Çiftçilerin her günü bayram olsun!

Çiftçilerin her günü bayram olsun!

Tarım ve üretimin önemi Silivri'de düzenlenen 14 Mayıs Çiftçiler Gününde, tüm paydaşlarının ortak coşkusuyla vurgulandı.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Cumartesi günü Silivri Sahili Atatürk Anıtı'nda Çelenk Töreni düzenlendi. İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, CHP İlçe Başkanı Berker Esen, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, DP İlçe Başkanı Halide Avlu, AK Parti İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Tarım Müdürü Nuri Ertuğrul, Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, Silivri Tarım Kredi Kooperatif Müdürü İskender Kuloğlu, Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya, Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral, Silivri SİAD Başkanı Hakan Kocabaş, siyasi partilerin diğer temsilcileri ve çok sayıda davetli törene katılanlar arasındaydı.

Program Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda Saygı Duruşunda bulunarak başladı, akabinde İstiklal Marşı okundu.

Ardından çelenkler Atatürk Anıtı'na sunuldu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

ÖZER: ÜRETİMİN NE KADAR DEĞERLİ OLDUĞUNU DAHA İYİ ANLADIK

Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, törende yaptığı konuşmada şu ifadelerine yer verdi: “Salgın ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında çiftçilerin üretimin ne kadar değerli olduğunu, gıdaya erişebilmekte ne kadar ihtiyaç bulunduğunu yaşayarak daha iyi anladık. Salgın döneminde özellikle sebze üretimi ihtiyaç doğrultusunda arttı. Tezgahlarda ve üretilen merkezlerde farklı fiyatlar önümüze çıktı.

“ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”

Üretmek zorundayız, üretmeliyiz de. Gazi ve şehitlerimizi anmadan geçemeyeceğim. Hepsinin ruhları şad olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bir sözü var: “Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar” inadına üretmeliyiz.

“DESTEKLEMELER GÜNÜN ŞARTLARINA GÖRE DÜZENLENMELİ”

6 Lira 20 kuruş olan Mazotun litresi şu anda 23 TL. 2.5 kuruş olan üre şu anda 15-18 TL arasında. Buna rağmen biz hala üretime devam ediyoruz. Tabi ki devletimizin destekleri var. Dün Yağlı Tohumlar Destekleri yatırıldı. Ancak bu destekler günün şartlarına göre tekrar düzenlenmeli ve üretim planları yapılarak, üretecek olan çiftçilerimizi ne kadar kazançları olacağı önceden tespit edilmeli ki üreticimiz bu yıl ne kadar kazanacağını bilsin.  

“ÇİFTÇİLERİMİZ ÖNCE AİLELERİNİN GEÇİMİNİ SAĞLAMAK ZORUNDA”

Çiftçilerimiz önce ailelerinin geçimini sağlamak zorunda. Ailelerinin sosyal güvenliklerini, Bağ-Kur, SSK'larını ödemek, çocuklarının eğitimini karşılamak zorunda. Bunları yapabilmek için de üreticilerimiz tabi ki bir gelir elde etmek zorunda ve hesabını ona göre yapmak durumunda.

“BORÇLARI ÖDEYEMEZKEN YATIRIM PLANLARI YAPMALARI ZOR

Tarlada yüzümüz var, harmanda da yüzümüz var ancak harman geldiğinde ödeyemediğimiz krediler, borçlar varken gelecek yıl yatırım planlarını yapmaları zor. Bunun için tarım ve hayvancımızla ilgili önlem almalı, destek verilmeli. Şu anda yapılan istatistiklere göre Çiftçi Kayıt Sistemi'nde yüzde 53 azalma var. Kırsal alanlarda en genç tarım ve hayvancılık yapan benim yaşımda 57-58. Her ne kadar mahalle olsak da köyden kurtulamadık. Ufak çiftçilerimiz tamamen bitti. Hayvancımız yem fiyatlarından dolayı hayvanını satmak zorunda. Hayvan ithalatına başlamak zorunda kalacağız. Şu anda görünen tablo bu.

