Çiftçiye Tohum Desteği Projesi kapsamında “Sertifikalı Yerli Arpa Tohumu” hasat programında konuşan Başkan Volkan Yılmaz, “Tarımda ve hayvancılıkta tekrar önder olan, Türkiye'de sesi en gür çıkan bölge ve Silivri olarak yatırımlara devam edeceğiz” dedi.
Silivri Belediyesi'nin başlattığı Çiftçiye Tohum Desteği Projesi kapsamında “Sertifikalı Yerli Arpa Tohumu” elde etmek için ekim yapılan 300 dönüm arazimizde hasat programı düzenlendi.
Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünün uygulama alanlarından Gümüşyaka Mahallemizdeki TÜRAM'da gerçekleştirilen “Tohumluk Arpa Hasadı” programında konuşan Başkan Volkan Yılmaz çalışma ve hedeflerini şöyle anlattı: “Çiftçiye Tohum Desteği Projemizde arpa hasadımızı yaptık. 300 dönüm belediye arazimize ektiğimiz yerli ve milli tohumları 600 çiftçimize ÜCRETSİZ dağıtarak 6.000 dönüm yer ekmesine ve 3.000 ton arpa elde etmesine imkân sağlıyoruz. Yine arpadan çıkan 3.000 balya samanı da hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza hediye ediyoruz. Böylelikle bir sonra ki yıl 10 Milyon lirayı bulan bir desteği vermiş olacağız. Projemize katkı sunan çok kıymetli paydaşlarımıza teşekkür ederim. Samanları dağıtmaya başladık, arpaları ise selektör işleminden sonra dağıtacağız. Hayırlı uğurlu olsun.”
“ÇİFTÇİMİZE DESTEK VERECEĞİZ”
Yılmaz açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Amacımız Silivri'den hareketle Türkiye'nin ekonomisine, milli ve yerli değerlere sahip çıkarak tarım ve hayvancılıkta, çiftçilerimize destek vermek. Belki de Türkiye'de en verimli topraklarından bir yeri olan Silivri; bunu göz artı etmeye hiç kimsenin hakkı yok.
“TARIM TOPRAKLARI, İMARLI ARAZİLERDEN DAHA DEĞERLİ HALE GELEBİLİR”
Adaylık sürecimde hep şunu söyledim; ‘ben size imarlı arazilerden daha değerli olacak tarım topraklarını vaat ediyorum'. Biz bu topraklara sahip çıkar, teknolojiyi takip eder, tembellikten vazgeçer çalışmaya devam edersek inanın tarım toprakları, bugün imarlı olan yerlerden daha değerli hale gelebilir.
“SORUMLULUĞUMUZ VAR”
Her sene iki ürün alabileceğimiz, verdiği ürünle bize katma değer kazandırabilecek toprakların üzerindeyiz. Hem bu topraklarda yaşayan bizden sonraki nesle, memleketin evlatlarına karşı da bir sorumluluğumuz var.
“SEÇİMDE OYA TABİR EDİLECEK BİR SÖYLEM OLMASA DA İNANDIĞIMIZI SAVUNDUK”
Onun tarımın ve hayvancının sonuna kadar yanındayız. Marka Kent Silivri'yi vaat ederken tarımın en önemli parametre olacağını üzerine basa basa söyledik. Bu söylemi gerçekleştirirken belki ilk etapta çok kabul görmedi. ‘Tarım, hayvancılık mı kaldı? İmardan bahset. Başkanım bizim arazilerimiz imara ne zaman açılacak?' diyenler de oldu. İfade ettiklerimiz seçimde çok söylenecek veya oy'a karşılık edilecek söylem değildi. Bizler inandığını ve sadece bunları söylemlerine döken bir siyasi anlayışın temsilcisi olarak tarım, hayvancılık ve üretim demeye devam ettik.
“BÖLGE ÇİFTÇİSİNE ÖRNEK OLMASI GEREKEN TÜRAM'A YATIRIMLARIMIZ SÜRECEK”
Tarım Üretim ve Araştırma Merkezine mali durum güçlükleri, belediyenin kaynaklarının çok iyi durumda olmamasına rağmen yatırım yapmaya devam ettik. Buranın işlevsel hale gelmesi, fonksiyonlarının artırılması, tarım ve hayvancılıkta bölge çiftçisine örnek olması gerekiyor. Buradaki yatırımlarımız ve projeler artarak devam edecek. Önemli olan Silivri Belediyesinin tarım ve hayvancılıkta önder ve yardımcı olması, üreticiyi cesaretlendirmesi ve tekrar üretime kazandırması.
“BUGÜN BURADA BİR HİKÂYEYE BAŞLADIK”
Esasında bugün burada bir hikâyeye başladık. Tarım Müdürlüğümüzde bizimle beraber çalışan mesai arkadaşımız Mustafa Eren gelip bana, “Biz yıllarca Tarım ve Hayvancılıkla uğraşan bir ailenin ferdiyiz” diyerek Sertifikalı Arpa Projesinden bahsetti. Bunun akabinde arkadaşlarımızla yaptığımız beyin fırtınasından sonra daha önce belediyemizin hiç ekilmeyen, unutulmuş arazilerini tespit ettik. O arazilerin üzerine bugünkü bu proje küçük ve ilk adım oldu. Bu attığımız küçük adım göreceksiniz bölgenin ve Silivri'nin tarımına büyük bir katkı sağlayacak.
