CHP Grubu adına konuşan Sözcü Süheyl Kırkıcı, “Heyecan, vizyon ve umut göremedik” diyerek Silivri Belediyesi'nin 2021 yılı performans raporu ve tahmini bütçesine hayır oyu vermeyi kararlaştırdıklarını anlattı.
CHP Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı Silivri Belediyesi'nin 2021 Mali Yılı Performans Programı ve Bütçesine ret oyu gerekçelerini mecliste söz alarak şöyle ifade etti: “Aslında gelenektir Belediye Başkanı bütçesini önce meclis sonra tabi ki Silivri halkıyla buluşturur. Gerekli konuları izah ettikten sonra muhalefet de eleştirilerini yapar ve ondan sonra oylamaya geçilir. Belli ki burada da bir kural dışılık ve gelenek dışı bir yaklaşım söz konusu. Buna çok fazla takılmayacağız ancak elimizdeki Bütçe ve Performans kitapçığını şu anda masalarda görüyoruz. Aslında bu incelenmek üzere Belediye Meclis üyelerine çok daha önceden, yani geçen haftadan gönderilmeliydi.”
Başkan Yılmaz'ın bütçe ve performans raporlarının Çarşamba günü Meclis Üyelerine iletildiğini teyit ettirmesi üzerine Kırkıcı sözlerine açıklamalarına devam etti: “Bir kusur olarak söylemiyorum, küçük bir hatırlatma yapmak istedim. Arkadaşların çalışmalarından memnunum. Bütün meclis üyelerine önceden verilseydi çok daha sağlıklı bir inceleme, değerlendirme ve katkı alınması söz konusu olabilirdi.
“BÜTÇE, BİR İKTİDARIN VİZYONUNU, BAŞKANIN SORUNLARA HAKİMİYETİNİ GÖSTERİR”
Belediyelerin bütçesi maliye içindeki gelir ve gider tahminlerini gösteren, gelirlerin toplanmasına ve harcamaların yapılmasına izin veren en önemli meclis kararı. Bütçe, mali bir plan, bir pusula, yol göstericidir. Aynı zamanda bir iktidarın vizyonunu, Belediye Başkanının yerel sorunlarına hakimiyetini gösterir.
“YAPICI MUHALEFET ANLAYIŞIYLA İLÇEMİZİN REFAHI İÇİN ÇABA GÖSTERECEĞİZ”
CHP Grubu olarak doğru olarak yapılan her işi takdir ettiğimiz gibi alınan her doğru kararda da destek verdiğimizi, eksik ve yanlış olarak gördüğümüz her konuyu eleştirmekten ve oyumuzu ona göre kullanmaktan geri durmadığımızı sizler gibi bizi takip eden Silivri halkı da görüyor ve biliyor. Yapıcı muhalefet anlayışıyla ilçemizin refahı için çaba göstereceğimizi belirtmek istiyorum.
“BÜTÇENİN SİLİVRİ'YE HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUZ”
Öncelikle 2021 yılı Mali Performans ve Bütçenin hazırlanmasında emeği geçen Silivri Belediyesi çalışanlarına ve Plan Bütçe Komisyonu üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Bütçenin Silivri'ye hayırlı olmasını diliyoruz.
Silivri Belediyesi 2021 yılı tahmini bütçesi incelendiğinde 338 milyon olarak belirlenmiş bir büyüklükte. Son yıllardaki bütçelerin gerçekleşme oranlarına baktığımızda ortalama yüzde 70 oranında bir gerçekleşme söz konusu. Bizim bütçemizin de yüzde 70'i gerçekleşirse 2021 yılı bütçemiz yaklaşık 236 milyon 600 bin TL olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakam içerisinde yönetim giderleri, bunlar; memur, personel, sigortalar, faizler, cari transferler, sermaye transferleri, bunlar 114 milyon 388 bin TL civarında. İnsan Kaynakları; Ezgi'deki işçi maaşları, SGK giderleri gibi ki bunlar yaklaşık 59 milyon 752 bin TL. Bütün bunlar çıkarıldığı zaman elimizde yalnızca 62 milyon 160 bin TL gibi bir rakam olacak. Bir yıl içinde akaryakıta, araç bakımına, yatırımlara, kırtasiyeye, iletişim ve benzeri yerleri karşılayacağız. Kalırsa yatırım yapabileceğiz.
