Sosyolog ve Aile Danışmanı - Aleyna Çalış

Çift ve aile terapisine gitmek için geç kalmayın

Evli çiftler kötü giden evlilikleri için bir danışmana başvurduğunda en çok “Evliliğimiz kurtarılabilir mi?” veya “Evliliğimizi devam ettirmemiz için karar vermede bize yardımcı olabilir misiniz?” diye gelirler. Bunlar cevaplanması zor sorular olsa da, çift ve aile danışmanlığı zor iştir ve hiçbir garantisi yoktur. Ama evliliğin kötü gittiğinin farkına varıp bir profesyonelden yardım almak için başvurmak doğru verilmiş bir karardır. Çünkü danışman tarafsız davranarak, ilişkiye ayna tutarak yol gösterir.

   Çoğu çift kötü giden evliliklerini düzeltmek için çok uzun süre bekler ve bir danışmana başvurduklarında çoğu zaman geç kalınmış olur. Bundan dolayı çift ve aile terapisine başvuran çiftlerin çoğu boşanmaktadırlar. Çift ve aile terapisi; birçok çift için boşanma terapisine dönüşmektedir. Çiftlerden biri kafasında evliliği bitirmiş ise terapi sırasında düşünce ve endişelerini dürüstçe danışman ile paylaşmaz ve terapiyi boşanmak için kullanabilir.

   Her şeyden önce; hiç kimse problemlerle uğraşmak için evlenmez. Herkesin hayali mutlu olmaktır. Her evlilikte zaman zaman birtakım sorunlar olur.

EVLİLİKTE ÇİFT VE AİLE TERAPİSİNE NE ZAMAN BAŞVURULMALIDIR?

-Birbiriniz ile yeterince konuşmuyorsanız.

-Konuşuyorsunuz ama hep olumsuz ve eleştirel ise.

-Sorunları konuşmaktan korkuyorsanız.

-Sevgi cezalandırma aracı olarak kullanılıyorsa.

-Eşinizi rakip olarak görüyorsanız.

-Birbirinizden sır saklıyorsanız.

-Başka bir ilişki (aldatma) veya yaşam tarzı düşünüyorsanız.

-Cinsel problemler var ise.

-Ayrı hayatlar yaşıyorsanız.

-Eğer eşim değişirse her şey düzelir diye inanıyorsanız.

-Çocuklar evlilik hayatının merkezi olmuşsa veya çocuklar için evliliği devam ettiriyorsanız.

-Kendinizi, eşinizi ve ilişkinizi anlamakta güçlük çekiyorsanız.

-Güvenmekte zorluk çekiyorsanız.

-Birlikte karar vermek güçlenmişse.

   Maalesef ülkemizde ‘Aile Danışmanlığı Kültürü'  tam olarak yerleşmediği için birçok mutsuz evliliklerde çiftler aile danışmanına gitmeyi masraf olarak görmektedirler. Bir kısım çift artık geri dönüşü olmayan yola girdiklerinde son çare olarak danışmana başvurmakta, bir kısım çift ise aile danışmanına gitmeyi bile düşünmemektedir. Hiçbir maddi masraf boşanmanın sonucunda ortaya çıkan manevi bedeli karşılayamaz.

YORUM YAP