Çavdar: Artık aksiyon almamız gerekiyor

Çavdar: Artık aksiyon almamız gerekiyor

4.09.2024 11:04:55

Silivri Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Salim Çavdar, Kentsel Dönüşüm sürecinin hızlandırılması hususuna vurgu yaparak “Risk analizleri ve diğer tüm detaylar tamamlandı. Artık aksiyon almamız gerekiyor” dedi.

Silivri Belediyesi Eylül Meclisinde CHP Belediye Meclis Üyesi Aykut Batur'un Kentsel Dönüşüm ile ilgili söz almasından sonra AK Parti Meclis Üyesi Salim Çavdar bir konuşma yaptı ve sürecin aksiyon kısmıyla ilgili tıkanıklığa işaret etti.
ÇAVDAR: ARTIK AKSİYON ALMAMIZ GEREKİYOR
Çavdar şöyle konuştu: “Aykut Bey'in söylediklerine katkı sunmak amacıyla söz alıyorum. Bu konu, hepimizin içinde bir yara olarak duruyor. Silivri özelinde konuşacak olursak, şu anda sokaklara çıktığımızda, Çarşı, Piri Mehmet Paşa ve Alibey Mahallesi gibi birçok bölgede yıkılmış, ancak yeniden inşaatı henüz başlamamış binalar görüyoruz. Bu alanlar geçici olarak otopark olarak kullanılıyor.
Tabii ki siz de belirttiniz; müdürlüğümüz bu konular üzerinde çalışıyor. Ancak ben bu konuda artık yeni belge veya başka çalışmaların yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü şimdiye kadar yapılması gereken en büyük çalışma, 2022 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatıyla tüm belediyelere gönderilen Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'nin hazırlanmasıydı. Silivri özelinde yaşanabilecek tüm afetler – özellikle deprem – dahil edildi ve bu, elimizdeki en detaylı belge oldu. Bu belgeyi hazırlamak için çok ciddi emek harcandı ve bunu gelecek nesillere bir emanet olarak değil, hemen saha çalışmalarına başlamak için hazırladık. Risk analizleri ve diğer tüm detaylar tamamlandı. Artık aksiyon almamız gerekiyor.
“İLGİNÇ BİR ŞEKİLDE SİLİVRİ'DE FİİLEN DESTEK ALAN HİÇ BİR YER YOK”
Bakanlık, "Yarısı Bizden" kampanyası kapsamında bir buçuk milyon TL'ye kadar destek sağlıyor; 700.000 TL hibe, 700.000 TL kredi ve 100.000 TL taşınma desteği veriyor. Ancak ilginç olan şu ki, Silivri'de bu kadar çok dönüşmesi gereken yer olmasına rağmen, bu konuda fiilen destek alan hiçbir yer yok. İstanbul'un diğer ilçelerinde birçok bina bu yenileme kapsamında destek alıyor, ama maalesef Silivri'de süreç başlamış değil.
“BİR YERDE VATANDAŞ KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TIKANIYOR”
Buradan şu sonucu çıkarıyorum: Bir yerde vatandaş kentsel dönüşümde tıkanıyor. Bakanlık onay veriyor, finansal destek sağlıyor ama proje bir türlü başlamıyor. Bu noktada kendimize sormamız gereken soru şu: Bu dönüşümler neden başlamıyor? Bu binalar neden yenilenmiyor? Acaba belediye olarak biz mi süreci tıkıyoruz, yoksa vatandaşlar bir araya gelip anlaşmakta mı zorlanıyor? Bu noktada bir özeleştiri yapmalıyız.
“VATANDAŞIN ÖNÜNÜ AÇMAMIZ LAZIM”
O yüzden en başta söylediğim gibi, artık yeni bir belge ya da çalışma yapmaya gerek yok. Vatandaşın önünü açmamız lazım. Deprem tehlikesi hep gündemde, bu yüzden vatandaşın kentsel dönüşüm yolunu açacak çözümler bulmalıyız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin destekleri var; ilgili müdürlük ve çalışma arkadaşlarımız bu konuda gerçekten özverili çalışıyorlar. Geçen hafta 710 bina için yazıların gönderildiğini belirttiniz. Bizi de arayan vatandaşlar oldu ve biz de müdürlüğe yönlendirdik. Bu konuda naçizane tavsiyem, artık vatandaşın önünü açacak, çözüm odaklı adımlar atılmasıdır.”

BATUR: SÜRECİ HIZLANDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Aykut Batur, Salim Çavdar'ın tespitlerine yanıt verdi. Çavdar'ın yıkılan binaların yerine geçici otopark alanlarının oluşturulması ve kentsel strateji belgeleriyle ilgili sorularına açıklık getiren Batur, belediyenin bu süreçteki çalışmalarını ve karşılaştıkları zorlukları dile getirdi.
“Geçmiş dönemde olduğu gibi, şu anda da bu süreci hızlandırmak için çalışıyoruz. Ancak, kadastro ve tapu işlemlerini de kapsayan geniş bir süreç söz konusu. Belediye olarak Başkanımızın talimatları doğrultusunda üzerimize düşeni yapıyoruz ve bunu en hızlı şekilde gerçekleştireceğimize inanıyoruz” diyen Batur açıklamalarını sürdürdü.
“Strateji Belgeleri Değil, Somut
Projeler Üzerinde Çalışıyoruz”
Kentsel strateji belgesi ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Batur, “Strateji belgesini okudum ve teşekkür ederim hatırlattığınız için. Ancak, burada strateji belgesinden ziyade uygulama projelerinden bahsediyorum. Başkanımızın talimatları doğrultusunda uygulama projelerine odaklanıyoruz ve bu projeler çok yakında Başkanımız tarafından kamuoyuna açıklanacaktır. Yani strateji belgeleriyle değil, somut projelerle ilgileniyoruz” ifadelerini kullandı.
“HİBELER YETERSİZ KALIYOR”
Batur, hükümetin sağladığı hibelerin mevcut olduğunu ancak bu hibelerin günümüz koşullarında yetersiz kaldığını belirtti. “700.000 TL hibe, 700.000 TL de kredi veriliyor. Ancak bu miktarlarla hangi binaları yenileyebileceğiniz ayrı bir konu,” diye ekledi.
“SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ”
Çavdar'ın beş aylık süreçte yeterince ilerleme kaydedilmediği eleştirisine yanıt veren Batur, “Görevi devraldığımızda belirli yapılması gereken işler vardı. Buna rağmen, 12 binada riskli yapı tespit dosyası incelenmiş, resmi olarak 18 binada yapım süreci tamamlanmış, 50 binada ise kanuni süreçler ve tebligat işlemleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, iki bina için açık artırma usulü satış işlemleri yürütülmekte ve 401 hak sahibine toplamda 4.807.304 TL kira ve taşınma yardımı yapılmıştır” açıklamalarında bulundu.
Son olarak, Batur belediyenin seçim öncesinde verdiği sözlerin takipçisi olmaya devam edeceğini belirterek, “Başkanımızın talimatları doğrultusunda bu projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.
Sevginar Sali

 

YORUM YAP