Biz bir şirketin bütçesini yapmıyoruz. Elbette ki bütçeler teknik bir belge ve belli bir düzen çerçevesinde hazırlanır ama bir de bunun hayatla buluştuğu noktalar var.
“DEPREM HAZIRLIKLARIYLA İLGİLİ BÜTÇEDE BİR YER AYRILMAMIŞ”
Sık sık gündeme gelen ve beklenen Marmara depremi merkez noktası olarak gösterilen ilçemizin deprem hazırlıklarıyla ilgili bütçede herhangi bir yer ayrılmamış. Deprem, çok ciddi bir felakete sebep olabilir. İBB ile Kandilli Rasathanesinin birlikte hazırladığı Bina Hasar Öngörüsüne göre ilçemizde 7 şiddetindeki bir deprem sonrası binalarımızın 450'si çok hasarlı, 1.700'ü ağır hasarlı, 7.200'ü orta hasarlı olacağı öngörüsünü paylaştı. Sanırım belediyemize de bu kitapçık verilmişti.
“1980 YILI ÖNCESİ BİNALAR İÇİN BELEDİYE OLARAK YAPILMIŞ BİR ÇALIŞMANIZ VAR MI?
Aynı zamanda 1980 yılı öncesi yapılmış 1338 bina, 1980-200 yılları arası 25 bin bina, 23 bin 400 adet bina da 2000 yılı sonrası yapıldı. Özellikle aciliyet gösteren 1980 yılı öncesi yapılmış binalar için belediye olarak herhangi bir çalışmanız var mı?
“SOMUT BİR GELİŞİM GÖRÜLMEMEKTE”
Hizmet vaatlerimiz arasında bulunan Silivri'de on noktada açık, iki noktada kapalı otopark sözünüz içerisinde kapalı otoparka 4 milyon 900 bin TL bütçe öngörülüyor. Bu aynı zamanda geçen yıl malum program içerisinde görülüyordu. Hizmete gelişinizin birinci yılında bunu tamamlayacağınız vaadinize rağmen bunun için de bütçe talep ediyorsunuz. Ancak somut bir gelişim görülmemekte.
“DİĞER ASLİ HİZMETLERİ HANGİ BÜTÇEYLE GERÇEKLEŞTİRECEKSİNİZ?”
Fen İşleri Müdürlüğümüzün 23 milyon TL olan bütçesinin 17 milyon 310 bin TL'sinin yol açılması asfaltlanmasıyla ilgili performans göstergelerine düşünüldüğünde bütçenin yüzde 80'inin bu işlere ayrılmasından kaynaklı olarak karla mücadelede yol bakım onarım hizmetleri gibi diğer asli hizmetleri hangi bütçeyle gerçekleştireceksiniz?
“2021 YILI MAHALLELER İÇİN KAYIP BİR YIL OLARAK DÜŞÜNÜLÜYOR”
Silivri'nin merkezden ibaret olmadığını söyleyip duruyorsunuz. Bütçe kitapçığı incelendiğinde mahallelere bütçe konmadığını görüyoruz. Hizmet süreniz içerisinde Selimpaşa, Gümüşyaka, Çanta, Büyükçavuşlu veya diğer mahallelere ciddi bir yatırımınızı görmedik. Yeni bütçeye de konmamış. 2021 yılı mahalleler için kayıp bir yıl olarak geçeceği gibi düşünülüyor.
“SALGINLA MÜCADELEYE BÜTÇE AYRILMAMIŞ”
Salgın toplum sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Sağlık Bakanının açıklamasına göre son bir ayda vaka sayısında yüzde 50 oranında bir artış var. Salgınla mücadeleye bütçede yer ayrılmamış.
“ÇALIŞAN SAYISI TASARRUF POLİTİKANIZLA ÇELİŞİYOR”
Belediye çalışanlarının sayısına baktığımızda kadrolu sözleşmeli memur, kadrolu işçi ve Ezgi şirketinde çalışan toplam kişinin 1209 olduğu, bu sayının 2018 yılına göre 240 fazla, 2019 yılına göre de 253 fazla olduğu ki emekli olanlar, işten çıkarılanlar, işten çıkanlar, tayin isteyip gidenler ve disiplin cezasından dolayı işten çıkarılanları dikkate alırsak çok sayıda elemanın alındığı görülüyor. Tasarruf politikanızla bu çelişiyor.