Silivri olarak o kadar şanslıyız ki gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi, gerek Silivri Belediyesi tohum, silajlık mısır desteği, fide desteğinde bulunuyor. Danamandıra'da üretimin bittiği yerde Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz tarafından barbunya üretimine yönlendirilen çiftçilerimizin programı var. Başkanlarıma, sivil toplum kuruluşlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

KULOĞLU: MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİ ZİRAATTIR

Silivri Tarım Kredi Kooperatif Müdürü İskender Kuloğlu, konuşmasında şu ifadelerine yer verdi: “Çiftçilerimiz, ülkemizin kalkınmasında, ekonomimizin büyümesinde, sofralarımıza ulaşan her türlü nimetin üretiminde alın teri dökerek, yoğun emek sarf eden kesimlerin başında gelmektedir.

“İLÇEMİZDE TARIM VE HAYVANCILIĞIN KALKINMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTA”

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, "Milli ekonominin temeli ziraattır." sözleriyle, tarım sektörünün ülkemiz ekonomisinin temel taşı olduğunu belirtmiştir. İlçemiz İstanbul'un 39 ilçesi arasında coğrafi olarak en büyük ikinci ilçesi. Ekilebilir, dikilebilir olarak bakıldığında 400 bin dönümün üzerinde bir tarım arazisine sahip.

İlçemizde tarım ve hayvancılığın kalkınması bizim için büyük bir önem taşımaktadır. Bu kapsamda İlçemizde, tarıma ve hayvancılığa yönelik destekleyici çalışmalarımız her yıl artarak devam etmektedir.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN”

Bu vesileyle, emekleriyle toprağı yoğuran, sezonları süresince alın terini eksik etmeyen, soframıza gelen her türlü nimette büyük emeği geçen ve emeklerini, üretime dönüştüren tüm çiftçilerimizin, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutluyor, bol kazançlı, bereketli, sağlıklı bir yıl geçirmelerini temenni ediyor, en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

SAKARYA: YENİ TARIM TEKNİKLERİ, EKİPMANLARI VE YENİ TARIM POLİTİKALARINA İHTİYAÇ VAR

Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya, törende yaptığı konuşmada duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Tarımsal üretimin her aşamasında alın terini toprakla buluşturan, zor şartlarda tarımsal üretimini ısrarla devam ettiren tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun. Salgın ve savaşlar dolayısıyla dünyamızın zor zamanlardan geçtiği, dolayısıyla tarımın çok ön plana çıktığı günümüzde tarımsal üretimimizi artırmaktan başka bir seçeneğimizin olmadığı gün gibi aşikar. Tarımsal üretimimizi artırmak için yeni tarım teknikleri uygulamak ve yeni nesil tarım ekipmanları, girdi maliyetlerinin düşürülmesine ihtiyaç var. Bunun için de yeni tarım politikalarına ve 2016 yılında çıkarılan Tarım Kanunla çiftçilere ödenecek olan tarımsal desteklemelerin Türkiye'nin GSMH'nın %1'inden az olmaz maddesinin uygulanmasını istiyoruz.

Ülkemizin ve bölgemizin toprak ve iklim yapısına uygun, hastalıklara dayanıklı, yerli tohumluk üretiminin desteklenmesini, planlı bir üretim modeline geçilmesini, tarımsal desteklemelerinin her yıl güncellenerek ürünümüzü ekmeden önce açıklanmasını istiyoruz.

Tarımda fiyat istikrarı için ithalat çözüm değil. Tarımsal üretimi arttırmak ve maliyetleri düşürmek için  tarımsal ölçeğin büyütülmesi gibi önlemlerin alınması dileğiyle… Önümüzdeki hasat döneminin bol ve bereketli olmasını diler, hepinize saygılarımı sunarım.”

ERTUĞRUL: SİLİVRİLİ ÇİFTÇİLERİMİZE VERİLEN DESTEK 40 MİLYON TL'NİN ÜZERİNDE

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Müjdeli bir haber vermek istiyorum. Bugünkü desteğimiz 17 Milyon 200 Bin TL yağlı tohumlar destek miktarı bu gün itibariyle Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından çiftçilerimizin hesabına yatırıldı. Tüm çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.

Silivrili çiftçilerimize verilen destek 40 Milyon TL'nin üzerinde. Geçtiğimiz dönem 8 ton yem bitkisi tohumu dağıtarak hayvancıya da katkı sunmaya devam ediyoruz.

