18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü, Çizgi Koleji Silivri Kampüsü'nde de programla kaydedildi. Cuma günü okulun gösteri salonunda gerçekleştirilen programa Çizgi Koleji Genel Müdürü Ali Gündoğdu, Kurucu Müdürü Ulaş Velioğlu, öğretmen, veli ve öğrenciler katıldı.
Program, Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşunda bulunarak başladı. Ardından İstiklal Marşı okundu.
GÜNDOĞDU: ÇANAKKALE ZAFERİ, BİR DİRİLİŞ ÖYKÜSÜDÜR
Günün anlam ve önemini belirten konuşma Okul Müdürü Ali Gündoğdu tarafından yapıldı. Gündoğdu, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Çanakkale hepimizin zihninde doğuş, bir dirilişin öyküsüdür. Küçüğüne büyüne, kadınıyla erkeğiyle, Doğu'suyla Batı'sıyla… Doğum tarihi 1900 olan pırıl pırıl, 15 yaşında daha gencecik, henüz bıyıkları terlememiş öğrencilerimizin savaşa asker olarak alınmalarını düşünebiliyor musunuz? Hiç çekinmeden vatan uğruna kendilerini siper ettiler. Birlik beraberlik, dayanışma ve heyecan dolu bir ruhla biz de geleceğimize sahip çıkalım. Hepiniz hoş geldiniz.”
EREN: ÇANAKKALE'Yİ ÇANAKKALE YAPAN, GELENLERİ KARŞILAYAN ASİL RUHTUR
Okulun Öğrenci Konsey Başkanı Hira Durusu Eren de günün anlam ve önemini şu şekilde yaptı: “Biz bugün, bir daha dönmemek üzere gidenlerin, tarihin yazdığı en gerçek en şerefli kahramanları yad etmek üzere, Çanakkale şehitlerini hatırlamak üzere huzurunuzdayız. Çanakkale'de 101 yıl önce, çok değil 101 yıl önce 100 binlerce vatan evladı, bu vatanın bedelini ödemek üzere Çanakkale'ye çağırılmıştır. Vatan dediğimiz bu toprak, diyeti ağır ödenmiş bir topraktır. Bana deseler ki, Çanakkale'yi üç kelimeyle anlatın. Derdim ki, geldiler, gördüler ve döndüler… Evet, geldiler Yıl 1915, 1. Dünya savaşı, Osmanlı Devleti dünyanın en büyük devletleriyle mücadele ediyor. İngiltere, Fransa, Avustralya ve de beraberinde getirdikleri binlerce sömürge askeri, Osmanlı'nın kalbine giden boğaz yoluna pençelerini sarkıttılar. Amaçları İstanbul'du, Başkent İstanbul alınırsa Osmanlı tarihe karışacak ve Türk milleti bu topraklardan atılacaktı. Evet, geldiler, ama ben diyorum ki, gördüler Çanakkaleyi'yi Çanakkale yapan gelenler değil..! Çanakkale'yi Çanakkale yapan, gelenleri karşılayan asil ruhtur. O öyle bir ruhtur ki, çelik ve barut; inancın ve azmin karşısında yenik düşmüştür. O öyle bir ruhtur ki, ben esir yaşamaktansa, özgür ölmeyi yeğlerim diyen insanların ruhudur.
Soruyorum sizlere, Vatan demek, ne demek? Üzerine bastığınız kara toprak mı? Ya da sınıflarınızda sınırları haritalarla çizilmiş her gün gördüğünüz coğrafya parçası mı? Ben diyorum ki, değil… Birileri, bizden önce giden birileri, o coğrafya parçasını vatan yaptılar. Toprak kanla yoğrulmuşsa, canla ödenmişse bedeli, artık adı vatandır, evimin evidir vatan. Ben, bu bayrağın altında konuşuyorsam şu an ve hepiniz ciğerlerinize bu nefesi çekiyorsanız bir bir, unutmayın! Birileri nefesini kaybettiği içindir.
Geldiler gördüler ve döndüler diyorum. Çanakkale'de yokluk varlığı yenmiştir, vatan sevdası, maddiyatı yenmiştir. Ve özgürlük sömürgeyi yenmiştir. Ve o yüz binler, canlarını hiç düşünmeden bu toprağa verenler için yüce Allah diyor ki “Onlara ölü demeyiniz, onlar diridirler” ve ben diyorum ki, şu an bizi izliyorlar ve buradalar, yanımızdalar ve onların taşıdığı o asil ruh, biliyorum ki bizim damarımızda. Çanakkale şehitleri, “buradaaa”, Sakarya şehitleri, “buradaaa”, Kıbrıs şehitleri, “Buradaaa”, Mekanları cennet olsun, ruhları şad olsun.”
Öğrenci Konsey Başkanı Hira Durusu Eren'in konuşmasının ardından Müzik Öğretmeni Benan Öpçin eşliğinde okul korosu Çanakkale Türküsü'nü söyledi. Okul Müdürü Ali Gündoğdu da sazıyla eşlik etti. Duygusal anların yaşandığı program anasınıfı öğrencilerinden Ahmet Kılıç Bozdağ, Ege Taha Türkmen, Alpaslan İsmail Çalış'ın “Çanakkale Şehit Veriyor” adlı şiiri, 2-A sınıfı öğrencilerinden Zeynep Yazgı Coşkun, Elif Nisa Aslan ve Arnisa Eren'in “Çanakkale Mahşeridir” şiirini okumalarının ardından “Çanakkale Geçilmez” oratoryosu sunuldu. 4-A sınıfı öğrencilerinden Zehra Taşkınay, Mina Kayra Eren ve Ozan Birkan “Çanakkale” adlı şiiri seslendirdiler. Çanakkale Deniz Zafer'ini anlatan sinevizyon gösteriminin ardından Türk kadınının, Türk askerinin, şanlı ordumuzun cephedeki yaşamını anlatan piyes sahnelendi. Program, Müzik Öğretmeni Benan Öpçin eşliğinde “Yiğidim Aslanım Burda Yatıyor” ve “Memleketim” adlı türkülerin seslendirilmesiyle son buldu.
Çizgi Koleji Silivri Kampüsü, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'ne uygun olarak şehitliği yansıtan panolarla konuklara Çanakkale ruhunu adeta yaşattı. Cephedeki menü de unutulmayarak ikramlarda bulunuldu.
Renginar SALİ