“BU KADAR ÇOK TARIM VE TOPRAK DERKEN LABORATUVARIN HAYATA GEÇİRİLMEMESİNİ İKİ İŞÇİYE BAĞLAYIP REDDEDİYORSUNUZ”
İki meclis öncesinde bir önerge vermiştik. Alipaşa'da Toprak Tahlil Laboratuvarını hayata geçirelim demiştik. Silivri Ziraat Odası ile birlikte bunu yapalım. Daha önce çalışan, toprakların analizini yapan, gübre konusunda hassasiyetleri olan ve en doğru oranları yakalama şansı elde ettiğimiz bu laboratuvarın yeniden açılmasını talep ettiğimizde bize verilen cevapta iki-üç işçinin orada istihdam edilemeyeceğini söylediniz. Bu kadar çok işçi belediyemize alıyorsunuz, bu kadar tarım ve toprak dediğimiz Silivri'mizde Toprak Tahlil Laboratuvarının hayata geçirilmemesini iki üç işçiye bağlayıp reddediyorsunuz. Bence bunu bir kez daha düşünün. Silivri'nin toprakları çok kıymetli. Bunları daha verimli hale getirmek, Silivri'mize, Türkiye'mize kazandırmak konusunda bu laboratuvarın çok büyük faydasını göreceğimizi söyleyebiliriz.
“UMUT OLMAK İÇİN BİR ÇABA GEREKİR”
Rakamlara çok takılmamak gerekiyor ama ne kadar yoksullaştığımızı anlatmak adına bir örnek daha 2017 yılında bütçemiz 201 milyon TL yani 57 milyon dolar idi. 2018 yılı bütçemiz 237 milyon TL idi 52 milyon dolara karşılık. 2019 bütçemiz 259 milyon TL 45 milyon dolar ve 2020 yılı bütçemiz 296 milyon TL ve bunun dolar karşılığı maalesef 37 milyon dolar. Türkiye'nin yoksullaştığı, Silivri'mizin de bundan kendine bir pay çıkardığı ortada. Bu yoksullaşmanın getirdiği işsizliği ve karamsarlığı bir belediye tek başına tabi ki çözemez ama en azından bir umut olmak için bir çaba içerisinde görülmesi gerekir.
İşte bu yüzden şehre heyecan katacak yatırımları konuşmamız lazım. Elbette yapılan her katkı çok kıymetli. Parkından kaldırımına kadar atılan her adımın çok kıymetli olduğunu ve bunda emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Silivri'ye bir 5-10 yıl sonrasına baktığımız zaman nelerle karşılaşacağımızı da düşünmek lazım. Kent yöneticileri, Silivri halkına bu umudu ve sevinci hissettirmesi ve heyecanı göstermesi gerekiyor. Bunu bütçede göremediğimiz için Silivri bünyesinde bu tür tartışmaların önü açılamadığı için umut verici bir yan görememekteyim.
“DENİZ KIYIMIZDAN YETERİNCE YARARLANAMIYORUZ”
Oysa avantajlarımız, potansiyellerimiz var. Eğer onları tespit edebiliyorsak, bize sunulan imkanları görebiliyorsak bunlar üzerinden bir çaba içerisine girmişsek layıkıyla görevimizi yerine getirdiğimizi düşünebiliriz. Tarımla ilgiliyiz ve belli bir çalışmadan yana ivme kazanmış durumdayız ama bu nitelikli ve katma değerli ürünlere yöneldiğimiz zaman bir zenginleşmenin önünü açabiliriz. Mesela deniz kıyımızdan yeterince faydalandığımızı söyleyemeyiz. 40 Km kıyısı olan bir şehiriz ama yararlanamıyoruz.
“10 YILDA MERKEZİ HÜKÜMETTEN VE İBB'DEN DOLAYI YAPILAMADI”
İstanbul Çevre Düzeni planından gelen imtiyazlar ve haklar var. On yıldır konuşuyor ve tartışıyoruz ama bir tek katkıyı Silivri'ye kazandırmış değiliz. Tekrar etmekten sıkıntı duymayın. Devlet üniversitesinin Silivri'ye getirilmesi bu heyecanı öne çıkartabilir. Fuar alanlarının oluşturulması, teknolojik parkların hayata geçirilmesi vs. Bunlar çok konuşuldu ve konuşmaya devam edeceğiz. Planda duruyorlar, korumamız ve yaşama geçirilmesi konusunda çabalarımızı sürdürmemiz lazım. Geçmiş dönem vardı da niye yapmadık, çünkü yapamadık. Merkezi hükümetten ve İBB'den dolayı yapılamadığını biliyoruz. Bunları hepimiz yaşadık.
