
AK Parti Grup Sözcüsü Celalettin Yazıcı, Silivri Belediyesi'nin faaliyet raporunu değerlendirdiği açıklamasında, “101 proje sözü verildi, ilk yıl sonunda iki proje ancak hayata geçebildi” diyerek yönetimi eleştirdi. Yazıcı, Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'na “Söz namustur, seçim kitapçığını başucuna koysun” çağrısında bulundu. Maxicells tartışmalarına da değinen Yazıcı, tesisin siyasi değil, şirket içi anlaşmazlıklar nedeniyle atıl kaldığını, mahkeme sürecinin tamamlanması halinde şehir hastanesine dönüştürülebileceğini söyledi.
AK Parti Silivri İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında söz alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyesi ve AK Parti Grup Sözcüsü Celalettin Yazıcı, Silivri Belediyesi'nin faaliyet raporuna ilişkin soruları yanıtladı. Yazıcı, değerlendirmeye başlarken şu ifadeleri kullandı: “Teşekkür ediyorum. Aslında mecliste bununla ilgili partimizin kurumsal görüşlerini ifade ettik. Faaliyet raporları, belediyelerin bir yıllık adeta karnesidir. Yılın sonunda belediye başkanları, yaptıkları icraatları kamuoyunun ve meclisin önünde sunmak zorundadır. Bizler de bu vesileyle değerlendirmelerimizi, eleştirilerimizi yaparız. Ancak bizim eleştiri tarzımız sığ, radikal veya yıkıcı bir tarz değildir. Biz her zaman objektif, yapıcı ve Silivri'ye katkı sunacak şekilde yol gösterici olmaya gayret ediyoruz.”
Yazıcı, Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'nun vaatlerini esas aldıklarını ifade ederek, faaliyet raporunun başarısının bu vaatler doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı: “Bir yıl boyunca sizler de takip ettiniz. Biz değerlendirme yaparken en önemli kıstas olarak, seçim öncesi verilen sözleri baz aldık. Elbette daha önceki dönemlerle kıyas yapabiliriz ama esas alınması gereken, mevcut başkanın kendi sözlerini yerine getirip getirmediğidir. O yüzden faaliyet raporunda yer alan projeleri dikkatle inceledik. Sayın Başkan, seçim öncesi 101 proje sözü verdi. Ancak ilk yıl sonunda ortaya konan tablo, bu sözlerin oldukça gerisinde.
Örneğin; Kent Lokantası, bazı sosyal tesisler gibi birkaç uygulama dışında gerçek anlamda bir proje hayata geçmiş değil. 101 vaatten 2'si gibi görünüyor. Ekonomik değer açısından da vaat edilen seviyelerin çok altında. Örneğin bir gençlik merkezi ya da kültür binasının maliyetiyle, içinde birçok proje barındıran büyük ölçekli yatırımlar arasında ciddi farklar var. Yani Sayın Başkan, verdiği sözlere şu an çok uzak bir noktada. Bizim amacımız bu durumun altını çizmek, uyarmak ve eksikleri ortaya koymaktır. Kırmak, dökmek ya da yıkıcı olmak değil. Eğer bu eleştirilerle başkan vaatlerine yaklaşırsa, biz amacımıza ulaşmış oluruz.”
Basın mensuplarına dönerek, “Spesifik bir sorunuz varsa daha net yanıtlayabilirim, çok da uzatmak istemem” diyen Yazıcı, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Sizleri burada görmek, Silivri'yi düşünen basın mensuplarıyla bir arada olmak bizim için önemli. Biz de görevimizi bu bilinçle ve sorumlulukla yapmaya çalışıyoruz.”
