Silivri'de üretimin her aşamasında fedakârca çalışıp, büyük emek ve alın teri harcayan çiftçilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, düzenlenen törenle kutlandı.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, mega kent İstanbul'un tarımla iç içe ilçesi olan Silivri'de tören ve etkinliklerle kutlandı. Silivri Belediyesi ve ilçedeki tarım kurum ve kuruluşlarının ortaklaşa ev sahipliğinde düzenlenen kutlama programı, Atatürk Meydanı'nda yapılan törenle başladı. Çelenk sunum töreni Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral, Trakya Birlik Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, Silivri Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İskender Kuloğlu, Sebze Üreticileri Birliği Müdürü İsmet Asan, Silivri Birlik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı, Silivri Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Sebahattin Öpçin, belediye meclis üyeleri, daire müdürleri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çiftçiler ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti. Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
GÜRSU: HER TÜRLÜ ZORLUĞA VE YÜKSEK FİYATLARA RAĞMEN ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu yaptığı açılış konuşmasında, “Dolar euro bazında yapılan hesaplamalar neticesinde tohum, ilaç, gübre, mazot ihtiyaçlarının maliyet yüksekliklerinden dolayı her gün zorlaşan üretim imkanlarını zorlayarak üretmeye devam ediyoruz, edeceğiz. Gün birlik olma günü olup, tüm kuruluşlar olarak birbirimize sahip çıkma günüdür. 16 milyonluk İstanbul'un yanı başındayız, ürettiğimiz her türlü ürünü en kısa sürede pazara ulaştırma imkanına sahibiz bu nedenle sebze, meyve, hayvancılık, hububat ve aromatik bitkiler yetiştirip geçimimizi sağlayıp ülke ekonomisine katkıda bulunmalıyız. Büyüklerimizden emanet aldığımız bu güzel tarım topraklarını gençlerimize en iyi şekilde emanet etmeliyiz. Bu vesile ile gelecek olan hasat döneminin tüm çiftçilerimize bol bereketler getirmesini diliyorum. Ebediyete intikal eden çiftçilerimize Allah'tan rahmet, sağ olanlara da uzun ömür dileklerimle 14 Mayıs Çiftçiler Günü'nü kutluyorum.” dedi.
ORAL: DÜNYA TARIMDA DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ KONUŞURKEN, GÜNDEMİ KAÇIRMAMAK GEREKLİ!
Gürsu'nun ardından söz alan Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral, Türkiye'de tarım sektörünün rekabet gücünün, tarım teknolojilerine yapacağı yatırım ve bunu destekleyecek politika ve stratejiler ile artacağını belirtti. Aksi takdirde sürdürülebilir bir tarım ve gıda zincirinden bahsetmenin zor olduğunu vurgulayan Oral, “Geçen yıl yine bu alanda yaptığımız konuşmada dile getirdiğimiz sorunlarımız düzelmemiş misliyle artmıştır. Çok yüksek miktarda artan gidilerimizle, küresel iklim değişikliğinin getireceği üretim zorlukları bizlerin üretme azmini düşürmektedir. Dünya dijital tarımı konuşurken biz hala yerli tohum, hibrit tohum kavgası yapmaktayız… Bugün biz tarım teknolojilerinde geri kalırsak dünya ile rekabet şansımızı kaybederiz. Bu sorunlardan çıkmamız ise dünya ve ülke gerçeklerine uygun, akılcı ve sürdürülebilir politikaları uygulamaktır. Bunun yolu da biz çiftçiler ve bağlı olduğumuz çiftçi örgütleriyle beraber hareket etmekten geçer. Sözlerime son verirken bu ülkenin topraklarına değer katan çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü'nü kutlar, ürünümüzün gerçek değerini bulduğu, umut dolu bir gelecek dilerim” şeklinde konuştu.
SAKARYA: TARIM DESTEKLERİNİN MİLLİ GELİRE ORANI, KANUNUN ÖNGÖRDÜĞÜ ŞEKİLDE YÜZDE 1'E YÜKSELTİLMELİ
Trakya Birlik Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya, törende yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Kurlar yükseldikçe girdi maliyetlerimiz yükselmekte. Tarım girdilerimizi üretip maliyetimizi düşürmekten başka çaremiz yok. Bu girdi artışlarıyla sürdürülebilir tarımın olması çok zor. 2006 yılında yurtiçi gayri safi millî hâsılanın %1'i her yıl tarımsal desteklemelerde kullandırılması üzerine bir düzenleme yapılmıştır. Fakat bugün hala bu oran tam olarak dağıtılmamaktadır. Bu desteklerin artırılarak ve zamanında ödenmesiyle çiftçiler finansman ihtiyacını karşılayıp vadeli alımlardan ve dolayısıyla faiz ödemekten kurtulmuş olacaklardır. Ayrıca ülkemizin çok acil tarımsal üretim planlamasına da ihtiyacı bulunmaktadır. Hangi ürünün ne kadar ekilmesi gerektiğinin planlaması yapılırsa bazı ürünlerin çok pahalı, bazı ürünlerin de tarladan toplanmadan kalmasını önlemiş oluruz. Bütün bu olumsuzlukların giderilmesi dileğiyle 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutluyor, 2019 hasat yılının bereketli olmasını temenni ediyorum.”