Sebzecilik noktasında da geçtiğimiz dönem 80 bin fide, bu sene de sebze üreticilerimize 372 bin fide dağıtarak onlara destek olmaya devam ediyoruz.

İlçemizde yapılan hayvancılık ve tarım İstanbul'da çok önemli bir yere sahip. Birçok il'deki faaliyetlerin önüne geçti.

“GELİN YARGILAMADAN EL ELE VEREREK BİRLİKTE ÜRETELİM”

Kendimiz ve geleceğimizin teminatı çocuklarımız için şu geçtiğimiz iki yıllık salgın sürecini hafızalarımızda sürekli taze tutmamız gerektiğini söylemek istiyorum. Tarımın, gıdanın, toprağın ne kadar stratejik ürün olduğunu, topraktan ve hayvandan elde ettiğimiz ürünlerin ne kadar önemli olduğunu, tüm dünyanın varlığının bu iki ürüne bağlı olduğunu ve her savaşın ve barışın sonucunun olduğunu bir kez daha anladığımızı düşünüyorum. Bu anlamda Silivri'de tarım ve hayvancılığı korumak ve ilerletmek noktasında başta kendim ve konumum olmak üzere Belediyemizden sivil toplum örgütlerine, kooperatiflere, üniversitemizden birliklere tüm kurumlara çok önemli görevler düşmekte. Gelin bu yolda Türk tarım paydaşlarımızla birlikte yargılamadan el ele vererek hep birlikte üretmeye devam edelim. Topraklarımıza, tarım arazilerimize sahip çıkalım. İlçemizde bir karış üretilmeyen toprak bırakmayan çiftçilerimize bu sorumluluk ve bilinçte oldukları için şükranlarımı sunuyorum. Silivri'deki ve ülkemizdeki tarımı daha üst noktalara getireceğimizden hiçbir şüphem yok.

BAŞKAN YILMAZ'A TEŞEKKÜR

Bu noktada Silivri Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'a tarım faaliyetlerinde tarım paydaşlarıyla her noktada ortak ederek hareket etmesinden dolayı teşekkür ediyorum. Her şey bu topraklar için… Başka bir Silivri yok, başka bir Türkiye yok. Bu vesileyle tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Çiftçiler Günü'nü kutluyor, bol, bereketli hasatlı bir yıl olmasını diliyorum.”

DODURKA: ÇİFTÇİLER GÜNÜ HEPİMİZİN GÜNÜ

İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, törende yaptığı konuşmada şu ifadelerine yer verdi ve önemli bir farkındalığa daha imza atarak, “Gününüz değil, çiftçiler günümüz kutlu olsun!” yaklaşımının altını şöyle çizdi: “14 Mayıs Çiftiler Günümüz diyorum. Hepimizin günü. Hepimizin Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun.

“TARIM VE ÇİFTÇİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ HAYATİ ÖNEME SAHİP”

Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki Türkiye Cumhuriyeti gücünü, bağımsızlığını ve her bakımdan kendine yeterliliğini sürdürmesi Türk milletinin en temel gayesidir. Bu amaç açısından tarımın ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi ve ona hammaddeyi sağlayacak olan çiftçilerimizin güçlendirilmesi hayati öneme sahip bir konu.

“ÇÖZÜM İRADESİ İÇİNDE OLMALIYIZ, YOKSA SONUÇLAR TÜM TOPLUMU ETKİLEYECEK”

Yine bu amaç açısından Türk Çiftçinin önemi ve verdikleri emeğin değeri tüm toplum tarafından takdir edilmekte. Ancak şüphesiz çiftçimizin beklentisi takdir ya da övülmek değil. Onların on yıllardır çözülmeyen sorunları var. Bunlar içinde en önemlisi girdi maliyetlerinin sürekli yükselmesine rağmen büyük emek harcadıkları ürünlerini değerinin altında, hatta bazen zararına satmak zorunda kalmaları. Bu nedenle çiftçilerimizin üretimi terk etmelerine karşı devlet olarak, sektörün tüm bileşenleri olarak, üniversite olarak, toplum olarak hepimizin çözüm iradesi içinde olmamız gerekmekte. Yoksa bunun sonuçlarından sadece çiftçimizin değil tüm toplum olarak hepimizin etkileneceği iyi bilinmeli. Bu nedenle dünyanın neresinde olursanız olun tarımda yaşanan sorunlar tüm ülkenin sorunudur, diğer bir değişle bir ülkenin bekası için, çözülmesi gereken sorunların başında bence tarım ve hayvancılığın sorunları gelmekte.