________________________________________
“SÖZ NAMUSTUR, BAŞKAN VERDİĞİ SÖZLERİ HATIRLAMALI”
Celalettin Yazıcı, konuşmasının devamında Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'nun verdiği sözlerin unutulmaması gerektiğini vurguladı: “Ben Anadolu'da büyüdüm. Ailemden öğrendiğim bir şey var: ‘Söz namustur.' Eğer bir söz verdiyseniz, o artık sizin yolunuzdur, arkadaşınızdır, nikâhınız gibidir. O sözü tutmak, sahip çıkmak zorundasınız. Sayın Başkan'a önerim; seçim döneminde dağıttığı 101 proje kitapçığını başucuna koymasıdır. O kitapçık, verdiği sözlerin kaydıdır. Gece yatarken, sabah kalktığında dönüp bakmalı. Söz verdiyse, o söze sadık kalmak onun asli görevidir.
Ne söylerseniz söyleyin, ne konuşursanız konuşun; matematik yalan söylemez. Rakamlar gerçeği ortaya koyar. Faaliyet raporuna dikkatle baktım. İyi yapılan işleri de not ettim, ama genel tablo oldukça zayıf. Hepiniz gördünüz; bu rapor Silivri halkının beklentisini karşılamıyor. Bu söylediklerim ne kişisel, ne siyasal. Bu, 230 bin Silivrili'nin sorumluluğu ile hareket ettiğimizin göstergesidir. Siyaset gelip geçer. Bizim gündemimiz laf çakmak, polemik üretmek değil; Silivri'nin geleceğine katkı sunmaktır.”
________________________________________
MAXİCELLS TARTIŞMASI: “SÜREÇ SİYASİ DEĞİL, TAMAMEN ŞİRKET İÇİ ANLAŞMAZLIK”
Basın mensuplarından gelen bir soru üzerine, Kavaklı'dakiMaxicells Yerli Plazma Üretim Tesisi'nin akıbetine de değinen Yazıcı, projeye dair şu açıklamayı yaptı: “Maxicells ile ilgili bir bilgilendirme yapayım. Biliyorsunuz, bu tesis Türkiye'de daha önce üretimi yapılmamış olan kan plazması ürünlerinin yerli olarak üretilmesi amacıyla planlanmıştı. Devletin bu tür projelere özel teşvikleri vardır. Tahsisler, ihracat potansiyeli olan, katma değeri yüksek yatırımlar için yapılır. Ancak bu projede, ilgili firmalar arasında yaşanan hukuki ve ekonomik anlaşmazlıklar nedeniyle süreç tıkandı.
Kamuoyunda bazı yanlış algılar oluştu. Sanki bu tesis siyasi gerekçelerle tahsis edilmiş gibi lanse ediliyor. Bu doğru değil. Ben birebir bu projede görev alan kişilerle, danışmanlarla, ortaklarla görüştüm. Mevcut sıkıntılar tamamen firma içi uyuşmazlıklardan kaynaklanıyor. Bu süreç tamamlandığında, biz de devlet olarak orayı Silivri'ye ve ekonomiye katkı sunacak bir yatırıma dönüştürmeye hazırız.”
ARAŞTIRMA HASTANESİ HEDEFİ: MAHKEME BİTERSE, KAMU YATIRIMI BAŞLATILIR
Kavaklı'daki söz konusu arazinin şehir hastanesi yapılması yönündeki değerlendirmelere de açıklık getiren Yazıcı, sürecin hassasiyetle takip edildiğini belirtti: “Şu anda araştırma hastanesi projesi planlama aşamasında. Mevcut devlet hastanesi bölgesinde (Selimpaşa/Araptepe) de değerlendirmeler yapılıyor. Ancak Kavaklı'dakiMaxicells arazisi de şehir hastanesi için uygun bir alan. Tabii ki Türkiye bir hukuk devleti. Mahkeme süreci tamamlanmadan ‘Bırakın biz alalım' deme şansımız yok.”
“Her iki alan da kamuya ait. Hangi yer kamu yararına daha uygunsa, süreç oraya evrilir. Mahkeme erken tamamlanırsa, orayı da hastane projesine dahil edebiliriz. Önemli olan kamu menfaatidir. O bölgedeki halkımızın sağlık hizmetine daha hızlı ve kaliteli ulaşmasını sağlamak için elimizden geleni yapacağız.”
Sevginar SALİ