“Çocuk Gelinler” trajedisi panel ve sergiyle paylaşıldı

“Çocuk Gelinler” trajedisi panel ve sergiyle paylaşıldı

05.03.2020 10:36:58

İstanbul Düşünce ve Eğitim Derneği, E-Mizah Dergisi Don Quichotte, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Silivri Şubesi, Silivri Sanat Platformu tarafından “Çocuk Gelinler” konulu panel ve uluslararası karikatür sergisi düzenlendi.

İstanbul Düşünce ve Eğitim Derneği, E-Mizah Dergisi Don Quichotte, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Silivri Şubesi, Silivri Sanat Platformu tarafından, Silivri Belediyesinin de desteğiyle, 03 Mart 2020 tarihinde, Önder Yılmaz Sahnesi'nde “Çocuk Gelinler” konulu panel ve Silivri Sanat Galerisi'nde uluslararası karikatür sergisi düzenlendi.

Etkinliğe CHP Kadın Kolları Başkanı Derya Ural Erdim, ÇYDD üyeleri, Silivri Girişimci Kadınlar Derneğini temsilen Kurucu Başkan Aynur Süleymanoğlu, Başkan Yardımcısı Öznur Kırkıcı ve üyelerden Bahar Acay ve çok sayıda davetli katılım sağladı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda Saygı Duruşu'nda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan panel konuşmalarla devam etti.

Panelde konuşmacı olarak, İstanbul Düşünce ve Eğitim Derneği Başkanı Gaye Donay, Don Quichotte E-mizah Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Karayel, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Fatih Şb. Başkanı Av. Saliha Esen yer aldı.

Toplumumuzun vicdanını yaralayan, sadece ülkemizin değil, dünyanın sorunu olan “Çocuk Gelinler” konusunda duyarlılığa davet edildi, çocukların küçük yaşta bilinçlenmeleri gerektiğine dikkat çekildi.

Benzer trajedilerin yaşanmaması için elbirliğiyle bu sorunun üstüne eğilmemiz ve kalıcı çözümü hayata geçirmemiz gerektiği savunuldu.

ÇYDD Silivri Şube Başkanı, derneklerinin kuruluş amacını anlattı ve 31 yıldır yaptıkları özellikle kız çocuklarını okutmak için çıktıkları yolda hedeflerini paylaştı, sonsuzluğa uğurladıkları Dr. Türkan Saylan'ı andı.

Silivri Sanat Platformu kurucusu Abdullah Mutlu, sanatçıların sadece sanat yapmaları değil, toplumsal duyarlılık içinde sorunlara da eğilmeleri, toplumun önderi olmaları gerektiğini düşüncesini paylaştı.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Fatih Şb. Başkanı Av. Saliha Esen, küçük yaşta evlendirmeleriyle çocuk istismarının yaşandığı, çocuk haklarının elinden alındığı, cinsel şiddetin yaşandığı ve tüm bunların başka ülkelerde cezalandırıldığına dikkat çekti. Bu sorunun uluslararası bir sorun olduğu, 3  milyon gelin çocuk sayısına ulaşıldığını üzüntüyle ifade etti ve sunum eşliğinde çarpıcı bilgiler paylaştı. 

 

DONAY: DÜNYADA GÜNDE 40 BİN KIZ ÇOCUĞU ERKEN YAŞTA EVLENİYOR

Son dönemlerde gittikçe artan bu trajediyi Karikatür gibi evrensel ve etkin bir sanat aracılığıyla uluslararası bir boyuta taşımak istediklerini belirten Gaye Donay, şu bilgileri verdi: “Gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda, kız çocukları daha ergenliğe girmeden evlenmek zorunda bırakılıyor. Dünya üzerinde 18 yaş altı her 5 kızdan 1'inin genç yaşta evlendirildiği, bu evlilikler sırasında başlık parası alındığı ve bu çocukların kocaları tarafından şiddet gördüğü tespit edilmiştir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi zoraki çocuk evliliklerini yasaklamıştır. Fakat asıl sorun, bu bildirgede kaç yaşındaki çocuğun evlenmeye razı olabileceği açıkça belirtilmemiş, sadece yaşını doldurmuş her kadın ve erkeğin evlenebileceği belirtilmiştir. Bildirgedeki bu açık, caydırıcı olmaktan öte neredeyse teşvik edici bir nitelik taşımaktadır. Dünya genelinde, günde yaklaşık 40 bin kız çocuğu erken yaşta gelin oluyor.

"Çocuk Gelinler”e; Hindistan, Bangladeş, Afganistan, Etiyopya, Tanzanya gibi ülkelerde daha sıkça rastlanılıyor. Ne yazık ki, günümüz Türkiye'sinde de bu oranın artış gösterdiği, alınan önlemlerin ve çıkarılan yasaların yetersiz olduğu görülmektedir. Gittikçe artan olaylar üzerine özellikle sivil toplum kuruluşları ülke genelinde yoğun bir kampanya süreci başlattılar. Biz de bu kampanya sürecinde bu projeyi değerli sanatçı dostum Erdoğan Karayel'le birlikte hayata geçirmeye karar verdik.”

 

KARAYEL: ÇİZİLEN HER KARİKATÜR, ŞİDDETTEN ARINMIŞ TERTEMİZ VE MASUM BİRER “ÇOCUK” OLARAK DÖNECEK

Uluslararası e-Mizah dergisi Don Quichotte'un genel yayın yönetmeni Karikatürist Erdoğan Karayel de projeyi kısaca şöyle özetledi: “Don Quichotte, 2004 yılından bu yana dünya gündeminde olan önemli konuları çizgiye yansıtan projeleriyle tanınıyor. Bir anlamda dünya karikatürüyle Türkiye karikatürünü birleştiren bir köprü. 2018 yılında düzenlediğimiz yarışmamızın amacı, ülke gözetmeksizin, tüm dünyada gittikçe artan "Çocuk Gelinler" konusunu gündeme taşıyarak, mizah yoluyla sorgulamak ve irdelemekti. Bu yarışmamızın bir başka özelliği de, tüm jüri üyelerinin uluslararası alanda başarılı kadın çizerlerden oluşmasıydı.

Dünyanın dört bir yanında yaşayan vicdan sahibi tüm çizerlere kısa sürede anlamlı bir çağrıda bulunduk. Bu trajik sorunun çözülmesine onlar da değerli çizgileriyle katkıda bulundular. İnanıyoruz ki, çizilen her karikatür bizlere kötülükten, şiddetten arınmış tertemiz ve masum birer "Çocuk" olarak geri dönecek. Bu serginin gerçekleşmesi için büyük çaba gösteren başta Sedef ustası Abdullah Mutlu hocamız olmak üzere Silivri Sanat Platformu'na, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Silivri Şubesi Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu hocamıza ve Silivri Belediyesine teşekkür ediyorum.”

Panelin ardından "Çocuk Gelinler" konulu karikatür sergisinin açılışı yapıldı. Yaşanan “Çocuk Gelinler” trajedisinin çizgilere yansıyan eserleri, derin düşündürdü ve yürek burktu. Silivri Belediyesi Sanat Galerisi'nde açılan sergi, 8 Mart 2020 tarihine kadar açık kalacak.  

Renginar SALİ

YORUM YAP