle gülümsüyor olmanız, okşamanız, öpmeniz, sıcacık sarılmanız, doğru davranışlarımı dile getirip sözel yada olumlu mimik- jestle ödüllendirmeniz, yanlışlarımı doğru tekniklerle durdurmanız, eleştirme yerine doğrusunu görebileceğim model olmanız, birbirinizle sağlıklı iletişim kurmanız, benimle ilgili her konuda aynı dili kullanmanız (hayırsa hayır evetse evet) benden beklentilerinizde kararlı ve tutarlı olmanız, yaşımın özelliklerine uygun davranıp sağlıklı gelişmem için desteklemeniz (küçüklük davranışlarımı beslememeniz için isteklerimi bebek değilsem konuşarak ifade etmemi beklemeniz gibi ki bu davranış duygusal- sosyal gelişim kadar dil gelişimim içinde çok faydalıdır), benim de bir birey olduğumu kabul etmeniz için bazen sizin inatçılık olarak tabir ettiğiniz davranışlar sergiliyorum o durumlarda bana seçenekler sunmanız birey olarak kabul edildiğimi hissettirdiğinden direncimi kırıyor, doğru davranışı sergilemem kolaylaşıyor (ben soğuk havada ısrarla ince giysi giyinmeye kalkıştığımda bana ‘bunu giyemezsin’ yerine ‘bak bu üç giysiden birini seçmen senin üşümeni engeller çünkü dışarısı soğuk senin hasta olmanı istemiyoruz’ dediğinizde birincisi anne baba olarak aynı dili kullandığınız için size güvenmemi kolaylaştırıyorsunuz, ikincisi bana seçme şansı vermiş oluyorsunuz buda benim kararımı kabul ettiğinizi, beni önemsediğinizi, bana güvendiğinizi hissetmemi sağlıyor üçüncüsü kendimle ilgili sorumluluk almaya alıştırıyor, dördüncüsü mevsime göre doğru giyinmeyi öğretiyorsunuz çünkü benim sizin kılavuzluğunuza ihtiyacım var unutmayın ben bir çocuğum, yaşamı yeni, yeni öğreniyorum her istediğimi yaparsanız ben doğruyu nasıl öğrenebilirim, sınırlarımı nasıl bilebilirim zaten benim sizi değil, sizin beni yönetmenize ihtiyacım var size başka türlü tam güven sağlayıp sırtımı yaslayamam. Eminim siz de güvenmek için sizin doğru yada yanlış her dediğinizi yapan silik biri yerine her adımının farkında olan tutarlı, güçlü sizi bir adım daha öne taşıyan birini tercih ederdiniz.
5 yaşına doğru cinsel kimlik gelişimim için çözmem gereken bir çatışmam var ( kızlarda elektra kompleksi erkeklerde Oidipus kompleksi ) çözebilmem için erkeksem babamın kızsam annemin kişilikli davranması işimi kolaylaştıracak çünkü erkeksem babam, kızsam annem en büyük rakibim olacak ve onu bertaraf etmek için elimden geleni yapacağım taki onun iyi model, sevilen, istenen, kabul gören, güçlü güvenilir biri olduğunu görene dek. Sonrasında “ben onunla başa çıkamam öyleyse bari ona benzeyeyim” diyerek özdeşim kurup çatışmayı sona erdireceğim, böylece sağlıklı cinsel kimlik gelişimimi gerçekleştireceğim bu durumda sizin birbirinizle olan ilişkisiniz yani, bana sizi nasıl gösterdiğiniz yine benim gelişimimi çok etkiliyor olacak.
Okulöncesi dönemde birlikte geçirdiğimiz vaktin kalitesini, benimle sevgi dolu iletişim kurmanızla birlikte tüm gelişimimi destekleyecek çalışmaları ( zihinsel, sosyal, duygusal, dil, psikomotor, özbakım ) ne kadar yapıyor olduğumuz belirler. Bu çalışmaları gerçekleştirebilmek için oyunlar oynamamız, kesme – katlama- yapıştırma, atık materyal çalışmaları, boyama, yoğurma gibi yaratıcılığımı destekleyecek faaliyetler yapmamız, yaşıma uygun ve de benim de duygu – düşüncelerimi ifade edebildiğim sohbetler etmemiz, tekerleme, bilmece, parmak oyunu, şiir, hikaye, öykü, masal, kukla ve sonrasında birlikte dramatizasyon ( hikaye- masalın v.s canlandırılması ), drama, pandomim gibi etkinlikler yapmamız, şarklılar söylememiz, dans etmemiz, içerde ve dışarıda gözlemlediğim, deneyerek yaşadığım, keşfettiğim, ilgimi çeken yada çekmesini istediğiniz ne varsa onlar hakkında konuşmamız, değerlendirme yapmamız, tiyatro, sinema, müze, sergi, avm, spor etkinlikleri, benimle iletişim içinde olabileceğiniz kısa akraba dost ziyaretleri, geziler v.s birlikte kaliteli vakit geçirebileceğimiz anlardır. Hele bir de sizin bana gösterdiğiniz ilgi ve sevgiyi devam ettirecek, bunun yanında gelişimimi profesyonelce desteleyecek bir eğitim kurumuna gidiyor olmam, sizinde o kurumla gerektiği gibi iletişim halinde olmanız benim için yapabileceklerinizi taçlandıracaktır. İşte ben o zaman ilkokula da geleceğe de gerektiği kadar hazırlanıp ruhsal, zihinsel ve bedensel açıdan sağlıklı gelişip, bireysel, toplumsal, evrensel değerlere sahip çıkabilen, kendi ayakları üzerinde durabilen, güçlü, başarılı, mutlu bir birey olmanın temelini sağlam bir şekilde atmış olacağım. Zaten sizin de tek isteğinizin bu olduğunu, beni her şeyden çok sevdiğinizi bildiğim gibi, benimde sizi çok sevdiğimi, minicik yüreğimin hep sizinle olduğunu, tekrar dünyaya gelsem, anne baba olarak yine sizi seçeceğimi biliyorum.” Biricik Yavrunuz
Not:
Özel Güli Çocuk Yuvasında Ailelere Çocuk Gelişimi – Eğitimi konusunda Danışmanlık Hizmeti verilmektedir. Ayrıca okul öncesi dönemde ebeveynlerimizin evde çocuğu ile kaliteli vakit geçirebilmesi için hazırlanmış çok kapsamlı gelişim destekleyici etkinlik kitabımıza ulaşabilirsiniz.
ÖZEL GÜLİ
ÇOCUK YUVASI
Tel: 0212 729 04 99
Adrs: Yeni mah: Varnalı Cad. Hatipoğlu sk.no: 51 Tepe Country Villaları Silivri
( Kiptaş Konutları üstü Arslan Yoğurt Üretim Tesisleri çaprazı Artoy Güvenlik Bitişiği)