İBB tarafından falezlere gerilen teller ender rastlanan ve soyları tükenmekte olan Kerkenez Kuşları için bir felakete yol açtığı isyanı ile gündemde. Çevreciler acil önlem için çağrıda bulunuyor.
Silivri Çevre Derneği, Boşnak Bahçe falezlerinde İBB'nin gerçekleştirdiği güvenlik çalışması sonrasında yuvalarına erişimi büyük ölçüde kısıtlanan türü tükenmekte olan kerkenezler için mücadelesini sürdürüyor.
KUŞBİLİMCİ CAN: ÇOK ÖNEMLİ BİR DETAYI UNUTTUĞUMUZU VE YABAN HAYATA ÇOK BÜYÜK BİR ZARAR VERDİĞİMİZİ SÖYLEMEK İSTİYORUM
Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Kuşbilimci Fikret Can şu tespitlerde bulundu: “Malumunuz üzerine Silivri Kale Park ve civarı ile kumsal arası yüksek falezlerden oluşmaktadır. Bu falezlere bu yıl bir uygulama ile tel şeritler çekilmiş olduğunu üzüntüyle fark etmiş bulunmaktayım. Muhtemelen amaçlanan aşağıdaki kumsal alana düşecek olası taşlardan ve veya toprak parçalarından insanların zarar görmesini engellemek.
Böylesi bir risk var mı, bu riski ortadan kaldırmanın tek yolu bu muydu bilemiyorum ama çok önemli bir detayı unuttuğumuzu ve yaban hayata çok büyük bir zarar verdiğimizi söylemek istiyorum.
“ "KÜÇÜK KERKENEZ" KUŞLARININ İSTANBUL SINIRLARI İÇERİSİNDEKİ BİLİNEN TEK ÜREME ALANINI ELLERİNDEN ALMIŞ BULUNUYORUZ”
Her yıl Nisan sonu - Mayıs başında bölgeye üremek için Afrika'dan gelen nadir bir Doğan türü olan "Küçük Kerkenez" kuşlarının İstanbul sınırları içerisindeki bilinen tek üreme alanını ellerinden almış bulunuyoruz.
“ALINAN ÇÖZÜM DE BİR FELAKET”
Sanırım bir şikayet gitmiş olacak ki teller üzerinde çok küçük çaplarda delikler açılarak içerine Doğanların girmesi için tedbir alınmış ki gerçekten bu çözüm de bir felaket. Bu kuşların yavruları 10-15 gün içerisinde doğacaklar ve yuvadan uçmaya başladıklarında o delikleri aşmaları imkansız olacak.
Üstelik Avrupa için çok nadir, İstanbul için tek üreme alanı, ülkemizin çok önemli değeri bu kuşların Silivri'de gerçekleşen tarım faaliyetlerine de katkıları çok önemli seviye de. Çok önemli sayıda üreme yapan bu kuşlarımızın ebeveynleri her yarım saatte bir tarım arazilerine gidip zararlı böcekleri, fareleri avlayıp sürekli olarak yuvada ki yavrularına taşımaktalar.
Çok kritik bir zaman diliminde olduğumuzdan ötürü bir an önce kuşlarımızı rahatlatacak gerçek çözümler ile yapılan çalışmaya müdahaleler yapılmasını bekliyoruz.
Avrupa için çok nadir olan, yüzyıllardır bizlerle olan bu kuşların İstanbul da ki bilinen tek üreme alanının elden gitmesi, bu kuşları ilimizde bir daha göremeyeceğimiz anlamı taşımaktadır.
Geçtiğimiz yıl Galata Kulesi tamiratında Ebabil kuşlarının yuvalarına giriş çıkışları zorlaştığı için gündem olmuş, çalışmalar bir kaç ay ertelenmiş, haber medya da büyük yankı bulmuştu.
Ebabil kuşları, Galata kulesinin dışında İstanbul da binlerce bina da üreme gerçekleştiriyorlar, üstelik geçici bir çalışmadan mağdur olmuşlar ertesi seneleri ilgilendiren bir durum da yok idi.
Bu Silivri'deki olay bu anlamda da bakacak olur isek Galata Kulesi olayının çok üzerinde bir "FELAKET". Bu kuşlarımızın tek üreme alanı ve yapılan çalışma geçici değil.
Bir an önce, olay medyaya taşınmadan, çözüm bulunmasını arz eder. Aksi taktirde böyle bir çevre felaketini ve yaban hayatı tecavüzünü medya da açıklamak zorunda kalacağınızı bildirmek isterim.”
KORSAN: BU FELAKET BİR AN ÖNCE ÖNLENMELİ
Uygulama ile ilgili çevreciler ve medyanın duyarlılığına ihtiyaç duyduklarını belirten Korsan, “Uygulama ile türü tükenmekte olan kuşlar için bir felaket hazırlandığı aşikar. Bir an önce önlem alınmasını istiyoruz. Bugün bile tellere takılmış ölü kuş bedenleri gözlemlemek mümkün. İnsanları korumak adına kuşların soyunu tüketemeyiz, bunun başka bir yolunu ve ivedilikle bulmalıyız. İstinat duvarı gibi uygulamalar düşünülebilir ama cezaevi, ölüm kafesi andıran bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerektiği aşikar” dedi.
Sevginar SALİ