Belediyenin 300 dönüm hiç ekilmeyen arazisini tespit ettik. Daha yüzlerce alanını da bulduk. Meraklanmayın bunlarla ilgili de üretimlerimiz devam edecek. 300 dönüm yere sertifikalı milli ve yerli arpa tohumumuzu ektik. Üreticilerimizi de teşvik etmek istedik. 300 dönüm araziye arpanın ekimini yaptık.
Ben bu projeye girdiysem, köylüye, çiftçiye arpa desteği verilecekse, hasattan sonra da saman desteği olacaksa, bunların tamamını da ücretsiz yapacaksak belediyenin kasasından bir kuruş çıkarmadan halledeceğim dedim. Bunu toprakların gönül insanlarına inanarak söyledim. Çiftçilerimiz, Tarım Kredi Kooperatifimiz, Yağlı Tohumlar Kooperatifimiz, Ziraat Odamız var.
“SARILAR TOHUMCULUK BU PROJENİN ESASINDA EN ÖNEMLİ AKTÖRLERİNDEN BİRİ OLDU”
Sarılar Tohumculuk bu projenin esasında en önemli aktörlerinden biri oldu. İbrahim beyi gidip fabrikasında ziyaret ettiğimde bunun maliyetleri hesaplandı. Silivri'deki çiftçiye bu tohumları ücretsiz vermeyi teklif ettim. Öncü olmayı önerdiğimde sağ olsun kendisi bizi kırmadı. Bu projeye Sarılar Tohumculuk olarak da destek vereceklerini söylediler. 300 dönümlük arazinin tohumlarının tamamını kendilerinden aldık.
“SİLİVRİ'DEKİ 6 BİN DÖNÜM YER, BELEDİYENİN VERDİĞİ TOHUMLA CEBİMİZDEN HİÇBİR ŞEY ÇIKMADAN EKİLECEK”
Tarım paydaşlarımızdan biri ekimini yaptı, diğeri sürümünü, başka biri ilacını attı. En son hasada geldik. İki üç gündür devam ediyor bugün de tamamlayacağız. 150 ton gibi bir arpayı hedefliyoruz. 600 tane dar gelirli çiftçiye, her birinin 10 dönüm arazisine ekebileceği 200-250 kg arpayı ücretsiz vereceğiz. Silivri'deki 6 bin dönüm yer, belediyenin verdiği tohumla cebimizden hiçbir şey çıkmadan ekilecek. Tohumumuz “Seymen” yerli ve milli sertifikalı olduğu için çiftçimiz devletimizden destek alacak. Hasattan sonra ekilen yerlerden 3 bin tohumluk arpa elde edilecek. Bu “küçük operasyonla” esasında büyük, alınan ürün ve samanla bir yıl sonra Silivri'ye 10 Milyonluk bir değer oluşturulacak. Biz bugün tohumlarımızı çiftçilerimize dağıtacağız. Samanı yine dar gelirli hayvan yetiştiricisine dağıtacağız. Bunları muhtarlarımızla belirleyeceğiz.
“SİLİVRİ'NİN ARAZİLERİNİN KIYMETİNİ BİLEREK HAREKET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Projemiz hayata geçtikten sonra çok daha verimli, katma değerli ürünlerinin üretildiği, çeşitlendiği, köy pazarında çok güzel ürünlerinin satıldığı, yaş sebze konusunda İstanbul'a alternatifin Silivri'de oluşturulduğu, organik ürünlerinin üretildiği ambar oluşturulabilir. Silivri'nin arazilerinin kıymetini bilerek hareket etmeye devam edeceğiz.
PROJEYE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR EDİLDİ
Bu kapsamda projeye gönül vermiş, emek vermiş başta mesai arkadaşlarım olmak üzere, Tarım Müdürümüzden başlayıp buradaki en küçük işi yapan arkadaşlarıma teşekkür ederim. Destek olan Sarılar Tohumculuk'a İbrahim beye, Ziraat Odası Başkanımıza, Genç Ziraat'ın sahibi Süleyman Gencoğlu'na, Tarım ve Kredi Kooperatifi'ne, Yağlı Tohumlar'a ve şahsi olarak da destek veren Turgay Sakarya'ya, Mehmet İşçi'ye, Denizli Tarım'a, Muharrem Eren muhtarımıza, hasat sürecinde destek sunan Ölçer ailesine çok teşekkür ederim.
Tarımda ve hayvancılıkta tekrar önder olan, Türkiye'de sesi en gür çıkan bölge ve Silivri olarak yatırım yapmaya devam edeceğiz.”
KATILANLAR
Salgın nedeniyle katılımın kısıtlı tutulduğu hasat programına Sarı Tohumculuk'un sahibi İbrahim Toruk, Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer ve Yönetim kurulu üyeleri, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İskender Kuloğlu, Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya, Bölge çiftçilerinden Mehmet İşçi, Hakan Ölçer, Denizli Tarım adına Semihcan Denizli katılım sağlarken Genç Ziraat'ten Süleyman Gencoğlu ve Fenerköy Kooperatifi Başkanı Muharrem Eren mazeretlerinden dolayı iştirak edemediler. Gümüşyaka Muhtarı Mazlum Güçlü, muhtarlar derneğini temsilen katıldı.