ERTUĞRUL: ÜRETİMİN DEVAMLILIĞI İÇİN TARIM ARAZİLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ
Sakarya'nın ardından konuşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, şunları söyledi: “Silivri 306 bin dönümlü kayıtlı olmak üzere toplamda 450 bin dönüme yakın tarım arazisiyle İstanbul'da birinci sırada yer almaktadır. Ayçiçeği, kanola, buğday, arpa, yem bitkileri ve son zamanlarda artarak devam eden nohut, bamya, seracılık ve çiçekçilikle birlikte ürün çeşitliliğimizi artırmaktayız. İlçemiz kanola yetiştiriciliğinde ülke genelinde 2. sırada, buğday üretiminde ise ülke üretiminin %1'ine yakınını üretmektedir. Silivri'deki çiftçilerimize geçtiğimiz dönemde sisteme kayıtlı 1831 çiftçimize yağlı tohumlar, hububat, mazot, gübre, sertifikalı tohum-fidan, yem bitkileri, organik tarım olmak üzere bitkisel tarımda Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 31 milyon 152 TL, hayvansal üretimde ise 1 milyon 400 bin TL'ye yakın destek verdik. Üretimlerimizin devamlılığını sağlamak için en önemli faktörlerden bir tanesi tarım arazilerimize sahip çıkmaktır. 08.01.2018 Bakanlar Kurulu ile Çeltik, Değirmenköy ve Gümüşyaka Ovası adı altında 120 bin dönümlük arazi Büyük Ova Koruma Alanı olarak tarım sit alanına dönüştürülmüştür. Bu alanda tarım dışında hiçbir çalışma yapılamayacaktır. Silivri'deki tarım kurum ve kuruluşları, Belediye Başkanımız ve Kaymakamımızla iyi bir sinerji yakaladığımızı düşünüyorum. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak ziraat mühendislerimizle, veteriner hekimlerimizle, gıda mühendislerimizle, su ürünleri mühendislerimizle, tekniker, teknisyen, memur ve işçi arkadaşlarımızla birlikte bu sinerjiyi değerlendirerek görev ve sorumluluklarımızı sonuna kadar yerine getirmeye hazırız. Bu vesile ile Dünya Çiftçiler Günü'nüzü kutlar, Allah'tan bereketli ve bol kazançlı bir yıl geçirmenizi dilerim.”
YILMAZ: KOLEKTİF ÜRETİM ANLAYIŞINI GELİŞTİRMELİYİZ
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ise gerçekleştirdiği konuşmasında şunları kaydetti: “Seçimlerden önce üreticinin tüketiciyle direk buluştuğu, organik köy pazarlarının bulunduğu, tarımsal ve hayvancılık anlamında İstanbul'un gıda ve hayvancılık üssü haline gelmiş bir Silivri'yi hayal ettiğimi söylemiştim. ‘Gelin hayallerime ortak olun' diyerek sizlerden, çiftçi arkadaşlarımdan, vatandaşlarımızdan beni desteklemelerini istemiştim. Şimdi hep beraber Silivri'de kolektif üretim anlayışını geliştirmeliyiz. Hollanda'daki bütün tarımsal üretim ve pazarlama, üretici kooperatiflerinin eliyle yürütülüyor. Buradan hareketle biz de kooperatifçiliği destekleyerek ve ürün çeşitliliğini artırarak Cenab-ı Allah'ın lütfu olan bu verimli topraklarda üretim yapmalıyız. Gıda ve hayvancılık üssü Silivri olsun derken bugünkü koşullarda üreticilerimizin, yetiştiricilerimizin sermaye yapısıyla bunu başaramayabileceğini bizlerde biliyoruz ama bunun için Silivri Belediye Başkanı olarak sizlerin huzurunda bütün çiftçi dostlarıma yapacağınız her projenin önünde olmak şartıyla, her türlü teknolojik, lojistik, ekonomik desteği size sağlamak için çalışmalar yapacağıma, merkezi hükümetle, Tarım Bakanlığı ile bu konuda eş güdümlü çalışmak adına Ankara'yla mekik dokuyacağıma söz veriyorum.
“BERABER SİLİVRİ'NİN UMUDU OLALIM”
Tarım kenti ve hayvancılık üssü Silivri'nin artık bu potansiyelinden haberdar olmalıyız ve ona göre yapılacak şey çalışmak olmalı. Biraz da artık üzerimize serilen ölü toprağını bir kenara bırakmalıyız. Bir önceki belediye başkanımızın bu konuda yaptığı güzel çalışmalar var. Tarım Lisemiz var, TÜRAM var ama bunların daha işlevsel hale getirilmesi için çalışmalar yapmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum. El ele vererek İstanbul'un yanı başında tarım ve hayvancılık üssünün nasıl kurulacağını tüm Türkiye'ye gösterecek bir başarı hikayesine imza atmamız gerekiyor. Ben bu duygu ve düşüncelerle Çiftçiler Günü'nü tebrik ediyorum. Silivri'ye bir günün yetmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ramazanın bitimindeki ayda çiftçi paydaşlarıyla bir araya gelip Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı'nın Silivri'de yapılması için sizlerle istişare etmek istiyorum. Bundan sonraki yılda 14 Mayıs'ı takip eden haftanın bizim özelimizde Silivri'de bir Tarım Haftası olarak kutlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu duygu ve düşüncelerimle tüm çiftçi dostlarıma en kalbi muhabbetlerimi iletiyorum.”
Konuşmaların ardından ilçe protokol üyeleri, çiftçilerin traktörleriyle yaptığı geçit törenini izlemek için sahilden çarşı meydanına yürüdü. Protokol üyeleri, çiftçilerin tarım araçlarıyla yaptığı geçit törenine alkışlarla eşlik ettiler.
Hazal BAŞARAN