Atatürk'ün “Köylü milletin efendisidir” sözüyle Cumhuriyet, köylüyü baş tacı yapmış, onları desteklemek için gerekli alt yapıyı kurmuştur. Çünkü gıdada dış ülkelere bağımlı olmak bir ülkenin alabileceği en büyük risklerdendir. Tek çaremiz çiftçilerimizi üretim yapmaları için desteklemektir.

“ÇİFTÇİ EĞİTİMLERİNE DEVAM EDİYORUZ”

2016 yılında öğrenci alımına başlayan Rumeli Üniversitesi güçlendikçe, bölge tarım ve hayvancılığı için üzerine düşen her görevi yapmaya hazır. Bu amaçla kurduğumuz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Araştırma Merkezimiz, Silivri Tarım İlçe Müdürlüğümüz ve Silivri Ziraat Odamızla birlikte çiftçi eğitimlerine devam etmekteyiz. Bu eğitimlerden biri 17 Mayıs tarihinde Kadıköy Mahallesi'nde Sığır ve Koyun Yetiştiriciliği üzerine yapılacak. Hayvancılıkla uğraşan tüm çiftçilerimiz davetli.

“BİZLERİN VARLIĞI ANCAK SİZLERİN SAYESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLMEKTE”

Rumeli Üniversitesi Rektörü olarak, tüm köylü ve çiftçilerimize gönül borcumuz olduğunu, bizlerin varlığının ancak sizlerin varlığı sayesinde gerçekleştirebileceğini ifade etmek isterim. İyi ki varsınız diyor, varlığınızın daim olmasını diliyorum. Bölgemiz tarımı için gayret sarf eden tüm sivil toplum kuruluşlarına, Kaymakamlığımıza, Belediye Başkanlığına ve Tarım İlçe Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum.”

YILMAZ: TÜRKİYE'NİN GERÇEK SAHİBİ VE EFENDİSİ, GERÇEK ÜRETİCİ OLAN KÖYLÜDÜR

Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, konuşmasına Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün “Türkiye'nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür” sözü ile başlayarak şöyle sürdürdü: “Evet… Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu sözüyle üretime verdiği önemi ve o üretimi gerçekleştiren çiftçiye, üreticiye verilmesi gereken değeri bizlere açık bir şekilde işaret etmektedir. Bu nedenle birçok zorluk ve meşakkate rağmen elini topraktan çekmeyen, ülkesi, memleketi için üreten siz değerli çiftçilerimizin her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

“TARIMSAL ÜRETİM SEFERBERLİĞİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTA”

Geride bıraktığımız pandemi ile geçen iki yıllık süreçte ve hemen yanı başımızda devam eden savaşlar bizlere tarımın, tarımsal üretimin, yerli ve milli üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı'mız tarafından ülke genelinde başlatılan “Tarımsal Üretim Seferberliği” büyük önem taşımaktadır. Tarımsal ürün kullanımında dışa bağımlılığın azalması, yerli ve milli tohumlarımızın çoğaltılarak yaygınlaşması, tarım arazilerinin korunması, çiftçinin, hayvancının, üreticinin tüm kurumlar tarafından desteklenmesi gerekmektedir.

“ÜRETİCİMİZE DESTEK OLMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Silivri Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden bu yana elimizi taşın altına koymaya, İstanbul'un 39 ilçesi arasında ekilebilir dikilebilir arazisi en fazla olan ve İstanbul'un en verimli topraklarına sahip olan Silivri'mizde tarım demeye, tarımsal üretim demeye, çiftçimize, üreticimize destek olmaya, her ne pahasına olursa olsun tarım arazilerimizi korumaya devam ediyoruz.

“Silivri için üretiyor, Türkiye için geliştiriyoruz” misyonu ile ilçemizde tarımsal üretimin güçlenmesi için gece gündüz demeden canla başla çalışıyoruz.

Her yıl artırarak devam ettiğimiz tarımsal üretim çalışmalarımız kapsamında; Atıl durumdaki belediye arazilerimizde 300 dönümle başladığımız zirai faaliyetlerimizi 3.600 dönüme yükseltmenin gururu içerisindeyiz. 