“BELEDİYE BAŞKANIMIZ ŞANSLI BİR DÖNEMDE ÇALIŞIYOR”
Şimdi Belediye Başkanımız çok şanslı bir dönemde görev yapıyor. Bir defa Ekrem İmamoğlu gibi dediklerini yaptırabildiği, Silivri'ye pozitif ayrımcılık yapıldığı veya her belediye gibi Silivri'ye de anlayışından gelen katkıları rahatlıkla sunabildiği başkanla beraber çalışıyor. Bu önemli bir veri. Diğer önemli bir veri ise merkezi hükümetin imkânlarının buraya getirilmesi konusu. Hepimiz bu taşın altına elimizi koymak zorundayız veya getirilmesi gereken katma değeri yüksek teknolojilerin veya yatırımların Ankara'daki bakanlıklarla yapılacak olan görüşmelerle, kulislerle bu çabanın sürdürücüsü olmayı çok önemsiyoruz. Bunu lütfen ‘ben yapıyorum, ben gidiyorum, görüşüyorum' diyerek kısıtlamayınız. Bu çaba kolektif bir çaba ve sonucunda kazanacak olan Silivri halkı. Tek başımıza ve eksik kaldığımız her noktada ortak çabanın ne kadar önemli olduğunu görmek zorundasınız.
“TARIMI VE BÜYÜK OVAYI ÖNEMSİYORUZ”
Plan, bir şehrin anayasası ve bununla şehrin gelişiminin önü açılır. Bu kadar güzel fonksiyonları barındıran başka ilçe henüz yok. Bunlar olduğu gibi duruyor ancak başka bir tehlike var. Hep tarım diyerek topraklarımızı koruma refleksimizi geliştirmek isterken bunun üzerine büyük ova planlaması yapıldı. Şu anda bu fonksiyonların takipçisi olmazsak, Silivri'ye kazandırılmasını sağlayamazsak büyük ova orada kalır. Yalnızca tarımsal amaçlı çalışmanın ötesine geçemeyiz. Tarımı ve büyük ovayı önemsiyoruz. Yeriyle ilgili bir takım tartışmaları yapmamız gerekiyor. Biz İmar Komisyonu üyeleri olarak bu konuyu gündemimize aldık. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili bir çalışma yapacağız. Hazırladığımız raporu huzurunuza getireceğiz. Büyük ova ilan edilen yerlerde kalacaksa, hep beraber kalmasını uygun göreceksek bunun planlarının yapılmasını talep edeceğiz. Yerinin kaydırılmasını daha uygun olacağını düşünürsek belirleyeceğiz ve daha önce yapılmış olan fonksiyonların getirilmesi konusunda çabalarımızı yoğunlaştıracağız. Plan yapılınca her şey bitmiyor. İstanbul Gazitepe ilçemizde bir havaalanı yapılması düşünülmüştü. Yaklaşık 14 bin dönümlük yerde havaalanı lejantı konmuştu. O günden bu güne ne yapıldı ne de planda bir değişiklik yapıldı. O bölgedeki arazi şu anda olduğu gibi ne olacağı belirsiz bir durumda bekliyor.
“İSTİHDAM YARATMAK VE YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ AÇMAK BELEDİYELERİN GÖREVLERİ ARASINDA”
İşsizlik oranı son derece yüksek. İstihdam yaratmak ve yatırımların önünü açmak belediyelerin de görevleri arasında yer almakta. Maalesef bu bütçede yok.
“BU VİZYONLA ÇOK ŞEY DEĞİŞMEZ”
Son derece yetersiz. Silivri'nin beş yıl sonrasına baktığınız zaman bu vizyonla çok fazla bir şey değişmeyen bir kentle karşılaşacağımız kesin. Dolayısıyla biz 2021 yılı Mali Bütçesi ve Performans Programına grup kararı olarak “hayır” oyu vereceğimizi belirtmek istiyorum. Hepinizi saygılarımla selamlıyorum.”