Çizgi Koleji ailesi, Kasım ayında, başarılı projeleriyle sık sık gündeme gelen ilçemiz Türkçe Öğretmenlerinden İlker Bayrak'ı Çizgi Kolejleri Proje Koordinatörü ve öğretmen olarak akademik kadrosuna dahil etmeyi başardı.
Sık sık Eğitimde İyi Örnekler, Eğitimde Yenilikçilik Ödülleri, E- Twinning Projelerindeki başarısıyla gündeme gelen ayrıca gazetemiz yazarlarından İlker Bayrak, Çizgi Koleji ailesiyle çalışacak olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Projeler eğitim felsefem için olmazsa olmaz bir öneme sahip diyen İlker Bayrak: “Proje Tabanlı öğrenmeye inanan bir insanım. Avrupa'daki Finlandiya başta olmak üzere başarılı ülkelerin eğitim sistemlerini inceliyorum. Hepsinde gördüğüm ortak payda, çocukların süreç içinde disiplinler arası bir yaklaşımla başarıya ulaştıklarıdır.
Çizgi Koleji Kurucusu Ulaş Velioğlu, Okul Müdürü Akın Karabağ bunu çok iyi gören eğitim yöneticileri... Çizgi Kolejleri başarılı proje çalışmalarıyla 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılında öğrenci merkezli proje tabanlı öğrenme argümanlarını alternatif butik okul modelinde başarıyla uygulamış olacak. Bu noktadan hareketle tecrübe ve birikimlerimi bu değerli Çizgi Koleji ailesiyle, bu değerli ailenin bir ferdi olmanın avantajı ile paylaşacağım için mutluyum.” dedi. Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün oluruyla yarı zamanlı kolejde görev almaya başlayan İlker Bayrak: “ Eğitim, geleneksel çizgiden beslenerek yenileşiyor. Milli Eğitim Bakanlığımızın harika projeleri var. İçerik geliştirme çalışmaları var. Bir öğretmen olarak gönülden inanıyorum ki yakın bir zamanda Türkiye teknolojik altyapısı ile eğitim modeliyle çok güzel sonuçlar alacak. Allah ilim ve bilgi yolunda, öğrencilerimize faydalı olmak ve onların önlerini açabilmek, işimizi doğru yöntemlerle doğru bir şekilde yapabilmek için bizlere yardım etsin.” dedi.
Çizgi'de Dev Proje
Geçen yıl çok ses getiren Ulusal Kalite Ödülü alan 40'tan fazla ilde sergisi düzenlenen, Silivri'de de Yaşar Kemal Sergi Salonunda geçekleştirilen Çemberimde Gül Oya kültür projesinin bir devamı olan “Çemberimde Gül Oyunlar” için start verildi.
Çizgi Kolejleri Proje Koordinatörü İlker Bayrak'tan alınan bilgiye göre, “Oyun”, “Oyuncak” ve “Çocuk” temalı bir bir proje olan “Çemberimde Gül Oyunlar” bir kültür projesi. 81 ilden 81 okul tekrar bu proje için bir araya geliyor. İzmir'den Felsefe Öğretmeni Nesrin Naz Karaduman ile Çizgi Kolejleri Proje Koordinatörü Türkçe Öğretmeni İlker Bayrak'ın kurucu ortaklığında 07 Kasım 2016 Tarihinde Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Projeler Daire Başkanlığı E- Twinning ulusal Destek Servisi tarafından onaylanan proje için çalışmalar başladı.
Proje Koordinatörü ile Söyleşi
Hürhaber: Projenizi anlatır
mısınız? Çemberimde Gül
Oyunlar nedir?
İlker BAYRAK: Öncelikle bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Çizgi Koleji ailesi Strateji Geliştirme Ekibi olarak Kurucumuz Ulaş Velioğlu, Okul Müdürümüz Akın Karabağ, Müdür Yardımcımız Ahmet Çakı, Halkla İlişkiler ve Koordinasyon Biriminden Okşan Yurtsever ile ÇİZGİ Kolejleri için projeler üzerinde yoğunlaşıyoruz. İzmir'den çok değerli dostum, ablacığım Nesrin Karaduman ile bir oyun projesi yapma noktasında geçen yazdan beri görüşüyoruz. Çemberimde Gül Oya 40. sergisini yaptı.
Biz Çemberimde Gül Oya'yı farklı bir konseptte ama onu bire bir tekrarlamadan bir proje gerçekleştirmeyi istiyoruz. Çizgi Koleji ve Nesrin Hocamın okulu bu projenin kurucu ortaklarından ve koordinatörlerinden oldu. Projemiz; Ülkemizin 81 ilinden 81 eğitim meşalesinin birlikte el ele, gönül gönüle yürütecekleri bu proje; Çemberimde Gül Oya projesinin bir devamıdır. Bu projemizde kültürel farklılıkları ve kaybolan gelenek, görenekleri ortaya koymayı ve değişik illerdeki insanların birbirlerinin kültürlerini tanımalarını, kaynaşmalarını, birbirlerine saygı duymalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca geleneksel oyunlardan oyuncaklara; efsane ve masallardan ninnilere kadar sözlü kültür öğelerini mercek altına alıyor.
Hürhaber: Hedefleriniz nelerdir?
İlker BAYRAK: Ülkemiz çok geniş bir kültür yelpazesine sahiptir ve inanılmaz kültürel güzelliklerimiz var. Çemberimde Gül Oyunlar da tıpkı Çemberimde Gül Oya gibi geniş bir saha araştırması ortaya koymayı hedeflemektedir. Türkiye, harikulade bir ülke. Medeniyetler beşiği olan bu ülkenin çocukları, kendi ülkelerini yeteri kadar tanıyorlar mı? Geçmişte oynanan oyunları ve oyuncakları tanıyorlar mı? Geçelim ülkemizdeki diğer şehirleri, yaşadıkları şehirleri ne kadar iyi tanıyorlar? Tanımak ve tanıtmak için onlara bir fırsat vermek gerekiyor. Bu konuda bir farkındalık yaratmak; geleneksel yemeklerden, manilerden, türkülerden, düğünlerden, masallardan, tarihi eserlerden, medeniyete kaynaklık eden her şeyden hareketle; önce kendi şehirlerini, sonra başka şehirleri “oyun, oyuncak ve çocuk teması” etrafında tanımalarına yardımcı olmak; kendi şehirlerini bir eğitim platformunda tanıtmalarını, milli birlik ve beraberlik duyguları içinde başkalarına saygı duymalarını sağlamak için projemiz gerçekleştirilecek.
Değişik yaş gruplarındaki çocukların, farklı disiplinlerin bir arada çalışabileceği bir proje olan Çemberimde Gül Oyunlar; “Oyun” “Oyuncak” “Çocuk” temalarından hareketle, Sözlü Kültür- Edebiyat- Felsefe- Müzik değerleriyle ilgili derleme çalışması olacak.
Hürhaber: Verdiğiniz cevaplar için
çok teşekkür ederiz.
İlker BAYRAK: Biz teşekkür ederiz.