Göreve geldiğimiz günden bugüne 520 ton yerli ve milli sertifikalı tohumluk arpayı ilçemizde bulunan 2.600 çiftçimize ücretsiz olarak dağıttık. Bu yıl ise tohumluk arpa üretimimizi 1500 dönüme çıkardık. Elde ettiğimiz sertifikalı tohumluk arpaları yine üreticilerimize ücretsiz olarak dağıtacağız.

2020 yılında 75 dönüm araziden elde ettiğimiz 10.000 litre ve 2021 yılında 500 dönüm arazimizden elde ettiğimiz 50.000 litre ayçiçek yağını 10.000 ihtiyaç sahibi ailemize dağıttık. Bu yıl ise AR-GE'sini yaparak geliştirdiğimiz yerli ve milli ayçiçek tohumlarını 1000 dönüm arazimize ektik.

Hedeflediğimiz 100.000 litre ayçiçek yağını yine 20.000 ihtiyaç sahibi ailemizle buluşturacağız.

Bugüne kadar 60.000 balya saman dağıttık, bu sezon da 100.000 balya saman dağıtmayı hedefliyoruz.

“BU YAZ İLK KEZ 50 TON UNU DA 5 KG PAKETLER HALİNDE 10.000 AİLEMİZLE PAYLAŞACAĞIZ”

Buradan ilk defa duyurmuş olayım. Bu yaz ilk kez 50 ton unu da 5 kg paketler halinde 10.000 ailemizle paylaşacağız.

Belediye envanterimize kazandırdığımız Katı Gübre Serpme Aracımızla bedelsiz olarak çiftçilerimize hizmet veriyoruz.

Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar, ilçemizde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli çiftçilerimize ve hayvancılarımıza yaklaşık 10 Milyon TL değerinde destek verdik.

2022 sezonunda ise üreticilerimiz için planladığımız desteğin değeri yaklaşık 10 Milyon lira olacak.

Kadın çiftçilerimize ayrı bir önem veriyoruz. Selimpaşa Mahallemizde kavun ve bamya üretimi yapan kadın çiftçilerimize 500 dönüm belediye arazisini işçiliğini yaparak tahsis ettik.

Danamandıra Mahallemizde barbunya üretimini artırmak ve geliştirmek için kadın çiftçilerimize toprak altı ve toprak üstü gübre desteği verdik. 2022 yılı içerisinde de desteklerimiz artarak devam edecek.

Yapımını tamamlama aşamasına geldiğimiz, bölgenin ilk ve tek Hayvan Pazarını Silivri'mize kazandırıyoruz.

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Merkezi Başkanlığı Erasmus Programları kapsamında geliştirdiğimiz “Tarım Kooperatiflerinde Kadının Güçlendirilmesi”, “İklim Değişikliğine Uyum İçin Tarımda Yenilikçi Bir Mesleki Eğitim Perspektifi” projesi ve “Zeytinin Kalbine Yolculuk” projesi ile toplam 410.000 Euro hibe desteği almaya hak kazandık.

Silivri Köy Pazarımızda yine kadın çiftçilerimize tezgah imkanı sunduk.

Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçireceğimiz teknopark projesinde kadın üreticilerimize ayrı bir değer vereceğiz.

Bugün Danamandıra Mahallemizde barbunya üreticilerimize gübre dağıtımı yapıyoruz. Desteklerimiz neticesinde geçen yıl 11 üreticimiz toplam 19 dönüm barbunya ekmişti. Bu yıl üretici sayımız 23'e, barbunya ekilen alanımız da 50 dönüme çıktı.

Bu duygu ve düşüncelerle, Silivri'de faaliyet gösteren tüm üreticilerimizin yanında olmaya, desteklerimizi artırarak sürdürmeye devam edeceğimizi ifade ederek, büyük bir azim ve kararlılıkla Türk tarımına emekleriyle, alın teriyle katkı sunan tüm çiftçilerimizin üretim sezonunun hayırlı ve bereketli olmasını diliyor, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutluyorum.”

14 Mayıs Çiftçiler Günü Çelenk Töreni, konuşmaların ardından kortej yürüyüşü ve tarım makinalarının geçişiyle son buldu.

Renginar SALİ

YORUM YAP